Merhaba, ilk mesajım olduğu için düşüncelerimle başlayayım :) Hayırlı olsun Techolay.
Çok hızlı bir büyüme gerçekleştirdiğini gördüğüm kadarıyla ve daha iyi yerlere geleceğini şüphesiz gerçekleştirecek.
Artık sağda solda olmamıza gerek yok sanırım. Recep Bey'in bilgi ve gelişen teknoloji takibinden faydalanmak gerekiyor.

Soruna gelince;

Akşama kadar ofiste PC, ayrıca mobil derken evde çocuklardan ötürü masaüstünü pek açamıyordum. Seçimlerin mutluluğundan olsa gerek, uyku tutmuyor. Gece gece MSI B650 Carbon Wi-Fi için BIOS güncellemesi yapayım açmışken dedim. Neyse, en son BIOS sürümünü yükledim (7D74v1b) - G.Skill CL 30 16x4 DDR5 RAM'larım daha önceden EXPO açık 6000 MHz iken şu an sorun yaşatıyor bana. EXPO kapalı 3800'de sorunsuz çalışıyor, fakat EXPO açıkken bilgisayar açılmıyor. Açılsa bile mavi ekran ve 0xc0000428 hata kodu ile sistem kurtarma ekranı veriyor.

Memory Context Reset ve Power Down açtım, yine aynı.
Daha sonraki BIOS yazılımını mı beklemeliyim? Yoksa BIOS'un başka bir kısmı kapalı mı sunulmuş anlamadım gitti. Sırf EXPO için 1 yıl önceki sürüme tekrar geçmek istemiyorum, çünkü bazı sorunlar o sürümde de giderilmemişti.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, ilk mesajım olduğu için düşüncelerimle başlayayım :) Hayırlı olsun Techolay.
Çok hızlı bir büyüme gerçekleştirdiğini gördüğüm kadarıyla ve daha iyi yerlere geleceğini şüphesiz gerçekleştirecek.
Artık sağda solda olmamıza gerek yok sanırım. Recep Bey'in bilgi ve gelişen teknoloji takibinden faydalanmak gerekiyor.

Soruna gelince;

Akşama kadar ofiste PC, ayrıca mobil derken evde çocuklardan ötürü masaüstünü pek açamıyordum. Seçimlerin mutluluğundan olsa gerek, uyku tutmuyor. Gece gece MSI B650 Carbon Wi-Fi için BIOS güncellemesi yapayım açmışken dedim. Neyse, en son BIOS sürümünü yükledim (7D74v1b) - G.Skill CL 30 16x4 DDR5 RAM'larım daha önceden EXPO açık 6000 MHz iken şu an sorun yaşatıyor bana. EXPO kapalı 3800'de sorunsuz çalışıyor, fakat EXPO açıkken bilgisayar açılmıyor. Açılsa bile mavi ekran ve 0xc0000428 hata kodu ile sistem kurtarma ekranı veriyor.

Daha sonraki BIOS yazılımını mı beklemeliyim? Yoksa BIOS'un başka bir kısmı kapalı mı sunulmuş anlamadım gitti. Sırf EXPO için 1 yıl önceki sürüme tekrar geçmek istemiyorum, çünkü bazı sorunlar o sürümde de giderilmemişti.
Gskill'lerde XMP, EXPO, DOCP ne derseniz artık, stabil olmuyorlar. Patriot'larda da aynı sorunu çok yaşadım. Söz konusu uyumluluk olduğunda anakart-işlemci-bellek üçlüsü olduğu için uyuşmazlık olabilir.

Soruna gelince;

1 yil icinde sadece tek bir tane mi BIOS guncellemesi geldi? Yoksa tum sorunlarin giderildiği surumu mu yuklemek istedin sadece?

Aynı sorunları yaşadım, manuel olarak RAM hızlarını ayarlamaktan başka çare yok şu an, BIOS güncellemesi ile düzelecektir ileride.

Son düzenleme:
1 yil icinde sadece tek bir tane mi BIOS guncellemesi geldi? Yoksa tum sorunlarin giderildiği surumu mu yuklemek istedin sadece?

Çok betalı sürümler çıkıyor, tüm sorunların giderildiği bir paket görmedim illaki bir hata düzeltmesi oluyor. En son BIOS'u seçtim.

Voltaj atamasından bahsediyorsanız bu çok sağlıklı değil, manuel Hz atamasında. kasıtsa ister istemez 6000'e çıkarınca EXPO seçeneğini kendisi açıyor ve sonuç değişmiyor.

G.Skill'lerde XMP, EXPO, DOCP ne derseniz artık, stabil olmuyorlar. Patriot'larda da aynı sorunu çok yaşadım. Söz konusu uyumluluk olduğunda anakart-işlemci-bellek üçlüsü olduğu için uyuşmazlık olabilir.

AMD 7700 işlemci, malum MSI anakart, ve bahsettiğim RAM'lar, 4080 ekran kartı donanım değişikliği yok sistemde. Uyumsuzluk olacağını sanmıyorum çünkü kullanıyordum.
BIOS OC kısmında bir seçeneğin aktif olmamasından kaynaklandığını düşünüyorum veya bu şekilde kullanıp Reddit de falan takip edip bir sonraki sürümü beklemek zorundayım.

Aynı sorunları yaşadım, manuel olarak RAM hızlarına ayarlamaktan başka çare yok şu an, BIOS güncellemesi ile düzelecektir ileride.

Memory cont, ve Power down açık mı kullanıyorsun? Manuel seçmeme rağmen bazen mavi kurtarıcı onarım ekran geliyor bazen hiçbir şey olmadan kasa monitöre DP sinyali dahi göndermeden bekliyor boşta. Çok tuhaf.

Memory cont, ve Power down açık mı kullanıyorsun? Manuel seçmeme rağmen bazen mavi kurtarıcı onarım ekran geliyor bazen hiçbir şey olmadan kasa monitöre DP sinyali dahi göndermeden bekliyor boşta. Çok tuhaf.

Hocam hiçbir özel ayar yapmadım, zaten çok fazla tecrübem yok sadece EXPO açık ve RAM hızlarını işlemcinin desteklediği maksimum hız olan 5200 olarak ayarladım böylece sistemde hiçbir sorun olmadı, 6000 MHz yapınca sürekli mavi ekran ve donmalar oluyordu. Ayrıca ilginç bir şekilde tek slot RAM kullanınca yüksek hızlarda en ufak bir sorun olmadı ama çift kanal yapınca çöküyor.

4x16 RAM kullanırsan tabi EXPO açamazsın :D Normal bir durum bu herhangi bir problem yok, ince manuel ayarlama yapmadıgın sürece de çalıştıramazsın.

Aynı sorunları yaşadım, manuel olarak RAM hızlarını ayarlamaktan başka çare yok şu an, BIOS güncellemesi ile düzelecektir ileride.
BIOS güncellemesi ile de düzelmeyecek, anakart topolojisi ve işlemcinin bellek kontrolcüsü 2DPC yüksek frekans çalıştırmaya varsayılan olarak elverişli değil.

Son düzenleme:
DDR5 yapısı hala daha 4 kit RAM ile birlikte XMP kaldıracak yapıya ulaşamadı. DDR 5 anakartlarda bellek kontrolcüleri nedense 4 kit RAM'lerde sinyal bütünlüğü bozuntusundan mı bilmiyorum çalışmıyor çalışsa bile çok kararsız kalabiliyor. İnce manuel OC ayarları ile belki kurtarabilirsin fakat 2'li RAM'lerde aldığın hızlara ulaşabileceğini sanmıyorum. 5200 belki 5600 MHz hızlarında stabil çalıştırmayı becerebilirsin.

DDR5 yapısı hala daha 4 kit RAM ile birlikte XMP kaldıracak yapıya ulaşamadı. DDR 5 anakartlarda bellek kontrolcüleri nedense 4 kit RAM'lerde sinyal bütünlüğü bozuntusundan mı bilmiyorum çalışmıyor çalışsa bile çok kararsız kalabiliyor. İnce manuel OC ayarları ile belki kurtarabilirsin fakat 2'li RAM'lerde aldığın hızlara ulaşabileceğini sanmıyorum. 5200 belki 5600 MHz hızlarında stabil çalıştırmayı becerebilirsin.

2023 yılı ilk çeyreğine ait bir BIOS sürümünde 4 kit RAM'da EXPO açık MHz değerini ben atamadan kendisi 6000 olarak işletiyordu. Kararlı olduğu konusunda tartışılır fakat, bu değere ulaşıp RAM'leri yormaya çalışırken farkını belli ediyordu.

4x16 RAM kullanırsan tabii EXPO açamazsın :D normal bir durum bu herhangi bir problem yok, ince manuel ayarlama yapmadıgın sürece de çalıştıramazsın.

BIOS güncellemesi ile de düzelmeyecek, anakart topolojisi ve işlemcinin bellek kontrolcüsü 2DPC yüksek frekans çalıştırmaya varsayılan olarak elverişli değil.

Böyle bir kıstas olduğunu düşünmüyorum, yukarıda da belirttiğim üzere o değerlerde aylarca hatta dün akşam güncellemeden önce bile aktif şekilde kullanıyordum. Bir önceki. Beta sürümünde benzer durum yaşanmadığına ilişkin tartışmalar var mış. Bir önceki beta sürümünü kurmaya çalışacağım bu akşam.