Aslında uykunun yeterli olup olmadığını vücudunu dinleyerek anlamak kolay. Yorgun hissediyorsan yetmiyordur. Dinç hissediyorsan yetiyordur. Sen nasıl hissediyorsun?

Ayrıca sınav haftası sebebiyle az uyumaktansa uykunu tam alıp çalışmak daha verimli olur. Anlama kapasiten uykunu aldığında artacağı için çalıştığın sürede zamanını da daha verimli kullanırsın. Hatta özellikle böyle zamanlarda uykuya dikkat etmek ve tam almak çok daha önemli.

Sınav haftası olduğu için normalde olduğumdan daha az uyumaya başladım. 23:30 gibi yatıyorum 05:00 da kalkıyorum birkaç gündür. Alarm çalmadan saat 5'te kalkmaya başladım artık bu arada baya güzel bir his. Yaklaşık 2 hafta bu düzende kalmam gerekecek sağlığımda aşırı sıkıntı yaratır mı? Spor falan yapıyorum günüm aktif o yüzden arada kafama takılmıyor değil.
Hocam 2 hafta için sorun olacağını sanmıyorum. Ancak okullar kapandıktan sonra 8 saate çıkarmaya çalışın. En sağlıklısı 8 saat. Ben de bugünden sonra sınava kadar 3 saat falan uyuyacağım.

Eğer sağlıksız olsaydı ben ölmüştüm herhalde. Hocam önemli olan uyku süresi değil önemli olan uykuyu tam alabilmek.
Sıkıntı yaratmaz. Minimum uyumanız gereken sınırdasınız. Daha az uyumazsanız yeterli.

Erken yaşlarda vücut çoğu şeyi tolere edebilir. 6 saat uyku sağlıklı sayılacak bir seviyede değil, gündelik hayatınızdaki deneyimlerinizin hiçbir anlamı yok. Muhtemelen paso karbonhidrat yiyip sağlıklı olduğunuzu da düşünüyorsunuz fakat bunlar uzun vadede canınızı sıkacak şeyler.
Aslında uykunun yeterli olup olmadığını vücudunu dinleyerek anlamak kolay. Yorgun hissediyorsan yetmiyordur. Dinç hissediyorsan yetiyordur. Sen nasıl hissediyorsun?
Böyle bir saçmalık yok. Uyku yorgunluğu azaltmaktan ibaret bir evre değil.
Hocam 2 hafta için sorun olacağını sanmıyorum. Ancak okullar kapandıktan sonra 8 saate çıkarmaya çalışın. En sağlıklısı 8 saat. Ben de bugünden sonra sınava kadar 3 saat falan uyuyacağım.
Çalışma verimini epey düşürür, bence bunu yapmayın.

Yaşlandıkça sayıların azaldığı bazı yazılarda var, fakat gençler için averaj olarak 7+ sağlıklı olanı. 6 saat uyumak zararlı olarak değerlendirilebilir mi bilmiyorum fakat sağlıklı olmadığı doğru.

Erken yaşlarda vücut çoğu şeyi tolere edebilir. 6 saat uyku sağlıklı sayılacak bir seviyede değil, gündelik hayatınızdaki deneyimlerinizin hiçbir anlamı yok. Muhtemelen paso karbonhidrat yiyip sağlıklı olduğunuzu da düşünüyorsunuz fakat bunlar uzun vadede canınızı sıkacak şeyler.

Dostum. Ben doktorum. Ortalama 6 saat yeterli. İnsanda 2 uyku var. NREM uykusu ve REM uykusu. Bunların ikisi ortalama 1,5 saat süren bir siklustan oluşur. En az 4 tane gereklidir. Yani bazı insanlar 4 saatle bazı insanlar 8 saatle yaşayabilir ama ortalaması 6 saat. Yani kısaca alt sınırımız 6 saat. Bu da kaynak. Belki yine de inanmazsın. @mr.esat

Son düzenleme:
Dostum. Ben doktorum. Ortalama 6 saat yeterli. İnsanda 2 uyku var. NREM uykusu ve REM uykusu. Bunların ikisi ortalama 1,5 saat süren bir siklustan oluşur. En az 4 tane gereklidir. Yani bazı insanlar 4 saatle bazı insanlar 8 saatle yaşayabilir ama ortalaması 6 saat. Yani kısaca alt sınırımız 6 saat. Bu da kaynak. Belki yine de inanmazsın. @mr.esat
Attığın makalede uyku süresine ait doğrudan bir minimum gereksinim belirtilmemiş.
6 saat 4 döngü olabilir, fakat deliksiz bir uyku demek bu.
Uykunun aralıklarını hiçbir şekilde hesaba katmıyorsun, ayrıca uykuya yatağa girer girmez dalındığını varsayıyoruz.
12'de yatan ve 5'te kalkan biri net 6 saat uyumaz.
18 yaşındaki birisi için ki arkadaş sınavlara çalışıyorum demiş, küçük de olabilir ideali 5 döngü. 4'ün sağlıksız olduğu doğru değil tabi. 7-9 saat muhabbeti de buradan geliyor muhtemelen. Kesintiler + döngüler.

6 saat'in sağlıksız olduğu infosu doğru değil, fakat 6 saat yatakta kalan birisi için tam 4 döngü bile olmuyor. Yani, benim hayatımda öyle en azından. En yorulduğum günlerde bile uykuya hemen dalamam.

Bir de niye bunu belirtme ihtiyacı duydun?

Attığın makalede uyku süresine ait doğrudan bir minimum gereksinim belirtilmemiş.
Uykunun aralıklarını hiçbir şekilde hesaba katmıyorsun, ayrıca uykuya yatağa girer girmez dalındığını varsayıyoruz.
18 yaşındaki birisi için ki arkadaş sınavlara çalışıyorum demiş, küçük de olabilir ideali 5 döngü. 4'ün sağlıksız olduğu doğru değil tabi. 7-9 saat muhabbeti de buradan geliyor muhtemelen. Kesintiler + döngüler.

6 saat'in sağlıksız olduğu infosu doğru değil, fakat 6 saat yatakta kalan birisi için tam 4 döngü bile olmuyor. Yani, benim hayatımda öyle en azından. En yorulduğum günlerde bile uykuya hemen dalamam.

Hocam konular yetişmiyor.
Çalışma verimini epey düşürür, bence bunu yapmayın.

18 yaşındaki birisi için ki arkadaş sınavlara çalışıyorum demiş, küçük de olabilir ideali 5 döngü. 4'ün sağlıksız olduğu doğru değil tabii. 7-9 saat muhabbeti de buradan geliyor muhtemelen. Kesintiler + döngüler.

6 Saat'in sağlıksız olduğu infosu doğru değil, fakat 6 saat yatakta kalan birisi için tam 4 döngü bile olmuyor. Yani, benim hayatımda öyle en azından. En yorulduğum günlerde bile uykuya hemen dalamam.

Siz laf atmışsınız. Ben de bu konuda gayet de bilgili olduğumu belirttim kısaca.