GİRİŞ
Herkese selam, kısa bir rehber olacak ve rehberimde size nasıl işlemcinizin turbosunu kapatacağınızı göstereceğim. "Bu benim nerede işime yarayacak?" diyecekler için bilgisayarı çok ısınan arkadaşlar, işlemci kullanmayan ağır oyunlar oynadıkları zaman işlemcinin turbolarını kapattıklarında hem ekran kartında hem de işlemcide hatırı sayılır bir sıcaklık düşüşü ve en fazla 5-10 FPS kaybı yaşayacaklar. Hatta bazı oyunlarda 1-2 FPS kaybı ile de kapatılabiliyor bu durum FAKAT oyun esnasında çok nadir de olsa anlık kasmalar ve ara sahnelerin yüklenmesinde yavaşlık yaşayabilirsiniz. Hadi başlayalım!

GELİŞME
Öncelikle ThrottleStop adlı uygulamayı indiriyoruz. Bu uygulamadan isterseniz undervolt işlemlerinizi de yapabilirsiniz. Uygulamayı açtığınızda böyle bir ekran gelecek:

1703964291335.webp

Sol altta gördüğünüz "Disable Turbo" tuşuna basıp tekrar sol alttan "Save" tuşuna basarsanız turboyu kapatmış olacaksınız.

BONUS
Eğer kendiniz voltaj ayarlarınızla oynamak isterseniz "FIVR" tuşuna basın.

1703964555585.webp

Karşınıza şöyle bir ekran gelecek:

1703964606011.webp

Burada "FIVR Control" yazan panelden tek tek seçip hepsinin voltajını ayarlayabilirsiniz. En son çıkarken de sağ alttan "OK - Save voltages immediately." butonunu işaretleyip "Apply" butonuna tıklamayı unutmayın.

SONUÇ
Şu anda elimde fotoğraflı bir kanıt bulunmamakta fakat kendiniz de göreceksiniz ısı kaybını. Oyuna girdiğim zaman her iki sonucu da atarım. Ayrıca fotoğrafsız bilgi vermek gerekirse RDR 2'de 90 derece işlemci, 82 derece ekran kartı var iken turboyu kapatınca işlemci 74, ekran kartı da 74-75 arasında oluyor. Ayrıca da 80 FPS alır iken 78 FPS'e falan düşüyor. Herkese iyi oyunlar ve iyi sosyaller dilerim!

Son düzenleyen: Moderatör:
Örneğin evinizdeki lambayı düşünün, voltaj düştüğünde tam aydınlatma yapmaz, çoğu kez düşük voltajdan patlar. Cihazın işlemci voltajını düşürmek demek anakartını işlemcisini yakmaya davetiye çıkartmak demektir.
Cihazın elektronik direnç, kondansistör, transistör gibi parçalarına zarar verir. Elektrikte düşük akım direnç oluşturur, bu akım bir yerde birikir, farklı bir noktadan patlatır.

Islemcinin hangi voltaj araliginda calisacagi bellidir. Bu araliklarin disina cok cikmadiginiz surece sorun yok.

Islemcinin hangi voltaj araliginda calisacagi bellidir. Bu araliklarin disina cok cikmadiginiz surece sorun yok.

Söylediğiniz overclock için geçerli siz göz göre göre milletin bilgisayarını yakmaya davetiye oluşturmuşsunuz bu işlemi yapanların bilgisayarları zarar görmüş olsa karşılayacak mısınız?

Örneğin evinizdeki lambayı düşünün voltaj düştüğünde tam aydınlatma yapmaz çoğu kez düşük voltajdan patlar

Verdiğiniz örnek yanlış gibi geldi bana. İşlemci kendisi voltajını kısıtlamaya başlıyor ve ayrıca işlemcide böyle bir ayar var zaten. Turbo Mod diye bir olay olmazdı eğer dediğiniz gibi olsaydı. Ayrıca arkadaşın dediği gibi voltajı 50'dan 5-10'a çekmediğimiz sürece sıkıntı yok ki Turbo mod bu işi otomatik hallediyor. Ayrıca voltajı kendimiz değiştirirsek kararlılık testleri yapıp bilgisayarın normal çalışıp çalışmadığını kontrol edebiliriz. Fazla abartıyorsunuz gibi.
Ayrıca isterseniz buna da bakabilirsiniz:

Söylediğiniz overclock için geçerli siz göz göre göre milletin bilgisayarını yakmaya davetiye oluşturmuşsunuz bu işlemi yapanların bilgisayarları zarar görmüş olsa karşılayacak mısınız?
Ben undervolt yaptığı için bilgisayarı bu şekilde arızalanan bir insan hiç duymadım. Techolay üyeleri aynı zamanda Technopat'ın da üyeleridir. Biz ne duyduk ne de gördük Türkiye'nin en büyük forumunda. Anakart üzerindeki güç bileşenleri de bunun için. Gerekli akımı stabilite bozulana kadar sağlayabilir, stabilite bozulduğunda da suç işlemcidedir, anakarttaki parçalarla alakalı değildir. O da bilgisayarı bozmaz, eskisinden daha yüksek ancak normalden daha düşük bir değer girer ve devam edersiniz.

