Epic Games ve Spotify dahil 34 şirket Apple'ı Avrupa Birliğine şikayet etti

EsatKa

Üstün
Makaleler
44
Aralarında Spotify, Epic Games ve Google gibi şirketlerin de bulunduğu 34 şirket Apple'ı “App Store dışı uygulama yükleme kurallarına karşı çıkma” sebebiyle Avrupa Birliğine mektup gönderdi.

Çoğu geliştiriciden %30 gibi yüksek miktarda komisyon alan Apple, bu komisyondan vazgeçmedi ve 3. Parti uygulama yüklemeyi mümkün kılarken geliştiricilerden farklı bir komisyon yöntemi istedi.
Bu komisyon yöntemi ile geliştiriciler bir uygulama 1 milyon kez indirildikten sonra yıl içindeki her yeni indirme için 0,50 Euro ödemek zorunda kalacak.
Bu yeni komisyon şekli Spotify, Google gibi teknoloji devlerinin hoşuna gitmedi. Spotify CEO'su Apple'ı "haraç almakla" suçladı. Teknoloji devleri dün itirazlarını Avrupa Birliğine sundukları mektupla resmileştirdiler.

Epic Games, Spotify, Google dahil 34 şirket, Apple'ın açıklamış olduğu kurallarda Avrupa Birliği ile dalga geçtiğini ifade ederek Avrupa Birliği'ni Apple'a karşı harekete geçmeye davet etti.
Özellikle yeni komisyon yöntemi nedeniyle çok az sayıda geliştiricinin App Store dışında uygulama yüklemeye istekli olacağının bariz olduğu, bunun da amaçlanan rekabetçi ortamın sağlanamayacağı anlamına geldiği belirtildi.

O sırada Apple:

IMG_2639.webp

Spotify ve Google uygulamalarını App Store'dan bir çekse maymuna döner Apple. Bu kavganın sonucu ne olacak çok merak ediyorum.

Pek sanmıyorum. Spotify yerine Apple Music var, daha kaliteli ses sunuyor ve yanlış bilmiyorsam Türkiye'de daha ucuz. Google konusunda da zaten çoğu iPhone kullanıcısı Safari kullanıyor. Ayrıca Safari'nin Google'dan aşağı kalır bir yönü yok. Ayrıca böyle bir şey yapacaklarını sanmam. Büyük gelir kazanıyorlar sonuçta. Ayrıca Türkiye gibi ekonomisi nispeten daha kötü olan ülkelerde Android'de hep APK kullanılıyor. Spotify için konuşuyorum.

Spotify ve Google uygulamalarını App Store'dan bir çekse maymuna döner Apple. Bu kavganın sonucu ne olacak çok merak ediyorum.

Gerçekten öyle. Google uygulamalarını App Store'den çekse. Üstüne bir de YouTube gibi uygulamaların ambargosunu koysa maymundan beter olurlar.

Pek sanmıyorum. Spotify yerine Apple Music var, daha kaliteli ses sunuyor ve yanlış bilmiyorsam Türkiye'de daha ucuz. Google konusunda da zaten çoğu iPhone kullanıcısı Safari kullanıyor. Ayrıca Safari'nin Google'dan aşağı kalır bir yönü yok.

Google'ın bir tek tarayıcısı yok ki.

3. parti mağaza getirdik diyip tüm her şeyi kısıtlamaları ayrı komikti zaten. Klasik Apple, 0 özgürlük. İyi olmuş.

Geri
Yukarı Alt