Seninde A-die ye gecme zamanın gelmıs
Dıger dedıgın testlerıde yaparım hocam bu gecelık bana yeter
Bu arada sana birkaç ek tavsiye vermem gerekiyor, birazdan toplu yazacağım hepsini.
@Melkor Şimdi ilk olarak ve en önemli konu vdd konusu. Kitten'de dual rank var, bende m-die single rank var. İkimizin kiti de A-Die sr'ye göre fazla voltaj ister. Kendi kitimden örnek vereyim, bu kit fena binning değil, 1.46 vdd'de şu anda sıfır hata ile karhu geçiyor gdm disable iken. Kitten 1.54-55 vermesi gerekiyor 6200 c28 için, normalde 1.5-55 arası olmalıydı, onunki biraz şanssız. Ve ikimizinde 1.6-62 civarına 6200 c26 açıyor kit. vddq burada önemsiz, 1.4-1.5 arası kafana göre verebilirsin, hata verdirmez genelde.
Sen şu anda 1.45 civarına açabilmen lazım bunu, hatta 1.4'e bile açma şansı var 6200 c28'den bahsediyoruz. Aynı şekilde c26'yı 1.5-1.6 arasına açma şansın var. Şu an ilk denemen gereken şey 1.55'te 6200 c26 açmak. Bende cas latency düşürmek SoC voltaj ihtiyacını artırdı, hata almaya başladım ağır testlerde, occt 3'lü kombine gibi. Biraz araştırdığımda buildzoid de bahsetmiş, sıkı zamanlarla çalışırken CL değeri düşürmek memory controller ekstra zorluyor, daha fazla SoC gerekiyor bir tık diye. Ek olarak Gdm disable + Nitro 1-2-0 ve UCLK artırdıkça en belirgin SoC artar, ve kesinlikle iGPU kapatmak zorundasın 1:1 modda, yoksa stabiliteyi bozuyor. 2:1 modda çok önem arz etmez, SoC ihtiyacı zaten az onda.
İMC PHY hattı için VDDP voltajı var, phy voltajı bu, aynı zamanda VDDIO da memory controller voltajı diye geçer, bu da physical layer'e etki eder vddp gibi, o hattı güçlendirmen 1-2-0 nitro + gdm disabled gibi kombinasyonda ekstra önem taşıyor. O yüzden 0.95'te kalması çok mantıklı olmaz. 1.0 yeterlidir. Aynısını 6400 1-2-0'da denedim, 0.95 yetersiz gelirken gdm disabled için, 1.0 ucundan kurtarıyordu.
Gdm disable için bir de vddp ile birlikte vddio da artırman lazım, biri artırınca diğerini de artırma ihtiyacı doğar genelde, aynı layer etki ediyorlar dediğim gibi. Ve gdm disable iken vddio artırmak 1.4'ten 1.45 yaptığımda ben, karhu speed 2 civarında artış gösterdi, bunu sürekli denedim ve aynı sonucu verdi. Çok hızlı ivme kazanıp yüksek hızda uzunca kalmasını sağlıyor. Latency olarak bir katkı gördüm mü bence hayır, ekstra bakman lazım. Vddq için de vddio eşleyip eşlememe şartı yok, hata almadıkça 1.4-45 vddio bırakıp 1.5-1.6 vddq yapabilirsin. 1.4'ten 1.5 vddq çıktığımda 1 derece stick sıcaklığı arttığını fark ettim, tek eksisi bu oldu.
Elinde Karhu da var anladığım kadarıyla, 1.55 o kitte c26 için yetmesi gerekli ki 8000 c38 1.4'te açıyor kit. Ben şu anda 1.46 vdd'de açıyorum 6200 c28. Sen 1.55'te c26 açabilmen lazım. 1.5'te de açıyorsan bile 1.55 ver orada kalsın, fazlası göz çıkarmaz, RAM'lere üfleyen fan varsa sorun yok.
VDDQ ve VDDIO 1.45'te eşitle, dediğim debloat işlemini yaparsan arka planda CPU meşgul olduğu işlem sayısı 80 civarına geriliyor. O şekilde kiguix yapıp speed karşılaştır 2-3'er saat yeterli gelir. 1.45 ekstra faydasını görmezsen 1.4 geri çek. Gdm disable için bende bandwith artırıyor çünkü vddio artırmak. Kitten'de artırmadı, onun kiti dual rank ve gdm enable kullanıyor, sebebi bu olabilir.
@Melkor
Zaten gdm enable iken disable performansı alıyor Kitten, dual rank avantajı var. Onda anormal davranması doğal bu durumda. xoc'ler hep SR kit ile uğraşır 16 gb ve 24 gb. En iyi 8000+ onlar görür çünkü ve 6600 için tabi.
Ek olarak single rank A-Die avantajın var, Kitten'de DR var, bende de M-Die var, bizim biraz marjin vererek kullanmamız mantıklı ama sen rdrdscl 4 bile yapabilirsin, wrwrscl 1 bile yapabilirsin bunları dene. 4-4'te hata yoksa orada bırak, dediğim bandwith karşılaştır yine, 1.5 saat karhu bile yeterli, sistem boşta iken anlarsın az çok. SR kitler coveraj hızlı artar DR kite göre, o yüzden hızlı anlaşılıyor bandwith mevzusu.
8-8-32-4-16 kısmını da 6-6-24-4-16, 8-12-32-4-16, 8-12-32-4-24, 8-12-32-6-24 şeklinde bakarsın ekstra. Bende bunların hepsi neredeyse aynı çok yakın sonuçlar var. A-Die SR'de kafana göre takılırsın yani problemsiz. Tight açarsın istediğini. twrrd 1 trdwr 14 bile olabilir benim kit bile yapıyor ama o ikisi 2-16'da kalsın. Çok anlamı yok gaming için. trcdwr'yi de 8 ve 12 dene. 16 çoğu kit açıyor zaten. Seninki yapabiliyorsa 8'de kalabilir, benimki yapıyor.
@Melkor
Yani şu anda ilk iş müsait olduğunda 1.55 vdd 1.45vddq 1.45 vddio'ya 6200 c26 denemek, dediğim alt zamanları sonra denersin. c26 stabil değilse Karhu 1-2 saat içinde hata verecektir, çok dayanmaz c26.
@Melkor
@Melkor Birden toplu yazmayı tercih edebiliyorum, gözünü korkutmuş olabilir. Bunları sindirdiğinde, deneme fırsatı bulduğunda yine haberleşiriz. O kit şu anda bırak 1.55'i 1.4'te bile aynı kombinasyonu açar yani, benim 6400 c30 kit açıyordu 6200 c28 gdm disable aynı bu profili, sadece 2200 fclk yerine 2133 açabiliyordu. SoC voltaj bozuyordu FCLK'yı 7800x3d'de, benim eski çip.