Tıptaki 30k sıralamayla alan üniversitedeler zaten 20k sıralamayla da alıyor belirli burs oranı vererek. Özel üniversitelerin çoğu birkaç devlet üniversitesi hariç kalan devlet üniversiteleri tıplarından kat kat daha iyi bu arada. Genelde şöyle söyleyeyim 30k sıralamayla giren kişi zaten ya mezun olamıyor ya zor mezun oluyor ve hiçliğe karışıyor. Mesleğe devam edemiyor çok kayıp verdik böyleMümkünse hukukta belli başlı üniversiteler dışında alım bile olmamalı, önüne gelen açmış hukuk fakültesini.
Bu arada darısı tıp ve Veterinerliğin başına. Tıpta 30K'daki üniversiteler ağır çöp, en azından 20-22.500 bandına çekilmeli.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 15 Aralık 2023
- Makaleler
- 3
2024 yılında devlet bölümlerinde cins olanlar hariç en düşük olan Türk Alman Üniversitesine giren son kişinin sıralaması 73.821, puanı 373 imiş.Hukukçu adamın matematikle işi ne ama matematik yapmadan giremiyor.
Bu öğrenci parlak bir öğrenci olup 100 diploma puanıyla mezun olmuş olsun. Demek ki sınavdan 313 puan almış. Bu öğrenci TYT Türkçe ve sosyal, AYT'de ise matematik dışında kalan her şeyi yapsa 300 puan alır. Yerleştirme puanı 360 olur.
Yerleştirmede 350 puan alan kişinin sıralaması 126.223, 370 puan alan kişinin sıralaması 79.522 imiş. 360 alan kişinin sıralamasının 100.000 civarı olmasını varsaymakta sakınca görmüyorum. Altında kalıyorsa bir zahmet boş bıraktığı fen ve matematikten 3-5 bir şey yapıversin.
Hatta zahmet edip fen yapsın, işi ne? O zaman yerleştirme puanı 387,2 olur. Yerleştirme puanı 390 olan öğrencinin sıralaması 46.809 imiş. Bizim öğrenci için 50.000 civarı olmasını varsaymakta sakınca görmüyorum.
Demek ki neymiş, sınavda matematik yapmadan barajın yarısı katedilebiliyormuş.
Hesaplanan puan değerleri yaklaşıktır. standart sapma ile değişebilir.
Maalesef insanımız hala 2,5-3 milyon kişi giriyor diye o kadar kişi okuyor sanıyor.
TYT'ye 3.120.870 kişi başvurmuş ve ~%9,66'sı olan 301.508 kişi katılmamış.
AYT'ye 2.019.699 kişi başvurmuş ve ~%12,04'ü olan 243.203 kişi katılmamış.
Liseyi bitiren (sınava girip sınavı geçerli olan) 1.093.334 kişinin sadece ~%17,53'ü olan 191.626'sı örgün lisans bölümüne yerleşmiş.
Evet, bir zahmet hukuk barajı 50k olsun.
Devlet bölümleri zaten 100.000'den düşük sıralamayla kapatmış. Barajı da o yüzden düşürmüşlerdir herhalde.O kadar üniversite nasıl dolacak güzel kardeşim! @Vavien.,
Dağ başında 5 basamaklı nüfusu olan ile bile okul açıp her ilde devlet okulu var politikasından kurtuluruz umarım.
SF26
Üstün
Özelde iyi olan epi topu 6-7 okul var, Koç-Medipol-İstinye-Acıbadem-Bezm-i Alem-TOBB-Bahçeşehir. Devlet desen demirbaş okullar dışı yok.Tıptaki 30k sıralamayla alan üniversitedeler zaten 20k sıralamayla da alıyor belirli burs oranı vererek. Özel üniversitelerin çoğu birkaç devlet üniversitesi hariç kalan devlet üniversiteleri tıplarından kat kat daha iyi bu arada. Genelde şöyle söyleyeyim 30k sıralamayla giren kişi zaten ya mezun olamıyor ya zor mezun oluyor ve hiçliğe karışıyor. Mesleğe devam edemiyor çok kayıp verdik böyle![]()
.
Bir avukat olarak camiamızın acınacak haline gülüyorum artık. Sanki marifetmiş 100k olması. Her yerde yüzlerce kontenjanlı hukuk fakültesi var. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavının uygulanmaya başlanmış olması güzel bir şeydi ama çözüm sınav getirmek değil. Kontenjanların azaltılması hatta direkt birçok fakültenin kapatılması gerekiyor. 100k baraj nedir kardeşim? Ben bu yaşımda, bu kadar yıldan sonra hala türkçe-matematik vs. çözebiliyorum ve şu an sınava girsem çok rahat 50k sıralama yaparım. Ondan sonra sokakta yürüyen her üç kişiden biri hukuk fakültesi mezunu çıkıyor. Mesleğin kalitesi, dolayısıyla saygınlığı düşüyor.
Analitik düşünme çok önemli bir faktör hukukçu için. Yargılamalarda hangi kanunun maddelerinin nasıl uygulanacağı sorunu aslında tıpkı bir matematik probleminde bir matematik formülünün nasıl uygulanacağına benziyor. Üstelik bunu geçtim, matematik bileceğim ki bir avukat olarak müvekkilimin için bir uyuşmazlığa ilişkin dava açtığımızda ortalama ne kadar tazminat çıkacağı konusunda onu bilgilendirebileyim mesela. O tazminat kalemleri nasıl hesaplanıyor bileceğim ki müvekkilimi yönlendirebileyim ve onun dahil olduğu yargılamayı ona göre yürüteyim. Bir tazminata ilişkin dava dosyasına atanan bilirkişi, müvekkilimin tazminatını hesaplayıp bilirkişi raporu oluşturdu diyelim, ben hesaplama yöntemini ve matematik bilmeden o hesapların doğru olup olmadığını nasıl bileceğim? Eğer haksız bir hesaplama varsa bir avukat olarak o bilirkişi raporuna nasıl itiraz edeceğim?
Kaldı ki buradan da yola çıkarak coğrafyaya ne gerek var, tarihe ne gerek var da diyebiliriz. Ege bölgesinde dağların kıyıya dik uzandığı bilgisi avukatlık mesleğinde ne işe yaracak veya Osmanlı'nın gerileme döneminde yaşanan olaylar benim mesleğimi yaparken ne işime yaracak? Yani meseleye böyle bakmamak lazım.
Öyle düşünme. Hukukçu olmak kitap ezberlemek, kanun ezberlemek değildir. Hatta hiçbirimiz ne eğitim alırken ne de mesleğimizi yaparken oturup bir şeyler ezberlemiyoruz. Bazı alanlardaki bazı kanun maddeleri sık sık karşımıza çıkabilir, böyle durumlarda elbette hatırda kalıyor ama amacımız herhangi bir şeyi ezberlemek değil.İyi bir şey de zaten sınav adil değil. Hukukçu adamın Matematikle işi ne ama Matematik yapmadan giremiyor.
Analitik düşünme çok önemli bir faktör hukukçu için. Yargılamalarda hangi kanunun maddelerinin nasıl uygulanacağı sorunu aslında tıpkı bir matematik probleminde bir matematik formülünün nasıl uygulanacağına benziyor. Üstelik bunu geçtim, matematik bileceğim ki bir avukat olarak müvekkilimin için bir uyuşmazlığa ilişkin dava açtığımızda ortalama ne kadar tazminat çıkacağı konusunda onu bilgilendirebileyim mesela. O tazminat kalemleri nasıl hesaplanıyor bileceğim ki müvekkilimi yönlendirebileyim ve onun dahil olduğu yargılamayı ona göre yürüteyim. Bir tazminata ilişkin dava dosyasına atanan bilirkişi, müvekkilimin tazminatını hesaplayıp bilirkişi raporu oluşturdu diyelim, ben hesaplama yöntemini ve matematik bilmeden o hesapların doğru olup olmadığını nasıl bileceğim? Eğer haksız bir hesaplama varsa bir avukat olarak o bilirkişi raporuna nasıl itiraz edeceğim?
Kaldı ki buradan da yola çıkarak coğrafyaya ne gerek var, tarihe ne gerek var da diyebiliriz. Ege bölgesinde dağların kıyıya dik uzandığı bilgisi avukatlık mesleğinde ne işe yaracak veya Osmanlı'nın gerileme döneminde yaşanan olaylar benim mesleğimi yaparken ne işime yaracak? Yani meseleye böyle bakmamak lazım.
Son düzenleme:
Saruman Paşa
Uzman
Temel matematik olmadan bence hukuk ta olmaz.İyi bir şey de zaten sınav adil değil. Hukukçu adamın Matematikle işi ne ama Matematik yapmadan giremiyor.
Bir avukat olarak camiamızın acınacak haline gülüyorum artık. Sanki marifetmiş 100k olması. Her yerde yüzlerce kontenjanlı hukuk fakültesi var. Hukuk mesleklerine giriş sınavının uygulanmaya başlanmış olması güzel bir şeydi ama çözüm sınav getirmek değil. Kontenjanların azaltılması hatta direkt birçok fakültenin kapatılması gerekiyor. 100k baraj nedir kardeşim? Ben bu yaşımda, bu kadar yıldan sonra hala Türkçe-matematik vs. çözebiliyorum ve şu an sınava girsem çok rahat 50k sıralama yaparım. Ondan sonra sokakta yürüyen her üç kişiden biri hukuk fakültesi mezunu çıkıyor. Mesleğin kalitesi, dolayısıyla saygınlığı düşüyor.
Öyle düşünme. Hukukçu olmak kitap ezberlemek, kanun ezberlemek değildir. Hatta hiçbirimiz ne eğitim alırken ne de mesleğimizi yaparken oturup bir şeyler ezberlemiyoruz. Bazı alanlardaki bazı kanun maddeleri sık sık karşımıza çıkabilir, böyle durumlarda elbette hatırda kalıyor ama amacımız herhangi bir şeyi ezberlemek değil.
Hocam meraktan soruyorum acaba hangi okuldan mezunsunuz ve hakimlik savcılık sınavına girmeyi düşündünüz mü?
Çukurova Üniversitesi'nden mezunum. Hakimlik/savcılık düşünmüyorum. Sebebi bu meslek grubunu sevmediğimden değil elbette, çok güzel meslekler ve bu meslekleri icra etmekten elbette keyif alırım. Ancak yazılı sınav neyse de mülakatı geçebilmenin neye/nelere bağlı olduğunu tahmin edebiliyorsundur. O yüzden beni hakim/savcı yapmazlar. Boşuna zamanımı ve emeğimi harcamak istemiyorum.Hocam meraktan soruyorum acaba hangi okuldan mezunsunuz ve hakimlik savcılık sınavına girmeyi düşündünüz mü?
Baraj boş bi olay değil mi yorumlara bakınca ölümü gösterip hastalığa razı edilişten çok gerekenmiş gibi geldi. Zaten üniversiteler denetlenir burada gerekli eğitim verilmiyor dendiğinde ve kontenjan güzel ayarlandığında kendiliğinden olur