Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

12623

Çalışkan
Corsair Vengeance RGB 32 GB (2x16 GB) 6000MHz DDR5 C30 1, 40v EXPO & XMP RAM (CMH32GX5M2B6000Z30W)
ROG STRIX B650-A gamıng Wi-Fi
Ryzen 7 9700X.

Merhaba,
Bu 2 aylık sistem EXPO1 2 ve diğer profilleri aktif edince genelde açılmıyor ya da açılsada stabil değil, oyunda crash veriyor tarayıcıda video izlerken bile sekme çöküyor RAM testi yapınca kapanıyor.

Bende 2 aydır EXPO açıp frekansı elle 5600'e alıp kullandım 5800 MHz de stabil değil.
BIOS güncel hatta son 4 eski biosları da denedim değişmedi.
Vakit bulup bugün biraz denemeler yaptım RAM voltajlarını (vdd vddq vddio) düşükmü geliyor düşüncesi ile 1.435, vsoc 1.3 gibi yükseltsemde çözüm olmadı.
Çipler Hynix m die.

EXPO1 ile açılınca aldığım görseli ekliyorum.

Dosya Ekleri

• expo1  6000.webp
    expo1 6000.webp
    31,5 KB · Görüntüleme: 75
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
9700X destekleyen en eski BIOS'u yükledim şu an sorun yok gibi görünüyor, EXPO açık 6000 CL30 TestMem5 7 dk bekledim hata vermedi kapadım, boş vaktimde uzun test ederim. En güncel BIOS ile EXPO açınca zaten sistem zor açılıyor açılsada test başlatınca 10 20 sn de sistem donuyor.

BIOS bu:
ROG STRIX B650-A gamıng Wi-Fi BIOS 2613
Sürüm 2613
14.01 MB 2024/04/18

"Update AGESA version to combo 1.1.7.0 patch a to Support Next generation AMD Ryzen processors

@deadfellow,

ASUS forumda bu sorunuma bir kullanıcı DDR5 Nitro mode 1 2 1 şeklinde ayarı açmamı önerdi ve sorunum çözüldü gibi görünüyor, en güncel 3222 BIOS ile EXPO açık (6000 CL30) TestMem5 hata vermeden 30 dakika çalıştı ve kapattım daha sonra manuel ayarlar ile uzun testler yapacağım.
Powerdown Mode'u enable yapıp denedın mı? Bu da çözüm olmuyorsa işlemciyi remount edebilirsin.

Sizin tavsiyeniz ile clear CMOS sonrası EXPO açıp powerdown enable yaptım yine aynı, PC bazen açılıyor bazen açılmıyor.
Açılmıyor derken birkaç defa reset atıyor gibi oluyor sonra da posted safe mod yazıyor F1 basıp BIOS ayarlarına giriyorum,
Bazen de normal bir şekilde PC açılıyor TestMem5 başlatınca hatalar ve çöküyor.

5600 CL28 de gayet stabil çalışıyor TestMem5 (anta777 Extreme) sorunsuz tamamlıyor bende 1 haftadır görseldeki şekilde kullanıyorum.

Az önce kuzenime gidip ramlarimi onun bilgisayarında denedim.
Sistemi: MSI B650 Gaming Plus Wi-Fi, Ryzen 5 7500F.
EXPO'da 6000 CL30 sorunsuz çalıştı TestMem5 açtım 10 dk bekledim hiçbir hata vermedi.
Bazı konulardan da gördüğüm kadarıyla ASUS anakartlarda DDR5 sorunu çözülmüş değil diye düşünüyorum, şimdilik 5600'de kalsın yeni BIOS'lar geldikçe denerim.

Dosya Ekleri

• 5600c28.webp
    5600c28.webp
    29,2 KB · Görüntüleme: 58
Son düzenleme:
BIOS'tan ziyade Mount probleminden kaynaklı olabilir ilk başta dediğim gibi. CPU'yu soketten çıkartıp tekrar monte etmeyı denedın mi?

Termal macun almam lazım onu da deneyip yazacağım.

BIOS'tan ziyade Mount probleminden kaynaklı olabilir ilk başta dediğim gibi. CPU'yu soketten çıkartıp tekrar monte etmeyı denedın mi?

Merhaba az önce bunu da yaptım, işlemciyi söküp taktıktan sonra PC'yi açtığımda F1 bastırıp beni BIOS'a attı BIOS sıfırlanmıştı, default ayarlarda Windows'a girdim RAM'ler 4800MHz de çalışıyordu, sonra EXPO açtım Windows normal açıldı TestMem5 denedim 20 sn sürmedi hatalar ve sonrasında mavi ekran verdi, powerdown mode enable yaptım EXPO açıkken yine TestMem5'te sistem 3sn de mavi ekran verdi.

Son düzenleme:
Çok garip gerçekten ya işlemci ya da anakart olarak düsünüyorum. Müsait oldugumda birkaç ayar vereceğim. Omaj ve voltaj bir de öyle deneyelim.

9700X destekleyen en eski BIOS'u yükledim şu an sorun yok gibi görünüyor, EXPO açık 6000 CL30 TestMem5 7 dk bekledim hata vermedi kapadım, boş vaktimde uzun test ederim. En güncel BIOS ile EXPO açınca zaten sistem zor açılıyor açılsada test başlatınca 10 20 sn de sistem donuyor.

BIOS bu:
ROG STRIX B650-A gamıng Wi-Fi BIOS 2613
Sürüm 2613
14.01 MB 2024/04/18

"Update AGESA version to combo 1.1.7.0 patch a to Support Next generation AMD Ryzen processors

@deadfellow,

ASUS forumda bu sorunuma bir kullanıcı DDR5 Nitro mode 1 2 1 şeklinde ayarı açmamı önerdi ve sorunum çözüldü gibi görünüyor, en güncel 3222 BIOS ile EXPO açık (6000 CL30) TestMem5 hata vermeden 30 dakika çalıştı ve kapattım daha sonra manuel ayarlar ile uzun testler yapacağım.

Dosya Ekleri

• yAUSIuu.webp
    yAUSIuu.webp
    91,1 KB · Görüntüleme: 50
Son düzenleme:
Çözüm