Herkese iyi sosyaller.

Sistemim,
  • CPU R7800X3D.
  • GPU MSI RTX 4070 Ti.
  • RAM 6000MHz CL30.
  • Anakart MSI X670 Carbon Wi-Fi
  • Soğutucu Lian Li galahad 360mm.

Yaklaşık 1 aydır Cooler Master TD500 kasa içerisinde kullanmaktaydım. Bu ekipmanlar ile TD500 içerisinde işlemcim boşta 45 derecelerde oyunlarda ise Max 65-66 derece oluyordu. Birkaç gün önce kasamı daha büyük soğutması daha iyi olur diye Cooler Master HAF 700 ile değiştirdim. O andan itibaren işlemci boşta 55-60 oyunlarda ise 75-80 dereceyi görmeye başladı. Kasa değişimi yaparken anakartı bütün olarak yeni kasaya geçirdim yani işlemci soğutucu pompasını sökmedim. Bu sıcaklıkları görünce pompa kaymış olabilir diye söküp macun yenileyip tekrar soğutucu kurulumu yaptım sonuç değişmedi. TD500'den HAF 700'e geçince böyle bir durum olabilir mi fikri olan var mıdır?

Kasanın hava akışında sorun olabir.

Bu şekilde hocam yani fanlar altta radyatör üste olacak şekilde içeride olan havayı dışarı atacak olarak montajlı ki TD500 kasada da aynı şekilde montajlıydı hocam.

Açıkçası olabilecek en iyi şekilde takılıymış zaten. Sıvı soğutmanın kasa hava akışından bu denli etkilenmemesi lazım ki HAF 700 de iyi model. Önde de 3x12 radyatör desteği vardır, oraya takıp dene bir de.

Açıkçası olabilecek en iyi şekilde takılıymış zaten. Sıvı soğutmanın kasa hava akışından bu denli etkilenmemesi lazım ki HAF 700 de iyi model. Önde de 3x12 radyatör desteği vardır, oraya takıp dene bir de.

Aynen hocam sıvı soğutma sisteminin hava akışından bu kadar etkilenmiş olması benim de mantığıma oturmuyor ama durum bu şekilde maalesef başka donanımsal veya yazılımsal fark etmediğim bir durum yoksa tabii ki.

Evet arkadaşlar eski kasama geri döndüm fakat ne hikmetse bu dönüşte fayda etmedi sıcaklıklar hala boşta 60 derecelerde inanılır gibi değil sadece kasa değiştirmek istedim başıma gelmeyen kalmadı eski kasama dönmüş olsam bile yine olmadı. İlginç şekilde BIOS'a girmek istediğimde A6 hatası alarak BIOS ekranında mouse ve klavye çalışmaz oluyor bazen de Windows açılırken 0D hatası alıp görüntü gelmiyor cidden neler yaşıyorum çözemedim bilgili olan lütfen yardım etsin.

Son düzenleme:
Aynen hocam sıvı soğutma sisteminin hava akışından bu kadar etkilenmiş olması benim de mantığıma oturmuyor ama durum bu şekilde maalesef başka donanımsal veya yazılımsal fark etmediğim bir durum yoksa tabii ki.

Evet arkadaşlar eski kasama geri döndüm fakat ne hikmetse bu dönüşte fayda etmedi sıcaklıklar hala boşta 60 derecelerde inanılır gibi değil sadece kasa değiştirmek istedim başıma gelmeyen kalmadı eski kasama dönmüş olsam bile yine olmadı. İlginç şekilde BIOS'a girmek istediğimde A6 hatası alarak BIOS ekranında mouse ve klavye çalışmaz oluyor bazen de Windows açılırken 0D hatası alıp görüntü gelmiyor cidden neler yaşıyorum çözemedim bilgili olan lütfen yardım etsin.

Anakartın arka plakada olan clear CMOS butonuna basıp BIOS sıfırlayıp deneyin.

Eco mode vs. açmış mıydınız daha önceden.

Anakartın arka plakada olan clear CMOS butonuna basıp BIOS sıfırlayıp deneyin.

Eco mode vs. açmış mıydınız daha önceden.

Hayır hocam eco mod açık değildi sadece EXPO açıktı ayrıca CMOS sıfırlaması da yaptım çünkü A6 hatası ve 0D hatası verdiğinde o şekilde PC'yi başlatmıştım.

İlginç şekilde BIOS'a girmek istediğimde A6 hatası alarak BIOS ekranında mouse ve klavye çalışmaz oluyor bazen de Windows açılırken 0D hatası alıp görüntü gelmiyor cidden neler yaşıyorum çözemedim bilgili olan lütfen yardım etsin.

BIOS'unuz güncel mi? 7D70V1K1(beta version) 2024-08-29
Bende boştayken 50 derece altında bir şey açınca anlık 50-60 derecelere fırlıyor geri düşüyor. Yükte 55-65 derece. Curve optimizer yapılı bu arada.
Arctic 2 360mm ve cougar mx600 ile kullanıyorum.

Desktop Screenshot 2024.09.11 - 17.06.45.20.webp

BIOS'unuz güncel mi? 7D70V1K1(beta version) 2024-08-29
Bende boştayken 50 derece altında bir şey açınca anlık 50-60 derecelere fırlıyor geri düşüyor. Yükte 55-65 derece. Curve Optimizer yapılı bu arada.
Arctic 2 360mm ve Cougar MX600 ile kullanıyorum.

Eki Görüntüle 82547

Son sürüm BIOS güncellemesi yapmıştım. İlginç şekilde kasa değişimi sonrası sıcaklıklar yükseldi 60 dereceleri buluyor boş haldeyken. Fakat ilk açılışta işlemci boşta 48 derecelere kadar düşüyor sonra boşta dururken bir yarım saat kırk dakika sonra sıcaklık kendi kendine 55-60 dereceye kadar yükselmiş oluyor.

Son sürüm BIOS güncellemesi yapmıştım. İlginç şekilde kasa değişimi sonrası sıcaklıklar yükseldi 60 dereceleri buluyor boş haldeyken. Fakat ilk açılışta işlemci boşta 48 derecelere kadar düşüyor sonra boşta dururken bir yarım saat kırk dakika sonra sıcaklık kendi kendine 55-60 dereceye kadar yükselmiş oluyor.

Boştaki sıcaklıklar kabul edilebilir değerlerde. Yükte 75-80 olması biraz fazla. Termal macunu yenileyip tekrar deneyin.

Boştaki sıcaklıklar kabul edilebilir değerlerde. Yükte 75-80 olması biraz fazla. Termal macunu yenileyip tekrar deneyin.

Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim fakat aynı işlemciyi aynı soğutucu ile kasa değiştirerek kullandım aradaki fark 15 dereceden fazla maalesef birinde boşta 45 iken birden 60 derece çıktı. Termal macun yenilemeside yaptım 3 kez fakat çare olmadı.

Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim fakat aynı işlemciyi aynı soğutucu ile kasa değiştirerek kullandım aradaki fark 15 dereceden fazla maalesef birinde boşta 45 iken birden 60 derece çıktı. Termal macun yenilemeside yaptım 3 kez fakat çare olmadı.

Oyunlarda 80 derece sorun yapmaz ama isterseniz all Core negative 15 girebilirsiniz. Stabilite testi yaptığınız zaman hata vermezse böyle kullanırsınız.