Max onu yapabiliyorum evet. -10 patlatıyor. OCCT 3'lüyü geçemez bu bir de, imkansız. 1.saati geçse bile 2'de patlar. Geçen hava sıcakken Karhu'da patladı bu @11115 30. dakikada falan. Training-training değişiyor ve IMC sıcaklığı işte Karhu kaldırmıyor, çok late'ye kalmadan memory controller hata veriyor.

Biraz çip iyi soğusa, bir de 1 dpc fırsatı olsa, çok rahat açardı bunu, buradan o anlaşılıyor, bu haliyle de iyi soğursa açar bu anakartta.

6400 çok başımı ağrıttı zaten, uğraşamıyorum artık, bezdim. Ama bu 6200 de, 6400'den çok farklı değil, onun farkında olmak lazım. Yine de kaybedecek bir şeyim yok bu PC'de de, sıcak havada her an patlayabilir. 1.29 sınırda zaten, anakart 1.277 düşürüyor gaming'de :D

2200 de sınırda bu arada, 1.295 2200'ü patlatıyor, çünkü idle'da 1.29 soc veriyor, training'de de öyle veriyor olsa gerek @11115

@behramabi Naptın, son vaziyyet nedir, extreme o.c işine ne zaman başlayacaksın hayırlısıyla?

Eki Görüntüle 162761
@11115 Oh be, sonunda 34'te eşitleyebildim :D Artık çok mutluyum, kimse tutamaz beni.
c26 2. saatte hata verdi Karhu, 256 speed'i geçmişti. tRFC 150 ns + IOD hotspot birleşince patlıyor kesin. SoC yetmiyor, yük altında 1.27 olmaz şu anda. +75 vermeyi denedim -5 ile, skor aynı kaldı hatta yukarılara zıpladı arada, demek ki stabil değil, 6.68 6.75 civarı veriyordu, 6.6'lara düşürmedi yani ekstra, stabilite bozdu sanırım.

Eki Görüntüle 162764
Ah Müslüm Baba ah, zamanında anlayamadık ne demek istediğini. Şimdi her şey çok daha net. Huzur içinde uyu Baba.

@behramabi Kimse kaderinden kaçamaz Behram, işte kaçınılmaz son budur. Baba'yı kaybetmezden önce kıymetini bilemedik, sözlerindeki derin manayı çözemedik. Baba meğerse günün çok ötesinde yaşıyormuş. Affet bizi Baba, yattığın yer incinmesin.
@Ayhan Dönmez üstad bugüne kadar sana söylemeyi unuttum, sistemi ben toplamadım yani parçaları ben seçtim ama toplayan kişi bir tanıdık, o yüzden senin bu yukarıda dediğin all in one cable, 3 ayrı kablo bağla derken benim beyin stop veriyor afk kalıyorum, şimdi toplayan arkadaş all in one cable mi bağlamış aioyu, 3 ayrı kablo olarak mı bağlaması lazımdı, birde pompa ölmüşse bunları yapmanin mantığı nedir? Normali 3 ayrı kablo olarak mı bağlamak sende öylemi? CMOS resetlemeyi de senden öğrenmiştim, cahil kaldık biraz bu konulara maruz gör

@Ayhan Dönmez AİO olmadan nasıl başlayayım abi o.c'ye, pompa bozulduktan sonra sistemi bile açmıyorum, her açılışında sanki işlemci eziyet çekiyor gibi geliyor, o attığim ses de cabasi, açar açmaz tık tuk tık tuk ses psikoloji bozuyor, ben bunu direk garantiye vereyim diyorum uğraşmadan ne dersin tecrübem hiç yok montaj konusunda, hele cooling montajında hiç yok.

@Ayhan Dönmez 6 kelimeyle geleceği görmüş büyük üstad… meğer IMC değil, kadermiş sınırlayan bizi Ayhan abi...

