A-die kitiniz var, alt zaman girmeniz kafi gelir, 8000 2:1 de kötü değil. Hero sağlam anakart, optimize edip kullanabilirsiniz. Düz EXPO'ya göre performans artışı olacaktır. Bazı oyunlar bant genişliğinden daha fazla faydalanıyor o yüzden 8000-8400 frekanslar da önem kazandı.

Eski BIOS 1504 ile 8200 stabil tutabildim, 8400 6 saatlik karhu da patladı. Şu an 6200-2200 1-2-0 devam.

Sıcaklıklar fazla oluyor. Bir de akvaryum kasa trend diye, Lian Li ekosistemli setup yaptım görsellik ön plana çıkarttık. Yanlış yaptık :D

Son düzenleme:
Eski BIOS 1504 ile 8200 stabil tutabildim, 8400 6 saatlik karhu da patladı. Şu an 6200-2200 1-2-0 devam.

Sıcaklıklar fazla oluyor. Bir de akvaryum kasa trend diye, Lian Li ekosistemli setup yaptım görsellik ön plana çıkarttık. Yanlış yaptık :D
8400 tekrar deneyebilirsin, BIOS tekrardan güncellendi yeni sürüme, belki stabil tutabilirsin. VDDP voltaj önem taşıyor burada, SoC voltaj da 1.15-1.25 arası bırak, sonra halledersin onu. FCLK da Sync şekilde bırak 8400'de 2100 FCLK yeterli ilk etapta. 8200 stabil kalabiliyorsa 8400'de de şans olabilir. 6200-6400 1:1'de yeterlidir ama, fazlasıyla. GDM Enable-Disable ekstra deneyebilirsin. 8000+'da GDM Disable zordur, her kit açamıyor. Ama 6000-6400 arası mümkün.

VDDP'yi 1.15-1.2 aralığı vermen gerekebilir. 1.15 verip öyle test et, 1.2 çok iyi olmaz gündelik için ama 1.15'te problem olmaz. 1.16-1.17'de de sorun çıkcağını sanmam. Ama PHY voltajı gerekiyor yoksa 8400-8800 arasını çoğu çip açamaz.

Aynı şekilde VDDIO da yüksek ister, 1.45-1.5 aralığı VDDIO vermen lazım 8400 için, altı mümkün olmayabilir, kit ve çip ile bağlantılı bu da. Bazı kitler yüksek VDDIO olmadan stabil açamıyor 8400 civarını, çip IMC'si için de geçerli bu. Deneme yanılma kısaca.

Sıcaklıklar da negatif etkili, ben BIOS güncelledikten sonra 6400 boot edemedim 1.29 SoC'ta. c28 hep patlardı bende, kışın da dahil. Contact Frame söküp termal bakım yaptıktan sonra tekrar denemem lazım. M-Die bezdirdi beni zaten, en elverişsiz kit o.c için. 24 GB'lık M-Die öyle değil ama, hem az voltaj ister hem de 8000-8400 aralığı rahat yapar, çip ve anakart müsade ediyorsa.

Yeni BIOS'a geçtiğim zaman, tekrar deneyeceğim. Şu anki performansını beğendim. Gdm disable 1:1 de 1:2 maalesef enable bırakıyorum.

7700X ile m-die kitlerim vardı, performansı berbattı en son 6400-2133 ile uyum yakalamıstım sonra sistemi sattım :d 2x24 m-die bende heveslendim onlara ama şu an alsamda zamanım hiç yok.

Contact frame bende de var, kullanmak daha mı kötü?

Son düzenleme:
Yeni BIOS'a geçtiğim zaman, tekrar deneyeceğim. Şu anki performansını beğendim. Gdm disable 1:1 de 1:2 maalesef enable bırakıyorum.

7700X ile m-die kitlerim vardı, performansı berbattı en son 6400-2133 ile uyum yakalamıstım sonra sistemi sattım :d 2x24 m-die bende heveslendim onlara ama şu an alsamda zamanım hiç yok.

