Concerta psikoz riskini arttırır bu yüzden psikoz hastalarına yazılmaz belirtileri kötüleştirdiği için başka bir doktora yazmasını istedim geçmişim de psikoz tanısı olduğu için yazmadı belirtileri kötü eder dedi. Ha doktorun dediğine inanmazsan yapay zekaya da concerta'nın psikoz hastalarında kullanımı diye bir prompt belirtebilirsiniz. O size gerekli cevabı verecektir. :)
Başka da yazmayacağım. Ben ne diyorum sen ne diyorsun?

Bende senin yazdığına atıfta bulunuyorum sen ne diyorsan bende onu diyorum yanlış bir şey mi var? Ben çoğu doktor nederse ona inanırım 5 tane doktor gezdim hepside concerta'yı yazmadı artı yapay zekada aynı şeyi diyor sen şimdi burada kime inanırsın?

Bende senin yazdığına atıfta bulunuyorum sen ne diyorsan bende onu diyorum yanlış bir şey mi var? Ben çoğu doktor nederse ona inanırım 5 tane doktor gezdim hepside concerta'yı yazmadı artı yapay zekada aynı şeyi diyor sen şimdi burada kime inanırsın?
Attığın sitede ki sormak lazım hiç kimse psikoz hastasına concerta türevi ilaç yazmaz hiç bir doktor bu riski almaz.

Buda yapay zeka'nın cevabı bunu deyip susuyorum başka da bir şey demiyorum sen artık neye inanmak istersen.

Metilfenidat (örneğin Ritalin, Concerta), dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve narkolepsi tedavisinde kullanılan bir uyarıcı maddedir. Psikoz hastalarında genellikle önerilmez veya çok dikkatli kullanılır, çünkü:

1.​

• Metilfenidat beyinde dopamin ve norepinefrin düzeylerini artırır.
  • Psikoz (şizofreni gibi) zaten dopamin fazlalığı ile ilişkili bir hastalıktır.
  • Bu nedenle, dopamini daha da artırmak psikotik belirtileri şiddetlendirebilir:
    • Sanrılar (delüzyonlar)
    • Halüsinasyonlar
    • Paranoya
    • Ajitasyon

2.​

• Metilfenidat, psikoz öyküsü olan hastalarda yeni psikotik atakları tetikleyebilir.
  • Daha önce psikoz geçirmiş bir kişide, ilaç kullanımıyla tekrar atak gelişme riski artar.

3.​

• Sağlıklı bireylerde bile, yüksek dozda veya uzun süreli kullanımda metilfenidat ilaca bağlı psikotik reaksiyonlara neden olabilir.

Ancak bazı durumlarda kullanılır mı?​

• Nadir durumlarda, psikoz hastalarında da DEHB varsa, metilfenidat çok düşük dozlarla ve antipsikotik ilaçlarla birlikte, yakın takip altında kullanılabilir.
  • Bu durumda risk-yarar dengesi çok iyi değerlendirilir.

Kısaca:​

Metilfenidat psikoz hastalarında dopamini artırarak psikotik belirtileri şiddetlendirebilir veya tetikleyebilir. Bu yüzden genellikle kaçınılır.

İstersen bu etkiyi destekleyen bilimsel kaynakları veya vaka örneklerini de paylaşabilirim.

Son düzenleme:
Doğru bir bilgilendirme olması amacıyla konuya yazıyorum.

Ya gittiğin doktor/klinik ciddi açıdan sorunlu ya da sen olayı baya dramatize etmişsin.
Hiçbir doktor bir ilaç için "bundan iyisi yok", "bu altın ilaç" gibi tabirler kullanmaz. Bu oldukça profesyonel olmayan bir durum.

Diğer bir noktada "Concerta yaz yoksa intihar ederim" gibi bir cümleden sonra doktorun yapması gereken -etik kurallar ve psikiyatri uzmanlığının gereği olarak- senin psikiyatri kliniğine yatışını istemesidir. Senin isteğin, intihar tehdidin üzerine Concerta yazması hiçbir şekilde mantıklı, tutarlı, etik değildir.

Nadir bir durum ise bilemem ama yapılan araştırmalar doğrultusunda metilfenidatın psikoz riskini arttırmadığı, doğru dozaj ve sürede kullanımında DEHB hastalarında olumlu nöroplastisiteye neden olduğu, kötüye kullanımda risklerin arttığı bildirilmektedir.

