G.Skill 6000 MHz CL36 RAM için timing ayarı önerisi

Düz EXPO bank Refresh normal modtayken boot ediyor. Hatta ilk denemeye başlamadan önceki ayarlardı. BIOS'da güncel 40b sürümü şu anda. Boot ettiği senaryo şu var elimizde: Size ilk attığım fotoğraflı hali sistemin boot edebiliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:

Son attığım şekilde düzenler misiniz? O halde Boot ederse timing sonrasında girişmek lazım.

iGPU ve Fast Boot kapalı mı? MCR ve PDM Auto kalsın, B650 çipset sorunlu. Gear Down da Auto kalsın, zaten Enabled gelir. Sadece Bank Refresh Normal kalsın. iGPU ve Fast Boot kapatın bir de. Attığım şekilde düzenleyin, Boot ederse timing deneyelim. @SystemLock

Böyle deneyin, Boot var mı? Adım adım gidilecek.

Sadece tRC değerini değiştirmeyi unuttum. Kalan her şeyi gösterdiğiniz gibi yaptım. Boot ediyor böyleyken. Zentiminglerde bu şekilde şu an.
Güncelleme = tRC değerini de 80 yaptım. iGPU ve Fast boot kapalı şu an.

Sadece tRC değerini değiştirmeyi unuttum. Kalan herşeyi gösterdiğiniz gibi yaptım . Boot ediyor böyleyken. Zentiminglerde bu şekilde şuan.

Tamam, şimdi ileteceğim timing'leri sırasıyla tek tek Boot deneyeceksiniz. tWR'den itibaren başlayarak tek tek deneyin. Hangisi Boot etmiyorsa onu Auto bırakın, geri kalana aynı sıradan devam edin. @SystemLock

@SystemLock Bu timing'leri sırasıyla tek tek deneyin, Boot etmeyeni Auto çevirin tekrardan. Sonrasında kaldığınız yerden denemeye devam edin diğer timing'leri. Hangilerinin Boot edip etmediğini not alın. Tek tek denenecek yani sırayla, toptan denemeyin.

Tamam şimdi denemeye başlıyorum. Bitince sonuçları paylaşacağım.

Ayhan Bey, şöyle bir sıkıntı var. twr ve trtp değerlerini yazıp boot ettim. Ama sıra tRRD-L (12) sıra gelince bilgisayar hiç boot etmiyo. Biosu cmosdan kısa devre yapmassam ekran bile gelmiyor. Bu normal mi ? @Ayhan Dönmez

Son düzenleme:

Normal, Boot etmeyen timing'leri not alın. Buradaki amaç bu, o zaman tRRDL 12 kaynaklı Boot sıkıntısı var. Buradan bu anlaşılıyor.

Normal, Boot etmeyen timing'leri not alın. Buradaki amaç bu, o zaman tRRDL 12 kaynaklı Boot sıkıntısı var. Buradan bu anlaşılıyor.
Biosa gelene kadar TRTP ve TRPD-L değerleri boot etmedi. Diğer tüm değerler BIOS ekranına geliyor. Ama bu sefer de bu değerlerle Windows'a giremiyorum, giriş ekranında donuyor. Optimum değeri çok zor olacak böyle olunca. Zamanlamalar konusunda çok sıkı bu sistem herhalde.

Kötü bin denk gelmiş sana, yapacak bir şey yok. Hynix harici hiçbirinin garantisi yok. @SystemLock

Sorun çip kaynaklıysa tabi, bellek kontrolcü ya da soket, dual kanal vs. kaynaklı da olabilir. Thermalright AM5 Frame takılı mı mesela? Takılıysa sökmeniz lazım.

Boot etmeyenler haricinde de Windows'a gelip donmaya sebebiyet veren timing'i tek tek deneyerek bulman lazım. Başka metot maalesef yok. @SystemLock

Daha test aşamasına gelemedik bile, timing deniyorsun şu anda. Problem yaratanları Auto bırakıp teste almak lazım önce.

tRFC 780'i Auto bırak mesela. Normal moddayken tRFC yapamıyor Samsung, donma yapar.

Bu kötü oldu bayağı. Çok da kurcalamak istemiyorum çünkü en az 10 kere CMOS sıfırladım. Beklemeside sıkıntı.
Thermalright AM5 dediğiniz sanırım anakartın işlemcinin etrafındaki grimsi aparat sanırım, üzerinde takılı evet.

Şu alt zamanlamlardan ziyade olmazsa olmaz yapman lazım dediğiniz ayarlar var mı? Şu an en azından optimum yapmak yerine en gerekli olan ayarlara odaklanıyım diye düşünüyorum. Örneğin tREFI ayarını 50000'de tutmam lazımmış sanırım performans için. Sizin düşünceniz nedir bu konuda?

Thermalright AM5 dediğiniz sanırım anakartın işlemcinin etrafındaki grimsi aparat sanırım, üzerinde takılı evet.

@SystemLock Takılıysa önce bu sökülmesi lazım, timing sıkılamaz yoksa. Boot sorunu yapıyor, pin teması engelliyor. Dual kanal sıkıntı yapar sendeki gibi özellikle. Orijinal kendi çerçevesine geçiş yapın müsait zamanda, sonrasında size anlattığım gibi sırasıyla deneyin. Başka metot yok, tornavida ile sıfırlamak yerine şu tuştan edinin. CLR_CMOS pinlere takacaksınız, BIOS sıfırlama tuşu görevi görecek. Bu 2 adımı en kısa sürede gerçekleştirin, zamanınız boşa gider öteki türlü. Tecrübeyle sabit yani bu durum.

@SystemLock Bu aparat sökülmek zorunda, faydası yok AM5'te. Bilakis zararı var. Evaletim'den tuşu da edinin, tornavida ile uğraşılmaz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…