Şu an vddio 1.45 ayarlayıp bakamam hocam, hava çok sıcak, train ederken problem yaşayacak, uğraşacağım bir iki saat. Şu anda vddio 1.40 ve bunu gösterebilirim. BIOS'ta okuduğuyla HWiNFO aynı oluyor zaten.
Eki Görüntüle 160992
2026'da yeni Intel işlemciler çıktığında Intel'e geçin bence. 10800X3D de çıksa siz AMD platformunda rahat edemeyeceksiniz hocam.
Aradaki farka baksana, rahat etmem mümkün değil

Sende neden 1.4 VDDIO'yu 1.45 vermiyor mesela, bunun ciddi sorgulanması lazım. ASUS ve MSI'dan çok soğudum, yazılımları berbat. Ne alınmalı bilmiyorum.
@11115
@behramabi Bakarsın bir ara.
@Ünsal İçmez
Yani bu kadar dandik yazılımlar ile kimse rahat edemez. Eğer x870-A da böyle saçma olsaydı, emin ol ki iade ederdin ya da kafaya çok takardın
@11115 Bu tarz anakartlarda ve yazılımlarla rahat etmek mümkün değil. 20-30 mV SoC düşürüyor, SoC bir sensör 1.29 verdiğin halde 1.27 gösteriyor, diğeri 1.35 dayıyor. 50 mV fazladan VDDIO veriyor, VDD ve VDDQ 10-15 mV drop göstertiyor, daha sayayım mı, bence gerek yok
Yani TUF x870 güç yapısı olarak tepe modeller ile çok benzer fakat yazılım kanadında çöp, o yüzden bedava verilse alınmazmış, tıpkı x870 Tomahawk Wifi gibi, hiçbir farkı yok, kart 10 numara, yazılım sıfır. Bedavaya alınmaz ikisi de.
@11115 Monitöre de 144'ten 170'e O.C yapılıyor, neden direkt 170 Hz değil mesela, 170 Hz zaten DP 1.2'de olması saçma, DP No Signal ya da arada stutter atıyor, limitte çünkü, 165 de öyle. BIOS girince 720p açıyor nedense monitör o.c yaptığında

