@Falconpolat olay sadece timing değil, çok fazla ince ayar var. Senin 50 sayfalık konuda da bunları uyguladık zaten. Başka forumda da uğraşan eden olmaz bu düzeyde. PBO ile RAM ayarları kombine edilmeli, asıl farkı o zaman hissediyorsun. Benchmark araçları ile ölçüp biçmen lazım, fark asıl o zaman belli oluyor. Düz EXPO 90 ns ise mesela bu ayarlar sonrası 60 ns geriliyor. Yapılabilecekse neden yapılmasın kafasındayım. Bunlar yapılmak zorunda değil ama yapıldığı vakit de bu şekilde insanlar ardından dua ediyor. Tercih meselesi bir yerden sonra. Bu konu özelinde yapılan ayarlamaların zaten amcanın Excel tablosuyla uzaktan yakından alakası yok. X3D'lerde fark az, diğerlerindeki fark daha bariz. Daha stabil bir oyun deneyimi sunmaya yarıyor diyeyim.
@Yakuza düz EXPO ile 6200 CL26 tuning ayarları sonrası sonuçları paylaşsın bu konu altında müsait iken. FPS tabanlılarda özellikle fark oluyor, ölçmeniz lazım.
Sistem: 9950X3D+Corsair Dominator Titanium 2x32 Hynix-A+RTX5080+MSI X870E Carbon
Zen Timings:
Oyun için ayrılan bölme:
Oyun: Valorant
Öncesi Düz EXPO 1:
Tuning sonrası:
X3D işlemcideki fark bile ortadayken, Normal işlemcilerde fark uçurum olur.
@Ayhan Dönmez Ustamıza tekrardan teşekkürlerimizi sunarız.
Fareyi çevirirken o anlık çevirme/tepkisellik hissini yaşayanlar bilir.
Gece 1-2 saat boş zamanım olunca canım sıkıldı, belki de kimsenin işine yaramayacak bi şey yapmak istedim. CS2'de RAM frekans ve zamanlama ayarlarının performansa etkisini merak ettim, Dust2 Benchmark haritasında test yaptım. Test sırasında Project Lasso ve ISLC açıktı ama her Benchmark öncesinde WinMemoryCleaner ile RAM temizliği yaptım belki etkisi olur diye.
Sistem özellikleri;
- Ryzen 5 7500F
- Sapphire Pulse 6700XT 12GB
- Patriot Viper Venom 1x16 6000MHz CL30
- Colorful Battle-Ax B650M-Plus V15
- WD Blue SN5000 M.2 SSD
4800MHz CL40
1920x1080
FPS...
Bilgisayarınızı topladınız, EXPO/XMP açıp geçmek mi, yoksa tüm performans bileşenleri için manuel tuning mi yapılmalı? Manuel tuning'e harcayacağımız zamana karşılık performans kazanımı elde edebilecek miyiz? Bugün bu sorulara kendi nezdimde cevap vermeye çalışacağım.
===Sistemim===
MSI MPG X670E Carbon Wi-Fi
MSI RTX 4070 Ti Gaming X Trio
AMD Ryzen 5 7600
G.Skill Trident Z5 Royal Neo 2x16 GB 6000 MHz CL28 1.40V
Samsung 980 Pro 1 TB (Disk C)
Samsung 9100 Pro 2 TB (Disk D)
MSI MPG A850G 850W 80+ Gold
MSI MPG Velox 100P...