İşlemci olmadan RAM ilavesi yapsam fark eder mi sizce? Ya da sadece işlemcide bir yükseltme yapsam? İkisi için fazla bütçe ayıramıyorum çünkü ve RAM fiyatları da malum. Ben oyun kalitesiyle ilgilenmiyorum tamamen FPS odaklıyım. Zaten çamur gibi görüntüde oynuyorum oyunu da :)

O zaman tercihin işlemci olmalı. İşlemciden alacak olduğun FPS farkını RAM'den alamazsın. Ancak bütçe olduğunda RAM'ini de yükseltmeyi unutma her ne kadar çoğu oyuna 16 GB RAM yetse de arkadaşımın bahsettiği gibi VRAM yetmeyen yerlerde RAM kullanımı artacaktır. Ayrıca RAM kullanım miktarın sınıra yakın olduğundan arka plandaki açık uygulamalar oyundan arta kalanları sömürecek bu da sana sıkıntı yaratacaktır.

Diger gerekenler konuda soylenmis. Bir sey ekleyebilirim.
Molotof, sis içinde bariz sıkıntılar yaşatıyor.
Bu dediginiz sey, CS2'de GPU'nuzun yetersizligini de gosteriyor aslinda. Smoke ile alakali FPS sorunlari CS2'de neredeyse her zaman GPU tarafli bir sey zira smoke'un cogunlugu GPU'da isleniyor volumetrik oldugu icin. Molotof partikulleri de sacma sekilde yanina yaklastikca GPU yukunuzu arttiran bir sey CS2'de.

Bunu kendiniz de test edebilirsiniz. Bombos haritada, sadece kendiniz varken GPU kullaniminizi ve FPS'inize goz atin. Sonra dibinize bir tane smoke atin. GPU kullaniminizin firladigini ve FPS'inizin azaldigini fark edebilirsiniz. Molotofta da gecerli aynisi. Hatta GPU yuku olarak en agiri smoke icine bomba atmak oluyor genelde.

GPU fiyatlari daha hala DRAM krizinden dolayi pek etkilenmedi. Ona da el atmayi dusunebilirsiniz ancak butceniz kisitli demissiniz, o yuzden karar sizin. Sisteminizin tabani kotu degil aslinda. Mobo idare eder, M.2 SSD'niz guzel, PSU'nuz guzel. Hatta sahsen elinizde tahta silikon 3600 yoksa sansimi once OC'den yana denerdim.

İşlemci olmadan ram ilavesi yapsam fark eder mi sizce? Yada sadece işlemcide bir yükseltme yapsam? İkisi için fazla bütçe ayıramıyorum çünkü ve RAM fiyatları da malum. Ben oyun kalitesiyle ilgilenmiyorum tamamen FPS odaklıyım. Zaten çamur gibi görüntüde oynuyorum oyunu da :)
Simdi ram işlemciden daha zor bulunuyor ve pahalı kardeş al bir 5600 keyfine bak 😀

Diger gerekenler konuda soylenmis. Bir sey ekleyebilirim.

Bu dediginiz sey, CS2'de GPU'nuzun yetersizligini de gosteriyor aslinda. Smoke ile alakali FPS sorunlari CS2'de neredeyse her zaman GPU tarafli bir sey zira smoke'un cogunlugu GPU'da isleniyor volumetrik oldugu icin. Molotof partikulleri de sacma sekilde yanina yaklastikca GPU yukunuzu arttiran bir sey CS2'de.

Bunu kendiniz de test edebilirsiniz. Bombos haritada, sadece kendiniz varken GPU kullaniminizi ve FPS'inize goz atin. Sonra dibinize bir tane smoke atin. GPU kullaniminizin firladigini ve FPS'inizin azaldigini fark edebilirsiniz. Molotofta da gecerli aynisi. Hatta GPU yuku olarak en agiri smoke icine bomba atmak oluyor genelde.

GPU fiyatlari daha hala DRAM krizinden dolayi pek etkilenmedi. Ona da el atmayi dusunebilirsiniz ancak butceniz kisitli demissiniz, o yuzden karar sizin. Sisteminizin tabani kotu degil aslinda. Mobo idare eder, M.2 SSD'niz guzel, PSU'nuz guzel. Hatta sahsen elinizde tahta silikon 3600 yoksa sansimi once OC'den yana denerdim.
İşlemciyi 5600 yükselttiğimiz senaryoda, RAM aynı kalsa, anakartın desteklediği darboğaz yaratmayacak bir GPU önerseniz hangisi olurdu? Fiyat performans olarak?

