Bu hikaye modu:

Eki Görüntüle 118800

Bu da online:

Eki Görüntüle 118801

Sıcaklık 60 dereceymiş yanlış hatırlamışım kusura bakmayın ve hikaye modunda %100 kullanırken online de %52 kullanıyor.

Çözebileceğim bir durum mu?

RAM'leriniz Dual channel'mi açıkçası GTA V Dual RAM gerektiren bir oyun. Hatırlıyorum da eski bilgisayarımda online da 30 40 FPS alırken Dual RAM yaptığımda 80 90 lara çıkmıştı sabit hiç inmiyordu.

RAM'leriniz Dual channel'mi açıkçası GTA V Dual RAM gerektiren bir oyun. Hatırlıyorum da eski bilgisayarımda online da 30 40 FPS alırken Dual RAM yaptığımda 80 90 lara çıkmıştı sabit hiç inmiyordu.

1737904775330.webp

CPU-Z'de Dual gözüküyor. Geçen hafta bakıma göndermiştim yanlış takmış olabilirler mi? Çünkü eskiden bu kadar düşük FPS aldığımı hatırlamıyorum.

Nasıl bir yöntem peki bu ve neden riskli? Bir de sistemden kaynaklı olduğuna emin misiniz aynı sorunu yaşayan bayağı kişi var mış:

Bakın burada bir kullanıcı benzer sorunlardan dolayı konu açmış. Genelde insanlar bu problemin oyuna gelecek bir güncelleme ile düzeleceğini söylemişler. Fakat bir sürü güncelleme geldi geçti ve halen daha gördüğünüz gibi sorun devam ediyor. Ve ayrıca bu sorunu yaşayan kullanıcıların işlemcilerine dikkatli bakarsınız genelde düşük seviye kaldığını fark edeceksiniz. Yukarda attığım Tom's Hardware konusuda bu duruma örnek. Ve bu konu 2018 yılında açılmış. Yani üstünden baya bir güncelleme geçti. Şimdiye kadar düzelmediğine göre. Riskli dediğim durumda şu: Intel laptoplarda işlemcilerin optimizasyonunu sağlamak için üretici firmaya bir yazılım çözümü sunuyor. Bunun ismi Intel DTT. Casper firması laptopunuz için işlemci konfigrasyonunu bu şekilde ayarlamış. Yani düşük sıcaklıklarda çalışsın işte şu dereceleri geçmesin şu hızlarda çalışsın vs vs. Bu ayarları Windows üzerinden iptal ederek varsayılan şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Riski burada başlıyor işlemci varsayılan olarak çalışacağı için yani laptop'unuza ayarlanmış şekilde çalışmayacak. Yüksek ısılar görebilirsiniz. 80-90 derece gibi.

Bakın burada bir kullanıcı benzer sorunlardan dolayı konu açmış. Genelde insanlar bu problemin oyuna gelecek bir güncelleme ile düzeleceğini söylemişler. Fakat bir sürü güncelleme geldi geçti ve halen daha gördüğünüz gibi sorun devam ediyor. Ve ayrıca bu sorunu yaşayan kullanıcıların işlemcilerine dikkatli bakarsınız genelde düşük seviye kaldığını fark edeceksiniz. Yukarıda attığım tom's hardware konusuda bu duruma örnek. Ve bu konu 2018 yılında açılmış. Yani üstünden bayağı bir güncelleme geçti. Şimdiye kadar düzelmediğine göre. Riskli dediğim durumda şu: Intel laptoplarda işlemcilerin optimizasyonunu sağlamak için üretici firmaya bir yazılım çözümü sunuyor. Bunun ismi Intel dtt. Casper firması laptopunuz için işlemci konfigrasyonunu bu şekilde ayarlamış. Yani düşük sıcaklıklarda çalışsın işte şu dereceleri geçmesin şu hızlarda çalışsın vs vs. bu ayarları Windows üzerinden iptal ederek varsayılan şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Riski burada başlıyor işlemci varsayılan olarak çalışacağı için yani laptop'unuza ayarlanmış şekilde çalışmayacak. Yüksek ısılar görebilirsiniz. 80-90 derece gibi.

Peki nasıl yapabilirim bunu? Başka oyunlarda da başıma gelirse denemek isterim. Bir de bu ayarları iptal ettikten sonra tekrar eski haline getirebilir miyim?

