Makaleler
3
Merhabalar. Basliktaki Gigabyte Aorus laptopuma Windows kurdugumdan beri sac bas yoldurtan pil performansindan sonra Arch Linux'a gecmeye karar verdim ve sasirtici sekilde tertemiz nefes alabildi bilgisayar. Benim gibi gaming laptop kullanip da uzun pil omru isteyenler icin tecrubelerimi paylasmak istedim. Oncelikle bilgisayarimda 99 Wh pil oldugunu soyleyeyim.

Normalde Windows pil performansinda Linux'tan ya daha basarili olurdu ya da Linux'la kafa kafaya giderdi, bunu zamaninda bizzat Huawei MateBook 16s ultrabook'umda dogrulamistim. Ancak laptop dunyasi tam bir kesmekes: Optimus'lar, MUX'lar, harici ekran kartlari, performans modlari...

Windows'ta, MUX anahtara sahip olmayan Aorus laptopumla yasadigim baslica sorunlar sunlar:
  • RTX 3070 ekran karti yirtik dondan firlar gibi surekli kendi kendine aktiflesiyor, yuksek guc tuketimi ve sicakliklara neden oluyor.
  • Pil tasarrufu icin paneli 60Hz'e aldigimda istisnasiz her birkac dakikada bir ekran gidip geliyor. Yenileme hizini dusurmezsem 240Hz 100% sRGB bir panelin pil omrune vuracagi baltayi siz dusunun.
Bu iki problem tahmin ederseniz insani cildirtabiliyor. Makine kucagimdayken sicakligi hissediyordum resmen. Sicaklik sebebiyle de fan gurultusune mahkum kaliyordum. Pil omru olarak da 2-3 saati zor goruyordum. 99 Wh kapasiteyle bu pil omru Cem Yilmaz filmleri gibi. Butun bu anlattiklarim sonrasi tozlu raflardan USB'mi alip bir kere daha Arch Linux'la boss savasi yapmaya karar verdim. Iste TLP kurup herhangi bir ayar yapmadan deneyimlerim:
  • Fanlar minimum hizda calisiyorlar, odamda tek basimayken bile ses duymuyorum.
  • Bilgisayar bariz sekilde daha serin calisiyor, bacaklarimin ustunde YouTube videolari izlerken herhangi bir sicaklik hissetmiyorum.
  • Paneli 60Hz'e aldigimda baslayan ekranin gidip gelme problemi cozuldu.
  • 3070 soz dinliyor.
Peki butun bunlarin pil omrune etkisi nasil oldu dersiniz? Bu konuyu yazmadan once 30 dakikalik YouTube videosunda %50 parlaklik, %50 hoparlor ve 60Hz panelde sarj seviyesi %93'ten %89'a dustu:) Muazzam bir artis. Sadece calismak ve internette gezmek icin kullandigim bu laptop (o zaman neden 3070 aldin degisik diye sormayin) dun butun gunu prizden uzak gecirebildi.

Ekstra olarak:
  • Brave tarayici kullaniyorum.
  • Sistem temasi koyu modda.
  • KDE Plasma masaustu ortami kurulu.
  • TLP tamamen varsayilan ayarlarda.
  • Arka planda Steam vs. herhangi bir uygulama calismiyor.
  • Isletim sisteminden herhangi bir ayar yapmadim.
  • Laptop i7-12700H islemciye sahip.

Son düzenleme: