@Doge

1717507020770.webp

Kirmizi hat pozitif, turuncu hat fana giden sinyal hatti mavi ise negatif hat.

Bu arada fan ile pot arasina bir transistor baglaman daha iyi olabilir hassasiyet acisindan.

@Yuki Bendeki şemanın tek fanlı hali gibi görüyorum.

Transistörün devrede olup olmaması arasındaki farklar neler olur acaba?

Transistörün devrede olup olmaması arasındaki farklar neler olur acaba?
Dedigim gibi daha hassas kontrol icin konulabilir, motora uygulanacak akimi da transistor sayesinde ayarlayabilirsiniz. Gerekli degil sadece oneri olsun diye yazdim. Ek olarak yukseltec gorevi gordugu icin daha az guc ile motoru surebilirsiniz.

Dedigim gibi daha hassas kontrol icin konulabilir, motora uygulanacak akimi da transistor sayesinde ayarlayabilirsiniz. Gerekli degil sadece oneri olsun diye yazdim. Ek olarak yukseltec gorevi gordugu icin daha az guc ile motoru surebilirsiniz.
Peki hangi tip transistör gerekiyor ve bu şemada nereye konumlandıracağım?

Eski bir modem PCB'si var, onu bulursam ve uygun transistör varsa PCB'den sökebilirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Power MOSFET daha iyi olur ama onu bir de sogutman gerekecek daha basit olarak NPN bir transistor alabilirsin.
Fanların radyatör bloğu da olacak, bloğun altına termal macunla sürüp bir şekilde sabitleyebilirim. Düzeneğin iç kısmında sürekli hava akışı olacak zaten.

Power MOSFET'leri internette bulamadım. Fikir verirseniz veya link atabilirseniz daha rahat araştırabilirim.

E (emitter) ucunu dogrudan baglayabilirsin.
Fanın pozitif kablosuna, değil mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
NPN transistörlerin de birçok farklı numaralı modelleri var. Hangisini önerirsiniz?

Bunun terchini elindeki fanin calisma voltaji ve akim degerlerine gore yapman gerek, ardindan tum NPN transistorlerin listesini bularak ona gore secimini yapabilirsin.

Ek olarak birden fazla fanim var demistin sanirim, eger oyle ise direkt surucu modulude alabilirsin cunku birden fazla motoru kontrol etmek istersen transistorler ile H koprusu kurman gerek ki bu hem ugrastirici olur hem de daha fazla transistor gerektirir. Modul olarak L298N yeterli olur gibi senin devrene.