Kişiden kişiye değişebilir ama ben yine macOS diyorum çünkü hem performansı iyi hem de uygulama desteği müthiş güzel. Ayrıca, Linux'un son kullanıcı için olduğunu düşünmüyorum. macOS ise son kullanıcı için ideal bence. Fiyatının pahalı olması ise bence normal; işin içinde emek var çünkü.

@Physic Telefona para verip aldığım gibi ROM atmam gerekmesi apayrı bir delilik.
Garanti gitmese yapılır ama bence Android'de ROM işini kullanıcıya bırakmaları lazım. Bilgisayarlardaki gibi FreeDOS izni vermeliler. Ama sorun şu ki, bir hatada telefon çöp olabiliyor. Bilgisayarlar gibi değil pek. Bunu da bence para karşılığı teknik servis yaparsa, garanti gitmeden izin verebilirler.

HackinIOS çıksa da faydalansak ya.

Uzun süreli güncelleme desteği ile iOS daha iyi bence.
Şey Google Pixel ve Samsung S serisi Android telefonlar artık iPhone serisi İOS telefonlara göre daha uzun güncelleme alıyor. Google Pixel 7 yıl, Samsung S 7 yıl, iPhone 5 yıl güncelleme alıyor.

Ne yaptığını bilmeyen atmasın bir zahmet. Telefon şak diye çöp olmaz. Bootloader dosyalarını bozarsan çöp denecek gibi ama oda kurtarilabilir.
Tamam ama her halükarda kullanıcı hatası sayarlar. O manada diyorum, yani kurtarması 5 dakika bir işlem bile olsa kullanıcı hatası denilebilir.