enesaltnel

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

Elimde Casper a15 laptop var. (Pegatron a15) BIOS sürümü eski olduğu için Windows 10 yükleyemiyorum. Technopat'daki @Recep Baltaş Rehberinde de internetteki diğer kaynaklarda yazmaya çalıştığım BIOS'lar "Fatal error verification fail" hatası veriyor. Bu hata neden olur? Bu arada dosyaları "win98boot" ile yazmaya çalışıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Merhaba arkadaşlar,

Elimde Casper a15 laptop var. (Pegatron a15) BIOS sürümü eski olduğu için Windows 10 yükleyemiyorum. Technopat'daki @Recep Baltaş Rehberinde de internetteki diğer kaynaklarda yazmaya çalıştığım BIOS'lar "Fatal error verification fail" hatası veriyor. Bu hata neden olur? Bu arada dosyaları "win98boot" ile yazmaya çalışıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Bilgisayarının model numarasını paylaşabilir misin?

Hocamın dediği gibi USB ile denemen daha doğru olur.

Bilgisayarının model numarasını paylaşabilir misin?

Hocamın dediği gibi USB ile denemen daha doğru olur.

AIDA64 görüntüleri bunlar hocam. Daha eklenmemiş, isterseniz yükleyebilirim.

Rufus ile FreeDOS USB yapıp onunla dener misin?

FreeDOS ile yaptığım adımları yükledim. Müsait olduğunuzda değerlendirirseniz sevinirim. Farklı yollarla sürekli deniyorum hep aynı hatadayım.

Dosya Ekleri

• IMG-20240323-WA0026.webp
    IMG-20240323-WA0026.webp
    107,2 KB · Görüntüleme: 215
  • IMG-20240323-WA0029.webp
    IMG-20240323-WA0029.webp
    404,8 KB · Görüntüleme: 229
  • ara görüntü.webp
    ara görüntü.webp
    57,5 KB · Görüntüleme: 234
  • doss ekranı.webp
    doss ekranı.webp
    62,7 KB · Görüntüleme: 238
  • sonuç,.webp
    sonuç,.webp
    78,5 KB · Görüntüleme: 253
Son düzenleyen: Moderatör:
Şimdilik önceliğin Windows 10 yüklemekse Rufus programından Windows 10 ISO dosyasını MBR olarak ayarla bir de Windows 10'u öyle yüklemeye çalış. Senin BIOS'unun UEFI desteği yok gördüğüm kadarıyla. Bende de 2012 tarihinden kalma üstüne güncel BIOS'u var mı haberimin olmadığı (Grundig marka bir laptop destek sitesi bile yok, sitelerden forumlardan araştırıyorum güncel BIOS'unu) laptopa Windows 11 kurdum. Rufus'dan TPM, 4 GB RAM desteği vs. ayarlarını kapattım ve yükledim. Bu nedenle bu ayarla Windows 10 yükleyebileceğini düşünüyorum. Tabii güncel BIOS yüklemen önemli olsa da en güncel hali bile kullanımına ne kadar etki edecek bilemiyorum.

Güncelleme: sorunum hala devam ediyor ancak birkaç gelisme oldu. Belki ayni sorunu yasayanlar vardir. Programlarla baktigimda anakart modeli a15 olarak gozukuyor. Bilgisayarin anakartini söktüm seri numarasibi okumak icin. A15HC oldugu ortaya cikti. Hc takisi programlarda gozukmuyor yani. Anakartin icindeki biosu programla yedek aldim. 2 mb lik bir dosya. İnternetten buldugum a15hc bioslari 4mb olarak geliyor. Bi çeliski var onu daha cozemedim. A15 biosu yazmaya calisinca dogrulama hatasi veriyordu. Kendim yedekledigim bios dosyasini yazmayi denedim acaba bios cipi yazma mi yapiyor diye ama kendi biosumu tekrar uzerine yazabildim. Sonuc olarak su an a15hc uyumlu 303 versiyon bios romu, bini bulabilirsem yazabilirim diye dusunuyorum.

BIOS menüsüne girebiliyor musun şu an.
Güncelleme: sorunum hala devam ediyor ancak birkaç gelisme oldu. Belki ayni sorunu yasayanlar vardir. Programlarla baktigimda anakart modeli a15 olarak gozukuyor. Bilgisayarin anakartini söktüm seri numarasibi okumak icin. A15HC oldugu ortaya cikti. Hc takisi programlarda gozukmuyor yani. Anakartin icindeki biosu programla yedek aldim. 2 mb lik bir dosya. İnternetten buldugum a15hc bioslari 4mb olarak geliyor. Bi çeliski var onu daha cozemedim. A15 biosu yazmaya calisinca dogrulama hatasi veriyordu. Kendim yedekledigim bios dosyasini yazmayi denedim acaba bios cipi yazma mi yapiyor diye ama kendi biosumu tekrar uzerine yazabildim. Sonuc olarak su an a15hc uyumlu 303 versiyon bios romu, bini bulabilirsem yazabilirim diye dusunuyorum.
BIOS menüsüne girebiliyor musun şu an?

Evet, tabii ki. Sürüm 212. Degisen bir şey yok.

Windows 10 kurmak istediğini ve bunun BIOS sürümünün güncelliği ile alakalı olduğunu söylemişsin. Ben, Intel Pentium 4 işlemciye sahip bilgisayara ve en son BIOS sürümü 2008 yılından kalma bir bilgisayara Windows 10 (32 Bit) kurdum. Ben tabi bir işletim sisteminin kurulmasının BIOS sürümünün güncelliği ile ne kadar alakalı bilmesem de Rufus programından Windows 10 ISO dosyasını bir USB belleğe şu görseldeki gibi hazırlayıp kurmayı dene BIOS'tan. Bu arada Windows 10 (64 bit) kuramamam işlemciyle alakalı. Senin işlemcin 2007 sonrası piyasaya çıkan işlemciyse Windows 10 (64 bit) kurulacaktır.

1712684280127.webp

Hocam ilgin için tesekkur ederim ancak eskilikten ziyade anakartin biosundaki sorunlarla alakali bi durum var. 8, 8.1 ve 10 kuruldugunda buyuk hatalar veriyor. Cozum olarak bircok kullanici bios surumunun 303 e guncellemesi ile sorunlari cozulmus. Yoksa teknik olarak legacy windows10 kurabilirim ama goruntu alamiyorum mesela siyah ekrana dusuyor bilgisayar.