Doğru konuştunuz çok o yüzden ben de çok konuşmak istemedim önemli olan zira çok konuşmak değil faydalı konuşmak bence. Her neyse konuya geçeyim, Dell G15 serisini biraz araştırdıysanız o serinin kendinde has başka laptopta olmayan sorunlarının olduğunu görmüşsünüzdür mesela bu attığınız video G15 için inanılmaz faydalı olabilir çünkü Dell G15 G770'e oranla bile epey sorunlu kalıyor aniden w düşüşü yaşıyor ısınmasa bile ki ısınma sorunu da var aynı G770 gibi yani sizde haklısınız bunlar ısınma sorunu yapan modeller. Tofaşa ferrari motoru koymuşsunuz gibi oluyorlar işlemciler masaüstü işlemci gücündeler. Gta 5 var bende 2 gün içinde iner herhalde 111 GB bende onu online ile hikaye modu fps farkını oynadıktan sonra konuya tekrar dönerim diye düşünmüştüm. Ha bir de yaşımı gizlemişim sanırım siz 19 yaşındaysanız sizden büyüğüm maalesef. Keşke genç kalsam.:rofl:
2005 doğumluyum. Memnun oldum tekrardan Ömer abi ismim Onur nickim Celik2TR. Tecrübe öyle bir şey ki hepimizin kat edecek çok yolu var. Genç ile yetişkin bireylerin birbirlerinden öğrenecek çok şeyleri var. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp. Büyüklerimiz olmasalar idi biz gençler yürüdüğümüz yolda kaybolurduk. Konuya dönecek olur isek Dell G serisi G15 olur G16 olur G5 işte attığım kaynak. Genel olarak sorunlu modeller arasında zaten benim gözümde. Casperin ürettirdiği ve kendi logosunu bastığı laptoplarında bunlardan bir farkı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü tek sebebi var: Maliyet. Dediğim gibi daha ucuza imal etmek için yazılımsal olarak kısıtlama yoluna gitmekte bir çok üretici. Ha bazı laptop modellerinde BIOS üzerinden kilitli olduğu için ayarlar Windows üzerinden iptal işlemleri olmuyor. Şimdi ben bir çok bu tarz problemler ile karşı karşıya kaldım. ThrottleStop programı ile işlemcinin neden kendisini limitlediğini görebiliyoruz. Ve genel olarak gördüğüm bu tarz benzer cihazlarda benzer sorunlar var. Yani genel olarak bu iptal işleminden sonra işlemci kaynaklı sorunlar çözülüyor. Fakat önceki mesajlarımda da belirttiğim gibi ısınma sorununuda tetiklemiş oluyor maalesef.
Eki Görüntüle 118809

CPU-Z'de Dual gözüküyor. Geçen hafta bakıma göndermiştim yanlış takmış olabilirler mi? Çünkü eskiden bu kadar düşük FPS aldığımı hatırlamıyorum.
Konu sahibi yakın bir zamanda cihazını servise gönderdiğini belirtmiş belki yetkili servis bu yazılımı BIOS update ile güncellemiş olabilir.
Ben sorunun üretici firma tarafından işlemciye uygulanan sınırlardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Konunun başında da belirttiğim gibi.

Konuya dönecek olur isek Dell G serisi G15 olur G16 olur G5 işte attığım kaynak. Genel olarak sorunlu modeller arasında zaten benim gözümde. Casperin ürettirdiği ve kendi logosunu bastığı laptoplarında bunlardan bir farkı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü tek sebebi var: Maliyet. Dediğim gibi daha ucuza imal etmek için yazılımsal olarak kısıtlama yoluna gitmekte bir çok üretici.
Yok hocam, Dell serisinin sorunu yazılımsaldan öte control center yazılımında ve markanın hatasından kaynaklanıyor. Maliyetten kısma giriş seviyesi her oyuncu laptopunda olabilir ama siz ısınma olmamasına rağmen kısma yapan laptop duydunuz mu hiç ? Ben Dell ile ilgili yazılar okuyup videolarını izlemiştim ısınma yok bir süre sonra oyunda aniden 10 20W'lara iniyormuş fps drop giriyormuş onu da geçtim control center uygulaması çalışmıyormuş doğru düzgün çoğunda. Düzeltebilen çok az insan var mış ve asla önermiyorlar forumlarda. Casper'da önermiyorlar ama Casper'ın ısınma ve dandik anakart harici bir sorunu yok. Yani demek istediğim Dell'İn sorunları ile Casper'ın sorunları çok farklı. Öyle düşünmemeniz büyük hata.

Dell G5'te öyledir belki, Dell'den uzak durmakta fayda var yüksek fiyatlı ürünleri harici çünkü alienware serisi benim için ayrı bir yerde.

