Art The Clown

Üstün
Uyarı: Kırmızı reçeteli ilaca herhangi bir şekilde özdendirmek için yazılmamıştır bu yazı! Çocuk yaştan beri 54MG concerta kullanıyorum artık bağımlısı oldum bir zaman 36MG düştük sonra küçük küçük psikoz atakları geçirmeye başladım 2020'de olumsuz* düşüncelerim nedeni ile bir psikiyatri randevusu aldım. İlk başta bipolar tanısı koydular ve beni yatırmak istediler geri çevirdim çünkü akıl hastanelerini biliyorum orada çok daha kafayı yiyecektim. O sırada reşit yaşlarım tabii ki ama reşit yaşım olmasına rağmen zorla ailemi çağırdılar ailem konuştu bir şeyler imzaladık çıktım hastahaneden. Ailem daha iyi doktor buldu o sıralar concerta ilacını kestim elimde ilaç yoktu ama o ilacı hâlâ vücudum istiyordu. O doktora gittik her şeyi anlattım bu çocuk bipolar değil psikoz dedi ve psikoz tanısı konuldu ilk önce birkaç ilaca başladım beynim psikozum bu ilaçlara cevap vermedi bende yine concerta istedim eğer yazmasan intihar ederim dedim o kadar canım istiyor yani özel doktor devlete bağlı değil ben öyle deyince adam hastasını kaybetmekten korktu tabii ve düşük MG yazalım o zaman dedi ve yazdı bir süre kullandım psikoz iyicine çığrından çıktı ve altın ilaç dediğimiz bir ilaç var bundan kralı yok dediler bunu yatan hastalara veriyorlar dedi. Ve yazdı onu kullandım 25MG ile başladı 500MG kadar çıktı bu altın ilaç ayrıca EKT elektroşok tedavisi görmen daha iyi olacaktır dedi. Bende 7 seans EKT elektroşok tedavisi gördüm yıllarca bu altın ilacı kullandım 5 seneden sonra beynim artık cevap vermeye başladı ilaca karşı Concerta'yı bir daha yazmadı şu an daha iyiyim Concerta'yı yine istedim geçen hafta veremem sen onu kötüye kullanıyorsun ve şu anki hastalığına çok zararlı dediler uyuşturucu kullanmıyorum alkol özel günlerde kullanıyorum ama o da psikoz sokmaz tek uyarıcı olan şey concerta siz siz olun kırmızı reçeteli ilaçları kullanırken çok dikkatli olun kötüye kullanmayın kafanıza göre doz artıp azaltmayın. Benim hikâyemi dinlediğiniz için teşekkür ederim sorunuz varsa çekinmeden sorabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Geçmiş olsun öncelikle. Ruhsal hastalıklarla başa çıkmak gerçekten zor. Durumunuzun daha iyiye gitmesi de sevindirici. Sizin dediklerinizi toparlamak ve biraz da ekleme yapmak istiyorum.

Özellikle ruhsal hastalıklarla boğuşurken doğru ilaç kullanımı çok önemli. Doğru doz ve periyot çok önemli. Kendini tanımak ve bu süreçte izlemek gerekiyor. Yaşanan durumların doktor ile de istişaresi önemli.

Tıpta her alanda o kadar ileride değiliz. Viral hastalıklarda aşılar ve ilaçlarla neredeyse yok edebilsekte sorunun kendisi insan olan hastalıklarda özellikle kanser, diyabet ve çoğu genetik sebebe bağlı olan ruhsal hastalıklarda hala tam yetkili değiliz.

Ama her geçen gün ilaç şirketleri bu hastalıkları da paraya çevirebilecek tedavi yöntemlerini geliştirmek için birbirleriyle yarışıyor.

Uyuşturma veya aşırı odak sağlama gibi yan etkilerinden dolayı sınavlara hazırlanan insanlar yasal olmayan yollardan kırmızı reçeteli ilaçları temin ediyorlar ki durumlarını daha da kötü hale getiriyorlar.

Ilacı zehirden ayıran şey dozdur. Özellikle akıl ilaçları ancak doğru zamanda ve dozda kullanıldığında fayda gösterir. Deneyiminizi paylaştığınız için size de teşekkürler. Geçmiş olsun tekrardan.

Zamanında abime de aynı ilaçtan uyguladılar derslerine odaklanması için fakat bağımlılık yerine tam tersi ruh gibi olmuştu. Her hangi ilaca karşı bir istek oluşmadı. Çok geçmiş olsun.

