• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Corsair 6200MHz CL28 RAM VDDP Voltaj Ayarları ve ZenTimings 1:1 Mod Stabilite Deneyimi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 11115
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 294
  • Görüntüleme Görüntüleme 8B

Zaten denemediğim hiçbir şeyi doğru olarak kabul etmedim ya da savunmadım.
Kaldı ki zamanında bana ZT'dekiler “1.05 VDDP düşük, biraz daha arttırırsan daha iyi olur 6200 için” demişlerdi. Dinlememiştim onları. 1.05'te kullanmaya devam ettim. Sonra C26'dan 28'e düşünce PyPrime sonuçlarına takıldım biraz. 6.77 civarı yüksek geldi. Sonrasında da biraz bakındım Discord'un arama kısmında “VDDP” ile ne yazılmış aratıp baktım. 1.060'a çektim ve sinyal bütünlüğü daha iyi sağlandı sanırım, C28 için alabildiğim en iyi sonucu elde ettim.

Mesele söylenileni olduğu gibi doğru kabul etmek değil. Mesele karşındaki insanın ne kadar vakit harcayıp neleri erişebildiğini bilerek hareket etmek.

Vakit bulabildiğim bir ara AM5 platformda DDR5 1:1 mod tuning rehberi açmayı düşünüyorum.

Adamakıllı Türkçe rehber yok.

Son düzenleyen: Moderatör:

Dediğim gibi herkese saygım var. Ama benim tek sevmediğim konu şu: “bununla alakalı değil, bu bununla alakalı değil” diyor herkes. ZT DC'sinde de öyle, başka forumlarda da öyle görüyorum. Tabii ki keskin hatlar var, neyin neyi etkilediği bariz belli ama yan etkileri de var bunların ya da başka şeylerle de alakalı. FCLK her yere uğruyor mesela çipte, VDDP-VDDIO-VDDG yanlış etkilediği bir yerde crash yiyebilirsin örneğin.

Bu “alakası yok” diyenler, dümdüz Auto'da 2200 FCLK 6200-6400 stabil açabilenler zaten. Bende en ufak bir sıkıntı bile problem yarattı aylarca; sinyal bütünlüğü falan çok önemli ve ortalıkta yanlış bilgi çok dolanıyor konum fark etmeksizin. Bu VDDG-VDDP 1:1 modda yüksek FCLK'da IMC'ye ekstra yük biniyorken, GDM disabledken, 1-2-1, 1-2-0 Nitro'larda çok önemli bende.

Ve PBO ile ne zaman oynasam her şeyi bozuyor, +100/-10 ötesi bende. Yüksek SoC FCLK kararsızlaştırıyor, VDDP falan artırıyorum, eski BIOS'larda VDDIO da düşürmem gerekiyordu, bu BIOS'larda ona rastlamadım.

@11115 Nebi'nin DDR5 Türkçe rehberi yeterli değil diyorsun yani Nebi Gear Down, Nitro, FCLK kısmını aşırı bahsetmemiş, bir yazayım video altına, bakalım beni de banlayacak mı

Son düzenleyen: Moderatör:
Nitro, Nitro burst, IOMMU, TS'me, training reduction, Power down mode, bunlar Basic ayarlar.
Trefi maxlanması, trc nin bellek tipine göre düşürülmesi var mesela. Bu gibi genel ayarlardan bahsetmemiş.

Gdm disable ben 6200'de de yapamıyorum ki . 6000 yaparsam belki çalışır. Ama gerek yok. Gdm disable sıralamaya girmek, skor paylaşmak için yapıyor millet. Daily için gereksiz buluyorum gdm disable. Yapılabilir ama çok uğraştırıcı. Çok hassas hale geliyor timingler. Gdm disable yapmak yerine 1.65 mem vdd verip CL düşürmek daha kolay.

