Eki Görüntüle 220757

@xsharke Yeni BIOS'ta bu ayar eklenmiş olması lazım. Bunu Mixed yapıp vereceğim değerleri gireceksin.

Force kartına da BIOS güncellemesi geldi, BIOS güncelledikten sonra ileteceğim ayarları yaparsın. Bu görseldeki Mixed yazan ayarı açman gerekli yeni sürümde.

Yeni BIOS göremiyorum en sonki sürüm F6.

Son düzenleyen: Moderatör:
1769250078290.webp

@xsharke Yeni BIOS sürümüne güncelledikten sonra Zen'de üstten Tools sekmesine gir. Orada AGESA versiyonunu gösterme ayarını Enabled yaparsan daha iyi olur. Program bir süre tarayacak.

1769250170147.webp

@xsharke Buna güncellemen gerekli.

1769251484423.webp

@xsharke Görseldeki Mixed ayarıyla beraber bu şekilde teste alırsın. Nitro 2-3-1 kalsın.

Evet, Clear CMOS yapıp sakin kafayla tekrardan yaz bu ayarları. Bellek kontrolcün iyi olmayabilir silikonu, ondan da sıkıntı yaşıyor olabilirsin. A1 göstermek yerine A2 gösteriyor bir de. O da şüphe uyandırdı. Normalde A1 gösteriyor Force kartında. 1 DPC kart olduğu için A2-B2 slotları mevcut değil bu kartta.

Clear CMOS üzerine uygulaman iyi olur sakin kafayla, yanlış girmeden bir değeri.

@TechMad Sana da geldi Mixed Mode. Bir bakarsın. 90-70 ns güvenli değerler tRFC2-SB.

Eki Görüntüle 220754

@xsharke Stabil edebildin mi, son durum ne oldu?

Evet hocam bahsettiğiniz AGESA 1.2.8.0 güncellemesi bu sürümde gelmiş. Şimdi tRFC2-sb haricinde burada değiştirmem gereken başka bir parametre var mı? 70 ile denemek daha iyi olur sanırım hocam. Daha erken bir süre olduğu için. Gerçi önceki mesajlarınızda hemen geçmeyin sonraki AGESA sürümlerinde oturur gibisinden bir şeyler de demiştiniz.

ZenTimings_Screenshot_29462946.3045394.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet hocam bahsettiğiniz AGESA 1.2.8.0 güncellemesi bu sürümde gelmiş. Şimdi tRFC2-sb haricinde burada değiştirmem gereken başka bir parametre var mı? 70 ile denemek daha iyi olur sanırım hocam. Daha erken bir süre olduğu için.
1769262206353.webp

@TechMad Böyle bak. Bu üçlüyü 310-279-186 denersin. Mixed Mode olmak zorunda ama, yoksa Boot etmez. O kısma dikkat et. tRCD WR aslında 37 yerine 16 kalmalı sende, stabil açar. Onu Nitro menüsünün oradan açıyorsun, alt menülerde yer alıyor. DRAM Timings kısmına Gigabyte inat edip koymuyor nedense. VDD_SOC LLC ayarı vardı senin kartta sanırım. O ayarı Turbo yapıp 1.28-1.285 SoC baksan iyi olur. 1.29 gerek kalmayabilir.

SoC Load-Line Calibration ayarı Turbo yaparsan 1.28 SoC ile şansını denersin.

Eki Görüntüle 220821

@TechMad Böyle bak. Bu üçlüyü 310-279-186 denersin. Mixed Mode olmak zorunda ama, yoksa Boot etmez. O kısma dikkat et. tRCD WR aslında 37 yerine 16 kalmalı sende, stabil açar. Onu Nitro menüsünün oradan açıyorsun, alt menülerde yer alıyor. DRAM Timings kısmına Gigabyte inat edip koymuyor nedense. VDD_SOC LLC ayarı vardı senin kartta sanırım. O ayarı Turbo yapıp 1.28-1.285 SoC baksan iyi olur. 1.29 gerek kalmayabilir.

SoC Load-Line Calibration ayarı Turbo yaparsan 1.28 SoC ile şansını denersin.
Hocam Mixed Mode nedir? BIOS’ta aratınca sadece bu çıktı.

IMG_1050.webp

tRCD WR aratınca çıkmadı sadece Memory Subtimings bölümünde tRCD var. Hatta Nitro yazıp arattım ama tRDC WR diye bir bölüm yok.

IMG_1042.webp IMG_1051.webp
IMG_1043.webp

VDD_SOC LLC ayarı bu olabilir mi? Bu isimde yazdığımda çıkmadı.

IMG_1044.webp IMG_1045.webp
IMG_1054.webp

Bu arada CPU/VRM bölümünde iki tane Loadline Calibration ayarı görünüyor.

IMG_1055.webp

Hocam Mixed Mode nedir? BIOS’ta aratınca sadece bu çıktı.

Eki Görüntüle 221022

tRCD WR aratınca çıkmadı sadece Memory Subtimings bölümünde tRCD var. Hatta Nitro yazıp arattım ama tRDC WR diye bir bölüm yok.

Eki Görüntüle 221023Eki Görüntüle 221024
Eki Görüntüle 221027

VDD_SOC LLC ayarı bu olabilir mi? Bu isimde yazdığımda çıkmadı.

Eki Görüntüle 221028Eki Görüntüle 221029
Eki Görüntüle 221030

Bu arada CPU/VRM bölümünde iki tane Loadline Calibration ayarı görünüyor.

Eki Görüntüle 221032
1769335285665.webp

Bunu Turbo alacaksın, SoC 1.28 alacaksın sonrasında. Turbo 1.28 sabitleyecek. 1.29 verip de 1.28 düşürmesindense yük altında 1.28 sabit kalması uygundur.

Bank Refresh Mode şeklinde eklendi senin anakarta. O şekilde bulursun. MCR-PDM ile aynı yerdeydi hatta. Yeni AGESA ile eklenmiş olmalı sana da. O kısmı Mixed yaparsan M-Die faydasını görürsün bu saatten sonra. Daha düşük tRFC yapabiliyor A-Die'den. 90-70 ns bandı ortalama.

1769335446939.webp

1769335493485.webp

1769335531488.webp

@TechMad Bias ayarı sırasıyla 0-1 olacak, önemli bu kısım M-Die'da. Nitro ile beraber Robust Training Enabled olması gerekli. Stabilite artışı verir, daha iyi Training sağlıyor.

1769335717707.webp

1769335757715.webp

@TechMad FGR-Mixed seçeneği var. Mixed olanı seçeceksin, tRFC2 ve SB düşürteceksin 90-70 ns bandına. tRFC1 değerini 1 yapabilirsin Mixed sonrası. Bellek kontrolcü okumayacak artık.

1769335817245.webp

279-186 girersen 90-70 ns eder 6200 MT/s'de. tRFC1 yerine 1 yazacaksın 527 yerine. Mixed yapmazsan Boot etmez Refresh Mode'yi.

Memory Subtimings bölümünde tRCD var.

@TechMad Buradan Active Memory Timings-SPD Timings kısmından tRCD CTRL Manuel dedikten sonra WR-RD ayrı ayrı yazacaksın. Hex değer ise ona göre yazarsın, ondalık değer ise ona göre yazarsın. Ben sana iki değeri de vereyim, hangi değeri istediğini bulursun. tRCD WR-16 ve RD-37'nin Hex değer karşılıkları WR-10, RD-25.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 221038

Bunu Turbo alacaksın, SoC 1.28 alacaksın sonrasında. Turbo 1.28 sabitleyecek. 1.29 verip de 1.28 düşürmesindense yük altında 1.28 sabit kalması uygundur.

Bank Refresh Mode şeklinde eklendi senin anakarta. O şekilde bulursun. MCR-PDM ile aynı yerdeydi hatta. Yeni AGESA ile eklenmiş olmalı sana da. O kısmı Mixed yaparsan M-Die faydasını görürsün bu saatten sonra. Daha düşük tRFC yapabiliyor A-Die'den. 90-70 ns bandı ortalama.

Eki Görüntüle 221039

Eki Görüntüle 221040

Eki Görüntüle 221041

@TechMad Bias ayarı sırasıyla 0-1 olacak, önemli bu kısım M-Die'da. Nitro ile beraber Robust Training Enabled olması gerekli. Stabilite artışı verir, daha iyi Training sağlıyor.

Eki Görüntüle 221042

Eki Görüntüle 221043

@TechMad FGR-Mixed seçeneği var. Mixed olanı seçeceksin, tRFC2 ve SB düşürteceksin 90-70 ns bandına. tRFC1 değerini 1 yapabilirsin Mixed sonrası. Bellek kontrolcü okumayacak artık.

Eki Görüntüle 221044

279-186 girersen 90-70 ns eder 6200 MT/s'de. tRFC1 yerine 1 yazacaksın 527 yerine. Mixed yapmazsan Boot etmez Refresh Mode'yi.

@TechMad Buradan Active Memory Timings-SPD Timings kısmından tRCD CTRL Manuel dedikten sonra WR-RD ayrı ayrı yazacaksın. Hex değer ise ona göre yazarsın, ondalık değer ise ona göre yazarsın. Ben sana iki değeri de vereyim, hangi değeri istediğini bulursun. tRCD WR-16 ve RD-37'nin Hex değer karşılıkları WR-10, RD-25.
Hocam bu arada belirtmeyi unuttum. Az önceki görselleri henüz yeni F6 BIOS ile atmadım. Hala eski sürüm F5 ile attım. Belki ayar menüsü değişmiş olabilir. Belki BIOS güncellemesiyle değişmiş olabilir. Bu arada siz nasıl BIOS’tan ekran görüntüsü alabiliyorsunuz?

Hocam bu arada belirtmeyi unuttum. Az önceki görselleri henüz yeni F6 BIOS ile atmadım. Hala eski sürüm F5 ile attım. Belki ayar menüsü değişmiş olabilir. Belki BIOS güncellemesiyle değişmiş olabilir. Bu arada siz nasıl BIOS’tan ekran görüntüsü alabiliyorsunuz?

Yeni BIOS'a güncellemen gerektiğini belirtmiştim zaten. M-Die öne geçecek diyordun, bundan sonrasında geçecek işte. Eğer uğraşırsan dediğim şekilde. :D Biraz vaktini yiyebilir tabii. tRFCsb vesaire VDD-VDDQ istiyor olabilir, emin değilim ondan. Ben çok limitte kullandım ve VDD 1.74-1.75, VDDQ 1.55'ti zaten.

Ben görüntü almıyorum, bana bir sürü kişi attı şimdiye dek. Onlar üzerinden sana iletiyorum. Capture Card ile vesaire yayın yapıyorlardı.

Yeni BIOS'a güncellemen gerektiğini belirtmiştim zaten. M-Die öne geçecek diyordun, bundan sonrasında geçecek işte. Eğer uğraşırsan dediğim şekilde. :D Biraz vaktini yiyebilir tabii. tRFCsb vesaire VDD-VDDQ istiyor olabilir, emin değilim ondan. Ben çok limitte kullandım ve VDD 1.74-1.75, VDDQ 1.55'ti zaten.

Ben görüntü almıyorum, bana bir sürü kişi attı şimdiye dek. Onlar üzerinden sana iletiyorum. Capture Card ile vesaire yayın yapıyorlardı.
Hocam F6’ya güncelledim. Fakat iki tane sorun oluştu. Daha önceki kayıtlı profili USB’ye kayıtlamıştım ama USB’den seçip yüklediğim halde hala varsayılan ayarlarda kalıyor. Diğer bir sorun ise anakart boot menüsü Linux kurulu SSD’yi görmüyor. İki SSD var. Birinde Windows diğerinde Linux yüklü. Sadece Windows’u görüyor. Normalde orada şu an üç tane görünmesi lazım ama sadece USB ve Windows SSD’yi görüyor. Bu arada F6 ile yeni arayüz gelmiş efsane olmuş.

Dosya Ekleri

• IMG_1058.webp
    IMG_1058.webp
    5,3 MB · Görüntüleme: 32
  • IMG_1061.webp
    IMG_1061.webp
    5,4 MB · Görüntüleme: 32
Hocam F6’ya güncelledim. Fakat iki tane sorun oluştu. Daha önceki kayıtlı profili USB’ye kayıtlamıştım ama USB’den seçip yüklediğim halde hala varsayılan ayarlarda kalıyor. Diğer bir sorun ise anakart boot menüsü Linux kurulu SSD’yi görmüyor. İki SSD var. Birinde Windows diğerinde Linux yüklü. Sadece Windows’u görüyor. Normalde orada şu an üç tane görünmesi lazım ama sadece USB ve Windows SSD’yi görüyor. Bu arada F6 ile yeni arayüz gelmiş efsane olmuş.

USB'den atamazsın artık, AGESA değişti. Elle tek tek yaz. Neyin nerede olduğu belli zaten. Bank Refresh Mode ayarını Mixed açıp Multiplier x62.00 ile beraber yeni ayarlarını oturt. TestMem5 1usmus profili ile teste alırsın.