Hocam yanlış anlamayın da bende hem 36 MG Concerta kullandım hem de 54 MG (şu an kullanıyorum hatta) zarardan çok yararı dokundu bana.

Hocam yanlış anlamayın da bende hem 36 MG Concerta kullandım hem de 54 MG (şu an kullanıyorum hatta) zarardan çok yararı dokundu bana.
Yararı var yararı olmaz mı bana üniversite sınavımda çok yardımcı oldu ben biraz kötüye kullandım ve uzun kullanımda beni psikoza soktu o yüzden.

Hocam yanlış anlamayın da bende hem 36 mg concerta kullandım hem de 54 mg (şu an kullanıyorum hatta) zarardan çok yararı dokundu bana.

Yararı zaten dokunur ama kesinlikle uzun dönem kullanılacak ilaç değil. Uzun kullanımda uyarıcıların (dopamin geri alım inhibitörleri) dopamin reseptörlerini bozduğu gözlemlenmiş. Bunun sonucunda da dikkat, zihinsel performansta, haz almada kötüleşme bunların haricinde psikoz, anksiyete, OKB ve bipolar bozukluk gibi psikiyatrik hastalıklar da artış da gözlemlenmiş.

Doğru bir bilgilendirme olması amacıyla konuya yazıyorum.

Ya gittiğin doktor/klinik ciddi açıdan sorunlu ya da sen olayı baya dramatize etmişsin.
Hiçbir doktor bir ilaç için "bundan iyisi yok", "bu altın ilaç" gibi tabirler kullanmaz. Bu oldukça profesyonel olmayan bir durum.

Diğer bir noktada "Concerta yaz yoksa intihar ederim" gibi bir cümleden sonra doktorun yapması gereken -etik kurallar ve psikiyatri uzmanlığının gereği olarak- senin psikiyatri kliniğine yatışını istemesidir. Senin isteğin, intihar tehdidin üzerine Concerta yazması hiçbir şekilde mantıklı, tutarlı, etik değildir.

Nadir bir durum ise bilemem ama yapılan araştırmalar doğrultusunda metilfenidatın psikoz riskini arttırmadığı, doğru dozaj ve sürede kullanımında DEHB hastalarında olumlu nöroplastisiteye neden olduğu, kötüye kullanımda risklerin arttığı bildirilmektedir.

Kırmızı reçeteli ilaçlar kullanılırken, evet, dikkatli olunmalı. Fakat bu konunun senin öznel öykün olması, altta yatan başka nedenlere bizim hakim olmamamız (olamamamız) ve "Concerta beni psikoz yaptı" gibi kesin bir dille yazılan ifadelerin spekülatif olma ihtimalinden ötürü oldukça riskli, yanlış yönlendirmeye mahal verebilecek bir konu olduğunu söylemeliyim.

Kaynak: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6646837/

Psikoz ilacında klozapin'den üstü yok hocam bunu istersen her doktora sorabilirsin bu ilaç üzerinden kitapları yazıldı hem yapay zekaya sor yapay zeka seni tatmin etmezse herhangi bir doktora da sorabilirsin oda altın ilaç diyecektir.

Psikoz ilacında klozapin'den üstü yok hocam bunu istersen her doktora sorabilirsin bu ilaç üzerinden kitapları yazıldı hem yapay zekaya sor yapay zeka seni tatmin etmezse herhangi bir doktora da sorabilirsin oda altın ilaç diyecektir.
Ayrıca bunu diyen profesör bir doktor sizin bir profesör kadar bilgili birisi olduğunuzu düşünmüyorum.

Ayrıca bunu diyen profesör bir doktor sizin bir profesör kadar bilgili birisi olduğunuzu düşünmüyorum.
O kadar dediğim arasından sadece buna takıldıysan...

O kadar dediğim arasından sadece buna takıldıysan...
Concerta psikoz riskini arttırır bu yüzden psikoz hastalarına yazılmaz belirtileri kötüleştirdiği için başka bir doktora yazmasını istedim geçmişim de psikoz tanısı olduğu için yazmadı belirtileri kötü eder dedi. Ha doktorun dediğine inanmazsan yapay zekaya da concerta neden psikoz hastalarında kullanılmaz? Diye bir prompt belirtebilirsiniz. O size gerekli cevabı verecektir. :)