Ya hocam dönem dönem size kızıyorum kusura bakmayın. Ben sistemi kurduğumda ilk 3-4 ay boyunca uğraştım. PBO için ayrı uğraştım, timingler için ayrı uğraştım. Voltajlar için ayrı. En son 1 hafta teste yatırdığımı hatırlıyorum. Başlarda zevkli olsa da bir süre sonra sadece BIOS'a girmek için PC açınca can sıkıcı oluyor.

Şimdi ise oyun oynuyorum sadece. Günümün 10 saatini oyunlara gömüyorum. Sizin de kendi fine-Tune ayarlarınızı bulmanızı isterim. Sistemin keyfine varmanızı. O yüzden tepki gösteriyorum size.

Bu arada tıkır tıkır benim sistem ya. Vallahi nazar değmesin

Son düzenleme:
Dürüstlüğünüz için teşekkür ederim. Discordu okudum zaten, ilk zamanlarınızda çok uğraşmışsınız. Ben sonradan dahil oldum bu işe, ilk zamanlar olsa belki daha kolay olurdu, biraz geç kaldım. Tecrübeliydim 7800X3D'den dolayı ama 9800X3D'de bulaşmamıştım RAM olayına. Bir de 6400 falan uğraşınca stabil hale getirmesi aylar aldı, BIOS'larda da ciddi sıkıntı var, anakart kalitesizliğinden ötürü. @11115

@11115 Konu hiç oldu gitti zaten ne diyelim, buraya kadarmış. Emeğine teşekkürler. Zaten şansımı fazlasıyla zorladım, aylar önce bırakmak icap ederdi. Bu bileşenlerle gereksiz eziyet ve uğraş oldu, ciddi zaman kaybettirdi.

Benim uğraşmam başlı başına hataydı zaten. Parçalar yanlış, neyse olan oldu. Şu an böyle bıraktım, Nvidia yazılımı yine bir sorunla karşılaşmaz ise kullanırım. SCL 4-4 direkt Karhu mavi ekran yedirdi, ondan verdi sanırım uyarıyı.

@11115 Nazar değmesin, güzel sistemin var, parçaları güzel seçmişsin. Sen bundan sonra bence RAM işiyle hiç uğraşma, zira uğraşmana gerek yok, gereksiz uğraş olur ciddi anlamda. 6400 stabil hale getiremezsin, dual rank ekstra zorluyor zaten bellek miktarın fazla. Şu an alabileceğinin en iyisini alıyorsun, GDM Disabled de çok gerek yok, 0.1 ns için değmez, zaten yeterince akıcı oynuyorsun oyunları, hiç uğraşma o yüzden, 6400 çekilecek dert değil, sıcaklıktan da bağımsız olmuyor yani. Her şeyi fullemen lazım VDDP, VDDQ, VDDIO, VDD fullemedik voltaj bırakmadım, sözde güvenli sınırlarda. SoC'den bahsetmiyorum bile, 5 mV yukarısı ve aşağısı ölüm direkt Yukarı FCLK patlatıyor, aşağısı 6400 patlatıyor.

Benim de acemiliğime geldi bu PC işi, ama olan oldu artık. Bu haliyle de kullanılmaz değil, içinden geçtim zaten bu anakartında. Tuşlu anakart almamanın cezası. Ben marangoz muyum, ne işim var benim abi tornavida ile yani. Cerrah değilim bir şey değilim, sütür bile atamıyorum doğru düzgün zaten. Rezil Asus, bir tuş koyamadınız değil mi, maliyet farkı 1 TL @Asunex @AsusAdam

Bu anakartlarda 6400 stabil hale getirmek aşırı zor, o yüzden 6400 önerenlere akıl sır erdiremiyorum. En az 6 ayım gitti abi, şakasız yani ki ben tecrübeli olduğum halde, ham adam değilim. M-Die gibi lanet RAM'lerde totalde 2 yıl uğraştım, her şeyini biliyorum bu RAM'lerin. A-Die ile de 2 ay oynadım, onu da biliyorum sınırlarını. Bilmeyen adam bu işi yapamaz, o anlık yaptığını sanar, sonrasını biliyorsun zaten @11115 Çip ya da kit anlık stabil olup da sana oyun oynatıyor, bir müddet sonra sıkıntılar başlıyor. Varyasyonlar var zaten training-training arası, tutarlı değil.

@11115 Yani hobi olarak uğraşılır ama dc'deki elemanlar bahsettiğim üzere artık hobi olayını aşmış, sigara-alkol ikilisinden beter. Bana da öyle oldu biraz, o yüzden içinden geçtim. Sana kazancı olmayacak 6400'ün. Zaten 6.6 falan alıyorsun Dual Rank diye de latency iyi bir miktar büyük ihtimal. Ben 6400 c28 1-2-0 GDM Disabled de sadece ve sadece kışın 1 kere 6.68 gördüğümü hatırlıyorum, sen neredeyse 6.5 alacaksın. Boost'dan da etkileniyor tabi, Bus clock'dan, Bclk, Eclk'dan vesaire, +200 verip yapsan testi büyük ihtimal daha yüksek çıkacaktır.

6400 açmayı bu arada, GDM Enable, Nitro 2-3-1 olarak görmüyorum, ben extreme denedim ve başardım gibi bilmiyorum. Ucundan stabilim zaten, tek ufak hata patlatıyor, hata kabul etmez GDM Disabled+ UCLK 3200. UCLK 3300 train bile edemiyor anakart, 1.35 SoC'ye anca açar onu @11115 Training 50 sn süreceğine 30 sn sürüyor, direkt failliyor Karhu.

7200 2:1 denedim, o da 16 GB M-Die kit limiti zaten, direkt mavi ekran yedirdi, rezil kit. Şunların piyasada olmaması gerekirdi, yapabileceğimin en iyisini yaptım ama bu RAM'ler ile, ötesi olmuyor. GDM Disabled olduğu için c26'ya denk bu profil @11115

Valla benden bu kadar, ama konunun dağılmasına üzüldüm gerçekten, aylarca verilmiş emek ve çaba vardı, insan üzülüyor yine de geriye dönüp bakınca. @11115 Buralar size emanet, benim biraz ya da temelli uzaklaşmam iyi olacak.

Zaten ait olduğum yer burası değildi hiçbir zaman, realiteden kaçmak için kullanıyordum bu platformu. Artık onun da bir anlamı kalmadı gördüğün üzere. Realiteye geri dönme vakti geldi.

Sizlerle de tanışmış oldum, bence fena olmadı, bilgi-deneyim paylaşımı vesaire. Ama konu toplu halde durmalıydı, çok yazık oldu.

@11115 Patladı bu 6400 bu arada oyunda Dün 10 saat patlamayan, bugün patlıyor, 3-5 kere traininge rağmen fayda etmedi. Çok garip bir IMC harbiden de. Ama FCLK 2200 ekstra bozduğunu düşünüyorum. Çünkü 1.285'ten 1.295 yapınca SoC'yi, 2200 FCLK'yı direkt patlatmıştı geçen gün.

Alt değerleri vericem, Gear Down yuvarlasın ya, hiç uğraşamıcam. Karhu'da 255 yerine 253 gelsin, yapacak bir şey yok. Bu kit ile bu kadar zaten.

Gear Down, ne var ne yok yukarı yuvarlıyor

FCLK+GDM Disabled+SoC uzun vadede çok zor. 1 DPC şart, boşuna kaşındık onca zaman. Dün 10 saat stabildi oyun+testte, bugün patlıyor, training istediğin kadar et.

GDM Disabled 0.95 VDDP de denedim demin, PC göçtü, görüntü gelmedi boot edip, monitör reslemen lazım, initiateleyemiyor sanırım Nvidia driveri. Nvidia yazılımı da GG oldu zaten artık bu saatten sonra.

@behramabi İncelersin bir ara, GDM Disabled bulaşma

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez ddu biliyorsundur ddu ile güvenli modda sil driveri nvcleaninstall ile yükle driveri geforce experience safi bloat işe yaramayan uygulamalari kurmama seçeneği veriyor, bir tane stabil driver yayinlayamadilar her sürümünde ayrı bir bug koskoca RTX mucidi beyefendiler

Benim mem vdd 1.42 limitli olduğumu tekrar unuttun galiba Bu limitteyken gdm kapatmak ram'e mezar kazmak zaten ilk zamanlar gdm disable takıntım vardı, sonralardan tergedim bu huyu, elimizdeki ramler m-die çok bişey beklememek lazım iki üç ns farkı için dediğin gibi disable'a gerek yok ramler gelince 6200 2167 gdm enabled denemek lazım

@Ayhan Dönmez bios flashback yapıyorum can sıkıntısından ramler gelmeden önce şu biosda corrupt morrupt varsa temizlensin diye, sen söyleyince flashback atmak daha sağlıklı diye başladım, iki saat flashback ledi sabit yeşil yandı, yanıp sönmesi gerekirdi normalde sonradan baktım bios dosyasinin olduğu USB bellegi fat 32 gpt değil MBR yapmak lazımmış sonra updatalendi, instant flash ile yapıyordum bugüne kadar, bakalım umarım etkisi olur

Sırf şu konu için giriyordum buraya, onca deneyimler çöp oldu, tozlu rafa kaldırıldı, o eski samimiyetini kaybetti konu artık, buranın da çekilebilir bir yanı kalmadı sarı sitedeki iki ana konuyu topla bir şu konu kadar etmezdi sizler sayesinde, neyse sağlık olsun, bunu da dert edecek halim yok ama olması gereken toplu kalmasiydi, konunun güncelliğini toplu olması koruyordu, vadesi buraya kadarmış @Ayhan Dönmez

Ben de çok dert ettim onu ama bende ciddi umursamazlık var artık, dünya ölse umurumda olmaz şu saatten sonra. 3-5 kelam edip sohbet muhabbet için buraya gelmiştim, onun da içine edildi. Böyle olacağı belliydi zaten, bu kadar 50-100 Sf'lık konu durmasına izin vermezler, sarı site sıkıntı çıkarır biliyorsun, 50-100 sayfalar ora dışında hiçbir forumda yer alamaz, yasak.

Ben sana bu işin gerçeğini söyleyeyim. Forumculuk işinde de tekellik dönüyor, tıpkı esnaflıkta olduğu gibi. Bu işin tekeli sarı site. Sarı site izin vermediği müddetçe 50-100 sf konu açman mümkün değil, aksi takdirde böyle olur sonuç. Adamlar gel sarı sitede aç, tekel biziz diyor, sen kimsin ki mavi sitede bize rakip olacaksın da 100 sayfa konu açacaksın diyor, karşı gelebilir misin buna

Ama sarı siteye konu açıyoruz, 100-200 Sf'lık konu sahipleri bile diyor ki 1.5 vdd üzeri vermeyin, RAM'ler uçar, garantide sürünürsünüz. 1.8 veriyoruz sanki, 1.75'te bile bir şey olmuyor ki adamakıllı.

@behramabi takıntı haline getirme. Taksim delisi cenk ve Kadıköy boğası'ndan farkımız kalmadı bu süreçte. 1 kere yaz yeterli, BIOS sıfırlayıp içeriden de yazsan problem yoktu. 1 kere arkadan yazman kafi, çok uğraşma, o da corruptlandıysa diye yani. Zaten FCLK falan stabil değilse o da trainingi falan bozuyor, bir sürü etmen var. Sendeki sıkıntıyı tam anlayamadım ben. Bana da saçma sapan şeyler oldu vaktizamanında. Bak hala oluyor. Dün 10 saat patlamayan bugün patladı. İmkansızı zorlama bu anakartlarda, çip golden değil zaten.