Ekran kartı zaten o.c yemiyor hotspot 100'e yaklaştı. Say say bitmez. Normal ev kullanıcısı kullanır, bana uygun bir sistem değil işte. ASUS'un da yatacak yeri yok. Hem anakart hem monitör konusunda. Çerçöp ürünler yapıyor 50k bayılıp almadığın sürece herhangi bir ürününü maalesef. MSI da öyle. x870 Carbon 10 numarayken x870 Tomahawk çöp ötesi bir kart, Tuf ve Rog ile aynı mantık. Güç sistemi her şey değil, içindeki yazılım önemli.
@11115 Şu işlemci şu dandik anakartta bunu başardıysa senin kartta ya da Apex'te 6600 ucundan açacaktır eminim buna. Ya da 6400 c26-28 GDM Disable çok rahat stabil açacaktır. Şu an ne GDM Disable oluyor ne de c28 uzun vadede, SoC 1.27 düşürüyor çünkü yük altında.
Yani kızmamak, sinirli olmamak elde değil, eğer bir şeylerin farkındaysan ya da işten anlıyorsan. Bu parçaları aldığımda intel sistem için aldığım için sıkıntı yaşamadım en başta bazılarını, ve sıfır tecrübe sayılırdım. Sonra acısı böyle çıkıyor işte. Bu işlerden anlayan kişi sayısı 3-5. Deadfellow var, sen varsın, sarı siteyi söylemiyorum 1000 sayfalık konu sahibi 1.5 üstü vermeyin RAM'e diyor, üstüne konuşmaya bile gerek yok.
@11115
ZenTimings DC'si de çöp, adam dalga geçiyor, c32 altı niye kullanıyorsunuz diyor, server RAM'ı takın diyor, ne diye barındırtıyorlar bu zihin engellileri orada bilmiyorum. Oraya devamlı post atan 3-5 tane derya deniz adam dışında hepsinden daha iyiyim şu anda.
@11115
Şu an vddio 1.45 ayarlayıp bakamam hocam, hava çok sıcak, train ederken problem yaşayacak, uğraşacağım bir iki saat. Şu anda vddio 1.40 ve bunu gösterebilirim. BIOS'ta okuduğuyla HWiNFO aynı oluyor zaten.
Eki Görüntüle 160992
2026'da yeni Intel işlemciler çıktığında Intel'e geçin bence. 10800X3D de çıksa siz AMD platformunda rahat edemeyeceksiniz hocam.
14700K'dan sonra İntel de almam, ASUS Advanced O.C profile açtığımda oyun giriş ekranını geçemiyordum bile, onu da 5.6 GHz all core yapmıştım, ilk birkaç gün iyiydi sonradan cızladı o da, crash üstüne crash, stoğa çeksem de BF1 gibi cryengine oyunlarında crash vardı. İşlemci dümdüz bozulmuştu yani, zaten fabrika çıkışı bozuk bir maldı, İntel default settingste çalışıyorsa öpüp başına koyman lazımdı, ben Cinebench r23'te 350w çektirtip 40k'ya yakın skor aldırttım 14900k ile aynı skor. 105 derecede sabit çalıştı. Sonra iade ettim işlemci bozuldu yani bu mevzudan sonra.
@11115 Zaten fabrika çıkışı bozuk mala hiç ellemeyecektim kısaca, herkes şikayetçiydi BF1 gibi oyunlarda özellikle crashleyerek kendini belli ediyordu degredation, aynı boost frekansa daha fazla voltaj istiyordu zamanla vs vs. Ve bunlar yeni mikrokod da oldu, eski mikrokod hiç kulanmadım, yeni mikrokod da performansı kafadan %10 düşürdü, oyunlarda 5.5 boost'ta hiçbir zaman çalışmadı, 5.2 görüyordum en iyi.
Monolitikten çiplete geçti, İntel denenebilir ama böyle sacmalık hayatımda görmedim. Asus bunu da unlimited power limit yaptırtıp 300w+ çektirtiyor, birçok global kanal Asus hakkında video yaptı, 7800x3d'leri yaktığı gibi 14700k'ları da yaktı yani, şimdi ise x870 Tomahawk+ x870 Asrock 9800x3d'leri yakıyor
@11115 Mesela x870 Hero alsam çıldırırdım ben, VDDIO bugu var, SoC bugu oldu sonra düzelttiler, VDDP 1.05 üzeri verilmiyor.
@AsusAdam @Asunex Buradaysanız gelin, bir çift laf edeceğim.
ASUS Z790 14700K'mı yaktı, MSI X870 Tomahawk 7800X3D'mi yaktı, ASUS X870 TUF 9800X3D'yi inletiyor. Hangi parçayı almalıyım lütfen söyle
Bu anakartların hepsi emrime karşı geldi, emre itaatsizlik var, o zaman ne diye 15-20K bayılıp alıyorum ben bunları. Ne emrediyorsam onu yapmak zorunda, kafasına göre voltaj düşürtüp çıkartacaksa ne anlamı kaldı, b650m-r alıp geçerdim ben, aynı performansı da alırdım.
@11115 Yani gerçekten 12V kanalından bile aldığın PSU tam 12v veriyor, hani bu kadar mı olur ya, senin sisteminde şurada bir sıkıntı var ya da olabilir kesinlikle diyemiyorum, aşırı şanslıymışsın bu parçaları alırken, VDDIO ve SoC ne verirsen onu veriyor, 6600 açamamana şaşıyorum o anakartta, keşke 1 DPC olsaydı 6800 açar o anakart çok rahat. IMC çöp olmazsa tabi. Yok yani arada ciddi uçurum var. MSI Gen5 PCIE 5.1 Atx 3.1 PSU 12V kanalından yük altında 11.980v, 5v kanalından 4.940 veriyor, koskoca MSI ya, koskoca.
Nazar değmesin, güzel sistem, güzel günlerde kullan. İyi niyetle yazdım bunların hepsini.
@11115
İlk defa 6400'de 255 gördüm Karhu'da zaten, GDM Disable iken 256 zorluyordu. 2133 FCLK'da 250 hiçbir şekilde görmüyor Karhu mesela, tamamen saçmalık. RAM seçimi bile yanlışmış en başından beri

Tek bir doğru olmaz mı arkadaş ya koskoca sistemde, 20 tane fan var uçak pisti gibi kasa, kasa kapağı bile kapatamıyorum artık
@11115 Şu kadar yazı yazdım yine ama, okumaya hiç gerek yok bak, ben sana özeti yazayım. Bir PC mid-range parçalarla 100K ediyorsa sen ona 500K vermelisin ki hiçbir sıkıntı yaşama. 500K verdiğinde de sıkıntı yaşayabilirsin de şans düşüyor gittikçe öyle söyleyeyim, bizim esnafın yolsuzluğu artık oradan sonrası. Adam gibi esnaf olsa 500K verdiğinde hiçbir sıkıntı yaşamaman lazım, teşhir ürününü ya da tamir görmüş, arızalı, DOA ürünü sıfır diye satmıyorsa sana.
İşlemci direkt +5 derece arttı bu arada sıcaklığı, IMC ağlıyor şu anda

Harbiden çok tight oldu, zorluyor.
1.45 VDDIO-Q daha iyi bir de bu config'de. Keşke 1.5 dayamasa VDDIO'yu da yapacak bir şey yok. 9000 MT/s falan açarız ileride, adamlar onu öngörmüş büyük ihtimal. 1.5 verince de 1.6 veriyordur şimdi.
Agesa'larla birlikte ve kışın 6400 c28 GDM Disabled açar bu ama şu anda olmaz. Kasa fan ve soğutucu dandik. Push-pull falan lazım. 20 tane fanın yarısı boşa üflüyor zaten, süs gibi bir şey. Boşuna watt yiyor bir de bunlar ya.
Ben burada bıraktım, daha uğraşmayacağım. Gidebileceği son nokta bu, bu anakart+RAM ile. Bu sıcakta c28 ve GDM Disabled olmuyor uzun vade patlıyor. Bu da ağlattı IMC'yi zaten, +5 derece ekledi.