Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
12
Yer
Çorum
Merhaba, Lenovo IdeaPad 5 laptop kullanıyorum, sistem özellikleri şu şekilde:
  • İşlemci: AMD R5 4500U
  • Ekran kartı: VEGA 6 GPU
  • RAM: 2x4 3200 MHz CL22
  • Anakart: LNVNB161216
  • SSD: Samsung PM991 512 GB
  • Windows 11 24H2 (yeni format attım)
Son zamanlarda sıklıkla mavi ekran hataları almaya başladım. İşin garibi, sürekli farklı kodlarla mavi ekran hatası alıyorum. Minidump soracaksınız, baktım ancak dosya oluşmuyor. Windows ayarlarından da aktif ettim ancak yine de oluşmuyor.

En son dün YouTube'da video açıktı, arka planda da öylesine bir Microsoft Defender hızlı tarama ile virüs taraması yapayım dedim. Sonlara doğru laptopun fanları hafif düzeyde çalışmaya başladı ve sonra mavi ekran yedim. En son yediğim mavi ekran kodu ''Kernel Data Inpage Error'' idi ancak dediğim gibi daha önce farklı farklı kodlar çıkıyordu. Mavi ekran yedikten sonra FurMark ve OCCT ile test edeyim dedim, mavi ekran yemedi. MemTest ile RAM'lerimi de test ettim, hiçbir hata çıkmadı. SSD'nin değerlerinde de gariplik yok, sağlığı da gayet iyi durumda:

1722415010716.webp

Oyun oynarken FPS gayet normalken birden 10'a düşüyor, Windows bile kasmaya başlıyordu. 15-20 saniye bekleyince geri düzeliyordu. Bunu da ekstradan belirteyim, OCCT ile test ettiğimde işlemci sıcaklığı 90 derece üstüne çıktığı da oldu ancak genel kullanımda 40 derece civarında seyrediyor, oyun oynarken de 60-70 derecelerde.

En son OCCT ile test ettiğimde testi bitirdim, (laptop fişe takılı halde) dereceler normale dönmesine rağmen fanlar durmadı, laptopu fişten çıkartınca durdu fanlar. Önceden böyle değildi, duruyordu. Ben anakart arızası olduğundan şüpheliyim. Garantisi 2 senelikti, 4. senesine giriyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
@Enes3078 hemen geçtiği için yakalayamadım ama yakalamayı deneyeceğim.

@Enes3078 Bataryayı çıkartıp laptopu doğrudan prize taktım, tekrardan Windows kurulumu yaptım. Şu ana kadar mavi ekran almadım. Sorun batarya kaynaklı olabilir.

Ekstradan SSD de aşırı ısınıyor. Windows güncellemelerini yapıyorum, 81 dereceye kadar çıkıyor. NVMe SSD'ye göre normal bir değer değil bu da aslında ama S.M.A.R.T. verilerinde bir problem gözükmüyor. Bir süre daha test edeyim, eğer mavi ekran yemezse büyük ihtimal batarya kaynaklıdır.

Sorun çözüldü: Laptopun kasasını açıp bataryayı çıkarttım, doğrudan fişe takılı olarak kullanıyorum ve 1 kere bile mavi ekran hatası almadım. Sorun batarya kaynaklı.
Kullandığınız Windows'u nereden indiriyorsunuz? Orijinal ISO mu yoksa bir yerden mi indiriyorsunuz?
Buradan paylaşılan 24H2 ISO dosyasını indirdim:

Bir de ilk mavi ekran yeme olayımı da anlatayım:

Birkaç ay önce WhatsApp uygulaması üzerinden görsel açtım, sonra WhatsApp'ı görev çubuğuna küçülteyim derken mavi ekran yedim. Sonra mavi ekran döngüsüne girmeye başladı sistem. Ondan sonra düzeldi derken bir süre sonra yine durduk yere mavi ekran hataları almaya başladım. Sonra yine pek sorun yoktu ancak son zamanlarda durduğu yerde bile mavi ekran yemeye başladı.

@Enes3078 Selam, şimdi kurdum ancak daha kurulumu tamamlayamadan mavi ekran yemeye başladım. Anlaşılan o ki Windows'la alakalı değil. ''Critical Process Died'' mavi ekran hatası yiyorum, fanlar sürekli yüksek hızda çalışıyor. Sanırım bir şey fazla ısınıyor, mavi ekrana sebep oluyor o da. Fişe takılıyken daha çok böyle oluyor. Batarya veya SSD kaynaklı olabilir mi acaba? İşlemci ve dahili grafik birimi normal derecelerde çünkü.

Laptopu fişten çektim, fan biraz daha alçak düzeyde çalışmaya başladı ve kurulumu öyle tamamlayabildim.

Aldığınız mavi ekranın detayı var mı? Belki hata kodunun altında çöken içerik verisi vardır. Fotoğrafını yakalayabilirseniz iş görecek bir şey var mı yok mu görebiliriz.

@Enes3078 hemen geçtiği için yakalayamadım ama yakalamayı deneyeceğim.

@Enes3078 Bataryayı çıkartıp laptopu doğrudan prize taktım, tekrardan Windows kurulumu yaptım. Şu ana kadar mavi ekran almadım. Sorun batarya kaynaklı olabilir.

Ekstradan SSD de aşırı ısınıyor. Windows güncellemelerini yapıyorum, 81 dereceye kadar çıkıyor. NVMe SSD'ye göre normal bir değer değil bu da aslında ama S.M.A.R.T. verilerinde bir problem gözükmüyor. Bir süre daha test edeyim, eğer mavi ekran yemezse büyük ihtimal batarya kaynaklıdır.

Sorun çözüldü: Laptopun kasasını açıp bataryayı çıkarttım, doğrudan fişe takılı olarak kullanıyorum ve 1 kere bile mavi ekran hatası almadım. Sorun batarya kaynaklı.

Son düzenleme:
Çözüm