@Yuki Hayır, her fanı ayrı ayrı kontrol etmek yerine potansiyometre ile hepsini manuel olarak kontrol etmek istiyorum.

Uygun modelleri bulamadım ama potansiyometre kargodan gelene kadar transistörler bekleyebilir.

Bunun terchini elindeki fanin calisma voltaji ve akim degerlerine gore yapman gerek, ardindan tum NPN transistorlerin listesini bularak ona gore secimini yapabilirsin.
Evde şu modelden 2 tane buldum:

IMG_20240604_195410_907.webp
  • Fanlar: 3x 12V/0.15A
  • Adaptör: 12V/1A
  • Potansiyometre: 10 kOhm
@Yuki Bu transistörler yapacağım devreye uyar mı sizce?
Datasheet'ini bulamadım.

Son düzenleme:
Cift transistor ile yapabilecegin sey sadece fanin donus yonunu kontrol etmek olur.
Saat yönünün tersine döndürebilirim yani? ilginç.

@Yuki Potansiyometre ile denedim, aralığı çok kısa da olsa hızını ayarlayabildim ama bir süre sonra çalışmamaya başladı. Birçok kez aç kapa yaptığımdan sanırım, emin değilim. Yanlış bağlantı da yapmadım. Şimdi potansiyometrenin içinden yanık kokusu geliyor.

12V ile nasıl bozulabilir ki?

Son düzenleme:
Verdigin akım degeri yüksek gelmis olabilir bu durumda pot'u da transistor ile dusuk akımla besleyip ardindan yine baska bir transistor ile de sinyal cikisini yukseltmen gerekecek.
Adaptörün 1A akımıyla nasıl yanabilir ki? Fan sorunsuz çalışıyorken pot'u çevirerek gücü kestim, tekrar açtığımda çalışmadı. Pot, 10 kOhm dirence sahip.