Havalar da ısındı, safe profil kullanmak lazım. Attığım gibi bir şey dene. O bile safe değil aslında, fazla bile bu çiplere. Bu kitlerin hakkı zaten 4800 1:1 bile değil, 4800 2:1, cezalandıracaksın bu kitleri. Üretimden kalkmış malı hala kakalamaya devam ediyorlar. @behramabi

Gerçi kiti cezalandırmış olmuyorsun, Memory Controller 1200'de çalışmış olacak, bu çip de hak etmiyor zaten 1200 üzerini, boş ver.

@behramabi bu çipin hakkı 1200 uclk + 1200 FCLK. Ötesi baş ağrısı. Garantiye oyna abi, uzatmalara oynama, ne gerek var 6800 C24 yapmaya, değdi mi?

Rezillik zaten, APU çiplerdeki Memory controllere bak, şu çiplerdekine bak. Bari adam gibi 1:1 modda uclk = FCLK yaptırtın, rezil ötesi bir firma, başka bir şey değil. DDR4'te oluyordu uclk = FCLK çünkü saat hızları düşüktü FCLK yetişebiliyordu. DDR5'te görüyorsun hali, 2200 bile olmuyor. APU'larda uçurabiliyorsun FCLK'yı da o da bir yere kadar. @behramabi

Son düzenleme:

Değmedi be abi, değse şuralarda zaman öldürmüyorduk pyprime karhu testlerini overclock netten sidik yarışına girmiş bulurduk kendimizi

Bende kendi sıkıntımı bilmiyorum, düz BSoD yesem bu teknik servis muhabbetlerine girmeyecektim veriler silinince kendimi tatmin edeyim, kendimi bir müddet daha kandırayim, gerçeği görmeyeyim diye anlamsız bir dalavereye attım kendimi @Ayhan Dönmez

@Ayhan Dönmez sarı site, mavi site ikisi de birbirinin beteri, şurası daha yenilikçi duruyor diye geldik sonununu öngöremedik, tekelin aynı tema aynı görünüm yıllardır sabit değişmeyen scriptinden gına geldi, burada bulduk kendimizi, yanlışımıza bir yanlış daha eklemişiz

Kendileri kaybeder, bizim kaybedecek bir şeyimiz yok. Yardımcı olmak için buradaydık onca zaman zaten. Bana ya da sana bir faydası yok bu durumun, konuya dahil olanlara yardım etmek idi amaç. Ama zaten çok kişi dahil olamadı, 3-5 kişiden öteye geçemedi çünkü %99 bilgi sahibi değil bu konu hakkında.

@behramabi @Ünsal İçmez tRAS register limit 126 değil miydi ya, 127 de oluyormuş ya, neden söylemediniz

@behramabi C28 yerinde durmuyor ya, nası zapt edicez bunu, ben pes ettim, c30 talim edicem. X870 apex'te dümdüz açarsın sıkıntısız, bu anakart yemiyor, SoC yetmıyor ucundan, akıcılık azalıyor, 1.29-1.3 SoC arası da 2133-2200 FCLK acamıyor çip. Ölme eşeğim ölme, semer vurmak lazım buna.

Garıp sekılde testte de hata yok, IOD sıcaklık artınca tolere edemıyor buyuk ıhtımal, akıcılık azalmasından bellı edıyor zaten. OCCT'yi bıraktım bir de, lethal bir şey o, 2-3-1 anca hata vermıyor onda

İşte bak bundan bahsediyorum, M-Die kit ile 6400 c28 olmamalı hiçbir zaman. A-Die için geçerli bunlar en sağlıklısı bu şekilde. Belki de kitte sıkıntı var, bilemiyorsun. @behramabi

@behramabi RAM gelince A mı M mi barkodunun SS'ini at bakalım bu arada, şansına A gelir belki. Vektron'a gidiyordu sanki G.Skill'ler. 1 ay sürmüştü benim

@behramabi Böyle bıraktım, denemelere başlayınca paylaşırsın, hala buradaysam yardımcı olurum. Ana konuda olsa çok daha iyi olacaktı, o yüzden bir foruma bu kadar emek vermek iyi değil.

