Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Liguori

Yetkin
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar. Recep Baltaş ve Majdev arkadaşımız tarafından yayınlanan FTTH ve Keenetic Hero rehberlerini takip ediyorum. Yakın zamanda @anilon1 arkadaşımızdan Huawei MA5671A SFP aldım. Kendisinden Majdev firmware yükleyip göndermesini istedim. Ürünü bugün teslim aldım.

Keenetic Hero ile kurulum yapıyorum. Recep Baltaş'ın videosunu birebir takip ediyorum. Keenetic Hero GPON SFP+ ONT Rehberi

Ama maalesef başlangıçta bir yerde takıldım. Daha da ilerleyemiyorum.

image.webp

Router'a ethernet kablosu ile bağlıyım (Port 1, LAN). SFP modül takılı. Fiber kablo takılı değil. Router adresini 192.168.2.1 olarak kurdum. interface 4 sfp rx-los ignore ve system configuration save başarıyla işlendi. Sağlayıcı olarak 4-SFP portunu seçtim. Manuel IP olarak 192.168.1.10 girdim. VLAN kutucukları boş.

Ama 192.168.1.10'a maalesef ulaşamıyorum. 403 Forbidden hatası alıyorum. Hiçbir şekilde düzelmiyor.

ssh [email protected] yaptığımda ise boş şifre ile giriş yapamıyorum. @anilon1 şifreyi ne yaptın? Umarım public key değildir 😃

@Majdev yardımcı olmanız mümkün mü?

Çözüm
Buna bir çözüm buldum galiba. Sonra deneyeceğim. OpenWrt SFP üzerinde yeni bir lan interface yaratıp bunu Keenetic'te (veya herhangi bir router'da) lan forward kabul listesine koyunca hiç PC IP değiştirmeden arayüze erişmek mümkünmüş.

Merhaba arkadaşlar, ben yaptım gayet düzgün çalışıyor. İlk adımda ağ -> arayüzler sekmesinden yeni arabirim ekleyip protokolü statik IP seçin. Görseldeki değerleri girdikten sonra gelişmiş ayarlar kısmına gelip, "varsayılan ağ geçidini kullan" tikini kaldırın ve aynı sayfada "ağ geçidi metriği kullan" satırına 100 değerini girin. Akabinde, güvenlik duvarı ayarları sekmesine geçip bölgeye WAN kuralını ekleyin. Böylece hem internete çıkıp, hem de SFP arayüzüne erişebilirsiniz. İyi çalışmalar.

sfp.webp

sfp2.webp

sfp3.webp

sfp4.webp
Merhaba, emeğinize, ellerinize sağlık. SFP konusunu görünce hoşuma gitti. Ben de ONT GPON'u aradan çıkarmak istiyorum, SFP almaya karar verdim. Türknet Gigafiber kullanıyorum. Modem Keenetic Hero konularınızı okudukça merakım arttı. Sizin kadar teknik olarak hakim değilim ama yine video ve yazılımlarınızla ben de deneyeceğim inşallah.

@Liguori hocam sizdeki ONT hangisi bendeki ZyXEL SFP klonlama bilgileri kopyalama konusunda kimse net bir şey söyleyemiyor TurkNet SFP kullanan var mı? Aşağıdaki konuya bütün detayları yazdım ama cevap alamadım

Son düzenleme:
Merhaba, emeğinize, ellerinize sağlık. SFP konusunu görünce hoşuma gitti. Ben de ONT GPON'u aradan çıkarmak istiyorum, SFP almaya karar verdim. Türknet Gigafiber kullanıyorum. Modem Keenetic Hero konularınızı okudukça merakım arttı. Sizin kadar teknik olarak hakim değilim ama yine video ve yazılımlarınızla ben de deneyeceğim inşallah.

@Liguori hocam sizdeki ONT hangisi bendeki ZyXEL SFP klonlama bilgileri kopyalama konusunda kimse net bir şey söyleyemiyor TurkNet SFP kullanan var mı? Aşağıdaki konuya bütün detayları yazdım ama cevap alamadım

Benim adresime yeni TurkNet GigaFiber kuruldu. Daha 1 hafta oldu. O yüzden onların verdikleri ONT'yi kullanıyorum şimdilik.

Bana verilen ONT'nin markası ve modeli ZTE ZXHN F601. Zyxel değil. Arayüzü de farklı, yeşil. Doğal tabii ki farklı bir marka ve cihaz.

Şu sıralar adresimde değilim ama sonra sizin konunuza bakıp yardımcı olmaya çalışacağım umarım.

