Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

5837

Becerikli
Dead by Daylight ve Roblox, sadece bu iki oyunda vakit geçiriyorum. Oyunları oynarken 10-20 dakika sonra bilgisayarım aniden donuyor ve hiçbir şey yapamıyorum. Ardından kendini kapatıyor. Bir seferinde monitörde 'no signal' hatası aldım, ancak bilgisayar kapanmadı. Sıcaklık değerleri oyun oynarken 50-60 derece arasında değişiyor. Ekran kartı kullanımı genellikle 30-40'lı derecelerde iken işlemci kullanımı 60-70-80 aralığında dolaşıyor. Aşağıya sistem özelliklerimi ve disk test sonuçlarını bırakıyorum. Yardımınızı bekliyorum.
  • Ekran kartı: RX 570.
  • İşlemci i5-2400
  • RAM: 8 GB.
  • PSU: 600W.

1712337322118.webp

1712337316851.webp

Çözüm
Kesin bir sonuç çıkarmıyorsa...
Kesin bir sonuç çıkarmama meselesi sadece parçalar bağlamında söylediğim bir şeydi. Yaptığın test bir bakıma sorun hakkında tüm bilgiyi seriyor önüne.

LogFile olayı sonucu söyleyebilir mi? Eğer işe yarıyorsa onu yapıp size atayım.
Eğer oyunlar, oyunla alakalı bir hatadan donuyor, çöküyor olsalardı işe yarardı ama görünüşe göre sorun daha donanıma itiyor bu durumu. Bu tip bir sorun da kendisini öyle raporlarda belli etmez.

Başka bir PSU veya ekran kartı yok elimde o yüzden sadece bilgisayardan bulmaya çalışabilirim.
Bunu yapman mantıklı da olanaklı da değil. Sistemini muadilleriyle test etmen şart. Yakınlarında bu tip bir donanım servisi var ise ekran kartını çıkar ve onlara gidip: "Bu ekran kartını sistemlerinizden birine takıp stres testine sokabilir misiniz? Özellikle OCCT Power testi sonucunu merak ediyorum." dersen belli bir ücret karşılığında aynı sorunun orada da olup olmadığını görür ve 2 ihtimalden birini elersin.
HD Tune için 5.75 sürümünü kullanmanız daha isabetli olacaktır; mevcut olarak kullandığınız sürüm 13 yıl önce çıkmış bir sürüm. Bunun yanındaysa sadece "errorscan" test sonuçlarını değil de "health" pencerelerini de beraberinde paylaşın. 1-2 bilgi edinmemiz için "yönetim olayları" raporunu da yanına ekleyin.
Yukarıdakilere ek olarak oluşmuş olma ihtimaline karşı minidump dosyalarınızı da kontrol edin ve eğer varsa paylaşın:

* Rehber: Minidump Dosyaları Nasıl Paylaşılır?

Sistem her yük altına girişte sapıtıyor ise PSU kontrolü yaptığınızı da varsayıyorum.

HD Tune için 5.75 sürümünü kullanmanız daha isabetli olacaktır; mevcut olarak kullandığınız sürüm 13 yıl önce çıkmış bir sürüm. Bunun yanındaysa sadece "errorscan" test sonuçlarını değil de "health" pencerelerini de beraberinde paylaşın. 1-2 bilgi edinmemiz için "yönetim olayları" raporunu da yanına ekleyin.
Yukarıdakilere ek olarak oluşmuş olma ihtimaline karşı minidump dosyalarınızı da kontrol edin ve eğer varsa paylaşın:

* Rehber: Minidump Dosyaları Nasıl Paylaşılır?

Sistem her yük altına girişte sapıtıyor ise PSU kontrolü yaptığınızı da varsayıyorum.

1712341888364.webp

1712341896873.webp

Bu C diski. D diskinde her şey ok diye atma gereği duymadım. Errorscan'i tekrar yapayım mı?

Yönetici olay dosyası: yöneticiolay.evtx

Son düzenleyen: Moderatör:
Yapabilirsin bu noktada.

D diskinde her şey ok diye atma gereği duymadım.
Bu çıkarıma gerek yok, atabilirsin.

120GB olan diskinin 1 bloğunda problem olmuş ve zannımca yeniden konumlandırılmış oradaki sektörler. Bu normalde sıkıntı olacak bir sayı değil lakin yine de "Errorscan" test sonucunu görebiliriz.

Bu diskin çoğu değeri 'unknown attribute' yani okunmuyor. Hardware ECC Recovered değeri fazla, bu değer de düzeltilen/düzeltiliyor olan donanımsal hataları gösteriliyor ki bu diskte hayli fazla.

Mevcut bilgilerle bu diskin kablosunu çıkarıp kontrol et diyebilirim test amaçlı olarak. Tabii bunlar her durum hakkında bilgi veren şeyler değil. Sadece disklerine göre yorum yapıyorum. DMP dosyası varsa sistemde, paylaş lütfen.

Yapabilirsin bu noktada.

Bu çıkarıma gerek yok, atabilirsin.

120GB olan diskinin 1 bloğunda problem olmuş ve zannımca yeniden konumlandırılmış oradaki sektörler. Bu normalde sıkıntı olacak bir sayı değil lakin yine de "errorscan" test sonucunu görebiliriz.

Bu diskin çoğu değeri 'unknown attribute' yani okunmuyor. Hardware ECC Recovered değeri fazla, bu değer de düzeltilen/düzeltiliyor olan donanımsal hataları gösteriliyor ki bu diskte hayli fazla.

Mevcut bilgilerle bu diskin kablosunu çıkarıp kontrol et diyebilirim test amaçlı olarak. Tabii bunlar her durum hakkında bilgi veren şeyler değil. Sadece disklerine göre yorum yapıyorum. DMP dosyası varsa sistemde, paylaş lütfen.

1712357688179.webp

1712357694690.webp

Bunlar D diskinin Health kategorisi. Errorscani yine yaptım C ve D diskleri için, ikisinde de hepsi yeşil yine hocam. C diskinin ekran görüntüsünü aldım da D diskinin görüntüsünü almayı unuttum. Hemen yapıp kapatmıştım.

Eklemeyi unutmuşum; bu PC'nin aniden kapanmasını sadece Roblox ve Dead by Daylight'da yaşıyorum. Valorant LoL vs. oyunlarda yaşamıyorum. Minidump dosyası yok hocam, oluşmamış dosya. Oluşmasını açmıştım önceden zaten. OCCT testi yapıp atmam işe yarar mı?

1712357883400.webp

OCCT testi yapıp atmam işe yarar mı?
Sadece 2 oyunda oluyorsa Power ve güç entegresini son ihtimale almakta fayda var.

Bunlar D diskinin Health kategorisi.
Diskte 2 kere okuma konusunda problem çıkmış ve *kafa uçuş değeri fazla. *İkinci Smart verisinin sadece bilgi amaçlı olduğunu ama değerin artmasının diskin ömrüyle ilişkilendirildiğini de unutmamak gerekiyor. Çalışma süresinin 20 katı kadar bir park etme durumu da cabası.

1 Blok bozulmuş ve değiştirildiğini söylemiştim, bir problem olmamış. Blokların sağlam ve yedekte duran daha çok blok olduğu için şu anlık ciddi bir sorun teşkil etmiyor işaretlenen veriler. Hardware ECC Recovered ve CRC değerleri göze çarpıyor mevcudiyette sadece. CRC problemleri disk, kablo veya anakart temelli problemlerdir, 3 ihtimal. Bu disk için bir kablo değişimi yapabilirsin denemek adına. Diskin kendisi veya anakart problemleri için de sanırsam OS buna kurulu olduğu için de çıkarıp deneme yapma şansın yok.

Bu diskin çoğu değeri 'unknown attribute' yani okunmuyor.
Ek olarak böyle bir problem olduğu için de genel bir kanı koyamıyorum C: Sürücüsü için.

Bu 2 disk için ayrıca bir benchmark testi yapıp sonuçlarını değerlendirmek adına paylaşabilirsin: CrystalDiskMark

Şöyle ki; Sen bu diskler üzerinden ilerlediğin için zannımca disklerden şüpheleniyorsun. Bir disk problemi olması takdirinde içinde bulunduğun durum tüm oyunlarda oluşurdu diye düşünüyorum.

Normal şartlarda bir Process Monitor raporu isteyebilirdim ama Roblox bu uygulamayla beraber başlayan bir oyun değil, ProcMon hatasına sebep olacaktır. Dead by Daylight için bir LogFile oluşturup atabilirsin oyunun donduğu süre zarfında:

* Rehber: Process Monitor Kullanarak Hata Raporu Oluşturma

Göze çarpan şöyle bir sorun var:
Kod:
Depolama iyileştiricisi Yeni Birim (D:) üzerindeki yeniden kırpma işlemini tamamlayamadı çünkü: İstenen işlem birimi yedekleyen donanım tarafından desteklenmiyor. (0x8900002A)

Sistem, D: Sürücüsünü birleştirmeye çalışıyor ki bu disk tarafından böyle bir şey mümkün değil. Windows 10'un bazı sürümlerinde bu hata vardı diye hatırlıyorum. Diğerlerinden farklı olarak D: Sürücün bu işlemi desteklemiyor ve hata veriyor olması normal diyebilirim.

Mevcut sağladığın bilgiler doğrultusunda; disklerini tek tek çıkarıp deneyebilirsin. İlk önce OS olmayan diskle başlayabilirsin bu teste. Aksi takdirde sisteme sürücü doğrulayıcı ile bir kontrol yapmanı öneririm:

* Rehber: Driver Verifier Kullanımı

Bunu yaparken dikkat et ve %100 Geri yükleme noktası oluştur. Daha önce geri yükleme yaptığın bir durumda sistemin hata verdiğini de gördüm. Eğer sonsuz bir mavi ekran döngüsüne düşme ihtimalin varsa yapmanı çok da önermem.

Sadece 2 oyunda oluyorsa Power ve güç entegresini son ihtimale almakta fayda var.

Diskte 2 kere okuma konusunda problem çıkmış ve *kafa uçuş değeri fazla. *ikinci Smart verisinin sadece bilgi amaçlı olduğunu ama değerin artmasının diskin ömrüyle ilişkilendirildiğini de unutmamak gerekiyor. Çalışma süresinin 20 katı kadar bir park etme durumu da cabası.

1 blok bozulmuş ve değiştirildiğini söylemiştim, bir problem olmamış. Blokların sağlam ve yedekte duran daha çok blok olduğu için şu anlık ciddi bir sorun teşkil etmiyor işaretlenen veriler. Hardware ECC Recovered değeri göze çarpıyor mevcudiyette sadece. Sanırsam OS buna kurulu olduğu için de çıkarıp deneme yapma şansın yok.

Ek olarak böyle bir problem olduğu için de genel bir kanı koyamıyorum C: Sürücüsü için.

Bu 2 disk için ayrıca bir benchmark testi yapıp sonuçlarını değerlendirmek adına paylaşabilirsin: CrystalDiskMark

Şöyle ki; sen bu diskler üzerinden ilerlediğin için zannımca disklerden şüpheleniyorsun. Bir disk problemi olması takdirinde içinde bulunduğun durum tüm oyunlarda oluşurdu diye düşünüyorum.

Normal şartlarda bir Process Monitor raporu isteyebilirdim ama Roblox bu uygulamayla beraber başlayan bir oyun değil, ProcMon hatasına sebep olacaktır. Dead by Daylight için bir LogFile oluşturup atabilirsin oyunun donduğu süre zarfında:

* Rehber: Process Monitor Kullanarak Hata Raporu Oluşturma

Göze çarpan şöyle bir sorun var:
Kod:
Depolama iyileştiricisi Yeni Birim (D:) üzerindeki yeniden kırpma işlemini tamamlayamadı çünkü: İstenen işlem birimi yedekleyen donanım tarafından desteklenmiyor. (0x8900002A)

Sistem, D: Sürücüsünü birleştirmeye çalışıyor ki bu disk tarafından böyle bir şey mümkün değil. Windows 10'un bazı sürümlerinde bu hata vardı diye hatırlıyorum. Diğerlerinden farklı olarak D: Sürücün bu işlemi desteklemiyor ve hata veriyor olması normal diyebilirim.