Daha önce undervolt yapıp kararlılık testlerini de yaptıktan sonra -ki en fazla bilgisayar açılmaz diye biliyorum yetersiz voltajtan- bilgisayarı patlayan bir insan gördünüz mü acaba?

Verdiğiniz örnek yanlış gibi geldi bana. İşlemci kendisi voltajını kısıtlamaya başlıyor ve ayrıca işlemcide böyle bir ayar var zaten. Turbo mod diye bir olay olmazdı eğer dediğiniz gibi olsaydı. Ayrıca arkadaşın dediği gibi voltajı 50'dan 5-10'a çekmediğimiz sürece sıkıntı yok ki Turbo mod bu işi otomatik hallediyor. Ayrıca voltajı kendimiz değiştirirsek kararlılık testleri yapıp bilgisayarın normal çalışıp çalışmadığını kontrol edebiliriz. Fazla abartıyorsunuz gibi.
ayrıca isterseniz buna da bakabilirsiniz:

Demek ki AMD ve Intel TDP değerilerini boşuna yapmış onlar bilmiyormuş. Bu iş otomobil sektöründeki VW grubunun act teknolojisine benzemez onunla karıştırmayın. Silindir kapatmıyorsunuz basit deney yapın 9V pil alın 12v LED lambayı çalıştırmak için elinizde tutun kablonun ucundan demek istediğim net açık bir şekilde anlaşılır.

Demek ki AMD ve Intel TDP değerilerini boşuna yapmış onlar bilmiyormuş.

Siz voltajı ne kadar düşürdüğümüzü düşünüyorsunuz acaba? Yüksek bir şey yapmıyoruz, işlemciyle gelen bir özelliği devre dışı bırakıyoruz ısınmasın diye. Düşük voltajın tek dezavantajı performansı azaltır. Voltaj sayesinde çalışıyor işlemci zaten. Gerekli voltajı verdiğiniz zaman yeter zaten. Üstü performans için oluyor. Siz hiçbir işlemcinin ana ekranda 50 Watt kullandığını gördünüz mü? Oyun esnasında voltaj isteği geliyor daha üst performans için. Bunu engellerseniz de voltajın çıkabileceği noktaya kadar performans değerleri alırsınız. Bilgisayarınız gerekli voltajı alamıyorsa açılmaz ayrıca. Patlamaz yani. Uzun süredir de Turbo modu kapalı kullanıyorum. Kendimde hiçbir sorun da yaşanmadı/yaşayan bir tek insan bile görmedim Technopat'ta. İyi Sosyaller dilerim.

Son düzenleme:
Demek ki AMD ve Intel TDP değerilerini boşuna yapmış onlar bilmiyormuş. Bu iş otomobil sektöründeki VW grubunun act teknolojisine benzemez onunla karıştırmayın. Silindir kapatmıyorsunuz basit deney yapın 9V pil alın 12v LED lambayı çalıştırmak için elinizde tutun kablonun ucundan demek istediğim net açık bir şekilde anlaşılır.
Piyasada "silicon lottery" diye bir terim vardır. Silikon tabaklardan işlemci oyup kesmek çok hassas iştir. Bu sebeple her kesilen işlemci aynı kalitede olmaz. Özellikle her işlemcinin çalışabileceği kesin değerler seçilir. Bunun altına düşüp yükselebilmesi ise hangi işlemciye denk geldiğinize bağlıdır. Eğer iyi bir işlemciye denk gelirseniz daha düşük voltaja düşürerek güç tüketimini daha da azaltabilir, overclock yapmak istiyorsanız daha yüksek voltajı da kaldırabilir işlemci. Anakartlar gerekli akımı sağlayacak kadar güçlüdür, hangi voltajda çalışabileceği ise "silicon lottery" yani hangi çip size çıkarsa. Benim orta seviye B550 anakartım işlemciye gerekirse 160A'e kadar verebilir ancak işlemcim olan Ryzen 5 5600, en fazla 90A çekebiliyor. :)