O zaman tercihin işlemci olmalı. İşlemciden alacak olduğun FPS farkını RAM'den alamazsın. Ancak bütçe olduğunda RAM'ini de yükseltmeyi unutma her ne kadar çoğu oyuna 16 GB RAM yetse de arkadaşımın bahsettiği gibi VRAM yetmeyen yerlerde RAM kullanımı artacaktır. Ayrıca RAM kullanım miktarın sınıra yakın olduğundan arka plandaki açık uygulamalar oyundan arta kalanları sömürecek bu da sana sıkıntı yaratacaktır.
İlk etapta işlemci, sonrasında RAM mi diyorsunuz o halde? Yapılan iyileştirmeler beni kaç sene daha götürür :unsure:

Merhaba,

Aşağıda sistem özelliklerini verdiğim bilgisayarda CS2'de FPS düşmesi olayını çok yaşıyorum. Özellikle parçacık detayı olan alanlarda bayağı bir can sıkıyor. Molotof, sis içinde bariz sıkıntılar yaşatıyor. Sistem üzerinde çok fazla yatırım yapamam yeni bilgisayar toplamayı da açıkçası düşünmüyorum. FPS düşmesi sorununu büyük ölçüde aşması için bir parça için değişiklik yapabilirim. Sizce hangi parçayı değiştirmeliyim? RAM tek slot olduğu için bariz bir fark olur diye düşünüyorum ama RAM fiyatları da uçtu. Tek bir parçayla çözülebilecek bir sorunsa çözmek istiyorum. Fazla bütçem yok. Tavsiyelerinizi alırım.

Sistem özellikleri:
  • işlemci: Ryzen 5 3600.
  • anakart: Gigabyte B450M S2H.
  • RAM: Corsair Vengeance 1x16 GB 3000MHz.
  • ekran kartı: Sapphire RX 5600 XT OC.
  • M.2 SSD: Kioxia Exceria g2.
  • SSD: Crucial 480 GB BX500.
  • PSU: raijintek cratos Lite 850W 80+ Gold.

Geçen RAM slotlarını denemek için DDR5 8 ve 16 GB RAM'leri tek tek takıp denedim hem 8 hem de 16 GB RAM'i tek olarak ayrı ayrı denediğimde CS2'de herhangi bir donma yaşamadım. Tabii bu 8 GB RAM'de takılma olmayacağı anlamına gelmiyor. Yine de genel olarak bakarsak 16 GB RAM'in rahatça yeteceğini düşünüyorum. Arkada başka uygulamalar açıyorsan değişebilir tabii ben denerken sadece oyun açıktı. Bu arada cihaz laptop.

İlk etapta işlemci, sonrasında RAM mi diyorsunuz o halde? Yapılan iyileştirmeler beni kaç sene daha götürür

Açıkçası 5600 ile 6750XT'yi 2 yıl kadar kullandım (2K ayarlarda). İlerleyen safhada işlemci 5600 RAM 32 GB olursa daha ilerisi için 2K monitör ve 2K ayarında günümüz bir ekran kartı alırsanız sizi 5 yıl daha götürür diye tahmin ediyorum.

Geçen RAM slotlarını denemek için DDR5 8 ve 16 GB RAM'leri tek tek takıp denedim hem 8 hem de 16 GB RAM'i tek olarak ayrı ayrı denediğimde CS2'de herhangi bir donma yaşamadım. Tabii bu 8 GB RAM'de takılma olmayacağı anlamına gelmiyor. Yine de genel olarak bakarsak 16 GB RAM'in rahatça yeteceğini düşünüyorum. Arkada başka uygulamalar açıyorsan değişebilir tabii ben denerken sadece oyun açıktı. Bu arada cihaz laptop.
Biraz araştırma yapmıştım öncesinde, 1x8 ile 1x16 takmak aynı mhz ve aynı CL değerinde bile bazen sistemde aksaklıklara mavi ekranlarına sebep oluyor diyorlar. Ne kadar doğru bilmiyorum ama.

İşlemciyi 5600 yükselttiğimiz senaryoda, RAM aynı kalsa, anakartın desteklediği darboğaz yaratmayacak bir GPU önerseniz hangisi olurdu? Fiyat performans olarak?
Sifir olarak bakiyorsaniz 9060 XT'nin 16GB olani 18-19 bin TL civarinda. Onu onerebilirdim sanirsam, ozellikle 16GB VRAM'i oldugu icin. Tabii muhtemelen fiyati sizin icin tuzlu kaciyor, sadece CS2 icin bakiyorsaniz da gereksiz fazla kacar zaten kendisi.

Elimdeki RAM'i ikinci elde satıp 3200 mhz 2x8 ram alsam. Yanına sıfır 5600 alsam nasıl olur peki? İkinci elde mevcut RAM satılır mı?