Contact frame bende de var, kullanmak daha mı kötü?
Evet, bellek hatalarına sebebiyet veriyor, hem çok sıkarsan hem de gereğinden gevşek bırakırsan. Bendeki hataların sebebi o olmayabilir ama. Ben ısrarla 6400 GDM Disable zorluyorum, anakart dandik. 1 DPC olsaydı hiç sıkıntım olmazdı büyük ihtimal. Ama kontak frameden de kurtulmakta fayda var. RAM sıkıntıları, oyunlarda stuterler vesaire gibi şeyler yapıyorsa. Ben mcr ve pdm disable kullandığım için, her defasında sıfırdan trainlettiriyorum, o yüzden bende sıkıntı yapıyor olabilir. GDM Enable ve MCR auto bırakıp sadece 1 defa trainletiyorsan kontak frame sıkıntı yaratmıyor olabilir senin özelinde.

GDM Disable için MCR de disable olması lazım, stabil kalamıyor yoksa patlıyor bir yerden sonra, ben beceremedim. Her defasında sıfırdan trainlemesi mantıklı gear down ile uğraşıyorsan. Gear down ayrı bir dünya, stabil hale getirmesi zor. 1T'de çalışır, her şey olduğu gibidir, ne verirsen o yani. Ama GDM Enable 1.5T oluyor. Bir üste yuvarlıyor gibi düşün verdiğin zamanlardan gevşek çalışıyor. Latency artar bunun karşılığında ama sana stabilite verir.

Evet, bellek hatalarına sebebiyet veriyor, hem çok sıkarsan hem de gereğinden gevşek bırakırsan. Bendeki hataların sebebi o olmayabilir ama. Ben ısrarla 6400 gdm disable zorluyorum, anakart dandik. 1 DPC olsaydı hiç sıkıntım olmazdı büyük ihtimal. Ama kontak frameden de kurtulmakta fayda var. RAM sıkıntıları, oyunlarda stuterler vesaire gibi şeyler yapıyorsa. Ben mcr ve pdm disable kullandığım için, her defasında sıfırdan trainlettiriyorum, o yüzden bende sıkıntı yapıyor olabilir. Gdm enable ve mcr Auto bırakıp sadece 1 defa trainletiyorsan kontak frame sıkıntı yaratmıyor olabilir senin özelinde.

3 anakartta kullandım, sorun yaşamadım. 1DPC kartım B650hvm vardı 2slot büyük nimet benim için. Apex çok bekledim 4 ay kadar çımayınca, en son dayanamayıp Hero aldım.

Mcr ile pdmnin birbirine etkisi var diye biliyorum ama artık onu da düzelttiler yeni bioslarda. Ben şu ana kadar bir negatiflik görmedim.

Son düzenleme:

@Melkor Bunu gözüme kestirdim. 8400 açarım bunda :D

@11115 Kontak Frame'yi hiç sevmez, kendisi anlatır olmazsa, o da sökmüş zamanında :D Ben çok üşengeç biri olduğumdan hala tutuyorum. Bende sıkıntı yaratıyor mu bilmiyorum ama sökmekte fayda var. En fazla faydası 1-2 derecedir ya da değildir. Çok önemli değil benim için. Zamanında acemilikten alıp taktık yani.

RAM Overclock ile uğraşıyorsan orjinal frame kullanman lazım ve soğutucuyu ne çok gevşek bırakacaksın ne de çok sıkacaksın. Pin temassızlığından vesaire dolayı çok sorun çıkıyor training'lerde.

@Melkor bunu gözüme kestirdim. 8400 açarım bunda :D

@11115 kontak Frame'yi hiç sevmez, kendisi anlatır olmazsa, o da sökmüş zamanında :D ben çok üşengeç biri olduğumdan hala tutuyorum. Bende sıkıntı yaratıyor mu bilmiyorum ama sökmekte fayda var. En fazla faydası 1-2 derecedir ya da değildir. Çok önemli değil benim için. Zamanında acemilikten alıp taktık yani.