Örneğin evinizdeki lambayı düşünün voltaj düştüğünde tam aydınlatma yapmaz çoğu kez düşük voltajdan patlar cihazın işlemci voltajını düşürmek demek anakartını işlemcisini yakmaya davetiye çıkartmak demektir.
Cihazın elektronik direnç kondansistör transistör gibi parçalarına zarar verir elektrikte düşük akım direnç oluşturur bu akım bir yerde birikir farklı bir noktadan patlatır.
Çok yanlış bir bakış açısı. Bu işlemciler zaten belli bir voltaj aralığında çalışabilecek şekilde üretiliyorlar, bunlar lamba değil. Düşük enerji gerektiren işlemlerde kendi kendine aldığı enerjiyi ayarlayabilirler. Burda turbo boost kapatılarak yapılan işlem de, işlemci 30W da çalışır 130Watt'da da ben bunu düşük güç modunda 30W ile kullanıcam demek. Bir çok bilgisayarda zaten kendisi ile gelen bir özelliği bu kadar zararlı görmeniz saçma bence.

Çok yanlış bir bakış açısı. Bu işlemciler zaten belli bir voltaj aralığında çalışabilecek şekilde üretiliyorlar, bunlar lamba değil. Düşük enerji gerektiren işlemlerde kendi kendine aldığı enerjiyi ayarlayabilirler. Burda turbo boost kapatılarak yapılan işlem de, işlemci 30W da çalışır 130Watt'da da ben bunu düşük güç modunda 30W ile kullanıcam demek. Bir çok bilgisayarda zaten kendisi ile gelen bir özelliği bu kadar zararlı görmeniz saçma bence.
Çok yüzeysel hatta yanlış denebilecek bir şekilde anlatmışım lakin temelde dediğim şey doğru. Turbo boost özelliğinin kapatılmasından kaynaklı düşük enerji kullanımı zararlı değil, bunu işlemcinin kendisi kullanıyor zaten.

Çok yanlış bir bakış açısı. Bu işlemciler zaten belli bir voltaj aralığında çalışabilecek şekilde üretiliyorlar, bunlar lamba değil. Düşük enerji gerektiren işlemlerde kendi kendine aldığı enerjiyi ayarlayabilirler. Burada Turbo Boost kapatılarak yapılan işlem de, işlemci 30W da çalışır 130Watt'da da ben bunu düşük güç modunda 30W ile kullanacağım demek. Birçok bilgisayarda zaten kendisi ile gelen bir özelliği bu kadar zararlı görmeniz saçma bence.

Ben basitçe lamba olarak örnek verdim, bu cep telefonu da olabilir. Elektrikte düşük akım direnç yapar, direnç ise ısıya dönüşür yakar, olay bu. Ben işlemcinin en düşük akımda çalışacağını da biliyorum ancak en ufak bir voltaj dengesizliği olduğunda direk patlatır, reset atmaz kapanmaz bu fizik kuralıdır. Buradaki ve dünya çapındaki insanların bilgisayarları neden yansın? Bugün i5 işlemcisi yanan birinin cebinden en az ₺2.000 para çıkacak neden çıksın? Herkesin evinde kaçak akım rölesi var mı?

İşlemci voltaj düşürme konusunda AMD ve Intel tarafında doğrulanmış yazı var mı?

Çok yanlış bir bakış açısı. Bu işlemciler zaten belli bir voltaj aralığında çalışabilecek şekilde üretiliyorlar, bunlar lamba değil. Düşük enerji gerektiren işlemlerde kendi kendine aldığı enerjiyi ayarlayabilirler. Burada Turbo Boost kapatılarak yapılan işlem de, işlemci 30W da çalışır 130Watt'da da ben bunu düşük güç modunda 30W ile kullanacağım demek. Birçok bilgisayarda zaten kendisi ile gelen bir özelliği bu kadar zararlı görmeniz saçma bence.

Çok yüzeysel hatta yanlış denebilecek bir şekilde anlatmışım lakin temelde dediğim şey doğru. Turbo Boost özelliğinin kapatılmasından kaynaklı düşük enerji kullanımı zararlı değil, bunu işlemcinin kendisi kullanıyor zaten.

Turbo Boost BIOS üzerinden kapatılır 3. parti yazılım ile değil o yazılım base clock değeri ile oynuyor sadece Turbo Boost'a erişemez BIOS seviyesinde değil. Bilgisayar açılır BIOS'tan bip sesi duyarsınız donanım kontrolü yapar sistemin açılmasına izin verir.

Son düzenleyen: Moderatör: