Nebi akgün'ün 6-7 tane RAM videosu var onlara bakabilirsiniz. Çetelesini hatalar var tabii. Olay mantığı anlamak.

Buildzoid'in bayağı videosu var, adamın işi bu. 😀

Hocam tek istediğim EXPO özelligi manuel yapıp 4800 olan MHz'i 5600 yapmak bu kadar derine girsem bozarım ben basitçe anlattığı videosu yok mu OC yapmayacağım ben düz standart haline getireceğim.

Hocam tek istediğim EXPO özelligi manuel yapıp 4800 olan MHz'i 5600 yapmak bu kadar derine girsem bozarım ben basitçe anlattığı videosu yok mu OC yapmayacağım ben düz standart haline getireceğim.

Arkadaşlar gerekli bilgileri zaten geçmişler. DDR5'te, özellikle AM5 sistemlerde sıralama Hynix>Samsung>Micron şeklinde. Özellikle giriş seviyesi B650M-R gibi kartlarda Hynix haricinde hepsinde yüksek oranda stabilite sorunu var. Boot etmeme, mavi ekran, Kernel Power gibi sıkıntılar yapar. 2x32 Dual Rank oluşu sebebiyle ekstra problem yaşama şansın var, optimize edilmesi lazım. İnce ayarlar var bununla alakalı.

Yani demem o ki Samsung ya da Micron AM5'te başlı başına sorun, 10 kişiden 3-4 tanesinde sorun yapar genelde. Bazılarında hiç sorun yapmaz, bazılarında oyun dahi oynatmaz, maviye düşer. Şans faktörü mevcut. Son kullanıcılar tarafından DDR5'te sadece Hynix tutuldu. OC performansından ziyade uzun vade stabilliği ile ön planda. Diğerlerinde sıkıntılar mevcut. Samsung yine adam ediliyor bir şekilde, Micron'da hiç şans yok. Eğer şanssız isen sıkıntı yaşarsın. Micron kullanıp da Hynix geçen birçok kişide sorunlar düzeldi, bu foruma defalarca konu açıldı şu ana kadar. Ama dediğim gibi sorun yaratmak zorunda değil, sorun çıkartmaya adaydır kendileri. Samsung+Micron için geçerli bu söylediklerim. AM5'te özellikle sorun çıkartmaya aday.

Anakart ve işlemci kombinasyonuna göre değişecektir bu bahsettiklerim. Risk almamak adına Hynix tercih ediliyor. Garantiye oynuyor insanlar, ama mevcut RAM krizi nedeniyle ne bulursan alacaksın. O konuda şansına güvenmen gerekli. 2x32 Dual Rank oluşu sebebiyle stabil etmesi güncel sistemlerde ekstra zordur, yüksek frekans mümkün olmaz. Sağlam bellek kontrolcü gerekir, anakart giriş seviyesi olmamalıdır. Silikon şansı devreye giriyor burada.

Arkadaşlar gerekli bilgileri zaten geçmişler. DDR5'te, özellikle AM5 sistemlerde sıralama hynix>samsung>micron şeklinde. Özellikle giriş seviyesi B650M-R gibi kartlarda Hynix haricinde hepsinde yüksek oranda stabilite sorunu var. Boot etmeme, mavi ekran, Kernel Power gibi sıkıntılar yapar. 2x32 Dual rank oluşu sebebiyle ekstra problem yaşama şansın var, optimize edilmesi lazım. İnce ayarlar var bununla alakalı.