Yok hocam, Dell serisinin sorunu yazılımsaldan öte control center yazılımında ve markanın hatasından kaynaklanıyor. Maliyetten kısma giriş seviyesi her oyuncu laptopunda olabilir ama siz ısınma olmamasına rağmen kısma yapan laptop duydunuz mu hiç ? Ben Dell ile ilgili yazılar okuyup videolarını izlemiştim ısınma yok bir süre sonra oyunda aniden 10 20W'lara iniyormuş fps drop giriyormuş onu da geçtim control center uygulaması çalışmıyormuş doğru düzgün çoğunda. Düzeltebilen çok az insan var mış ve asla önermiyorlar forumlarda. Casper'da önermiyorlar ama Casper'ın ısınma ve dandik anakart harici bir sorunu yok. Yani demek istediğim Dell'İn sorunları ile Casper'ın sorunları çok farklı. Öyle düşünmemeniz büyük hata.

Dell G5'te öyledir belki, Dell'den uzak durmakta fayda var yüksek fiyatlı ürünleri harici çünkü alienware serisi benim için ayrı bir yerde.
Evet sanırım yine çok açıklayıcı olamamışım kusuruma bakmayın. Olaya genel olarak bakın. Sadece ısınma olarak değil. İşlemci gücünün limitlenmesi vs vs bunlar üretici firma tarafından laptop'u optimize etmek amacıyla işlemciye ayarlanan limitlerden dolayı böyle konu sahibinin atmış olduğu görsellere bakın:
Intel'in açıklaması.
Şimdi bazı üreticiler bu sınırları öyle bir ayarlıyorlar ki cihaz ya çok ısınıyor yada watt düşük kalıyor ısınmaması için. dengeyi kuramıyorlar. Modelden modelede bu durum değişebiliyor. Bazen de bu sürücüler doğru kurulmadığı için ısınma sorunu oluyor çünkü işlemci Intel'in ayarlamış olduğu ayarlarda kaldığı için. Mesela ben kendi cihazımdan örnek vereyim. Benim cihazım yük altında iken 80-85 dereceyi geçmemesi şeklinde ayarlanmış ve 80-85 derecede maximum peak olarak 65w gördüm (sadece işlemcide) daha üstlerini göremedim. Zaten 80-85 dereceyi geçtiği zaman watt düşürüyor işlemci ısınmamak için. Fakat işlemcim Intel'e göre boost ile 95w'lara kadar çıkabiliyor. İşte üretici firma benim cihazımı bu şekilde ayarladığı için (yani sürücüler doğru şekilde kurulur ise) o ayarlar yazılımsal olarak etkili oluyor.

Evet sanırım yine çok açıklayıcı olamamışım kusuruma bakmayın. Olaya genel olarak bakın. Sadece ısınma olarak değil. İşlemci gücünün limitlenmesi vs vs bunlar üretici firma tarafından laptop'u optimize etmek amacıyla işlemciye ayarlanan limitlerden dolayı böyle konu sahibinin atmış olduğu görsellere bakın:
Reis ben olaya genel olarak bakarım en kolayı o da o modelleri alıp Casper alana göre daha mağdur olana da artık boş boş bakarız herhalde. Hani bizim mesajlarımızı okuyup adam Dell aldığında ne hissedeceğiz ? Ondan sonra her markanın böyle sorunlu modelleri var. Dikkat etmelisin insanları mağdur etmemek için zira ucuz cihazlar gibi gelse de bizim ülkemiz için G770 bile pahalı.

Intel'in açıklaması.
Şimdi bazı üreticiler bu sınırları öyle bir ayarlıyorlar ki cihaz ya çok ısınıyor yada watt düşük kalıyor ısınmaması için. dengeyi kuramıyorlar. Modelden modelede bu durum değişebiliyor. Bazen de bu sürücüler doğru kurulmadığı için ısınma sorunu oluyor çünkü işlemci Intel'in ayarlamış olduğu ayarlarda kaldığı için. Mesela ben kendi cihazımdan örnek vereyim. Benim cihazım yük altında iken 80-85 dereceyi geçmemesi şeklinde ayarlanmış ve 80-85 derecede maximum peak olarak 65w gördüm (sadece işlemcide) daha üstlerini göremedim. Zaten 80-85 dereceyi geçtiği zaman watt düşürüyor işlemci ısınmamak için. Fakat işlemcim Intel'e göre boost ile 95w'lara kadar çıkabiliyor. İşte üretici firma benim cihazımı bu şekilde ayarladığı için (yani sürücüler doğru şekilde kurulur ise) o ayarlar yazılımsal olarak etkili oluyor.
Hayır o işlemciye göre değişen bir şey ki yeni işlemcilerin çoğu 90 95 derece ve üstünde limitlemeye giriyor. Casper'lar da da öyle Asus'lar da bir tek Dell'de yazılımsal bir sorun var 20W'a düşüyor kendi kendinde ısınmadan.

Reis ben olaya genel olarak bakarım en kolayı o da o modelleri alıp Casper alana göre daha mağdur olana da artık boş boş bakarız herhalde. Hani bizim mesajlarımızı okuyup adam Dell aldığında ne hissedeceğiz ? Ondan sonra her markanın böyle sorunlu modelleri var. Dikkat etmelisin insanları mağdur etmemek için zira ucuz cihazlar gibi gelse de bizim ülkemiz için G770 bile pahalı.
Biz burada herhangi bir cihaz önerisi yapmadık. Ki bu konuda öneri konusu değil zaten. Öneri isteyen değerli dostlar Techolay Sosyalde yeni bir öneri konusu açabilirler. Bu mesajlardan sonra bilinçli bir tüketicinin zaten bu cihazları tercih edeceğini düşünmemekteyim. Bilinçsiz bir tüketicide bu konuda benim görüşlerimin bu cihazlar hakkında zaten iyi olmadığını anladığını düşünmekteyim.
Hayır o işlemciye göre değişen bir şey ki yeni işlemcilerin çoğu 90 95 derece ve üstünde limitlemeye giriyor. Casper'lar da da öyle Asus'lar da bir tek Dell'de yazılımsal bir sorun var 20W'a düşüyor kendi kendinde ısınmadan.
Birebir aynı işlemcileri aynı ekran kartlarını bir HP victus, Dell G serisi, Excalibur G700 serisi, Monster Abra serisi cihazlara koyalım. Daha sonra Üretici firmaların kendi sürücülerini kuralım. Ve testlerimizi başlatalım. Şimdi eğer sizin dediğiniz mantığa bakarsak hocam. Bu cihazlar benzer performanslar göstermesi gerekmekte. Fakat modele bağlı olarak ve üretici firmaya tabii ki bazı cihazlarda daha iyi bir performans alınabildiğini göreceksiniz. Çünkü üretici firma watt oranını yüksek tutmuş. Bazı cihazlarda ise düşük kalmakta çünkü üretici firma watt oranını düşük tutmuş. O cihaza göre en optimum seviyeyi ayarlamış yazılımsal olarak.
Bakın mesela 12450h işlemci:
1738089968308.webp

35-45W arası konfig edilebiliyor. Tıpkı ekran kartlarındaki watt muhabbetleri gibi. Intel işlemcili laptoplarda durum bu şekilde.
Şimdi bu yazılım doğru ayarlanmadığı zaman bahsettiğiniz problemler ortaya çıkmakta. Tabii bu yazılımların iptal edilmesi o cihazların yine de kaliteli olduğunu göstermez.

Biz burada herhangi bir cihaz önerisi yapmadık. Ki bu konuda öneri konusu değil zaten. Öneri isteyen değerli dostlar Techolay Sosyalde yeni bir öneri konusu açabilirler. Bu mesajlardan sonra bilinçli bir tüketicinin zaten bu cihazları tercih edeceğini düşünmemekteyim. Bilinçsiz bir tüketicide bu konuda benim görüşlerimin bu cihazlar hakkında zaten iyi olmadığını anladığını düşünmekteyim.
Konu laptop ise ben genelde bilgilendirmemi yapıyorum hocam ne olur olmaz. Bende laptop alırken forumları gezdim, herkesten ayrı ses çıkıyor evet genel global markalar ağrı basıyor da işte alakasız model önerende çok oluyor. Haliyle böyle konularda bulabiliyorsun kendini. Sadece bu da değil olay internette bilgi kirliliği de çok, G770 mesela clevo sanılıyor ama quanta mesela ondan sonra G870 tamamen farklı bir laptop olmasına rağmen G770 ile karıştıran olabiliyor. Asus'lar da da var aynı durum A15 ile F serisi karıştırılıyor yani ben genelde altyazı geçmeyi seviyorum diyebilirim. Şahsen ben bir bilinçli tüketici olmama rağmen sizin son testlerinizden sonra Dell G5 almak isterdim.

Birebir aynı işlemcileri aynı ekran kartlarını bir HP victus, Dell G serisi, Excalibur G700 serisi, Monster Abra serisi cihazlara koyalım. Daha sonra Üretici firmaların kendi sürücülerini kuralım. Ve testlerimizi başlatalım. Şimdi eğer sizin dediğiniz mantığa bakarsak hocam. Bu cihazlar benzer performanslar göstermesi gerekmekte.
Beni yanlış anlamışsınız, ben Dell G serisinin diğer markalardan ayrı tutulması gerektiğini savunuyorum sadece. Yoksa Casper, HP Victus, Asus vs. aynı performansı verecek diye bir şey yok. Fiyatına göre yorum yapmak lazım.