Dürüst olmak gerekirse ben GPON SFP yerine ONT'yi kullanmayı düşünüyorum. Bufferbloat sorunu yaratabilir diye korkuyorum eğer OLT ile uyumlu olmazsa.

Benim adresime yeni TurkNet GigaFiber kuruldu. Daha 1 hafta oldu. O yüzden onların verdikleri ONT'yi kullanıyorum şimdilik.

Bana verilen ONT'nin markası ve modeli ZTE Zxhn F601. ZyXEL değil. Arayüzü de farklı, yeşil. Doğal tabii ki farklı bir marka ve cihaz.

Şu sıralar adresimde değilim ama sonra sizin konunuza bakıp yardımcı olmaya çalışacağım umarım.

Dürüst olmak gerekirse ben GPON SFP yerine ONT'yi kullanmayı düşünüyorum. Bufferbloat sorunu yaratabilir diye korkuyorum eğer olt ile uyumlu olmazsa.

Hocam GPON SFP direk bağlantı var GPON ONT CAT kabloyla pratikte SFP mantıklı ama teori ve pratik bazen birbirini tutmayabilir.

KeeneticOS 4.3.2 (29/05/2025) Yenilikler

Yeniliklerde SFP port ile ilgili birkaç yeni command var. Onları da çalıştırdım ne olur ne olmaz diye. Önce komple fabrika ayalarına getirdim Hero'yu.

interface 4 media-type sfp ile 4-SFP portunu SFP moduna aldım.
interface 4 sfp pcs 2500base-x/an ile 2.5G Auto Negotiation moduna aldım. (Bu belki 1G ile kısıtlı olan arkadaşların problemini çözebilir)
interface 4 sfp rx-los ignore bunla da sinyal aldım.
En son system configuration save yaptım ve reboot ettim.

Ama halen aynı sorun. Anıl arkadaşı bekleyeceğim gibi. Telegram kullanan biri varsa ona aynı kullanıcı adından ulaşabilir mi? Techolay'a baksın.

Anıl kurtar beni, IP ve şifreyi ne yaptın 😅

Saat 22:15 güncellemesi:

Bir kaç şey denedim ve arayüze erişebildim. Hero'yu 10.0.0.1 yaptım. 4-SFP'yi LAN yaptım. Sonra bilgisayara 192.168.1.100 statik IP verdim. Böyle yapınca 192.168.1.10'a ulaşabildim ama Hero'ya ulaşamadım.

Majdev firmware yüklüydü. Ama şifreyi bilmiyordum. Boş şifre denedim olmadı. hack-gpon sitesindeki default admin123 denedim olmadı. En son rastgele root denedim oldu.

Sonra tekrar Majdev firmware yükledim. Çünkü Anıl arkadaşımız firstboot ve reboot yaptı mı bilmiyordum. Majdev firmware tekrardan başarıyla yazıldı. Sonra firstboot ve reboot yaptım. Ardından gerekli Turkcell HG8245X6-10 GPON ONT bilgilerini kopyaladım. Her değişim sonrası Save & Apply yaptım. En son da fw_setenv... command'lerini yaptım ve reboot ettim.

Keenetic'e geri döndüm. Ethernet profilini DHCP yaptım ve 10.0.0.1 ile Keenetic'e bağlandım. VLAN 100 girdim. PPPoE bilgilerini girdim. WAN MAC adresini klonladım. 4-SFP portunu WAN sağlayıcısı yaptım. IPv4 Manuel seçtim ve 192.168.1.10 olarak bıraktım.

Şu an çalışıyor. CGNAT IPv4 ve normal IPv6 aldı. Tam 1G hız alıyorum hız testinden. (Kablo ile 930 Mbps download ve 50 Mbps upload)

Eki Görüntüle 152571
Eki Görüntüle 152572
Eki Görüntüle 152573

Ama her şey güzel değil maalesef. Şu an halen Huawei arayüzüne girmeye çalışırken 403 Forbidden hatası alıyorum. Esasında çok sıkıntı değil. Çünkü şu an internet var ve her şey çalışıyor. Doğal olarak muhtemelen O5 statüsünde diye düşünüyorum.

İlginç bir kısım ise şu. Bana gelen Huawei SFP, G-010S-P tabanlı. Arayüze en son erişebildiğimde onu gördüğümü hatırlıyorum.

