Coa11

Çalışkan
Merhaba.
Sistemi yeni topladım, fakat ne yaptıysam RAM'leri tam performansıyla kullanamıyorum. Sistem bilgileri aşağıda. AMD EXPO'yu açtığımda da manuel olarak girdiğimde de değişmiyor. Sistemde takılma donma, çökme oluyor. En önemlisi de PC'de ki ses cızırtılı ve takılmalı geliyor frekans değişikliklerinde.

Şu an fabrika ayarlarında 4800MHz'de kullanıyorum. En yüksek 5600MHz'de bir süre kullanabildim ama o da stabil değildi.
  • Anakart: Gigabyte B650M S2H (6400MHz OC)
  • CPU: AMD 7500F
  • GPU: Sapphire RX 9060XT 16 GB
  • RAM: G.Skill 2x16 GB Ripjaws M5 6000MHz CL 36 1.35v

Son düzenleyen: Moderatör:
  • Yüksek hızlı DDR5 bellekleri kararlı hâle getirmek için bazen otomatik veya standart XMP ayarlarının ötesinde voltajları elle ayarlamak gerekebiliyor. Önerilen genellikle VDD/VDDQ voltajlarını (~1.35V civarına), CPU System Agent voltajını ve Bellek Denetleyici voltajını belirli aralıklarda artırmak gerekebiliyor.
  • Bellek kararlılığını doğrulamak için UEFI’de Memtest86, Karhu RAM Test veya TM5 gibi test araçları da kullanabilirsiniz.
  • Sorun devam ederse yukarıda da tavsiye edildiği gibi bellek hızını 6000 MHz’in biraz altına (ör. 5800–5900 MHz) düşürerek daha yüksek kararlılık elde edebilirsiniz.

Tahmin ettiğim gibi. House MD abimiz sağ olsun. Üstelik bellek uyumu artmış diyor.
Daha önce güncelleme yapmıştım. Şimdi tekrar yaptım. Fakat yükleme sırasında görüntü gitti. Şimdi kasada ışıklar belli aralıklarla yanıp sönüyor. Sanırım sistem açılmaya çalışıyor tekrardan. Bu noktada beklemeli miyim? Yoksa restart atmalı mı? Yaklaşık 10 dakika oldu.

Hangi aşamada gitti? En başta gittiyse normal olabilir. ASUS ana kartlarda BIOS güncelle dediğiniz zaman özellikle sistem AMD ise bilgisayar yeniden başlıyor ondan sonra güncelleme yapıyor.

BIOS paketten çıkarttı. Yüklemeye geçti %40'lar civarında yeniden başladı sistem. Şu an ara ara kapanıp açılıyor. Görüntü ve klavyede güç yok.

Normal değil. Kapat ve bunu yap:

Normal değil. Kapat ve bunu yap:

USB Q-flash bağlantısında takılı. Q-Flash tuşuna bastığımda ışıklar bir an için yanıp hemen sönüyor.

USB Q-flash bağlantısında takılı. Q-Flash tuşuna bastığımda ışıklar bir an için yanıp hemen sönüyor.
FAT32 biçimlendirip yaptınız mı rehberdeki gibi, bir de bu Gigabyte kartında revizyon farklılıkları var, ona dikkat ederek mi indirdiniz BIOS sürümünü?

FAT32 biçimlendirip yaptınız mı rehberdeki gibi, bir de bu Gigabyte kartında revizyon farklılıkları var, ona dikkat ederek mi indirdiniz BIOS sürümünü?

Sanırım USB FAT32 değil. Ayrıca rehberdeki gibi dosya adlarını da değiştirmemiştim. Şimdi PC arıyorum USB'yi uygun formata getirebilmek için. 🥲

Biraz daha vaktimi alırsa Anakartı değiştireceğim. Yıldırdı gerçekten.

Sanırım USB FAT32 değil. Ayrıca rehberdeki gibi dosya adlarını da değiştirmemiştim. Şimdi PC arıyorum USB'yi uygun formata getirebilmek için. 🥲

Biraz daha vaktimi alırsa Anakartı değiştireceğim. Yıldırdı gerçekten.
Gigabyte baş belası biraz alt modellerde, rehberdeki gibi isimlendirin, FAT32 formatlayın, bir de revizyona dikkat edin anakartınız için. Gigabyte ilginç şekilde 3 ayrı rev. sunmuş, sizinki hangisi bilemiyorum. Problem olmayacaktır o kısma da dikkat etmeniz gerekli sanırım.

@Coa11 En azından kötü gün dostu Flashback tuşu var, o da olmasa kart bricklendiğinden ötürü yetkili servise götürmeniz gerekirdi.

Bu rev. mevzusunu tam bilmiyorum, sizin anakart kutusunda yazması gerekli ya da anakartın sol üst köşesinde vesaire yazıyordu bu boardlarda bir ara bakmıştım. Ona uygun en son sürümü indirin, o yüzden bricklenmiş olabilir update esnasında @Coa11

Gigabyte baş belası biraz alt modellerde, rehberdeki gibi isimlendirin, FAT32 formatlayın, bir de revizyona dikkat edin anakartınız için. Gigabyte ilginç şekilde 3 ayrı rev. Sunmuş, sizinki hangisi bilemiyorum. Problem olmayacaktır o kısma da dikkat etmeniz gerekli sanırım.

@Coa11 En azından kötü gün dostu Flashback tuşu var, o da olmasa kart bricklendiğinden ötürü yetkili servise götürmeniz gerekirdi.

Teşekkürler desteğiniz için. Revizyon 1.3 çünkü diğerlerini de indirip daha önce denemiştim. Aslında BIOS güncel olmalıydı. Çünkü daha önce FA5 indirilmiş gözüküyordu PC'de bende hatırlıyorum kurduğumu. Fakat BIOS ekranında FA4 gözüküyordu hala. Sanırım önceden de güncelleme sırasında sorun yaşanmış.

USB'yi formatlayabilsem deneyip haber vereceğim.