@Ayhan Dönmez sen 256'yı geçmişsin, @11115 zaten tuzu kuru, bu konuyu da ayrı sayfalara parçalarlarsa benim yüzümden büyük vebali olur bende, kendime hesap veremem, önceki konuda benim yüzümden parçalandı zaten, yazmamam en hayırlısı zaten eksikliğim farkedilmez bile, konuyu dağıtan bir kişinin eksik olduğunu fark edersiniz ama, çok vakit kaybettim, çok oyaladım sizi, herkes gitti ben geride kaldım.

@Ayhan Dönmez karhuyu aldım 1 kere kullanabildim inanırmısın, sana atayım lisansı, sen hakkını verirsin kguix işini görüyor ama belki tek bi faydam dokunur sana, sizin çok dokundu

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez üstad bugüne kadar sana söylemeyi unuttum, sistemi ben toplamadım yani parçaları ben seçtim ama toplayan kişi bir tanıdık, o yüzden senin bu yukarıda dediğin all in one cable, 3 ayrı kablo bağla derken benim beyin stop veriyor afk kalıyorum, şimdi toplayan arkadaş all in one cable mi bağlamış aioyu, 3 ayrı kablo olarak mı bağlaması lazımdı, birde pompa ölmüşse bunları yapmanin mantığı nedir? Normali 3 ayrı kablo olarak mı bağlamak sende öylemi? CMOS resetlemeyi de senden öğrenmiştim, cahil kaldık biraz bu konulara maruz gör

@Ayhan Dönmez AİO olmadan nasıl başlayayım abi o.c'ye, pompa bozulduktan sonra sistemi bile açmıyorum, her açılışında sanki işlemci eziyet çekiyor gibi geliyor, o attığim ses de cabasi, açar açmaz tık tuk tık tuk ses psikoloji bozuyor, ben bunu direk garantiye vereyim diyorum uğraşmadan ne dersin tecrübem hiç yok montaj konusunda, hele cooling montajında hiç yok.

@Ayhan Dönmez 6 kelimeyle geleceği görmüş büyük üstad… meğer IMC değil, kadermiş sınırlayan bizi Ayhan abi...
O kablo sende duruyor mu, 3 ayrı kablo, pompa kapağı var ya bu aio'da, onun köşesinden çıkar 3'e bölünür tek tek dediğim pinlere takarsın, ama sende direkt cpu fan'a tek kablo olcak şekilde bağlanmış sanırım hem pompa hem vrm hem de radyator fanları. Cpu fan headeri 2 amper diye biliyorum, yetecektir bu üçüne ama ayrı bağlaman lazım. Belki bu bile pompayı öldürmüstür zaman icinde bilmiyorum. Pompalar her daim %100 çalışmak üzere dizayn edilmiştir, 2800 rpm ise öyle kalmalı. Ömrünü kısalttığını okumuştum, kendim de deneyim ettim, cooler master cortladı işte :D @behramabi O kablo duruyorsa halledersin, 3 ayrı kabloyu bağla, youtube'den izlersen kurulumu var bu aio'nun, orada anlatılıyor, direkt anlarsın mevzuyu.

@Ayhan Dönmez sen 256'yı geçmişsin, @11115 zaten tuzu kuru, bu konuyu da ayrı sayfalara parçalarlarsa benim yüzümden büyük vebali olur bende, kendime hesap veremem, önceki konuda benim yüzümden parçalandı zaten, yazmamam en hayırlısı zaten eksikliğim farkedilmez bile, konuyu dağıtan bir kişinin eksik olduğunu fark edersiniz ama, çok vakit kaybettim, çok oyaladım sizi, herkes gitti ben geride kaldım.