Yani demem o ki Samsung'ya da Micron AM5'te başlı başına sorun, 10 kişiden 3-4 tanesinde sorun yapar genelde. Bazılarında hiç sorun yapmaz, bazılarında oyun dahi oynatmaz, maviye düşer. Şans faktörü mevcut. Son kullanıcılar tarafından DDR5'te sadece Hynix tutuldu. OC performansından ziyade uzun vade stabilliği ile ön planda. Diğerlerinde sıkıntılar mevcut. Samsung yine adam ediliyor bir şekilde, Micron'da hiç şans yok. Eğer şanssız isen sıkıntı yaşarsın. Micron kullanıp da Hynix geçen birçok kişide sorunlar düzeldi, bu foruma defalarca konu açıldı şu ana kadar. Ama dediğim gibi sorun yaratmak zorunda değil, sorun çıkartmaya adaydır kendileri. Samsung+Micron için geçerli bu söylediklerim. AM5'te özellikle sorun çıkartmaya aday.

Anakart ve işlemci kombinasyonuna göre değişecektir bu bahsettiklerim. Risk almamak adına Hynix tercih ediliyor. Garantiye oynuyor insanlar ama mevcut RAM krizi nedeniyle ne bulursan alacaksın. O konuda şansına güvenmen gerekli. 2x32 Dual rank oluşu sebebiyle stabil etmesi güncel sistemlerde ekstra zordur, yüksek frekans mümkün olmaz. Sağlam bellek kontrolcü gerekir, anakart giriş seviyesi olmamalıdır. Silikon şansı devreye giriyor burada.

Hocam peki şansım var yani tek modül olması - Samsung olması - şanslıysam ram elime geldiginde sorun çıkmazsa o bahsettiğiniz ince ayarları bana tarif eder misiniz?

Hocam peki şansım var yani tek modül olması - Samsung olması - şanslıysam ram elime geldiginde sorun çıkmazsa o bahsettiğiniz ince ayarları bana tarif eder misiniz?

Burada olursam ederim. Uzun bir süre olmayacağım gibi. Bu iş beni yordu açıkçası. Bu hizmeti normalde paralı veriyorlar, şimdi de onlar türedi. Bende de jeton sonrasında düştü. :D

AM5 sistemde Samsung optimize edilir edilmesine, ama 6000 kullanamazsın gibi. 16 Gbit B-Die çıkarsa 6000 CL36-36-36 ayarlanabilir belki.

Burada olursam ederim. Uzun bir süre olmayacağım gibi. Bu iş beni yordu açıkçası. Bu hizmeti normalde paralı veriyorlar, şimdi de onlar türedi. Bende de jeton sonrasında düştü. :D

AM5 sistemde Samsung optimize edilir edilmesine ama 6000 kullanamazsın gibi. 16 gbit b-die çıkarsa 6000 CL36-36-36 ayarlanabilir belki.

Hocam RAM 6000MHz değil zaten 5600 standartı ben xpm açmak istiyorum sadece şimdi satıcı ile konuştum sorun değil dedi uyumsuz olursa gönderebilirsin dedi bu bahsettiğiniz kusurlar RAM'i ileride bozacak kadar önemli mi?

Hocam RAM 6000MHz değil zaten 5600 standartı ben xpm açmak istiyorum sadece şimdi satıcı ile konuştum sorun değil dedi uyumsuz olursa gönderebilirsin dedi bu bahsettiğiniz kusurlar RAM'i ileride bozacak kadar önemli mi?

Herhangi bir sorun olmaz o halde. 5600 MT/s açarsan yeterli gelir sana Dual Rank. Ötesi ileri düzey bilgi istiyor, zorlar seni. BIOS güncelledikten sonra EXPO profilini denersin 5600 MT/s. Sorunsuz açması gerekli. Nitro kısmı var, orayı da ilave edersin üzerine. @LH44 ve @Bandırmalı1965 Nitro kısımlarını iletir.

Herhangi bir sorun olmaz o halde. 5600 MT/s açarsan yeterli gelir sana Dual rank. Ötesi ileri düzey bilgi istiyor, zorlar seni. BIOS güncelledikten sonra EXPO profilini denersin 5600 MT/s. Sorunsuz açması gerekli. Nitro kısmı var, orayı da ilave edersin üzerine. @LH44 ve @Bandırmalı1965 Nitro kısımlarını iletir.

