Makaleler
3
Yer
Avcılar/İstanbul
Arkadaşlar merhaba, neredeyse KDE'nin son sürümlerinden beri aynı problem var. Belki düzelmiştir diye tekrar indirdim ancak aynı sıkıntı devam ediyor. Çözünürlük kısmından 75 Hz'e geçince ekran sürekli ve hızlıca hafif siyahımsı olup geri normale dönüyor. 60 Hz'e hızlıca geri dönmezsem ekranımda izler kalıyor. Bunu nasıl çözebilirim? NVIDIA-dkms kurmayı denedim, Wayland ile X11 arasında geçiş yaptım, systemd-boot'a "nvidia_drm modeset = 1" eklemeyi denedim ancak işe yaramadı. Sorunu nasıl çözebilirim? R5 3600, GTX 1060 6 GB ve A520M-R kullanıyorum.

Arkadaşlar merhaba, neredeyse KDE'nin son sürümlerinden beri aynı problem var. Belki düzelmiştir diye tekrar indirdim ancak aynı sıkıntı devam ediyor. Çözünürlük kısmından 75 Hz'e geçince ekran sürekli ve hızlıca hafif siyahımsı olup geri normale dönüyor. 60 Hz'e hızlıca geri dönmezsem ekranımda izler kalıyor. Bunu nasıl çözebilirim? NVIDIA-dkms kurmayı denedim, Wayland ile X11 arasında geçiş yaptım, systemd-boot'a "nvidia_drm modeset = 1" eklemeyi denedim ancak işe yaramadı. Sorunu nasıl çözebilirim? R5 3600, GTX 1060 6 GB ve A520M-R kullanıyorum.
Hocam selam, temel çözüm yollarının hepsini doğru şekilde denemişsin zaten. GTX 1060 ve 75Hz kombinasyonunda bu tarz pırpır etme (flickering) sorunları genelde şu iki durumdan kaynaklanıyor:

1. VRR / FreeSync Uyuşmazlığı: Monitöründe FreeSync veya Adaptive Sync özelliği varsa, NVIDIA sürücüsü Linux'ta bunu tam oturtamayıp sapıtıyor olabilir. Hem monitörün kendi üzerindeki tuşlardan menüsüne girip FreeSync'i kapatmayı, hem de KDE'nin Ekran (Display) ayarlarından "Adaptive Sync" (Değişken Yenileme Hızı) açıksa onu "Never" (Asla) yapıp 75Hz'e öyle geçmeyi dene.

2. NVIDIA Güç Yönetimi (PowerMizer): Ekran kartı güç tasarrufu için frekans düşürdüğünde bu titremeler olabiliyor. Menüden NVIDIA X Server Settings uygulamasını aç, sol taraftan PowerMizer sekmesine gel ve modu "Prefer Maximum Performance" yapıp bir de öyle test et.

Windows'ta sorunsuz çalışıyorsa kabloda falan sorun yoktur ama Linux'ta NVIDIA sürücüleri eski kartlarda 75Hz zamanlamalarında (EDID) bazen böyle huysuzluk yapabiliyor. Bir bunları kontrol edip sonucu yazar mısın?

Denediniz mi?