Peki nasıl yapabilirim bunu? Başka oyunlarda da başıma gelirse denemek isterim. Bir de bu ayarları iptal ettikten sonra tekrar eski haline getirebilir miyim?
Yol birazcık uzun. Tek bir tuşa basınca iptal olabilen bir şey değil. Birden fazla işlem yapılması gerekiyor. Siz bilgisayarı formatladıktan sonra bu soruna neden olan sürücüleri kuruyorsunuz ya heh o sürücülerin temizlenmesi lazım. ThrottleStop bu programı indirip özellikleri devre dışı bırakmanız lazım. Windows'dan aygıt yükleme ayarlarını kapatmanız lazım vs vs. Bunun gibi işlemler yapmanız gerekiyor. Bu işlemler sonucunda işlemciniz Intel'in varsayılan ayarlarında çalışacak üretici firmanın değil. Bu işlemleri geride alıp eski haline çevirebiliyorsunuz. Fakat dediğim gibi yol birazcık uzun. Ayrıca batarya sürenizde etkilenir Casper'in ayarlarını kullanmadığınız için. Yani kısacası eğer iyi bir soğutucunuz var ise ve sadece performans sizin için önemli ise öneririm ve nasıl yapabileceğinize dair kaynakları buraya bırakırım. Ama iyi bir soğutucunuz yok ise ki Casper'in Excalibur laptoplarının soğutma sistemleri çok vasat olduğu için tek başına yetmeyecektir maalesef. Bu sebeple önermiyorum. Aşırı ısınmadan dolayı işlemciniz kapanmamak için hızlarını düşürecektir. Buda yaptığınız işlemlerin size faydadan çok zarara uğratacaktır. Bu durumların hepsini göz önünde bulundurarak ölçüp biçip tartın en doğru kararınızı verin.

Yol birazcık uzun. Tek bir tuşa basınca iptal olabilen bir şey değil. Birden fazla işlem yapılması gerekiyor. Siz bilgisayarı formatladıktan sonra bu soruna neden olan sürücüleri kuruyorsunuz ya heh o sürücülerin temizlenmesi lazım. ThrottleStop bu programı indirip özellikleri devre dışı bırakmanız lazım. Windows'tan aygıt yükleme ayarlarını kapatmanız lazım vs vs. bunun gibi işlemler yapmanız gerekiyor. Bu işlemler sonucunda işlemciniz Intel'in varsayılan ayarlarında çalışacak üretici firmanın değil. Bu işlemleri geride alıp eski haline çevirebiliyorsunuz. Fakat dediğim gibi yol birazcık uzun. Ayrıca batarya sürenizde etkilenir Casper'in ayarlarını kullanmadığınız için. Yani kısacası eğer iyi bir soğutucunuz var ise ve sadece performans sizin için önemli ise öneririm ve nasıl yapabileceğinize dair kaynakları buraya bırakırım. Ama iyi bir soğutucunuz yok ise ki Casper'in Excalibur laptoplarının soğutma sistemleri çok vasat olduğu için tek başına yetmeyecektir maalesef. Bu sebeple önermiyorum. Aşırı ısınmadan dolayı işlemciniz kapanmamak için hızlarını düşürecektir. Bu da yaptığınız işlemlerin size faydadan çok zarara uğratacaktır. Bu durumların hepsini göz önünde bulundurarak ölçüp biçip tartın en doğru kararınızı verin.

Büyük ihtimalle beceremem ben bunu 😁. Şu anda başka bir uygulama ya da oyunda da sorun yaşamadığım için en iyisi hiç bulaşmamak galiba. Bu arada çok teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.

İşte yukarda bahsettiğim durumdan dolayı işlemciniz ekran kartınızı besleyemiyor maalesef.

Aslında bir yöntem mevcut fakat riskli ve denemeden anlayamayız.
Bunu söylemek kolay değil bence bu kadar. İşlemci kaç ghz ile çalışıyor gibi detayları göremediğim için darboğaz diyemem ben açıkçası ve bu laptoplar genelde darboğaz yaptığını %80 90 işlemci kullanımı ile gösteriyorlar ama işlemci kullanımı bana iyi geldi normal darboğaz olmayan sistemlere benziyor.

Bu hikaye modu:

Eki Görüntüle 118800

Bu da online:

Eki Görüntüle 118801

Sıcaklık 60 dereceymiş yanlış hatırlamışım kusura bakmayın ve hikaye modunda %100 kullanırken online de %52 kullanıyor.

Çözebileceğim bir durum mu?
Ram kullanımı çok fazla geldi bana ama bundan olsa hikaye modunda da düşük fps alırdın. Ayarları kurcalayarak ekran kartına yük vermeye çalış %100 kullanım olmadan fps artmaz. Ekran kartı kendini çok az kullanıyor.

Ben en son böyle problemi vram yetersizliğinden yaşamıştım gtx 1650'de gta 5 için iyi bir kart ama çokta güçlü değil özellikle %60 gücü ile oynanmaz oyun.

Büyük ihtimalle beceremem ben bunu 😁. Şu anda başka bir uygulama ya da oyunda da sorun yaşamadığım için en iyisi hiç bulaşmamak galiba. Bu arada çok teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.
Gta 5 için sakın throttle stop ile uğraşma, Gta 5 eski bir oyun i5 3. nesil işlemcim bile bu oyunu darboğazsız çalıştırıyordu. Hani darboğaz olacaksa da o oyun bu oyun olması çok zor kaldı ki siz önceden fark etmemiştim dediniz bu da darboğaz ihtimalini epey düşürüyor. Aldığınız fps normal değil, diğer oyunlarda problem yoksa ya yazılımsaldır sorun ya da vram veyahut ram ile alakalıdır. Dediğim gibi ayarları değiştirin. Gerekirse online için 1 tık düşürün yeterlidir.

Son düzenleme:
Rica ederim her zaman <3.

Bunu söylemek kolay değil bence bu kadar. İşlemci kaç ghz ile çalışıyor gibi detayları göremediğim için darboğaz diyemem ben açıkçası ve bu laptoplar genelde darboğaz yaptığını %80 90 işlemci kullanımı ile gösteriyorlar ama işlemci kullanımı bana iyi geldi normal darboğaz olmayan sistemlere benziyor.
Yazdıklarımı okumadan bu yorumu yaptığınızı düşünüyorum. Bakın ben darboğaz var demiyorum yanlış anlaşılmasın. Darboğaz olsaydı eğer o zaman kullanıcımız hikaye modunu oynar ikende sorun yaşaması lazımdı. Benim fikirlerim bu yönde.

Gta 5 için sakın throttle stop ile uğraşma, Gta 5 eski bir oyun i5 3. nesil işlemcim bile bu oyunu darboğazsız çalıştırıyordu. Hani darboğaz olacaksa da o oyun bu oyun olması çok zor kaldı ki siz önceden fark etmemiştim dediniz bu da darboğaz ihtimalini epey düşürüyor. Aldığınız fps normal değil, diğer oyunlarda problem yoksa ya yazılımsaldır sorun ya da vram veyahut ram ile alakalıdır. Dediğim gibi ayarları değiştirin. Gerekirse online için 1 tık düşürün yeterlidir.
Kullanıcı benzer ayarlarda girdiğinde daha düşük FPS aldığını belirtmiş online mod da iken. Düşürdüğünde de sorunun devam ettiğini söylemiş. İşte bakınız benim dediğim sonuca çıkmakta sorun.

Hocam etkili olacak mı bilmiyorum ama pil ayarlarından performans moduna alıp şarja takıp dener misiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Rica ederim her zaman <3.

Yazdıklarımı okumadan bu yorumu yaptığınızı düşünüyorum. Bakın ben darboğaz var demiyorum yanlış anlaşılmasın. Darboğaz olsaydı eğer o zaman kullanıcımız hikaye modunu oynar ikende sorun yaşaması lazımdı. Benim fikirlerim bu yönde.

Kullanıcı benzer ayarlarda girdiğinde daha düşük FPS aldığını belirtmiş online mod da iken. Düşürdüğünde de sorunun devam ettiğini söylemiş. İşte bakınız benim dediğim sonuca çıkmakta sorun.
Ben 15 yıllık pcde daha yüksek fps alıyordum online modda ama son güncellemeler neden olduysa bilemem ben zaten darboğazı bahane ediyorum bence sizin söyledikleriniz komple yanlış. Bu oyun için Throttle Stop ile uğraşmak vakit kaybı.

Gta 5'in ayarları o kadar garip ki yükseltirsen kullanım artabilir vs. bilemiyorum online modda böyle olması sorunun oyuna veyahut Windows 11'e ait olduğunu düşündürtüyor bende ama Gta 5 online tarafı sürekli güncelleme alıyor ancak definitive editation serisinden biliyoruz ki Rockstar isterse optimizasyon bozabiliyor. Ben burada sorun Casper'da diyebilirim ama 150 fpsten 40 fpse kadar da düşüş olacağını sanmıyorum.

Her türlü düşündürten bir durum.

Son düzenleme: