1752261784135.webp

Şöyle bir soru sordum. Bunu yapmak mantıklı mı bende bilmiyorum.

Gdm disable yaptığımda otomatik olarak 35 oluyor tPHYRDL'S ve match oluyor

Eki Görüntüle 162571
İmana geldi bir tık. Windows salsa, arkada bir şeyler yapıp duruyor.

Ben denedim de sıfır etki, hem stabiliteye hem de mismatche katkısı olmadı bende. Ekstra denemen lazım bence.

1.05 üzerine 2 yazmam gerekıyor oraya, 1.05 altına 1 yazmam gerekıyor, bahsettiğin wrl ve phy ona göre değişiyor.

@11115 Bu arada 6200'de fayda ediyor, 1.05 ve üstü direk matchliyor, 1.05 ve altına 2 vermem gerekıyor 6200'de, onu söyleyeyim.

Teşekkür ederim belirttiğin için. Bende hiçbir zaman tPHYRDL mismatch olmadı. o yüzden hiç ardptrinitval dokunmamıştım daha önce

Dosya Ekleri

• 1752261819448.webp
    1752261819448.webp
    25,3 KB · Görüntüleme: 49
ardptrinitval 2 yada 1 verdiğimde mismatch oluyor bende 1.06 vddp ile . 1.15 vddp ile denemedim ama deneyeceğim.
Bir de kendimi çok boşuna yordum, A-Die olsa çok rahat edecektim. M-Die gerçekten uğraşılmaz, bir tRP yaptıklarını görüyorsun işte, tRFC'den bahsetmiyorum, 3. saatte hata verdi, tRP+ tRFC hiçbir zaman emin olmayacağım. tRCD 37 bile olabilir. Training-training fark ediyor bunlar. 1 gün stabil bir gün olmayabiliyor. Bir de aynı para işte ikisi, çok can sıktı.

Eki Görüntüle 162575

Şöyle bir soru sordum. Bunu yapmak mantıklı mı bende bilmiyorum.

Gdm disable yaptığımda otomatik olarak 35 oluyor tPHYRDL'S ve match oluyor

Teşekkür ederim belirttiğin için. Bende hiçbir zaman tPHYRDL mismatch olmadı. o yüzden hiç ardptrinitval dokunmamıştım daha önce
phy düşürmek latency düşürüyor diye biliyorum, bence bir kıyasla, ama 34 ya da 36'da eşitlemesi aman aman bir fark bence olmaz. Ben insanların hep 36'da eşitlediğini gördüm özellikle 1:1 modda, gdm disabled'de ise 35'te eşitliyorlar. Yani Gdm disabled iken 33'te gdm enabled iken 34'te eşitleyebilirler aslında aynı mantıkta, ama yapmıyorlar.

2:1 modda ise genelde 38'de gdm enabled iken, gdm disabled iken 37'de eşitliyorlar. Aynı mantık bunlarda da geçerli, 36 ve 35 mümkün @11115 Daha düşükte eşitlemenin latency benefit olduğunu görmüştüm ama göz ardı ediliyor bence bu, bir de ekstra instabilite kaynağı mı ne ben de anlamadım tam, dediğim şekilde hep eşitliyorlar @11115 Karşılaştırabilirsin. Vddp ya matchler ya da mismatchler, VDDQ da etkiliyor bu arada, yeterince yüksek verirsen matchliyor. Denemen lazım ekstra.

Genel geçer kural gibi bir şey yani bu, 34 yerine 36, 2:1'de 36 yerine 38. Board ne veriyorsa o aslında. Bir de mantık şu, 3'ün altındaki ard değerleri 2. sticki 1'e eşitliyor, 3'ün üstündeki değerler 2. stick'i 1'e eşitliyor. BZ anlatıyordu bunu, tercih meselesi diyordu. Genel geçer böyle yapıldığından bahsediyordu. @11115

Yanı vddp match'i eğer bozuyorsa, senin bunu 36'da ya da 35'te manuel olarak eşitlemen, hiçbir şekilde instabilite yaratmayacak aslında. Hatta 1 dpc board olsa vddp'den bile etkilenmeyecek büyük ihtimal, 2 dpc board sorunu bu aslında. @11115

Bir de kendimi çok boşuna yordum, a-die olsa çok rahat edecektim. M-die gerçekten uğraşılmaz, bir tRP yaptıklarını görüyorsun işte, TRFC'den bahsetmiyorum, 3. saatte hata verdi, tRP+ tRFC hiçbir zaman emin olmayacağım. tRCD 37 bile olabilir. Training-training fark ediyor bunlar. 1 gün stabil bir gün olmayabiliyor. Bir de aynı para işte ikisi, çok can sıktı.

