Fansub olarak ne yaparsan yap çalınmaya karşı gelemezsin çünkü resmi bir topluluk değilsin neredeyse hiçbir hakkın yok. Onu geçtim o kadar emek veriyorsun çeviriye intro/watermark vb. şeyler atsan bile adamlar umursamadan şak diye kendi sitesine atıyor önüne geçemiyorsun telif cart curtta atamıyorsun.
Yok efendim farklı font, yok o yazı bu yazı çözüm değil. Neredeyse tüm fansublar çalıntı siteden izlemeyin diye seri introlarında anons geçiyor ona rağmen oradan izleniyor. Buna eski bir fansubcu olarak ben de dahilim. Kolayıma geldiğinden ve oynatıcısı 1Mbps internette bile kasmadan HD izlettiğinden çatır çatır tüm serileri kapanana kadar diziwatch üzerinden izledim.
Fontu farklılaştırsan ne olur bilmem kaç tane serinin typesetter/encoderliğini yaptım, bilmem kaç ton çeviriyi sanki orijinalmişçesine seriye gömüp yağ gibi akan seyir imkanı sundum ama bir Allah'ın kulu da gelip teşekkür etmedi. Aksine işten para alıyormuşumcasına salak saçma yorumlarla uğraştım.
O yüzden fansub mantığının pek bir anlamı kalmadı. Al abi nyaa.si'den dosyayı at program çevirsin iki font ayarla hızlısından konayukiden altyazını göm yükle gitsin. Artık kimse kaliteli çeviri aramıyor, çeviri olsun yeter diyor.
Tekrar söylüyorum biz fansubcular manga/manhwa çevirenler gibi bu işten para almıyoruz. Para almayı geçtim para ödüyoruz resmen... Fansub sitelerine giren yok reklamdan para gelmiyor, bağış yapacak yüce gönüllüler de yok safi gönül işi...
E elemanın teki de söylemeden etmeden, benim adımı geçirmeden şak diye paylaşınca bende deliririm.