@Ayhan Dönmez karhuyu aldım 1 kere kullanabildim inanırmısın, sana atayım lisansı, sen hakkını verirsin kguix işini görüyor ama belki tek bi faydam dokunur sana, sizin çok dokundu
Ya yaz kardeşim, olur mu öyle şey, hakkım varsa da helal olsun sana, Dağıtırlarsa dağıtsınlar, önemli olan senin işin görülüyor mu, sorunun çözülüyor mu, takma kafana başka şeyi @behramabi

Dediğim 3'lü kablo sende varsa bir dene, @11115 dediği gibi yukarı asagı kasayı sallamayı dene ya da saga sola bilmiyorum, air buble falan kactıysa oyle bir seyler yapıp cıkartıyorlar ama GPU takılı olmasın bunu yaparken :D 3'lü kablo ve remount yeniden montaja rağmen sorun devam ederse süreci uzatmadan garanti yolla, 2-3 haftaya sıfırı ıle degısırler. Phantom spirit ile idare et, fark hissetmiceksin @behramabi

Hem phantom spirit'in, hem de Arctic AIO'nun kurulumu,Youtube'de mevcut @behramabi Sıkıntı yaşamazsın, izleyerek kurarsın.

@behramabi Karhu, lisansladıgın sürece rar olarak paylastırılıyor sanırım arkadasına falan verebiliyorsun yani rar dosyası olarak, o yüzden sende kalsın muhafaza et. Dead başkan yardımcı olmuştu Karhu konusunda ve Kitten. İkisi sayesinde elde ettim ben de zamanında. Kimsenin kimseye kötülüğü dokunmadı burada, senin işin görülsün önemli olan o, dediğim şekilde halletmeye çalış, olmazsa phantom çek arctic yenisi ile değişim sağla. Bu 2 soğutucunun da kurulumları adım adım youtube üzerinde var, canlı yaparsın, zorlanmazsın çok fazla, 2 kişi ile daha rahat oluyor sadece ekstra.

Kiguix Karhu'nun modlanmış hali, github'dan indiriyorsun, arada sıfır fark var. xoc'ciler kullanıyor diye kullanıyoruz, adamlar bizi aşağılamasın diye, arada ss falan atıyoruz ya oraya :D @behramabi 8400 c32 atsan kimse ağzını açamaz da, bizim bu profiller pek uymuyor oraya, orası xoc mekanı, extreme overclock yani. Özel davetiye lazım mesaj yazmak için :D

@behramabi Ben hata yiyip duruyorum bu arada, 1.35 voltajda da patlıyor RAM artık, ufaktan degredasyon olmus olabilir emin değilim, çok da onemli değil, 1.75'e kadar bastım kullandım ben. Ucuz zaten RAM'ler, RAM üzüleceğin en son parça olur. Şu an patlamasının sebebi sıcaklar arttı, aynı profil için SoC yetmiyor, M-Die RAM'ler bu kadar tight kullanmak mantıklı değil, A kadar iyi açamaz hiçbir zaman, çok zorlama kullanıyorum ben. 24 GB M-Die'ler mantıklı sadece, 8000-8400 c32 falan çok rahat zorluyorlar, gdm disabled olarak. 6000 c26 16 gb kitler gdm disabled açamıyorlar şu anda, patlıyor. Kitten kite değişiklik var, RAM çiplerinin IC'lerin üzerine dizildiği PCB türü bile etkiliyor. Bahsettiler bundan da.

1752361232334.webp

@11115 @behramabi @Ünsal İçmez İyi, bu fail'lemedi en azından ya, c26 brutal şu anda.

1752413834766.webp

Gözün arkada kalmasın Baba, sanırım bu sefer açmayı başardık!

1752608103108.webp

@Ünsal İçmez @behramabi tREFI +tRFC sıcak havadan dolayı, VDD 1.55 üstü çıkartınca testte hata verdirtiyor, haberiniz olsun. Fan da soğutamıyor artık yeterince :D Yüksek ihtimal 65k tREFI.