Phy düşürmek latency düşürüyor diye biliyorum, bence bir kıyasla ama 34 ya da 36'da eşitlemesi aman aman bir fark bence olmaz. Ben insanların hep 36'da eşitlediğini gördüm özellikle 1:1 modda, gdm Disabled'de ise 35'te eşitliyorlar. Yani gdm disabled iken 33'te gdm enabled iken 34'te eşitleyebilirler aslında aynı mantıkta ama yapmıyorlar.

2:1 modda ise genelde 38'de gdm enabled iken, gdm disabled iken 37'de eşitliyorlar. Aynı mantık bunlarda da geçerli, 36 ve 35 mümkün @11115 daha düşükte eşitlemenin latency benefit olduğunu görmüştüm ama göz ardı ediliyor bence bu, bir de ekstra instabilite kaynağı mı ne ben de anlamadım tam, dediğim şekilde hep eşitliyorlar @11115 karşılaştırabilirsin. Vddp ya matchler ya da mismatchler, vddq da etkiliyor bu arada, yeterince yüksek verirsen matchliyor. Denemen lazım ekstra.

Genel geçer kural gibi bir şey yani bu, 34 yerine 36, 2:1'de 36 yerine 38. board ne veriyorsa o aslında. Bir de mantık şu, 3'ün altındaki ard değerleri 2. sticki 1'e eşitliyor, 3'ün üstündeki değerler 2. Stick'i 1'e eşitliyor. Bz anlatıyordu bunu, tercih meselesi diyordu. Genel geçer böyle yapıldığından bahsediyordu. @11115

Yanı vddp Match'i eğer bozuyorsa, senin bunu 36'da ya da 35'te manuel olarak eşitlemen, hiçbir şekilde instabilite yaratmayacak aslında. Hatta 1 DPC board olsa Vddp'den bile etkilenmeyecek büyük ihtimal, 2 DPC board sorunu bu aslında. @11115

Benim amacım gdm disable yaptığımda olduğu gibi tphrdlleri 35'e düşürmek. Ve bunu gdm disable yapmadan yapmak. Latency benefit direkt yansıyor. Vddp 1.15 ve ard değerini 2'ye alırsam 1.15'teki mismatch geçecek ve 35'e de sabitlenirse neden olmasın ki.
Şu an denemek istemiyorum çünkü bunu yapmanın mantığı yoksa gerek yok. Bana tek dezavantajı vddp 1.15 de kullanmak olacak.
Vddq arttırarak Ard'a dokunmadan denemiştim hiçbir değişikllik olmamıştı.

Benim amacım gdm disable yaptığımda olduğu gibi tphrdlleri 35'e düşürmek. Ve bunu gdm disable yapmadan yapmak. Latency benefit direkt yansıyor. Vddp 1.15 ve ard değerini 2'ye alırsam 1.15'teki mismatch geçecek ve 35'e de sabitlenirse neden olmasın ki.
Şu an denemek istemiyorum çünkü bunu yapmanın mantığı yoksa gerek yok. Bana tek dezavantajı vddp 1.15 de kullanmak olacak.
Vddq arttırarak Ard'a dokunmadan denemiştim hiçbir değişikllik olmamıştı.
Şöyle söyleyeyim, benim bilgime göre, gdm enabled iken çift sayılar yapabiliyorsun, bahsettiğim 1. ve 2. stick olayı var, BZ'nin dediği doğru, ben kurcaladım buraları 0'dan başladım biraz değerler denemiştim. 34-34 yaptığımı hatırlıyorum 6000'di sanırım.

Yani gdm enable iken 34 yapabilirsin 36 38 40 diye gider. Gdm disable iken 33 35 37 39 diye gittiğini biliyorum. @11115

Hangi stick'i hangisine eşlemek istiyorsan, o dediği doğru, ben denediğimde de 1.'yi 2.'ye ya da 2'yi 1'e eşitliyordu 3'ün altı ve üstü şeklinde. @11115

Hero'da denediğimde Dual Rank 2x32 GB 6000 c28 RAM'leri GDM enable iken phy'ler 34-36 idi. 0 vererek 34-34 eşitledim. 4 vererek 36-36. Gdm disable iken 33-33, 35-35 oluyor, 2-3 ay önce denemiştim Hero'da @11115

ZT dc'sinde phy'ler match olmasa bile mesela 4'te matchliyorsa senin 1 verip match bozmana rağmen daha düşük latency verebileceğinden bahsettiler, onu da gördüm. Biraz kendin kurcalaman lazım, ama dediğim kurallar geçerli, kendim denediğimde de onu gördüm, uğraştım Hero'da ve Tuf'ta, carbon'da da bir miktar. Onda da aynıydı. @11115 34 yada 36'yı seçmen lazım, disabled için ise 33-35 olabiliyor.

8000+'da değerler yükseliyor, genelde 37-37 ya da 38-38 ama bazı boardlar 36-36 35-35 matchliyor ya da şahıslar bunu bilakis yapıyor. 1 dpc board'da çok sorun değil bunlar kısaca. 2 dpc sıkıntı yapıyor hep.

Son düzenleme:
Şöyle söyleyeyim, benim bilgime göre, gdm enabled iken çift sayılar yapabiliyorsun, bahsettiğim 1. ve 2. stick olayı var, BZ'nin dediği doğru, ben kurcaladım buraları 0'dan başladım biraz değerler denemiştim. 34-34 yaptığımı hatırlıyorum 6000'di sanırım.

Yani gdm enable iken 34 yapabilirsin 36 38 40 diye gider. Gdm disable iken 33 35 37 39 diye gittiğini biliyorum. @11115

Hangi stick'i hangisine eşlemek istiyorsan, o dediği doğru, ben denediğimde de 1.'yi 2.'ye ya da 2'yi 1'e eşitliyordu 3'ün altı ve üstü şeklinde. @11115

Hero'da denediğimde Dual Rank 2x32 GB 6000 c28 RAM'leri GDM enable iken phy'ler 34-36 idi. 0 vererek 34-34 eşitledim. 4 vererek 36-36. Gdm disable iken 33-33, 35-35 oluyor, 2-3 ay önce denemiştim Hero'da @11115

ZT dc'sinde phy'ler match olmasa bile mesela 4'te matchliyorsa senin 1 verip match bozmana rağmen daha düşük latency verebileceğinden bahsettiler, onu da gördüm. Biraz kendin kurcalaman lazım, ama dediğim kurallar geçerli, kendim denediğimde de onu gördüm, uğraştım Hero'da ve Tuf'ta, carbon'da da bir miktar. Onda da aynıydı. @11115 34 yada 36'yı seçmen lazım, disabled için ise 33-35 olabiliyor.

8000+'da değerler yükseliyor, genelde 37-37 ya da 38-38 ama bazı boardlar 36-36 35-35 matchliyor ya da şahıslar bunu bilakis yapıyor. 1 dpc board'da çok sorun değil bunlar kısaca. 2 dpc sıkıntı yapıyor hep.
1752263204571.webp

Burda vddp kaçtı hocam ? Benim için çok önemli şuanda hatırlıyorsanız denemeye çalışacağım. Birde vddio ve vddq neydi ?

@11115 Sen bence 34 yaparsan rekor kıracaksın, şu anki 36 gayet iyi zaten :D

Eki Görüntüle 162583
Burda vddp kaçtı hocam ? Benim için çok önemli şuanda hatırlıyorsanız denemeye çalışacağım. Birde vddio ve vddq neydi ?
Bakayım.

