Eğer Linux odaklı bir sistem toplayacaksam Intel düşünürdüm şahsen. 2026'da zaten Nova Lake işlemciler gelecek, büyük performans artışları bekleniyor.
Ben olsam bunu tekrar düşünürdüm. Intel Linux mühendisleri ve maintainer'ları sinek gibi ortadan kayboluyor.

Nova Lake ve Xe3 için bir sürü commit yapıyorlar, doğru. Ama temel bakış açışları ve oynayışları değişti. Altyapı daha önemli. Zaten Linux'e yaptıkları her commit AMD'nin ürünlerine daha faydası oluyor.

Son olarak bunu okuyun isterseniz.

Intel'in açık kaynak geleceği hiç de iyi gözükmüyor.

Diğer bir tarafta ise AMD ve Valve tam gaz devam ediyor.

Ben olsam bunu tekrar düşünürdüm. Intel Linux mühendisleri ve maintainer'ları sinek gibi ortadan kayboluyor.

Nova Lake ve Xe3 için bir sürü commit yapıyorlar, doğru. Ama temel bakış açışları ve oynayışları değişti. Altyapı daha önemli. Zaten Linux'e yaptıkları her commit AMD'nin ürünlerine daha faydası oluyor.

Fikrimi değiştirdim zaten, Zen 7 de AM5'e gelecekmiş. O yüzden AMD düşüneceğim:
Şimdi araştırdım, Zen 7 işlemciler de AM5 sokete gelecekmiş :D

O halde AMD işlemci mantıklı olabilir gibi :) Her neyse, seneye göreceğiz artık. Seneye işlemci, anakart ve RAM'i yükseltebilirim belki :) Şu anda para biriktiriyorum çünkü. Belki paramı altına bile yatırabilirim olası ihtimallere karşı.

Peki NVIDIA ekran kartı Linux için önerir misiniz?

Peki NVIDIA ekran kartı Linux için önerir misiniz?
Güvenlik için önermem. Driver'ın sadece kernel kısmı açık kaynak, userspace kısmı halen kapalı kaynak.

NVK ilerleme yapıyor ama halen NVIDIA'ya göre yarı performans veriyor. Yeni Nova kernel driver'ı ise halen başlangıç aşamasında. Yani açık kaynak driver'ların oturmasına ve düzgün olmasına birkaç yıl var.

Oyun için de önermem. DX12 oyunları oynarken %20-%30 performans kaybı var. VKD3D-Proton ile bu sorun sadece NVIDIA'da var. AMD ve Intel'de yok. DX8-DX11 oyunlarda sıkıntı yok ama. Normal desktop deneyimi de artık çok iyi, Wayland de bile.

Ama Intel kart da tavsiye etmem. Kesinlikle AMD kart tavsiye ederim.

Eklemeyi unuttum. NVIDIA kart alırsan Tails, Quebes, Whonix gibi işletim sistemlerinde çok kafan ağrır. Haberin olsun.

Güvenlik için önermem. Driver'ın sadece kernel kısmı açık kaynak, userspace kısmı halen kapalı kaynak.

NVK ilerleme yapıyor ama halen NVIDIA'ya göre yarı performans veriyor. Yeni Nova kernel driver'ı ise halen başlangıç aşamasında. Yani açık kaynak driver'ların oturmasına ve düzgün olmasına birkaç yıl var.

Oyun için de önermem. DX12 oyunları oynarken %20-%30 performans kaybı var. VKD3D-Proton ile bu sorun sadece NVIDIA'da var. AMD ve Intel'de yok. DX8-DX11 oyunlarda sıkıntı yok ama. Normal desktop deneyimi de artık çok iyi, Wayland de bile.

Ama Intel kart da tavsiye etmem. Kesinlikle AMD kart tavsiye ederim.

Eklemeyi unuttum. NVIDIA kart alırsan Tails, Quebes, Whonix gibi işletim sistemlerinde çok kafan ağrır. Haberin olsun.
Şu anda NVIDIA kullanıyorum maalesef. Sizce sırf Linux için RTX 4070 satılıp AMD kart alınır mı? Çünkü AMD'nin Windows Insider sürücüleri o kadar leş ki NVIDIA kartlı sisteme (Insider sürücüsü yüklü) göre çok daha fazla yeşil ekran veriyor.

Şu anda NVIDIA kullanıyorum maalesef. Sizce sırf Linux için RTX 4070 satılıp AMD kart alınır mı? Çünkü AMD'nin Windows Insider sürücüleri o kadar leş ki NVIDIA kartlı sisteme (Insider sürücüsü yüklü) göre çok daha fazla yeşil ekran veriyor.
Arch Linux'te RX 9060 XT 16GB kullanıyorum. Her şey tak-çalıştır. Tam performans. Spider-Man oyunlarını bile Ray tracing High oynuyorum. (DX12 bunlar)

Şahsen 4070'yi satar mıydım bilmiyorum. Eğer tam zamalı Linux'e geçeceksiniz satın ve RX 9070 veya 9070 XT alın derdim. Çünkü 9060 XT alsanız DX12 oyunlarındaki performans kaybı 4070 ve 9060 XT'yi eşit yapacaktı. Ama doğru bir seçim olmaz bu.

Dual-boot yapacaksanız satıp satmamak size kalmış. Bütçe meselesi ayrıca. 9070 altı almazdım. Windows'da bile daha iyi performans gibi ama driver durumu nasıl bilmediğim için yorum yapamam. Windows kullanmıyorum.

İyi fiyata satabilirseniz üstüne az para koyup 9070 ve 9070 XT mantıklı gibi. Ama tam zamalı Linux için.

Her kernel update'de changelog'lara bakın. Yüzlerce drm/amdgpu commit var.
Mesa changelog'lara bakın. Gene onlarca, yüzlerce radv commit var.
Yani Linux'te AMD en mantıklı seçim.

Arch Linux'te RX 9060 XT 16GB kullanıyorum. Her şey tak-çalıştır. Tam performans. Spider-Man oyunlarını bile Ray tracing High oynuyorum. (DX12 bunlar)

Şahsen 4070'yi satar mıydım bilmiyorum. Eğer tam zamalı Linux'e geçeceksiniz satın ve RX 9070 veya 9070 XT alın derdim. Çünkü 9060 XT alsanız DX12 oyunlarındaki performans kaybı 4070 ve 9060 XT'yi eşit yapacaktı. Ama doğru bir seçim olmaz bu.

Dual-boot yapacaksanız satıp satmamak size kalmış. Bütçe meselesi ayrıca. 9070 altı almazdım. Windows'da bile daha iyi performans gibi ama driver durumu nasıl bilmediğim için yorum yapamam. Windows kullanmıyorum.

İyi fiyata satabilirseniz üstüne az para koyup 9070 ve 9070 XT mantıklı gibi. Ama tam zamalı Linux için.

Her kernel update'de changelog'lara bakın. Yüzlerce drm/amdgpu commit var.
Mesa changelog'lara bakın. Gene onlarca, yüzlerce radv commit var.
Yani Linux'te AMD en mantıklı seçim.
Hala Windows'u ağırlıklı olarak kullanıyorum fakat eğer AM5'e geçersem bol M.2 slotlu bir anakart düşündüğüm için sisteme sadece Linux kurma amaçlı bir M.2 SSD alabilirim. O zaman o SSD'de Arch Linux kurulu olur ve %90 onu kullanırım.

Yalnız video ve resimleri iyileştirmek için Windows altında Topaz yazılımlarını kullanıyorum ve bu yazılımlar AMD destekliyor mu bilmiyorum. Topaz'ın alternatifleri maalesef Topaz'ın sunduğu kaliteyi sunamıyor. Onun için de sisteme 2 tane ekran kartını aynı anda takıp Linux'ta AMD, Windows'ta ise NVIDIA kullanabilirim açıkçası. Linux'ta da sadece AMD sürücüleri kurulu olur ve AMD ile keyif sürerim, Windows'ta ise NVIDIA nimetlerinden yararlanmaya devam ederim.