Mevcut sağladığın bilgiler doğrultusunda; disklerini tek tek çıkarıp deneyebilirsin. İlk önce OS olmayan diskle başlayabilirsin bu teste. Aksi takdirde sisteme sürücü doğrulayıcı ile bir kontrol yapmanı öneririm:

* Rehber: Driver Verifier Kullanımı

Bunu yaparken dikkat et ve %100 geri yükleme noktası oluştur. Daha önce geri yükleme yaptığın bir durumda sistemin hata verdiğini de gördüm. Eğer sonsuz bir mavi ekran döngüsüne düşme ihtimalin varsa yapmanı çok da önermem.
Merhaba hocam tekrardan. Anlamadığım konular var yazdıklarınızı yanlış anlayıp ters bir şey yapmamak için yazıyorum. Kusura bakmayın.
  1. Diske benchmark'ı nereden yapacağım. CrystalDiskInfo'yu indirdim ancak burada sadece sağlığını vs. gösteriyor.
  2. Dead by Daylight LogFile dosyasını Process Monitor ile mi oluşturacağım?
Cevapladığınızda hemen uygulamaya başlayacağım.

Not: Mavi ekran sorunu ile tamirciye gitmiştim ve anakart bozuk demişti ardından anakartı değiştirdim. RAM'de bozukmuş, onu da değiştirdik. Sonra anakart PIN'i uymadığından işlemciyi de değiştirmiştik.

O zamanlar HDD'nin sağlığı CrystalDiskInfo'da %20 falandı ve bazen bir şey indiremiyordum. O yüzden onu da değişmiştik. Yani değişmeyen tek şey ekran kartı, C diski (SSD) ve PSU. Bunlardan biri -ki ekran kartı zaten sebep olamaz diye düşünüyorum.- Keşke mavi ekran sorunu için buraya konu açsaydım, çok ilgilendiniz sorunum ile teşekkür ederim.

Memtest 86 ile RAM'lerini test et, OCCT ile PSU testine sok kapanma vs oluyor mu kontrolunu sagla. Sonucları beni etiketleyerek paylas, konunun disk ile alakası yok.

Diske Benchmark'ı nereden yapacağım. CrystalDiskInfo'yu indirdim ancak burada sadece sağlığını vs. gösteriyor.
CrystalDiskMark linki attım diye görüyorum ben. İnfo programına düşmemen gerekiyor.

Dead by Daylight LogFile dosyasını Process Monitor ile mi oluşturacağım?
Aynen öyle.

O zamanlar HDD'nin sağlığı CrystalDiskInfo'da %20 falandı ve bazen bir şey indiremiyordum. O yüzden onu da değişmiştik. Yani değişmeyen tek şey ekran kartı, C diski (SSD) ve PSU. Bunlardan biri -ki ekran kartı zaten sebep olamaz diye düşünüyorum.- Keşke mavi ekran sorunu için buraya konu açsaydım, çok ilgilendiniz sorunum ile teşekkür ederim.
Şöyle net bilgiler versen her şey daha sağlıklı ilerleyebilir. SSD, PSU ikilisini kontrol edebilirsin yukarıda dediğim gibi. OCCT Power testi bunlardan biri. Bir diski kontrol etmek için de o olmadan sistemi kullanmak en anlaşılabiliri olacaktır.

Bunlara ek olarak Afterburner ile oyunlarda çökme anında sistemdeki kullanımları kontrole al. Herhangi parçada bir anormallik oluyor mu diye kontrol et. Tüm kontrolden sonra sonucu yazman en güzeli olur.

Crystaldiskmark linki attım diye görüyorum ben. İnfo programına düşmemen gerekiyor.

Aynen öyle.

Şöyle net bilgiler versen her şey daha sağlıklı ilerleyebilir. SSD, PSU ikilisini kontrol edebilirsin yukarıda dediğim gibi. OCCT Power testi bunlardan biri. Bir diski kontrol etmek için de o olmadan sistemi kullanmak en anlaşılabiliri olacaktır.

Bunlara ek olarak Afterburner ile oyunlarda çökme anında sistemdeki kullanımları kontrole al. Herhangi parçada bir anormallik oluyor mu diye kontrol et. Tüm kontrolden sonra sonucu yazman en güzeli olur.
İlk önce dediğiniz gibi diskleri test ettim; sonucun fotoğrafını koyarım. Sonra OCCT uygulamasını indirip test tuşuna bastığım anda PC dondu. Yani kapanmadı da bıraksam öyle kalacak. Bilgisayarı yeniden kapat aç yapıp tekrar denedim yine aynısı. Sorunun bu olduğunu düşündüğümden diğer dediğiniz aşamaları yapmadan size yazmak istedim.
1712452321832.webp
1712452316879.webp