Son düzenleme:
O kablo sende duruyor mu, 3 ayrı kablo, pompa kapağı var ya bu AiO'da, onun köşesinden çıkar 3'e bölünür tek tek dediğim pinlere takarsın ama sende direkt CPU Fan'a tek kablo olacak şekilde bağlanmış sanırım hem pompa hem VRM hem de radyator fanları. CPU fan headeri 2 amper diye biliyorum, yetecektir bu üçüne ama ayrı bağlaman lazım. Belki bu bile pompayı öldürmüstür zaman icinde bilmiyorum. Pompalar her daim %100 çalışmak üzere dizayn edilmiştir, 2800 RPM ise öyle kalmalı. Ömrünü kısalttığını okumuştum, kendim de deneyim ettim, Cooler Master cortladı işte :D @behramabi o kablo duruyorsa halledersin, 3 ayrı kabloyu bağla, YouTube'dan izlersen kurulumu var bu AiO'nun, orada anlatılıyor, direkt anlarsın mevzuyu.

Ya yaz kardeşim, olur mu öyle şey, hakkım varsa da helal olsun sana, dağıtırlarsa dağıtsınlar, önemli olan senin işin görülüyor mu, sorunun çözülüyor mu, takma kafana başka şeyi @behramabi

Dediğim 3'lü kablo sende varsa bir dene, @11115 dediği gibi yukarı asagı kasayı sallamayı dene ya da saga sola bilmiyorum, Air buble falan kactıysa oyle bir seyler yapıp cıkartıyorlar ama GPU takılı olmasın bunu yaparken :D 3'lü kablo ve remount yeniden montaja rağmen sorun devam ederse süreci uzatmadan garanti yolla, 2-3 haftaya sıfırı ıle degısırler. Phantom spirit ile idare et, fark hissetmeyeceksin @behramabi

Hem Phantom Spirit'in, hem de Arctic AiO'nun kurulumu, YouTube'da mevcut @behramabi sıkıntı yaşamazsın, izleyerek kurarsın.

@behramabi karhu, lisansladıgın sürece RAR olarak paylastırılıyor sanırım arkadasına falan verebiliyorsun yani RAR dosyası olarak, o yüzden sende kalsın muhafaza et. Dead başkan yardımcı olmuştu karhu konusunda ve kitten. İkisi sayesinde elde ettim ben de zamanında. Kimsenin kimseye kötülüğü dokunmadı burada, senin işin görülsün önemli olan O, dediğim şekilde halletmeye çalış, olmazsa Phantom çek Arctic yenisi ile değişim sağla. Bu 2 soğutucunun da kurulumları adım adım YouTube üzerinde var, canlı yaparsın, zorlanmazsın çok fazla, 2 kişi ile daha rahat oluyor sadece ekstra.

Kiguix Karhu'nun modlanmış hali, GitHub'dan indiriyorsun, arada sıfır fark var. Xoc'ciler kullanıyor diye kullanıyoruz, adamlar bizi aşağılamasın diye, arada SS falan atıyoruz ya oraya :D @behramabi 8400 C32 atsan kimse ağzını açamaz da, bizim bu profiller pek uymuyor oraya, orası xoc mekanı, Extreme overclock yani. Özel davetiye lazım mesaj yazmak için :D

@behramabi ben hata yiyip duruyorum bu arada, 1.35 voltajda da patlıyor RAM artık, ufaktan degredasyon olmus olabilir emin değilim, çok da onemli değil, 1.75'e kadar bastım kullandım ben. Ucuz zaten RAM'ler, RAM üzüleceğin en son parça olur. Şu an patlamasının sebebi sıcaklar arttı, aynı profil için SoC yetmiyor, m-die RAM'ler bu kadar tight kullanmak mantıklı değil, a kadar iyi açamaz hiçbir zaman, çok zorlama kullanıyorum ben. 24 GB m-die'ler mantıklı sadece, 8000-8400 C32 falan çok rahat zorluyorlar, gdm disabled olarak. 6000 C26 16 GB kitler gdm disabled açamıyorlar şu anda, patlıyor. Kitten kite değişiklik var, RAM çiplerinin ıc'lerin üzerine dizildiği PCB türü bile etkiliyor. Bahsettiler bundan da.

Eki Görüntüle 162955
@11115 @behramabi @Ünsal İçmez iyi, bu fail'lemedi en azından ya, C26 brutal şu anda.

Eki Görüntüle 163037
Gözün arkada kalmasın baba, sanırım bu sefer açmayı başardık!

Eki Görüntüle 163624
@Ünsal İçmez @behramabi trefı +tRFC sıcak havadan dolayı, vdd 1.55 üstü çıkartınca testte hata verdirtiyor, haberiniz olsun. Fan da soğutamıyor artık yeterince :D yüksek ihtimal 65k trefı.

Adam SCL'ler 4 4 yapıp gdm disabled da hata almıyor :D

Adam SCL'ler 4 4 yapıp gdm disabled da hata almıyor :D
6400'de mavi ekran 4-4 GDM Disabled iken :D Geçen unuttum, iyi sonuçlanmadı pek :D BIOS bile girememiştim, donuyordu.

Bir de A-Die SR RAM'ler genelde şu wrwrscl değerini 1-2 yapabiliyor, M-Die'de bu mümkün değil, olmuyor o da. BZ de her videoda bahsedip duruyordu, normalde 1 yapıp geçebiliyorsunuz onu ama M'de olmuyor. @11115 DR'de de olmaz muhtemelen.

1752663690113.webp

@Yasin Alemdağ 6400 1:1 için buna bakabilirsin. Sende 1.6 vdd kısmı 1.5 civarı olacak, A-Die 6000 c28 1.4v çünkü. VDDIO şu anda 1.45'te. 1.4'te de hata vermiyor ama drop giriyor bazı oyunlara. Deneme-yanılma kısaca. Gaming farklı yük, testler farklı yük. Test programları vs. hakkında da konudaki kişilerden bilgi alabilirsin, hepsi çok yardımseverdir :D

@behramabi Behram arada güncelleme geç, merak ediyoruz. @Ünsal İçmez 'den zaten haber yok, o 4800 2:1'e döndü sanırım.

1752698088161.webp

@behramabi Benden bu kadar Behram, top sende kardeşim. Çok yaşlandım, biraz emekliliğin keyfini sürmem gerekiyor. Herkese bol şans.

1752699156599.webp

Çip stokta böyle veriyor, tREFI 65535, tRFC 480=150 ns 6400 cas 28

@11115 6200 c26 daha iyi Prime :D

1752702402204.webp

Daha da uğraşmam, IMC limit bu. Gene ya da Apex'te SoC 1.25-26 olurdu ya da 6600 1.3 SoC'te açacağını düşünüyorum. Ama daily anlamsız. Bu saatten sonra Bench kovalamayacağım. @behramabi Bundan sonra Bench işi sende Behram, bayrağı sana devrediyorum.
@11115 Zira Kitten zirvede. Ben de onu bir adım geriden seyrediyorum her zamanki gibi :D

@behramabi Değirmen altından çok sular aktı Behram, nerelerdesin?

Bu hayat bize hiç acımadı be kardeşim ya, başımıza gelenlere bak, pişmiş tavuğun başına gelmemiştir bunlar değil mi Behram? @behramabi

@behramabi Biz bu hayatı izlemeye gelmişiz diyebilir miyiz Behram kardeşim, bak aylarca uğraştık bu işlerle, ne geçti elimize, kocaman bir HİÇ. Şimdi de hata spamlayıp dursun :D Toptan sistemi dağıtıp tekrar birleştirmek lazım. Biz baştan parçaları yanlış almışız. Neyleyelim ki kaçınılmaz son vuku buldu.

Müslüm Baba da gelip bizi bir uyarmadı ki, yeğenim ne işiniz var sizin 6400'le 8000'le diye, adam koskoca konu açmış, 6000 açmayın diye, biz haddimizi baştan aşmışız. Baba ne diyorsa o.

Son düzenleme:
6400'de mavi ekran 4-4 GDM Disabled iken :D Geçen unuttum, iyi sonuçlanmadı pek :D BIOS bile girememiştim, donuyordu.