Dual olmaması ne gibi sorun olur bileşenler zarar verebilir mi bu durum hocam emin olmam lazım.

Dual olmaması ne gibi sorun olur bileşenler zarar verebilir mi bu durum hocam emin olmam lazım.

Bileşen zararı olmaz. Dual Rank ile Dual Channel ayrı şeyler. DDR5 zaten kendi içinde Dual sayılır, 2x32 bit oluşu sebebiyle. Sen 2x2x32 bit takacağın için 4x32 bit olacak. O kısım çok önemli değil. Sonuç itibariyle 2x32 Dual Rank 5600 MT/s kullanacaksın. İnce ayar kısmını @LH44 ve @Bandırmalı1965 vakti geldiğinde iletir, onlar bilgi sahibi bu konu hakkında. Nitro menüsü lokasyon olarak ''Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings'' kısmında. Onu da ayarlaman gerekecek, iGPU mevcut ise işlemci dahili grafik birimi de kapatılacak. 16 Gbit B-Die ise sorun yaşayacağını sanmam. Micron ise %50 şansın var.

5200-6000 MT/s aralığı ve CL36-48 aralığı özellikle Micron, Samsung, Nanya, Hynix gelebiliyor. Net konuşamaz kimse, o an binning ne ile yapıldıysa öyle gelir. QVL List'te Hynix yazsa bile sana Samsung denk gelebilir mesela, firma ve marka-modele bağlı bu. O kısım da şans. O yüzden 6000 CL30 şaşmıyor kimse, bu değeri Hynix verebiliyor diye sadece. Sebebi bu.

Bileşen zararı olmaz. Dual rank ile Dual channel ayrı şeyler. DDR5 zaten kendi içinde Dual sayılır, 2x32 bit oluşu sebebiyle. Sen 2x2X32 bit takacağın için 4x32 bit olacak. O kısım çok önemli değil. Sonuç itibarıyla 2x32 Dual rank 5600 MT/s kullanacaksın. İnce ayar kısmını @LH44 ve @Bandırmalı1965 vakti geldiğinde iletir, onlar bilgi sahibi bu konu hakkında. Nitro menüsü lokasyon olarak "Advanced-AMD overclocking-DDR options-Nitro settings" kısmında. Onu da ayarlaman gerekecek, iGPU mevcut ise işlemci dahili grafik birimi de kapatılacak. 16 gbit b-die ise sorun yaşayacağını sanmam. Micron ise %50 şansın var.

5200-6000 MT/s aralığı ve CL36-48 aralığı özellikle Micron, Samsung, nanya, Hynix gelebiliyor. Net konuşamaz kimse, o an binning ne ile yapıldıysa öyle gelir. QVL List'te Hynix yazsa bile sana Samsung denk gelebilir mesela, firma ve marka-modele bağlı bu. O kısım da şans. O yüzden 6000 CL30 şaşmıyor kimse, bu değeri Hynix verebiliyor diye sadece. Sebebi bu.

5600 CL36 Hynix gelme ihtimali var mı peki?

Bir de Dual rank dediğiniz şeyi ben hala anlamadım da siz benim RAM'in normalde 64 GB oldugu u biliyorsunuzdur bende sadece 32 GB bir tanesi var normalde 32x2 bu.

5600 CL36 Hynix gelme ihtimali var mı peki?

Bir de Dual rank dediğiniz şeyi ben hala anlamadım da siz benim RAM'in normalde 64 GB oldugu u biliyorsunuzdur bende sadece 32 GB bir tanesi var normalde 32x2 bu.

Corsair olduğu için ihtimal Hynix için %1 falan diyebiliriz. Samsung ya da Micron gelecek. Satıcının da satmasının tek sebebi Hynix olmaması ve yüksek frekansa çıkamaması. Belki stabilite sorunu dahi yaşamış olabilir. Mavi ekrandan ziyade çoğu oyunda drop, stutter yol açıyor, çözülemiyor genelde.