Frekansa göre de değişkenlik gösteriyor, ama 6000 üstüne çıkmadım Hero'da, PBO olumsuz etkılenıyordu çünkü, crash yiyordu. 1.05'ti diye hatırlıyorum, 0.95'i elle 1.05 verdiğimi hatırlıyorum yani. auto değer 0.95 şu anda Hero'da. 1.05'te bile matchlememişti diye hatırlıyorum, 4 verdiğimde 36, 0 verdiğimde 34'te 6000 c26 matchlemişti, GDM disabled'de ise 0 ve 4 olmayabilir, onda da 33-35 şeklinde eşitleyebiliyorsun ama değerler değişiyor, sanırım 2'ydi gdm disabled için, 35-35 yapıyordu. @11115 Birazcık denemen lazım 5-10dk içinde ama senin training uzun sanırım, sürebilir gerçekten.

6200 denemediğim için kesin değerler vermem mümkün değil ama bence 0 dene ilk çünkü en düşük istiyorsun 0-3 aralığını test etmen lazım gdm enable-disable fark etmeksizin. @11115

vddp sabit bırak, o çok önemli değil, 2 yerine 1'de eşitler vddp oynatmak yani, hero'da öyleydi.

33 ya da 34, 35 ya da 36'yı değiştiremezsin vddp ile oynayarak, sadece rakam değişiyor. @11115 Yani ard değerini 1 yerine 2 vermen gerekiyor sadece ve frekansa göre de değişiyor. 6000 ile 6200 tutmaz. 0-3 aralığını tek tek denemelisin, en düşük o aralıkta yakalarsın. Eğer 0-3 arası hiç eşitlemiyorsa vddp ile oynayıp bir rakamda eşitlettirmen lazım, vddq da işe yarıyor ama yüksek vermen lazım, vddq'ya bulaşma bence, vddp ile hallolabilir.

Son düzenleme:
@11115 vddio vddq 1.4'tü. vddq 1.5-1.6 aralıgı çıkmak lazım, yoksa etkisiz bu mevzuda. O yüzden vddp ve ardptrinitval ile dengelemek lazım

Denemeye gidiyorum. 0 deneyeceğim. Sırayla. 6400 de tpyh'ları 34 olan birkaç kişi gördüm şimdi Reddit'te. Bakalım ne olacak.
Bence daha düşük latency elde edeceksin, stabilse eğer. Öyle gördüm ben de, ama göz ardı ediliyor, minimal olabilir. Senin zaten çok iyi su anda, daha ne kadar iyi verebilir bilmiyorum açıkçası :D

procodt pull up ile de phy etkilendiğini görmüştüm de stabiliten gider, dual rank'sın zaten. En mantıklı hareket 0-3 aralığı ve vddp ile oynamak senin için şu anda @11115

Eki Görüntüle 162589

34 ve match oldu.
Ben bu konu da bilgili değilim hocam. Sizce tekrar karhu, anta1usmus, hcimemtest vs yapmama gerek var mı?
Çok sevindim. Stabilite bozcağını düşünmüyorum ama önlem amaçlı ufak testler yap bence. En azından Linpack, biraz Karhu. hcl ve testmem gerek yok bence, Karhu üzerine anlamsız olur. Linpack iyi olabilir bir tık. Bir de latency kıyasla. Kötü etkilendiyse anlarsın @11115

Zaten stabilken 36 yerine 34'te eşitlemiş oldun, çok ekstra bir uğraşa gerek yok ama temkinli olmakta fayda var. Ben stabilite bozduğunu çok görmedim, Hero'da 34'te kullanıyordu çünkü ben ellemeden önce 6000'i.

Yani SR belleği Hero 36'da eşitlerken DR'yi ya eşitleyemiyor ya da 34'te eşitliyor. Stabilite kaybı bence olmaz, testleri tekrarla her şeyden önce, benchmarkları yani, bu mevzu sana bir katkı sağlayacak mı, önemli olan o bence. 6.6 alıyorsan mesela 6.55 almanı sağladı mı, eğer öyle ise çok iyi olur. @11115

Hero'daki arkadaşta ben 0 verip 34'te eşitlemiştim ve 2 ay kadar sıkıntısız kullandı diye hatırlıyorum. Bence problem olmaz ama sen çok agresif ayarlardasın her şey dahil. İlk etapta benchmark kıyaslaması çok mantıklı olur. @11115