Umarım şimdilik her şey düzgün devam eder. Ama bu OpenWRT arayüzüne niye erişemiyorum anlamadım.
Hocam hangi ıss yi kullanıyorsun konumunuz nerede 31 pin almışsınız nasıl başardın merak ettim teşekkürler

TurkNet GigaFiber'e geçtiğimden beri bu kurulumu bırakmıştım. OpenWRT router ile TurkNet'in verdiği ZTE ZXHN F601 ONT'yi kullanıyorum. Keenetic Hero'yu ise AP modunda kullanıyorum.

Hırslandım ve bugün bir tekrar deneyeyim dedim. F601'den LOID Password ve PLOAM Password dışında her bilgiyi not ettim.

Keenetic Hero'yu tekrar Router moduna aldım. 5.0 Preview kanalına geçtim ve KeeneticOS'u güncelledim. Sonra komple format attım. Ardından Router IP'sini 192.168.2.1 yaptım. 4-SFP'yi WAN sağlayıcısı seçtim. IPv4 ayarını Manual yaptım ve 192.168.1.10 girdim. Ardından sırayla bu komutları çalıştırdım ve reboot ettim.
  1. interface 4 media-type sfp
  2. interface 4 sfp pcs 2500base-x (2500base-x/an yapmadım, auto-negotiation sıkıntı çıkarmasın diye)
  3. interface 4 sfp rx-los ignore
  4. system configuration save
Ama maalesef gene aynı problemle karşılaştım. Bu kez yaptığım hiçbir şey OpenWRT SFP'ye ulaşmama izin vermedi. Yani ZTE F601'deki bilgileri klonlama fırsatım bile olmadı. Hep ya 403 Forbidden hatası aldım ya da sonsuz timeout oldu. SSH bile hiç cevap vermedi.

SuperOnline'da çalışan son konfigurasyonum gibi Keenetic'i 10.0.0.1 yaptım ve PC'ye 192.168.1.100 IP'si verdim ama gene OpenWRT SFP arayüzüne ulaşamadım.

Maalesef bu cihazdan hiç verim alamıyorum.

Sıkıntı ya benim SFP'de ya da Keenetic'te. 2.5G converter alıp denemeyi planlıyorum. Artık eğer onlada olmazsa bunu satıp HSGQ XPON Stick alacağım. Onun kendi orijinal stock firmware'ı bizim Majdev custom firmware ile yapmak zorunda olduğumuz her şeyi fabrikadan destekliyor. Örnek:

1761579462748.webp

SFP IP adresini 192.168.1.11 yapar mısın?
Hafta içi tekrar deneyeceğim ama Keenetic arayüzünde SFP IP adresini Manual .11 yapmanın bir faydası olacağını düşünmüyorum. Çünkü SFP 192.168.1.10 olarak SuperOnline ile Keenetic'te çalışıyordu en son, sadece arayüze erişemiyordum (aynı şuanki gibi).

Sadece konumun ana sorunu olan 403 Forbidden hatası alıyordum arayüze erişmeye çalıştığımda. İnternet ve O5 vardı.

SuperOnline'ı iptal edip cayma bedelini ödedikten sonra antistatik poşetine koyup SFP'yi kaldırdım. Yani SFP'nin kendi IP adresi halen 192.168.1.10 ve içinde SuperOnline ONT bilgileri var.

O yüzden .11 çalışmaz diye düşünüyorum ama gene de sonra deneyeceğim.
Evet.

Bence sorun SFP'de değil. En azından inanmak istemiyorum. Çünkü başarılı bir şekilde (göremesem de) O5 alabiliyor. Sıcak çalışıyor biraz sadece.

Bence sorun Keenetic. O yüzden az önce 2.5G converter aldım. Bu converter'da TTL girişi de var. Yani sorun varsa tespit etmem kolay olacak.

1761583453791.webp

Artık gelmesini bekleyeceğim. Umarım gümrükte sıkıntı çıkmaz. İlk kez AliExpress'ten bir şey alıyorum.

Converter ile daha sade ve direkt bağlantı olacağına inanıyorum. Eğer olmaz ise bu SFP ile olan maceram bitecek. Başka SFP'lere yöneleceğim.

Bende boşta bir SFP var. Deneyebiliriz.
Çok teşekkür ederim ama şimdilik ben bu SFP'ye ve Keenetic'e takmış durumdayım :')

Bunu çözmeden rahat edemeyeceğim. Yapmam gereken iki şey var şu an.
  1. TurkNet'in verdiği ZTE F601 ONT üzerinden LOID Password elde etmek. GitHub'da buna ait bazı şeyler buldum. Muhtemelen auth için gerekmiyor ama gene de almak istiyorum. Klonlanabilecek diğer her bilgiyi aldım. (Başarılı olursam buna ait Rehber yazacağım)
  2. 2.5G converter elime geçince arayüze erişmeyi denemek.
1. kısım şimdilik alakasız ama eğer 2. kısım halen başarısız sonuçlanırsa artık sizin SFP ile denemem gerekecek gibi. Tekrardan teşekkürler.

2025-10-28 Güncellemesi:
2.5G Media Converter kargoya verildi. Bu cihazda sağ alt köşede gördüğünüz gibi TTL serial portu pin'leri var.

1761672939615.webp

Bu çok işime yarayacak. Eğer SFP ile sorun çıkarsa tespiti çok kolay olacak. O yüzden az önce USB>TTL adaptörü de sipariş ettim. FT232RL çipli model aldım, en iyisi buymuş.

Bu iki ürün elime geçince tekrar güncelleme yapacağım.

2025-10-29 Güncellemesi:

2.5G converter'ın gelmesi bir ay sürebilirmiş. O yüzden test amaçlı TP-Link MC220L converter aldım. Bu sadece 1G destekliyor ama sıkıntı değil. En azından elimde bulunsun diye aldım. Yarın gelince Huawei SFP'yi bunla test edeceğim ve buraya güncelleme yapacağım.

2025-10-31 Güncellemesi:

TP-Link MC220L media converter ile SFP arayüzüne çok rahatça erişebiliyorum.
  • IP Address: 192.168.1.100
  • Subnet: 255.255.255.0
  • Gateway: 192.168.1.1
Kısaca sorun Keenetic.

2.5G media converter elime geçince her şey çok güzel olacak.

Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim ama şimdilik ben bu SFP'ye ve Keenetic'e takmış durumdayım:')

Bunu çözmeden rahat edemeyeceğim. Yapmam gereken iki şey var şu an.
  1. TurkNet'in verdiği ZTE F601 ONT üzerinden LOID Password elde etmek. GitHub'da buna ait bazı şeyler buldum. Muhtemelen auth için gerekmiyor ama gene de almak istiyorum. Klonlanabilecek diğer her bilgiyi aldım. (Başarılı olursam buna ait Rehber yazacağım)
  2. 2.5G converter elime geçince arayüze erişmeyi denemek.
1. kısım şimdilik alakasız ama eğer 2. kısım halen başarısız sonuçlanırsa artık sizin SFP ile denemem gerekecek gibi. Tekrardan teşekkürler.

2025-10-28 Güncellemesi:
2.5G Media Converter kargoya verildi. Bu cihazda sağ alt köşede gördüğünüz gibi TTL Serial portu Pin'leri var.

Eki Görüntüle 196768

Bu çok işime yarayacak. Eğer SFP ile sorun çıkarsa tespiti çok kolay olacak. O yüzden az önce USB>TTL adaptörü de sipariş ettim. FT232RL çipli model aldım, en iyisi buymuş.

Bu iki ürün elime geçince tekrar güncelleme yapacağım.

2025-10-29 Güncellemesi:

2.5G Converter'ın gelmesi bir ay sürebilirmiş. O yüzden test amaçlı TP-Link MC220L converter aldım. Bu sadece 1G destekliyor ama sıkıntı değil. En azından elimde bulunsun diye aldım. Yarın gelince Huawei SFP'yi bununla test edeceğim ve buraya güncelleme yapacağım.

2025-10-31 Güncellemesi:

TP-Link MC220L Media converter ile SFP arayüzüne çok rahatça erişebiliyorum.
  • IP Address: 192.168.1.100
  • Subnet: 255.255.255.0
  • Gateway: 192.168.1.1
Kısaca sorun Keenetic.

2.5G Media converter elime geçince her şey çok güzel olacak.

Okudum ilginç gerçekten. Keenetic Hero'da hiç sorun yaşamadan Huawei ikinci SFP'ye de sorunsuz erişim sağlıyorum. 2. SFP'yi olur da SFP arıza yaparsa hiç ONT'ye gerek kalmadan kullanıma devam edebilmek için aldım bugün geldi. Bu arada Max 15 günde sipariş elinize ulaşıyor. Çok beklemezsiniz.

Ayrıca bu SFP'de Custom FW yüklemedim ve direk ONT bilgilerini GPON kısmına girdim 5 dk sürdü ve IP alabildim sorunsuz kullanıyorum. Benim açımdan ilginç olan hat değerlerim bu SFP'de daha iyi duruma geldi. RX değerim 25-26'dan 23'e düştü.

Son düzenleyen: Moderatör: