Denemediğim için bir şey diyemeyeceğim. DDR5'in veri yolu bayağı yoğun, CL değerleri bu sebeple kendi çapında yüksek.

Açıkçası frekansı düşürmeden aksine arttırarak 6200-6400MT/s, CL28 değerinde bırakabilirsiniz.
@Ayhan Dönmez hocamın verdiği ayarları kullanıyordunuz sanırsam, ki testlerden sorun çıkmamıştı.

Aynen sorun çıkmadı. 5200MHz CL18 deneyimlemek istiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
@ggbye, https://share.google/siXkjlWPViwWzdH4t
CL24 için kaynak var fakat iş burda bitmiyor. IMC'nin tabiri caizse altın olması lazım.

6000 CL26 kit haricinde CL24 çok ciddi voltaj istiyor. 1.7 VDD altına açan nadir H16A vardır. H16M zaten açamıyor direkt olarak. CL26 kit 6600 CL24 1.8 VDD civarına açıyor mesela, büyük nimet o yüzden. 1.4v sürümünden bahsediyorum, 1.45'lik o kadar iyi değil aslında.

Aynen sorun çıkmadı. 5200MHz CL18 deneyimlemek istiyorum.

CL22 ve altı boot etmiyor AM5'te.

Dual Rank'ta 6000 CL24 yapamazsın, @muhammetaktas122 gibi garanti garanti gezmen gerekebilir sonrasında. Aktif soğutma yok, Watercool yok, @Bandırmalı1965 LN2 yok. Bunlar lazım.

@Ayhan Dönmez hocam ChatGPT sordum da bunları yapmam gerektiğini söyledi. BIOS sıfırladım bizim ayarlar da çöp oldu. Vaktiniz var mı biraz ilgilenir misiniz? Ayalarımız böyle miydi?

Power down mode: Disabled.
Gear down mode: Disabled.
Memory context restore: Enabled.

1 saatlik teste daha bıraktım bu ayarlar ile var mı bi sorun? @LH44 Eki Görüntüle 217725

Eki Görüntüle 217723
1768227456373.webp

@ggbye Az daha sıkmayı dene böyle. SoC ve VDDP düşüremezsin, altında 6200 1-2-1 sende patlıyor. IMC limit bu. Gear kapalı zaten. 2 DPC kart yerine 1 DPC tercih etseydin SoC düşürme şansı olurdu. Şu anda sınırdasın. CL22 mümkün değil, CL24 de aynı şekilde mümkün değil. 6000 1:1 mod altı mantıklı değil AM5'te.

8-12-32-4-24 kısmını değişme, DR kitlerde o şekilde daha iyi çalışıyor.

@ggbye Şuradan kartına 2001 BIOS yükleyip 1.28 SoC falan deneyebilirsin belki. Bu BIOS'ta Refresh Mode değişti. tRFC kısmını 403 bırakabilirsin üçünü.

Zen ayarlarından AGESA sürümünü gösterme ayarını aç bir de. O şekilde görsel atman daha uygun.

VDD'yi minimize edersen CL26 vazgeçmen lazım bir de. Şu an ellemen gereken bir şey yok bu profilde. Yeni BIOS'ta tekrarda bak, VDDP 1.1 kalacak zaten. SoC 1.28 falan denersin. TUF kartında 1.3 SoC versen de boşta 1.29, yükte 1.28 düşürtüyor. LLC ayarı Level olarak düşük. MSI kartlarda LLC Level 7-8 şu anda. Tam verdiğin değerde tutuyor SoC voltajı. ASUS'ta bu durum mevcut değil. Pay bırakman lazım o yüzden 20 mV.

SoC LLC ayarı ve SoC Positive Offset ayarları BIOS dosyasında kitli. Patch yöntemi ile açabilirsin bu kitli ayarları. Onu da sen yapamazsın.

1.28 SoC + LLC Level 7 ile 1.3 SoC + Auto LLC yük altında eşit şeyler.

BIOS Update öncesi ASUS kartlarda Default ayarlara aldıktan sonra Save & Exit yap. Sonrasında EZ Flash Tool üzerinden güncellemen en doğrusu. @ggbye

6000 CL26 kit haricinde CL24 çok ciddi voltaj istiyor. 1.7 VDD altına açan nadir H16A vardır. H16M zaten açamıyor direkt olarak. CL26 kit 6600 CL24 1.8 VDD civarına açıyor mesela, büyük nimet o yüzden. 1.4v sürümünden bahsediyorum, 1.45'lik o kadar iyi değil aslında.

CL22 ve altı boot etmiyor AM5'te.

Dual Rank'ta 6000 CL24 yapamazsın, @muhammetaktas122 gibi garanti garanti gezmen gerekebilir sonrasında. Aktif soğutma yok, Watercool yok, @Bandırmalı1965 LN2 yok. Bunlar lazım.

Eki Görüntüle 217827

@ggbye Az daha sıkmayı dene böyle. SoC ve VDDP düşüremezsin, altında 6200 1-2-1 sende patlıyor. IMC limit bu. Gear kapalı zaten. 2 DPC kart yerine 1 DPC tercih etseydin SoC düşürme şansı olurdu. Şu anda sınırdasın. CL22 mümkün değil, CL24 de aynı şekilde mümkün değil. 6000 1:1 mod altı mantıklı değil AM5'te.

