Rehber Fidye yazılımı tespit edildiğinde ne yapılmalı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Hydra
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 338
  • Etiketler Etiketler
    fidye virüsü
Fidye yazılımı yedikten sonra ilk bakmanız gereken arşivleri bozmuş mu? Bunu WinRAR veya 7ZIP ile yapabilirsiniz. Arşiv açılıyorsa bazı dosyalarını kurtabilirsiniz. Eğer bu olmazsa yabancı dilde Shadow copy denilen şeyleri silmiş mi ona bakın. Photorec kullanın. Personel ID'nizi sakın silmeyin. O önemli ve fidye çevrimdışı şifreledi ise tersine mühendislik yapın. Fidye ödeyince bazıları gerçekten de çözme programını veriyor ama siz yine de para vermeyin. Onun yerine fidye çözen kişilere para verin daha iyi.

Kaynak:

Fidyeci açık verdiyse, mesela; Discord adresinizi verdiyse hemen bu açığı kullanıp fidyeciyi yakalatın. Fakat genelde artık açık vermedikleri için muhtemelen 490 dolar isteyen ve bunu sisteme dökmüş kişilerle işiniz düşecek. Fidyeyi MalwareBazaar'a yükleyin ben de tersine mühendislik yapayım. Eğer çevrimiçi şifrelendiyseniz şansınız bayağı zor bunu kabullenin.

Not: Evet fidye çok iyi para kazandırıyor ve takip edilmesi, çözülmesi veya benzeri çok zor fakat etik değil bunu unutmayın. Bir de karşı tarafı düşünün. Adamlar başına gelince anca anlıyorlar evet ama yine de yapmayın kardeşim bunu. Kendi sisteminizi fidye değil illa fidyeci isen GitHub'da herkese paylaş veya benim projeme destek ol veya fidye çözen kişi ol böylece bolca para kazan.

Not 2: Bu başlık fidye yazılımı yiyenler için açılmıştır. Yeni konu açmak yerine buraya yazın. Son durumu takip edin. Peki tersine mühendislik nasıl yapılır? Türkçe zararlı yazılımı tersine mühendislik etme videoları. Buraya bakabilirsiniz ve benim projemde bir sürü kural var tersine mühendislik için. Onu kullanabilirsiniz. Bir de Emisoft gibi bir sürü şirketin çözümüne bakın derim ama küçük bir kısmı çözülmüş sadece.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yeni bir işletim sistemi kurmak çözmez mi? BIOS'a kadar silsek.

Yeni bir işletim sistemi kurmak çözmez mi? BIOS'a kadar silsek.

Çözer ama ders vs işleriyle uğraşan veya oyun geliştiren yazılım geliştiren insanları düşün o dosyaları belki yılların emeğiydi ancak tek problemleri antivirüs kurmamaları. Ya da yanlış antivirüs kurmaları. Eğer o veriler şifrelenirse hayatları biter ders pek önemli değil ancak oyun yazılım geliştiricileri için çok önemli.

Birkaç ekleme yapmak istiyorum, böyle bir virüs yediğinizi anladığınız anda bilgisayarı kapatırsanız, diskin tamamını şifreleyemeden bazı dosyaları kurtarabilirsiniz. Ancak virüs yarıda kesileceği için veri kurtarma için Personal ID'yi alamama ihtimaliniz var, eğer virüs yayıncısıyla anlaşma yapmayı planlıyorsanız veya tersine mühendislik yapmayı planlıyorsanız bu iyi bir fikir olmayabilir.

Photorec kullanın.
Photorec'i Linux Live USB benzeri RAM'de çalışan bir işletim sistemiyle kullanın. Eğer harici bir bilgisayara takmayı planlıyorsanız diski Linux kurulu (Proton ve Wine gibi Windows programlarını çalışmaya yarayan araçlar kurulu olmayan) bir bilgisayarda bu işlemi yapın. Ve O diske sakın yazma işlemi yapmayın. Photorec'in veri kurtarma ihtimalini azaltır. Bu yüzden kurtarılan dosyaların kaydedilmesi için başka bir disk seçin.

Not: Öneri niteliğindedir. Herhangi bir sorumluluk kabul etmiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…