RAM overclock ile uğraşıyorsan orijinal frame kullanman lazım ve soğutucuyu ne çok gevşek bırakacaksın ne de çok sıkacaksın. Pin temassızlığından vesaire dolayı çok sorun çıkıyor Training'lerde.

Yakın zamanda sökeyim, zaten macun yenilemem gerekiyor 2 işi birden yaparım. Ben B850-X gelmesini isterdim TR'ye her modelini getirdiler bir onu getirmediler :d

Yakın zamanda sökeyim, zaten macun yenilemem gerekiyor 2 işi birden yaparım. Ben B850-X gelmesini isterdim TR'ye her modelini getirdiler bir onu getirmediler :d
Bende şu Prime olsa yeterli, 8400 desteği var zaten. Apex'e çok da gerek yok aslında benim açımdan :D Şimdiki aklım olsa A-Die ile bu kartı alırdım direkt. PCIE Gen5 desteği de mevcut B850 olduğundan ötürü.

Bunda Debug Led yok ama, ASUS Prime serilerine koyma cömertliği göstermiyor bu tarz şeyleri, senin Asrock B850-X'te var mı bilmiyorum.

@behramabi Çok sever Asrock'u kendisi, eğer teşrif ederse tecrübelerini anlatsın bir ara :D

Frame'yi sökünce işlemcinin arkasına da bir bak, benim 7800X3D'yi bir tık yakmıştı, renk değişiklikleri vardı, frame'yi çat çut ettirerek çok sıkı yapmıştım. Aklında bulunsun. Dönmeyene kadar sıktıysan bir şey olmaz ama çipe kolay kolay. En büyük sıkıntıyı çok sıkıp zorlayınca yapıyor.

Bilinçli olan veya xoc yapan hiç kimse AMD platformunda contact frame kullanmıyor. Çünkü sıcaklık farkı yok ve training sorunlarına sebep oluyor. Ayrıca chipi bozma şansınız var. Bir an önce kurtulun derim.

Bizim son bioslarda 8200 8400 sorunlu bazı sistemlerde özellikle AGESA 1.2.0.3F versyonunda. Gördüğüm xocler AGESA 1.2.0.3D kullanıyolar 8000+ için. AGESA'nın F versyonu 2:1 modda daha fazla vddp ve daha fazla vsoc istiyor eski sürümlere nazaran. Muhtemelen ileride fixlerler normale döner.

Bu arada ben şahsım olarak şu an için 8000+ da 1:1'e göre çok fazla bir değişim görmediğim için ekstra para harcayıp RAM + board işine girişmek istemiyorum. Zaten 9800X3D Memory OC'den en az etkilenen işlemcilerden birisi.

Ama ilerleyen zamanlarda 8800 MHz ve 2200 fclk Sync hayalim var :D. Tam bir sweetpoint.

Bende şu Prime olsa yeterli, 8400 desteği var zaten. Apex'e çok da gerek yok aslında benim açımdan :D şimdiki aklım olsa a-die ile bu kartı alırdım direkt. PCI-e gen5 desteği de mevcut B850 olduğundan ötürü.

Bunda Debug LED yok ama, ASUS Prime serilerine koyma cömertliği göstermiyor bu tarz şeyleri, senin ASRock B850-X'te var mı bilmiyorum.

@behramabi çok sever ASRock'u kendisi, eğer teşrif ederse tecrübelerini anlatsın bir ara :D

Frame'yi sökünce işlemcinin arkasına da bir bak, benim 7800X3D'yi bir tık yakmıştı, renk değişiklikleri vardı, Frame'yi çat çut ettirerek çok sıkı yapmıştım. Aklında bulunsun. Dönmeyene kadar sıktıysan bir şey olmaz ama çipe kolay kolay. En büyük sıkıntıyı çok sıkıp zorlayınca yapıyor.

ASRock'ta var Debug, ilk işim o yanık izi var mı kontrol etmek :D ASRock uzun zaman kullandım bende yeri ayrı.