Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Xiaomi telefonlar iyi diyebiliyorum ama dediğin Redmi.

O yazılım işte 12 GB RAM, dimensity 9300, 9400, Snapdragon 8 konulan telefonları birkaç yıl sonra stabilliğiyle tokatlıyor. Sen günün için telefon alırsın ama IP telefonlar yıllar sonra artıya çıkıyor. Android'ler 8 GB kullanırken IP 4 GB ile kasmıyorsa boşuna RAM, işlemci konusuyla hava basılmasına gerek yok.

Yük altında IP akıcı oluyor ama diğerleri de kasmıyor abartmayalım.

Peki. Gelelim o konuya şimdi.

Sizin Android'iniz neden statü göstergesi değil de iPhone statü göstergesi peki? Statü göstergesi olmayı neden aşağılık bir şeymiş gibi görüyorsunuz? Çıkardığın bir ürünü premium bir statü göstergesi haline getirmek de muazzam bir başarıdır. iPhone bir telefondan öte, bir his ve deneyimdir. Apple her yeni iPhone çıkardığında cam fanuslar içinde nadide bir esermiş gibi sunar ve pazarlar. iPhone her zaman özel hissettirir.

iPhone tercih sebebi buysa eğer ben bunun da arkasında dururum bu yüzden.

Bir ülkede 3 maaşıyla iPhone için kredi çeken kişiyi övmek mi?

Orta segment diye 1,5 metreden yere düşüp kırılsın mı yani? Bu kadar alçaltmayın kriterlerinizi, sonuçta para veriyoruz bunlara. Ayrıca Apple askeri telsiz üretmiyor basit bir telefon üretiyor. iPhone sağlam oluyorsa Samsung'un telefonları da olacak.

Segment farkı var diye masumlaştırmayalım biri 1,5 metreden düşüp bozuluyor öteki de 2. kattan düşüp bozuluyor.
İkisinde de kılıf var mıydı?

iPhone'un statu gostergesi oldugu dusuncesi de ilginc ve takdire sayan. Ben senelerdir telefon piyasasinin icindeyim ve birisi ikinci el iPhone almak istediginde kafamda otomatik sekilde "enayi" kelimesi beliriyor. Ama sokaktaki random bir sahis icin bu harbiden bir statu gostergesi. Bugune kadar hicbir iPhone duskunu kullanicinin telefon hakkinda basit 3-5 bilginin otesine gidebildigini gormedim. Ama Cinli amiral bir cihaz satin alanlar, -kagit ustu okuduklari icin- her dedigi dogru olmasa da yarim saat anlatir durur telefonu. "Kamerasi soyle iyi, ekrani soyle guzel." seklinde falan, deneyimle sabittir. Hatta zorla arkadasin telefonunu cikartip kiyaslama falan yaptirirlar, bir arastirma ugrasi doner. Demek istedigim, diger tarafta bu statu gostergesi ve ilgisi biraz temelsiz.

Yine de tebrik edebilmek lazim ki gercekten cogu insanda su algi var: iPhone iyidir, gerisi tirttir. Bunu oturtabilmisler, helal olsun. Yil olmus 2025 hala genclerde boyle bir yonelme var ve katiliyorum, bu gercekten bir basaridir. Bunu Samsung cihazlardaki zum algisina benzetebiliriz. Birisi ortama S Ultra cihaz koydugunda hemen 100x zum denenir, halbuki Cinliler telefotoda gecmeye basladi bile. Samsung da bu algiyi oturtmus mesela.

Ayrica ricamdir, 300 dolarlik bir telefon ile 800 dolarlik bir telefonun uzun omurlulugunu veyahut dayanikliligini kiyaslamayin.

iPhone'un statu gostergesi oldugu dusuncesi de ilginc ve takdire sayan. Ben senelerdir telefon piyasasinin icindeyim ve birisi ikinci el iPhone almak istediginde kafamda otomatik sekilde "enayi" kelimesi beliriyor. Ama sokaktaki random bir sahis icin bu harbiden bir statu gostergesi. Bugune kadar hiçbir iPhone duskunu kullanicinin telefon hakkinda basit 3-5 bilginin otesine gidebildigini gormedim. Ama cinli amiral bir cihaz satin alanlar, -kagit ustu okuduklari icin- her dedigi dogru olmasa da yarim saat anlatir durur telefonu. "kamerasi soyle iyi, ekrani soyle guzel." seklinde falan, deneyimle sabittir. Hatta zorla arkadasin telefonunu cikartip kiyaslama falan yaptirirlar, bir arastirma ugrasi doner. Demek istedigim, diger tarafta bu statu gostergesi ve ilgisi biraz temelsiz.

Yine de tebrik edebilmek lazim ki gercekten cogu insanda su algi var: iPhone iyidir, gerisi tirttir. Bunu oturtabilmisler, helal olsun. Yil olmus 2025 hala genclerde boyle bir yonelme var ve katiliyorum, bu gercekten bir basaridir. Bunu Samsung cihazlardaki Z'um algisina benzetebiliriz. Birisi ortama s Ultra cihaz koydugunda hemen 100X Z'um denenir, halbuki cinliler telefotoda gecmeye basladi bile. Samsung da bu algiyi oturtmus mesela.

Ayrica ricamdir, 300 dolarlik bir telefon ile 800 dolarlik bir telefonun uzun omurlulugunu veyahut dayanikliligini kiyaslamayin.

Statü derken dediğimiz şey üstün bir cihaz haline getirilmesi. Özünde telefon ama unutuluyor gibi Türkiye'de. Bunun dışında kesinlikle doğru.