Bir de A-Die SR RAM'ler genelde şu wrwrscl değerini 1-2 yapabiliyor, M-Die'de bu mümkün değil, olmuyor o da. BZ de her videoda bahsedip duruyordu, normalde 1 yapıp geçebiliyorsunuz onu ama M'de olmuyor. @11115 DR'de de olmaz muhtemelen.

Eki Görüntüle 163827
@Yasin Alemdağ 6400 1:1 için buna bakabilirsin. Sende 1.6 vdd kısmı 1.5 civarı olacak, A-Die 6000 c28 1.4v çünkü. VDDIO şu anda 1.45'te. 1.4'te de hata vermiyor ama drop giriyor bazı oyunlara. Deneme-yanılma kısaca. Gaming farklı yük, testler farklı yük. Test programları vs. hakkında da konudaki kişilerden bilgi alabilirsin, hepsi çok yardımseverdir :D

@behramabi Behram arada güncelleme geç, merak ediyoruz. @Ünsal İçmez 'den zaten haber yok, o 4800 2:1'e döndü sanırım.

Eki Görüntüle 164051

@behramabi Benden bu kadar Behram, top sende kardeşim. Çok yaşlandım, biraz emekliliğin keyfini sürmem gerekiyor. Herkese bol şans.

Eki Görüntüle 164053
Çip stokta böyle veriyor, tREFI 65535, tRFC 480=150 ns 6400 cas 28

@11115 6200 c26 daha iyi Prime :D

Eki Görüntüle 164078
Daha da uğraşmam, IMC limit bu. Gene ya da Apex'te SoC 1.25-26 olurdu ya da 6600 1.3 SoC'te açacağını düşünüyorum. Ama daily anlamsız. Bu saatten sonra Bench kovalamayacağım. @behramabi Bundan sonra Bench işi sende Behram, bayrağı sana devrediyorum.
@11115 Zira Kitten zirvede. Ben de onu bir adım geriden seyrediyorum her zamanki gibi :D

@behramabi Değirmen altından çok sular aktı Behram, nerelerdesin?

Bu hayat bize hiç acımadı be kardeşim ya, başımıza gelenlere bak, pişmiş tavuğun başına gelmemiştir bunlar değil mi Behram? @behramabi
@Ayhan Dönmez şu son 2 haftadir fena sınanıyorum, sağlık sorunları o bu şu derken uzak kaldık baya, büyük badire atlattım, kafayı ancak kaldirabildim, buradaki ram dertlerimize hasret kaldım, insan kaderinden kaçamıyor, buralara 2 yılda, 2 haftada geçse döneceğimi söylemiştim aksini düşünmedin umarım.

@Ayhan Dönmez işte aioyu garantiye bile veremedim şu süreçte, çok da mühim değil, 6000 cl30'larimizi adam etmemize bakalım, bende çok update yok sen ne yaptın en son onu merak ediyorum, Bench işini sen en iyisini bulana kadar salmazsin, çok inandırıcı gelmedi bana, 6400'ü stabil edebildinmi, 6200 c28'den devam mı hala?

@Ayhan Dönmez her şeyi sıfırladım, biosu içeriden yazdım, şunu şunu dene dersen pyprime karhum açık , yukarıda paylaşmışsın da, biliyorsun aynı ayar kalmıyor, her gün updateliyorsun, en son neyde karar kıldın, kıldıysan bende kendiminkilere ayar çekip bende nasıl etki ediyor degerlendirelim istersen

@Ayhan Dönmez hemde ilk sıradan izliyoruz biz bu hayatı , bi umuda bel bağlamışız, debelenip duruyoruz , umut fakirin ekmeği, bakalım hayat bizi en son nereye goturecek, ayağımız takılsa da yürümeye devam, alıştık artık zati.

@Ayhan Dönmez nebinin şu son 2 videosuna bir yorumun vardır illaki yeni gördüm bende, ince ayarlardan falan bahsetmiş

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez şu son 2 haftadir fena sınanıyorum, sağlık sorunları o bu şu derken uzak kaldık baya, büyük badire atlattım, kafayı ancak kaldirabildim, buradaki ram dertlerimize hasret kaldım, insan kaderinden kaçamıyor, buralara 2 yılda, 2 haftada geçse döneceğimi söylemiştim aksini düşünmedin umarım.

@Ayhan Dönmez işte aioyu garantiye bile veremedim şu süreçte, çok da mühim değil, 6000 cl30'larimizi adam etmemize bakalım, bende çok update yok sen ne yaptın en son onu merak ediyorum, Bench işini sen en iyisini bulana kadar salmazsin, çok inandırıcı gelmedi bana, 6400'ü stabil edebildinmi, 6200 c28'den devam mı hala?

@Ayhan Dönmez her şeyi sıfırladım, biosu içeriden yazdım, şunu şunu dene dersen pyprime karhum açık , yukarıda paylaşmışsın da, biliyorsun aynı ayar kalmıyor, her gün updateliyorsun, en son neyde karar kıldın, kıldıysan bende kendiminkilere ayar çekip bende nasıl etki ediyor degerlendirelim istersen
Ben de sıkıntılı dönemlerden geçiyorum, kafam çok berrak değil ne yazık ki, kötü günler bizi bekliyor :D 6400-6200 arası dolanıyorum, benim sisteme komple bir bakım lazım, GPU Hotspot 100 derecelere dayandı Space Marine 2'de mesela. Bu oyun CPU+GPU+RAM öldürüyor, arada drop giriyor, ne kaynaklı bilmiyorum. Her şey çok agresif olduğu için, FCLK bile 2200 işte o bile yapar. GPU'da sıkıntılı şu anda. Kasa kapağı falan kapatamıyorum zaten :D

6400'de GDM Disable iken tRP 37 sanırım çok sınırda, patlayıp duruyor. Bir de M-Die'de tRFC 150-155 ns zorladım, stabil mi emin olamıyorum. 160 ns bırakmakta fayda var. Havalar ısındı tREFI 65K +tRFC de hata spamlayınca hata kaynağı bulamıyorsun. Testlerde RAM 45+ görmeye başladı, fan man kar etmiyor artık. Voltaj fazla.

1753135312964.webp

1753135339109.webp

Bu ikisi var bende şu anda. @behramabi Herhangi bir sistemde bu ikisini %100 stabil beklemek saçmalık olur. Anca Apex'te olur olursa. IMC çok sağlam değil bizim, anca bu kadar oluyor, o da ıkındırarak işte biliyorsun. Core'lar zaten çöp, -5 veriyorsun stutter atıyor oyun, RAM sıkılaştıkça eksi değer veremiyorum ben, çipi soğutunca verebiliyorum. 6000 c30 açtığımda mesela +200 -15 verdim, drop bile girmedi oyuna. Ama çok realistik olmaz yazın. Kışın daha sağlıklı bu tarz işler. Soğutamıyoruz çipi ve RAM'leri, sonuç hüsran.

Dibine kadar zorladım ben, bu komboda daha ötesi olmuyor. RAM zaten M-Die. A-Die olsa hata bile almayacaktık belki de. Az voltaj isteyecekti çünkü. Daha az ısınacaktı vs vs. GDM Disable daha rahat açacaktın, tRP 37 yüzünden patlayıp durmayacaktı mesela, bir train stabil diğer train patlıyor, sınırda olduğu için.

Zaten uğraşmayı bıraktım, mevcut 2 profil bu elimdeki şu anda. PC'yi de kapatma kararı aldım, ikinci PC'den takılıyorum, az kafa dinlemek lazım Behram @behramabi

@behramabi Var var olmaz mı, @11115 de izlemiştir, onun da çok güzel yorumları vardır eminim, çok iyi analiz eder :D Benim açımdan çok zor bir video değil, ama verdiği bilgiler külliyen yanlış değil, biraz geçiştirme olmuş sadece. Ben her türlü emeğe saygı der geçerim, hiç bilmeyen adama fazla bile. Sadece bilge şahısların yazdığı yorumları silip engellemek yerine biraz hatayı kendinde araması lazım, pozitif eleştirilere açık olması lazım, tüm yorumu silmek yerine, eleştiri kabul etmiyor kendisi tek problem o Behram :D

Son düzenleme:
Konu gayet güzelmiş :D katılım olmayınca güncelliği bitmiş.
Aylar sürdü buraya kadar gelinmesi, verilen emeğin, harcanan zamanın haddi hesabı yok. Fakat RAM konusu, çoğu kişinin radarında değil, insanların ilgisini, arzusunu çekmiyor ama bir o kadar da önemli. Meraklısına, öğrenmek isteyenlere yönelik güzel bir rehber oldu bir anlamda. Benim içinde bulunduğum konular parçalara ayrıldı, öğrenmek isteyen her türlü okuyup öğrenebilir.

Aynı konu sarı siteye açılmış olsa, orada çok gündem olacağından eminim. Ben buraya açmayı tercih ettim fakat parçalara ayırmayı tercih ettiler. Benim için fark eden bir mevzu yok, konuları açmamdaki tek sebep hem kendimi bir tık ileriye taşımak, hem bu işin uzmanı olan birkaç kişi ile tanışıp hasbihal etmek, hem de yardıma ihtiyacı olanlara bu konuda destek olmaktı.

En başından beri okuyup, inceledim değerli bilgiler ve tecrübeler var. Emeğinize sağlık, zamanım olsa da uğraşabilsem keşke oyun oynamaktan daha keyif veriyor. 9800X3D, X870e Hero, 16x2 8000MTS kit kullanıyorum.

En başından beri okuyup, inceledim değerli bilgiler ve tecrübeler var. Emeğinize sağlık, zamanım olsa da uğraşabilsem keşke oyun oynamaktan daha keyif veriyor. 9800X3D, X870e Hero, 16x2 8000MTS kit kullanıyorum.
A-Die kitiniz var, alt zaman girmeniz kafi gelir, 8000 2:1 de kötü değil. Hero sağlam anakart, optimize edip kullanabilirsiniz. Düz EXPO'ya göre performans artışı olacaktır. Bazı oyunlar bant genişliğinden daha fazla faydalanıyor o yüzden 8000-8400 frekanslar da önem kazandı.

Benim elimdeki sistem çok limitli, bu anakartın normal koşullarda 8000 açabileceğinden dahi şüpheliyim X870 TUF'un. Ek olarak bende 2x16 M-Die var, bu kit en iyi ihtimalle 7200 oluyor ama onu da yapamadı, iyi optimize edilmiş bir 7200, EXPO 7600 civarı performans veriyor çünkü, düşük SoC voltaja olanak sağlıyor fakat mavi ekran verdi 7200 açamıyor bu kit.

Sendeki setup bende olsa 8400 kadar zorlardım ya da 8000-8200 optimize edip kullanırdım. 6200-6400 1:1 mod da aynı şekilde stabil açma şansın var. Ben ilk sistem dizdiğimde bu kadar bilgim mevcut değildi hatta ilk 14700k aldım, sistemi ona göre falan dizdim. Tüm parçalarım şu an dahil hepsi yanlış. Eldekiyle en fazla bu kadar oldu, kısaca. @Melkor

Hero'da büyük ihtimal en fazla 8200 açılabiliyordur şu anda, son BIOS'lar ile birlikte. 8400 vesaire açabileceğini çok zannetmem. 8000'de bile düzgün alt zamanlarla ve FCLK 2200 eğer açabiliyorsa çip, zaten üstüne çok gerek kalmaz. SoC voltaj ihtiyacı da az olur 8000'in genelde.