8-12-32-4-24 kısmını değişme, DR kitlerde o şekilde daha iyi çalışıyor.

@ggbye Şuradan kartına 2001 BIOS yükleyip 1.28 SoC falan deneyebilirsin belki. Bu BIOS'ta Refresh Mode değişti. tRFC kısmını 403 bırakabilirsin üçünü.

Zen ayarlarından AGESA sürümünü gösterme ayarını aç bir de. O şekilde görsel atman daha uygun.

VDD'yi minimize edersen CL26 vazgeçmen lazım bir de. Şu an ellemen gereken bir şey yok bu profilde. Yeni BIOS'ta tekrarda bak, VDDP 1.1 kalacak zaten. SoC 1.28 falan denersin. TUF kartında 1.3 SoC versen de boşta 1.29, yükte 1.28 düşürtüyor. LLC ayarı Level olarak düşük. MSI kartlarda LLC Level 7-8 şu anda. Tam verdiğin değerde tutuyor SoC voltajı. ASUS'ta bu durum mevcut değil. Pay bırakman lazım o yüzden 20 mV.

SoC LLC ayarı ve SoC Positive Offset ayarları BIOS dosyasında kilitli. Patch yöntemi ile açabilirsin bu kilitli ayarları. Onu da sen yapamazsın.

1.28 SoC + LLC Level 7 ile 1.3 SoC + Auto LLC yük altında eşit şeyler.

BIOS Update öncesi ASUS kartlarda Default ayarlara aldıktan sonra Save & Exit yap. Sonrasında EZ Flash Tool üzerinden güncellemen en doğrusu. @ggbye

Hocam 5200 CL18 yapamaz mıyız? Birçok cevap var kafam karıştı.

Hocam 5200 CL18 yapamaz mıyız? Birçok cevap var kafam karıştı.

Yapılamaz. CL24 de yapılamaz. 6200 CL26 en iyisi sana. Attığım BIOS sürümünü kur, 2001 olan. Sonrasında ZenTimings geçir attığım gibi. AGESA versiyonu arama ayarını aç Options kısmından programda. 1.28 SoC, 1.1 VDDP, 1.62 VDD, 1.45 VDDQ, 1.4 VDD IO denersin. tRFC 403 kalsın üçü.

Yapılamaz. CL24 de yapılamaz. 6200 CL26 en iyisi sana. Attığım BIOS sürümünü kur, 2001 olan. Sonrasında ZenTimings geçir attığım gibi. AGESA versiyonu arama ayarını aç options kısmından programda. 1.28 SoC, 1.1 vddp, 1.62 vdd, 1.45 vddq, 1.4 vdd IO denersin. tRFC 403 kalsın üçü.

Hocam ilk resimde atığınız ayarları yapayım teste bırakıyım. BIOS falan düşürmeyelim.

Hocam doğru mu ayarladım?

Bazı BIOS sürümleri geri döndürülemiyor sorun yaşar mıyız? BIOS kaydetiğim ayarlar var direk yükleyip değiştirebilir miyiz uğraşmadan?

Eki Görüntüle 217842

USB'den atıp denersin yine. AGESA değiştiği için problem olabiliyor. O durumda yeni BIOS'ta rastgele bir profil kaydedip yükledikten sonra USB'deki eski profili atman sorunu çözüyor.

Yeni AGESA'da 1.3 SoC yerine 1.28 SoC deneyeceksin, tRFC kısmı yine 403 kalabilir. Refresh Mode olayı değişti dediğim gibi. Bellek kontrolcü RELAXED çalışacak artık. 1.28 SoC haricinde bu yaptığın ayarlar kalabilir. Bunu USB'ye kaydet, dediğim yöntemle yeni AGESA'ya aktar.

USB'den atıp denersin yine. AGESA değiştiği için problem olabiliyor. O durumda yeni BIOS'ta rastgele bir profil kaydedip yükledikten sonra USB'deki eski profili atman sorunu çözüyor.

Yeni AGESA'da 1.3 SoC yerine 1.28 SoC deneyeceksin, tRFC kısmı yine 403 kalabilir. Refresh mode olayı değişti dediğim gibi. Bellek kontrolcü relaxed çalışacak artık. 1.28 SoC haricinde bu yaptığın ayarlar kalabilir. Bunu USB'ye kaydet, dediğim yöntemle yeni AGESA'ya aktar.

Yazdım USB porta taktım tusa bastım. Ayarlarım giderse maf olurum.

10 dk oldu böyle bir sorun mu var? Yoksa normal mi? @Ayhan Dönmez.

image.webp

10 dk oldu böyle bir sorun mu var? Yoksa normal mi? @Ayhan Dönmez.

Eki Görüntüle 217846

İşlem başlamamış. BIOS içerisinden güncelle, daha iyi olur.
Flashback için renamer ile isimlendirmen lazım. Onu boş ver. BIOS içerisinden EZ Flash ile yaz.

Ayarları USB'ye aktarırsan gitmez. Dediğim metot ile geri yüklersin. USB'den aktar seçeneği mevcut o kısımda.