Kardeşim anlama kapasitende sıkıntı mı var? Ben iPhone alanı mı övüyorum sence? Ürününü bir prestij ürünü haline getiren pazarlama dahisi Apple'ı övüyorum.

Apple zaten pazarlamada dahi buna zıt bir şey demedim.

diger tarafta bu statu gostergesi ve ilgisi biraz temelsiz.

Bence de. 2013'lü yıllarda olsak hadi statü falan dersin, o zaman iPhone sahibi olan bir avuç insan vardı ülkede. Şimdi hemen hemen herkesin elinde var. Yani hava atmak için o zamandan bu zamana çok fazla şey çıktı, ulaşılabilirliği çok düşük olan epey ürün var. iPhone bunlardan birisi değil. Bugün hangi teknoloji mağazasına gidersen git, her yerde iPhone var. Fiyat olarak ulaşılması çok zor görünse de değil, zor olsa herkesin elinde olmazdı.

"İnşaat işçisinin elinde bile var" geyiğine gözümle görmesem inanmayacaktım ama gözlerimle defalarca kere gördüm. Adamın üstü başı kir pas içinde, cebinde 15 Pro var. Statüsüne önem verse üstü kir pas içinde olmazdı zaten.

Geçenlerde eve bir iş için tamire geldiler, adam iPhone şarj aletin var mı diye acıklı gözlerle sordu. Yok ama Powerbank var ona takalım dedim, o kadar sevindi ki anlatamam. Buradan çıkarılması gereken şeyi kendin çıkar mesela.

Kullanımları aşırı basit cihazlar oldukları için rağbet gördüklerini düşünüyorum ben. Bu basitlik iyi anlamda bu arada, sen ve yapacağın iş arasına çok fazla girmemeye gayret ediyor bu telefonlar ve verdikleri radikal kararlar var. Bu yönüyle biraz Gnome'a benziyor. Bir de yağ gibi akan bir arayüz, bal dök yala animasyonlar ile birleşince bağımlısı olunuyor.

Bir de tüketim alışkanlıkları hususunda akıllı telefon piyasası müşteri sadakati çok yüksek bir sektör. Android tarafını zaten anlatmama gerek yok, benden 20 kat daha iyi biliyorsun.

İşin özünde pazarlama ve kapitalizm var kısacası.

@Oreki, yani statü yanlış kelime ama dediğim şeyi anlatabildiğimi düşünüyorum. Android ile iOS basitliği konusunda Android daha basit. Bluetooth ile falan kolayca aktarım var. Apple karşıtı değilim btw. iPad güzel cihaz olduğundan yanına kullanımı rahatlatmak için iPhone almayı da Android telefon+iPad yerine de düşünüyorum çünkü Apple çok kapalı sistem. Ancak dediğim gibi Android de iOS kadar basit. En kötü ihtimal düzeni değiştirirsin ama çoğu kutudan Apple düzeni olarak cıkıyor.

@Oreki, yani statü yanlış kelime ama dediğim şeyi anlatabildiğimi düşünüyorum. Android ile iOS basitliği konusunda Android daha basit. Bluetooth ile falan kolayca aktarım var. Apple karşıtı değilim btw. iPad güzel cihaz olduğundan yanına kullanımı rahatlatmak için iPhone almayı da Android telefon+iPad yerine de düşünüyorum çünkü Apple çok kapalı sistem. Ancak dediğim gibi Android de iOS kadar basit. En kötü ihtimal düzeni değiştirirsin ama çoğu kutudan Apple düzeni olarak cıkıyor.

Mesajı size ithafen yazmadım. @Violett haricinde konudaki mesajların hiçbirisini okumadım zaten.

Apple Store'da satın alıp, iade ettiğin ilk birkaç ürünü hâlâ kullanabiliyorsun. Sence bu adamlar enayi mi? Yazılımdan anlamadıkları için mi iade ettiğin ürünü telefonundan kaldırmıyorlar? Adamlar cömert bile. Abim defalarca yapmıştı bunu.

Ürünlerinin fiyatı kalitesiyle aynı. Ailemde en düzgün teknolojik cihaz kullanan kişiyim ona rağmen Samsung A34'üm 1,5 metreden düşerek 1 yıl dayandı. Ama ailemin iPhone telefonları yıllarca gitti. Abimin telefonlarını aşırı hor kullanır hatta iPhone 14'ü 2. kattan düştü hiçbir şey olmadı. :D

Xiaomi'nin telefonlarından hiç uzun uzun bahsetmeyeceğim yazılımlarıyla zaten kendi kendine biten telefonlar. Bir güncelleme gelmişti telefon ekranı kapalıyken bile yüksek ısıya ulaşıyordu, şarja takınca alev alıyordu telefon eriyecek sanıyordum, telefonun şarjı aşırı hızlı bitiyordu.

Abim birkaç haftaya yurt dışına gidecek oradan bana Pro Max veya Plus getirecek modeli farketmeksizin, yeter ki şarjı uzun gitsin. Android'in verdiği özgürlükten dolayı hep sevmişimdir ama uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Samsung'a ve Xiaomi gibilerine tövbe ettim.
Ben iPhone kötü mü dedim?

Telefonu aldım, neyle şarj edeceğim? Niye kutudan çıkması gereken bir şey için ekstra para veriyorum?

Yarın telefonlardan pili çıkarsa, hiç şüphem yok, sen ve diğer üye gibiler yine aynı fanboylukla savunacaksınız. O yüzden boşuna açıklama yapma gereği duymuyorum.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.