Kırmızı reçeteli ilaçlar kullanılırken, evet, dikkatli olunmalı. Fakat bu konunun senin öznel öykün olması, altta yatan başka nedenlere bizim hakim olmamamız (olamamamız) ve "Concerta beni psikoz yaptı" gibi kesin bir dille yazılan ifadelerin spekülatif olma ihtimalinden ötürü oldukça riskli, yanlış yönlendirmeye mahal verebilecek bir konu olduğunu söylemeliyim.

Kaynak: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6646837/
Dostum Norepinefrin-Dopamin Geri Alım İnhibitörlerinin düşük dozda kullanımının bile psikoza ya da diğer akıl hastalıklarına sebebiyet verebileceği ile ilgili de çok fazla araştırma var.

Doğru bir bilgilendirme olması amacıyla konuya yazıyorum.

Ya gittiğin doktor/klinik ciddi açıdan sorunlu ya da sen olayı baya dramatize etmişsin.
Hiçbir doktor bir ilaç için "bundan iyisi yok", "bu altın ilaç" gibi tabirler kullanmaz. Bu oldukça profesyonel olmayan bir durum.

Diğer bir noktada "Concerta yaz yoksa intihar ederim" gibi bir cümleden sonra doktorun yapması gereken -etik kurallar ve psikiyatri uzmanlığının gereği olarak- senin psikiyatri kliniğine yatışını istemesidir. Senin isteğin, intihar tehdidin üzerine Concerta yazması hiçbir şekilde mantıklı, tutarlı, etik değildir.

Nadir bir durum ise bilemem ama yapılan araştırmalar doğrultusunda metilfenidatın psikoz riskini arttırmadığı, doğru dozaj ve sürede kullanımında DEHB hastalarında olumlu nöroplastisiteye neden olduğu, kötüye kullanımda risklerin arttığı bildirilmektedir.

Kırmızı reçeteli ilaçlar kullanılırken, evet, dikkatli olunmalı. Fakat bu konunun senin öznel öykün olması, altta yatan başka nedenlere bizim hakim olmamamız (olamamamız) ve "Concerta beni psikoz yaptı" gibi kesin bir dille yazılan ifadelerin spekülatif olma ihtimalinden ötürü oldukça riskli, yanlış yönlendirmeye mahal verebilecek bir konu olduğunu söylemeliyim.

Kaynak: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6646837/
Adam clown zaten sasirmadim, ben hayatimda doktorumla boyle diyalog kuramam. Concerta yanlis insanlara yazilmadigi surece psikoz falan yapacak bir ilac degil.

Concerta psikoz riskini arttırır bu yüzden psikoz hastalarına yazılmaz belirtileri kötüleştirdiği için başka bir doktora yazmasını istedim geçmişim de psikoz tanısı olduğu için yazmadı belirtileri kötü eder dedi. Ha doktorun dediğine inanmazsan yapay zekaya da concerta neden psikoz hastalarında kullanılmaz? Diye bir prompt belirtebilirsiniz. O size gerekli cevabı verecektir. :)
Benim gecmisimde psikoz tanim var ama Concerta yazdirabiliyorum. O yuzden bunyeden bunyeye butun kanunlar degisebilir Psikiyatride.

Adam clown zaten sasirmadim, ben hayatimda doktorumla boyle diyalog kuramam. Concerta yanlis insanlara yazilmadigi surece psikoz falan yapacak bir ilac degil.
Hocam ilaç zaten dopamin kaynağı psikoz'a sokar tabii uzun kullanımda neyden bahsediyorsun? Sizin yazınıza bakacak olursak ekstazi de kullanım o zaman oda anlık dopamini yükseltiyor o neden yasak o zaman oda yasal olsun concerta türevi ilaçlar amfetamin içeriyor zaten hocam amfetamin içeren bir ilaç sence seni psikoza sokmadan durabilir mi Allah'a aşkına biraz araştırıp buraya yazı yazın.

Hocam ilaç zaten dopamin kaynağı Psikoz'a sokar tabii uzun kullanımda neden bahsediyorsun?

Abicim senin guttugun koyun kadar benim tokatladigim coban var bu konuda. Dopamin kaynagi ve o ilaci dopamin seviyeleri dusuk olan hiperaktivite hastalarina yaziyorlar o yuzden psikoz falan yapmaz. Ama doktorun iyi degildir, ilac firmasindan rusvet aliyordur veya senin zaten yuksek olan dopamin seviyelerini mimiklerinden anlayamamis sana yanlış teshis koymustur psikoz yasarsin. Concerta amfetamin icermez adderall amfetamin icerir concerta methylphenidate isimli maddeyi icerir ve kimyasal bilesigi kokain maddesinin sentetik bir esidir.

Abicim senin guttugun koyun kadar benim tokatladigim coban var bu konuda. Dopamin kaynagi ve o ilaci dopamin seviyeleri dusuk olan hiperaktivite hastalarina yaziyorlar o yuzden psikoz falan yapmaz. Ama doktorun iyi degildir, ilac firmasindan rusvet aliyordur veya senin zaten yuksek olan dopamin seviyelerini mimiklerinden anlayamamis sana yanlış teshis koymustur psikoz yasarsin. Concerta amfetamin icermez adderall amfetamin icerir concerta methylphenidate isimli maddeyi icerir ve kimyasal bilesigi kokain maddesinin sentetik bir esidir.
Dopamin seviyeleri düşük demek yanlış dostum. Bahsettiğin ilaçlar da dopamini arttırmaktan ziyade Dopamin reseptörlerinin etkisini arttırıyor yani basite indirgersek mevcut dopaminin etkileşimini ve aktivitesini arttırıyor. Bu yüzden bu ilaçların adı Dopamin Geri Alım İnhibitörü. Psikoz konusuna da gelirsek; dopamin aktivitesini arttırmak çok düşük ihtimal de olsa psikoza sebebiyet verebilir yapılan araştırmalarda %1-3 denilmiş. Bu da kullanan herkesi psikoz yapacağını göstermez ancak genetik yatkınlık varsa (sadece psikoz değil, ailede diğer psikiyatrik bozukluklar.) dopamin geri alım inhibitörü ya da herhangi bir dopamin reseptörü aktivitesini arttıran ilaç kullanan birinin psikoz olma riskinin yüksek olduğu anlamına geliyor. Psikoz düşük bir ihtimal ama asıl üzerinde durulması gerekilen nokta bu tür ilaçların uzun kullanımda kesin olarak anksiyete, depresyon ve takıntılı düşünceleri arttırdığı ve bu da araştırmalarda görülmüş.

Dopamin seviyeleri düşük demek yanlış dostum. Bahsettiğin ilaçlar da dopamini arttırmaktan ziyade Dopamin reseptörlerinin etkisini arttırıyor yani basite indirgersek mevcut dopaminin etkileşimini ve aktivitesini arttırıyor. Bu yüzden bu ilaçların adı Dopamin Geri Alım İnhibitörü. Psikoz konusuna da gelirsek; dopamin aktivitesini arttırmak çok düşük ihtimal de olsa psikoza sebebiyet verebilir yapılan araştırmalarda %1-3 denilmiş. Bu da kullanan herkesi psikoz yapacağını göstermez ancak genetik yatkınlık varsa (sadece psikoz değil, ailede diğer psikiyatrik bozukluklar.) dopamin geri alım inhibitörü ya da herhangi bir dopamin reseptörü aktivitesini arttıran ilaç kullanan birinin psikoz olma riskinin yüksek olduğu anlamına geliyor. Psikoz düşük bir ihtimal ama asıl üzerinde durulması gerekilen nokta bu tür ilaçların uzun kullanımda kesin olarak anksiyete, depresyon ve takıntılı düşünceleri arttırdığı ve bu da araştırmalarda görülmüş.
Istersen bir doktora sor dogrusunu ogren sonra tartisalim. Dopamin geri alim inhibitoru adi ustunde ve amaci vucuda salinan dopaminin geri alimini engelleyip vucuttaki dopamin miktarini yuksek tutmak. Psikiyatri 25 yildir okudugum bir bilim dalidir o yuzden vakit kaybediyorum bilmem farkinda misin?

Evet ve uzun kullanimda olusturdugu bu obsesyon(anksiyete), cosku gibi advers etkileri azaltmak icin de farkli ilaclar yazabiliyorlar doktorlar. Yani olay yine doktorda bitiyor.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20250614_210303_Google.webp
    Screenshot_20250614_210303_Google.webp
    358,9 KB · Görüntüleme: 37