Muayenede genel geçerli sistemlere bakarlar, motor arızası gibi durumlar orada çıkmaz.

Muayene ortamında genel kural ve amaç, aracın trafikte güvenli olarak tekerlerinin üstünde olabilmesi, kendisinin ve diğer araçların güvenliğini sağlayabilmesi demektir.
Ozaman bir sorun olup olmadığını kullanırken anlarım herhalde. Bir gün yolda tak diye kalırsam diye endişe ediyorum.

Ozaman böyle dik yokuşlarda karşılaştığım zaman el freni ile kalkma metodunu mu uygulayıp her zaman? @Eagles

Son düzenleme:
Eğer yokuş kalkış desteği devreye girmez ise, muhakkak kullan. Çünkü bazen sapıtıyor o sistem, devreye girmeyebilir. Sadece dik yokuşlarda kullan. Acemi şöför bir kere baskı balata-volan yerse, ben bunu normal karşılarım. Hepimiz geçtik o acemilik yollarından, endişe etme.

Dalga geçenler olabilir, kaldıramıyor musun diyenler olur. Kafana takma bunları. Ayrıca aracında yokuş kalkış desteği olmayan, tecrübeli şöförler dahi bu metodu kullanır gerekirse. Yarım debriyaja yoğunlaşma, tavsiye pek etmiyorum.

@8688

Eğer yokuş kalkış desteği devreye girmez ise, muhakkak kullan. Çünkü bazen sapıtıyor o sistem, devreye girmeyebilir. Sadece dik yokuşlarda kullan. Acemi şoför bir kere baskı balata-volan yerse, ben bunu normal karşılarım. Hepimiz geçtik o acemilik yollarından, endişe etme.

Dalga geçenler olabilir, kaldıramıyor musun diyenler olur. Kafana takma bunları. Ayrıca aracında yokuş kalkış desteği olmayan, tecrübeli şoförler dahi bu metodu kullanır gerekirse. Yarım debriyaja yoğunlaşma, tavsiye pek etmiyorum.

@8688

Sağ olasın abi. Kafaya takmıyorum babam bile laf ediyor sürekli onu bile kale almıyorum. Evet o yokuş kalkma desteği stabil değil pek mesela başka zaman devreye giriyor başka zaman girmiyor yokuşuna göre değişiyor gibi. Gene öyle dik bir yokuş olursa arabanın devri yetmezse durup el freni çekip öyle kalkmalıyım değil mi?

Ben arabayı kaldırırken dik yokuş düz yokuş fark etmez hep yarım debriyaj kullanıyorum genelde bu yaşadığım olayda da öyle kaldırdım. Şimdi yokuşuna göre yarım debriyaj veya el freni mi kullanmalıyım?

Sağ olasın abi. Kafaya takmıyorum babam bile laf ediyor sürekli onu bile kale almıyorum. Evet o yokuş kalkma desteği stabil değil pek mesela başka zaman devreye giriyor başka zaman girmiyor yokuşuna göre değişiyor gibi. Gene öyle dik bir yokuş olursa arabanın devri yetmezse durup el freni çekip öyle kalkmalıyım değil mi?

Ben arabayı kaldırırken dik yokuş düz yokuş fark etmez hep yarım debriyaj kullanıyorum genelde bu yaşadığım olayda da öyle kaldırdım. Şimdi yokuşuna göre yarım debriyaj veya el freni mi kullanmalıyım?

Baktın devreye girmiyor aynı dediğin gibi yap. Benim aracımda da stabil çalışmıyor bazen. Ama ben tam otomatik kullandığım için, olmasa bile kaydırmıyor zaten. Sen yarım debriyajı azalt. Sürekli yarım debriyaj iyi değil. Acil durumlarda kullan onu. Arabanın kavrama noktasını iyice öğren, ihtiyacın olmayacaktır zaten. Çok dik rampalarda muhakkak durdurup el freni ile kalk devreye girmezse yokuş kalkış desteği. Bilinçsiz şekilde yarım debriyaj bitirir baskı-balata ve volan üçlüsünü.

Baktın devreye girmiyor aynı dediğin gibi yap. Benim aracımda da stabil çalışmıyor bazen. Ama ben tam otomatik kullandığım için, olmasa bile kaydırmıyor zaten. Sen yarım debriyajı azalt. Sürekli yarım debriyaj iyi değil. Acil durumlarda kullan onu. Arabanın kavrama noktasını iyice öğren, ihtiyacın olmayacaktır zaten. Çok dik rampalarda muhakkak durdurup el freni ile kalk devreye girmezse yokuş kalkış desteği. Bilinçsiz şekilde yarım debriyaj bitirir baskı-balata ve volan üçlüsünü.
Normal düz yollarda arabaya binip giderken veya park ederken yarım debriyaj kullanmak zarar verir mi peki?

Normal düz yollarda arabaya binip giderken veya park ederken yarım debriyaj kullanmak zarar verir mi peki?

Sadece gerekli durumlarda kullanılmalıdır yarım debriyaj. Ömrünü kısaltırsın sürekli kullanımda. Ağır ve ticari araç olması nedeniyle de, bu süreci hızlandırmış olursun.

Sadece gerekli durumlarda kullanılmalıdır yarım debriyaj. Ömrünü kısaltırsın sürekli kullanımda. Ağır ve ticari araç olması nedeniyle de, bu süreci hızlandırmış olursun.
Anladım ozaman genelde el freni kullanmam gerek. Peki hangi durumlarda yarım debriyaj kullanmak gerekir? Misal arabaya bindim çalıştırdım zeminde düz ise yarım debriyaj yaparak çıksam yola sorun olur mu? Çünkü ben hep böyle yapıyorum. Yokuşlarda ise el freni kullanırım artık.

Anladım ozaman genelde el freni kullanmam gerek. Peki hangi durumlarda yarım debriyaj kullanmak gerekir? Misal arabaya bindim çalıştırdım zeminde düz ise yarım debriyaj yaparak çıksam yola sorun olur mu? Çünkü ben hep böyle yapıyorum. Yokuşlarda ise el freni kullanırım artık.

Hafif eğimli yollar, hassas park esnasında, çok bozuk yollarda, çok yavaş gitmen gerekirse kullanılabilir. Düz yolda kullanma. Dizel ve ağır bir araba, kaldırması çok kolay.

Hafif eğimli yollar, hassas park esnasında, çok bozuk yollarda, çok yavaş gitmen gerekirse kullanılabilir. Düz yolda kullanma. Dizel ve ağır bir araba, kaldırması çok kolay.

Tamamdır abi tavsiyelerin için teşekkür ederim tekrar. Seni de yordum kusura bakma abi. Aslında bana kalsa bu tarz konularda babama falan danışırım ama malum bir tip olduğu için pek bu konuları açmak istemiyorum. Herkese ilgisi için teşekkür ediyorum.