Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Litografi düğümü iyileşmelerinden SRAM yani tampon bellekler en az etkileniyor. Bu sebeple her sene tampon bellek artışları çok fazla olamıyor. AMD, işlemcinin üzerine kat çıkarak tampon belleğini arttırmayı sağlıyor. Aynı şekilde DRAM hızlarının DRAM boyutlarına göre paralel artmaması sebebiyle tampon belleğin artması DRAM'ın yarattığı darboğazı ciddi oranda azaltıyor.
Ne kadar önemli/önemsiz olduğuna şöyle örnekler verilebilir.
Donanımlar ilgili videolardan öğrenilebilir. Güncel donanıma hakim değilim. Daha iyi donanım aranıp bulunabilir. Bellek nesillerine bakmadım.
Videolara sırasıyla 1, 2 ve 3 diyeceğim. L3 ve RAM;
videoda 22 GB/s, 14 GB/s
videoda 43 GB/s, 19 GB/s
videoda 70 GB/s, 34 GB/s
aktarma hızlarına sahip.
Veriye erişim hızlarını güzel ölçen bir şey var mı bilmiyorum ama kabaca 3-10 kat fark var diyebiliriz. Örneğin bilgisayarımdaki DDR4 2666 MHz CL19 bellekler kabaca 19 / 2,666 ~ 7 nanosaniyede veriye erişiyor. L3 cache için 1 nanosaniye civarıdır (elimde bilgi yok, hesaplama yöntemi varsa bilmiyorum). Tabii günümüzde kocaman koyup paylaşımlı yapıyorlar, o durumda ek kontroller gerekeceği için daha yavaş oluyordur muhtemelen.
Ne kadar önemli/önemsiz olduğuna şöyle örnekler verilebilir.
Donanımlar ilgili videolardan öğrenilebilir. Güncel donanıma hakim değilim. Daha iyi donanım aranıp bulunabilir. Bellek nesillerine bakmadım.
Videolara sırasıyla 1, 2 ve 3 diyeceğim. L3 ve RAM;
videoda 22 GB/s, 14 GB/s
videoda 43 GB/s, 19 GB/s
videoda 70 GB/s, 34 GB/s
aktarma hızlarına sahip.
Veriye erişim hızlarını güzel ölçen bir şey var mı bilmiyorum ama kabaca 3-10 kat fark var diyebiliriz. Örneğin bilgisayarımdaki DDR4 2666 MHz CL19 bellekler kabaca 19 / 2,666 ~ 7 nanosaniyede veriye erişiyor. L3 cache için 1 nanosaniye civarıdır (elimde bilgi yok, hesaplama yöntemi varsa bilmiyorum). Tabii günümüzde kocaman koyup paylaşımlı yapıyorlar, o durumda ek kontroller gerekeceği için daha yavaş oluyordur muhtemelen.