Merhaba,
Öncelikle doktor değilim ve herhangi bir sağlık tavsiyesi yapamam. Söylediğim bilgileri bir doktor tarafından teyit ettirmeniz gerekiyor ve yine doktorunuzun verdiği tavsiyeleri uygulamanız gerekiyor. Ben sadece vücut geliştirme ile uğraşan ve belli periyotlarla düzenli kan tahlili verip kontrollerini yapan birisiyim. Ayrıca konuda belirtilen takviyeyi de düzenli kullanan birisiyim.
Genel itibariyle tükettiğimiz bütün gıdaların ve takviyelerin emilimi, sindirimi, vücuttaki fonksiyonları sırasında karaciğer ve böbrekte belli başlı etkileri olabiliyor. Bunlar çok doğal şeyler. Önemli olan bu etkilerin kötü sonuçlar doğurup doğurmaması, organların sağlığında herhangi bir sorun yaratıp yaratmamasıdır.
Kreatin de bunlardan birisi. Bildiğim kadarıyla vücudumuz kreatini kullanıyor, kullanırken parçalıyor, bu parçalanma esnasında kreatinin denen yan bir ürün oluşuyor, bu kreatinin de böbrekler tarafından filtrelenerek dışarı atılıyor.
GFR dediğiniz değer ise, yine bildiğim kadarıyla böbreklerin süzme, filtreleme yeteneğini gösteren bir değer. Haliyle bu değerin düşüklüğü böbreklerinizin yeterince filtreleme yapamadığı ve atık maddeleri vücuttan yeteri kadar atamadığını gösterecektir.
Tek başına kreatin kullanımının doğrudan GFR üzerinde etkisi olduğunu söylemenin ve aynı zamanda tek başına kreatin kullanımının doğrudan böbrek yetmezliği yapar demenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Organların kendi içindeki sağlığı birden fazla faktöre bağlıdır. Dolayısıyla yine organların sağlığının bozulması da birden çok faktöre bağlı.
Benim tavsiyem ilk defa bu takviyeyi kullanıyorsanız, ortalama 1 ay sonra hastaneye giderek doktorunuza durumu anlatıp böbreğiniz ile ilgili bütün değerlere baktırmanızdır. Ancak bu 1 aylık süreden önce de idrarınızı mutlaka gözlemleyin, idrar renginde ve/veya kokusunda normalden farklı bir değişiklik varsa hemen takviye kullanımını kesin ve vakit kaybetmeden hastaneye gidin.
Ayrıca o 1 aylık süreden sonra GFR dışında Kreatinin ve hatta Kreatin Kinaz değerinize de baktırın.
Benim de bir dönem bu değerlerimde problem vardı. Bunun sebebi takviye kullanımı mı değil mi emin olmamakla birlikte, takviye kullanımını kesmeden su tüketimini arttırarak kendimi ve tahlillerimi gözlemledim. Su tüketimimi arttırdıktan sonra takviye kullanımına devam etmeme rağmen bu değerlerim normal seviyelerde çıktı. Ben günde ortalama 5-6 litre su tüketiyorum.
Eğer genel olarak bir böbrek hastalığınız yoksa böbrek sağlığınız için yapabileceğiniz en basit ve kolay şey su tüketmek. Bol bol su tüketin.
Ayrıca bu kadar konuştuk, bir de forumun doktorunu etiketleyelim. Varsa bir yanlışımız
@Dzeko arkadaş düzeltir ve/veya daha doğrusunu o anlatır. Rol çalmayalım.