Son düzenleme:

Yeni beta BIOS'u denedim. AGESA sürümü 1.2.0.3F. 6200C28 ile 6200C26 performansı yakaladım. Pyprime skorum 6.70'e düştü. Ortalama tabii daha yüksek ama en iyi aldığım sonuç bu. SS almadım ancak R23 sonuçları da çok iyi. +75 MHz ile 23900 civarı alıyordum. Artık 24000 alıyorum. Oyun oynadıkça %1 FPSlerde iyileştirme var mı yazarım?

Çok iyi, sevindim. Ben denemekten sıkıldım artık ya, belki de 100 kere BIOS yazmışımdır şu ana kadar, en az 1000 kere de CMOS pinlerden sıfırlamışımdır. Elimden tornavida düşmedi aylarca zaten, ASUS yüzünden, bir tuş koyamamış. GDM Enable yapınca 6400'de rahatladım, çok tight girmeme rağmen sıkıntı yok şu anda. 254.5 Mb da yakaladım, GDM Disable 256'ya dayanıyor ama mümkünatı yok stabil tutmanın. IOD ısınınca patlıyor her türlü yani. Kışın oluyor o bende. Official çıktıkça kurarım belki, şu an zaten stabil açabiliyorum ben de şu attığım profili en sonuncusunu.

@11115 Sen bu Pluton TPM soruyorsun ya, o tam olarak ne işe yarıyor, ben önceki Beta'da açmıştım onu da, bir etkisini göremedim. Zaten fTPM ile hiçbir işim yok benim. Bitlocker falan da her şey kapalı, bir tek Secure Boot falan açık da o da olmasa olur

Çok çok fazla oynadım bu anakartta, intihar edecek artık, ondan saldım. 6000-6200-6400 tüm stabil profillere, her şeye sahibim zaten. İstediğim zaman ondan ona zıplayabiliyorum. En iyisi 6400 1-2-0 GDM Enable ama, çip rahatlamıyor öbür türlü. Akıcılık en çok bunda var. Çip soğuk tutmadıkça GDM Disable misable açılmaz.

GDM bazılarını yukarı yuvarlıyor ya, o mevzu çok iyi ama tRCD'yi yuvarlamıyor, Agesa kaynaklı olabilir. Tek sayı-çift sayı muhabbeti de var, tam olarak neyi yuvarlayıp yuvarlamadığı değişiyor. Aşırı performans kısmasın diye belki, ama tRP'yi yuvarlıyor. SCL'leri yuvarlıyor, tRRDL-S-FAW-WTRL-WTRS yuvarlıyor. Ondan performans kısıyor zaten, CL yuvarlıyor mu tam anlamadım ama dediklerine göre bir üste yuvarlaması lazım. @11115

Bu bayağı iyi şu anda, umarım bozulmaz. 255'i zorluyor Karhu'da, 254.5-255 arası geliyor training'lerde.

Ben iyi ki X870E HERO almamışım bu arada, kafayı yerdim. VDDIO bugu var, sonunda .00010 gibi bir şey çıkıyor, VDDP 1.05 üzeri hiçbir türlü verdirtmiyor @11115 Piyasada alabileceğim anakart yok resmen, Hero bile böyleyse kafayı yerdim ben. 5090'lı 6000 c28 Dual Rank RAM'leri 6000 c26-36-30 yaparak 1080P CS rekoru kırdım dün, almost 1050 FPS, Unlost'un 9950X3D ile aldığı FPS'i geçtim. Bakalım izlenecek mi 5.6 GHz, ECLK+PBO +200 vardı.

6000 c26 GDM Disabled Memory O.C 2200 FCLK CS'yi uçurdu, Dual Rank 64 GB, bir de ROG Astral LC 5090 +300 Core +2000 Memory, 3000 nedense FPS kısıyor, bug var NVIDIA Driver'de, öyle demişlerdi, tam anlamadım. Samsung GDDR7 +3000 sıkıntısız yapıyor olması lazım çünkü normalde. 2000-3000 arası FPS kıstı hep.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…