Bu konuda suçu NVIDIA ve oyun üreticilerinde arayabilirsiniz. Linux veya dağıtım geliştiricilerin elinden bir şey gelmez. Bir firma, dünyada tek bir işletim sistemi var mış gibi davranıp üstüne Windows kernel üstünde çalışacak anti hile yerleştirildiği zaman o firmanın oyunlarını Linux'de oynamayı unutun.

Bir de o firmanın oyunlarını oynarken de kişisel bilgileriniz güvendeymiş gibi davranmayın. Çekirdek seviyesinde çalıştıktan sonra Windows tarafından izin almadan da her şey yapabilirler.

Misal, sen Valorant oynarken çekik gözlü eleman ekran görüntünü alıyor veya birkaç dosyanı mı okuyor? Ruhun duymaz. Antivirüslere de gidip para bayıl. Yine ruhun duymaz.

Bu konuya gelmiş en doğru cümle bu:

%100 katılıyorum size. O kadar saçma bir program ki başka çekirdek düzeyi ya da benzer şekilde çalışan program gördüğü anda bilgisayarı imha ediyor. Mavi ekran verdiriyor ve minidump dosyasında size utanmadan el sallıyor vgc olarak. ThrottleStop ve XTU ile undervolt yapmanıza bile izin vermiyor. Bunlar piyasada bulunan bilindik programlar. Her şeye bu tepkiyi vermesi sinirimi ciddi şekilde bozuyor.

Birebir aynı tepkiyi verdirtiyor. PC içinde bir canlı bomba çalışıyor. Oyun içinde bir anda mavi ekranı koyunca ne zevki kalıyor ne bir şeyi.

Misal, sen Valorant oynarken çekik gözlü eleman ekran görüntünü alıyor veya birkaç dosyanı mı okuyor? Ruhun duymaz. Antivirüslere de gidip para bayıl. Yine ruhun duymaz.
Bu konuyu zamanında bu forumda da tartıştılar, bunu savunan insanlara neler dediler "Senin verilerini ne yapsınlar? Kanıtladılar böyle bir şey olmadığını." falan filan diye saçmaladılar.

Kesinlikle katılıyorum, bu büyük bir tehlike ve insanlar hâlâ bu işin ciddiyetini anlamıyor.

İnsan istediğini oynayabilir, işletim sistemi bunu sağlamak zorunda
İşletim sistemi bunu sağlıyor zaten? Ekrana bir şey mi çizilecek? Çiziyor. Kullanıcının klavye faresinden girdi mi alınacak? Alıyor. Pencere mi oluşturulacak? Oluşturuyor. Ses mi oynatılacak? Oynatıyor. Ray-tracing mi yapılacak? Yapıyor. Sıkıntının işletim sisteminde değil de oyun firmalarının Linux'u pazar payı düşüklüğü ya da Windows'un lobiciliği sebebiyle desteklemediğini ve bunun Linux'la ilgili bir şey olmadığını anladığınızda, Windows'taki çekirdek düzeyinde anti hilelerin kötü bir pratik olduğunu kabul ettiğinizde, bir şeylerin her zaman mükemmel olamayacağını yani bazı al-verlerin dönmesi gerektiğini de fark ettiğinizde ortada sorun kalmayacak. Artık NVIDIA sürücülerinin çok çok az sıkıntısı kaldı çünkü kısmi açık kaynaklaştırma ve pek çok iyileştirme yapıldı. 1/2/3/4/5xxx NVIDIA ekran kartlarını şu anda geçmiş sıkıntıların çok büyük kısmı olmadan kullanabilirsiniz. Ya da gelecek sefer ekran kartınızı AMD ya da Intel'den alabilirsiniz ki bu monopole karşı bir bilinç göstermiş olursunuz.

Çok istediğiniz x, y, z oyunları Linux'ta çalışmıyor mu? Diskinizi 400GB Windows, 600GB Linux olarak bölün ve varsayılanı Linux olarak ayarlayın. Ne zaman Riot Games oyunları ya da diğer bu tip anti hile yazılımları kullanan oyunları oynayacaksanız Windows'a geçebilirsiniz. Diğer oyunları yani tüm oyunların %90'ı gibi bir bölümü zaten Linux'ta oynayabiliyorsunuz. Kimse Linux kullanmazsa zaten neden şirketler Linux desteklesin? Bunun için kullanıcıların bir adım atması gerekiyor.

Çok istediğiniz X, Y, Z oyunları Linux'ta çalışmıyor mu? Diskinizi 400GB Windows, 600GB Linux olarak bölün ve varsayılanı Linux olarak ayarlayın. Ne zaman Riot Games oyunları ya da diğer bu tip anti hile yazılımları kullanan oyunları oynayacaksanız Windows'a geçebilirsiniz. Diğer oyunları yani tüm oyunların %90'ı gibi bir bölümü zaten Linux'ta oynayabiliyorsunuz. Kimse Linux kullanmazsa zaten neden şirketler Linux desteklesin? Bunun için kullanıcıların bir adım atması gerekiyor.

Uzun uzun yazmışsın, kısa bir şekilde cevap vereyim.

Üzgünüm fakat uğraşamam, hani ben işletim sistemimi kurduğumda online oyunlarımı direkt kurup oynamak isterim. Ayrıca bana saydırmışsın uzun uzun, sürücüler bilmem ne fakat ben 1.5 sene Steam Deck kullandım, belki senden daha fazla Linux oyun tecrübem oldu çok ilginç, unutulmuş oyunları bile Proton uygulamaları ile çalıştırıp oynadım. Hani konsolu ve işletim sisteminin sınırlarını en az 400 oyunluk bir deneme ile zorlamış adamım. Üst yorumlarımda zaten bunu övdüğümü görebilirsin. Ben online oyunlar için konuştum.

Neden Linux kullanıcıları en ufak eleştiriyi bile aşırı agresiflikle karşılıyor? :cautious:

Kimse Linux kullanmazsa zaten neden şirketler Linux desteklesin? Bunun için kullanıcıların bir adım atması gerekiyor.

Bana göre şu anki Linux kullanıcı yüzdesi yeterli düzeyde. Ne eksik ne fazla. Artması halinde oluşacak populeriteden dolayı gereksiz closed-Source programların çoğalmasından endişe ediyorum.

Bu konuda suçu NVIDIA ve oyun üreticilerinde arayabilirsiniz. Linux veya dağıtım geliştiricilerin elinden bir şey gelmez. Bir firma, dünyada tek bir işletim sistemi var mış gibi davranıp üstüne Windows Kernel üstünde çalışacak anti hile yerleştirildiği zaman o firmanın oyunlarını Linux'de oynamayı unutun.
Mahkeme değil burası, kimse suçlu aramıyor. Oyunu oynayamadıktan sonra kimin yüzünden oynayamadığım umurumda olmaz, kimsenin olmaz.

Sıkıntının işletim sisteminde değil de oyun firmalarının Linux'u pazar payı düşüklüğü ya da Windows'un lobiciliği sebebiyle desteklemediğini ve bunun Linux'la ilgili bir şey olmadığını anladığınızda
Anlamıyorum ve anlamayacağım. Çünkü öyle bir şey yok. Apex Legends Linux destekliyordu, Linux üzerinden hile yapanların haddi hesabı yok diyerek desteği kestiler. R6 da benzer şekilde, buyur:

"We've seen your requests for Rainbow Six Siege to be supported on Linux. Our primary concern is the protection of the players' experience. We want to ensure a safe space for all players. Unfortunately, at the moment, Linux is an open door for cheaters. That being said, rest assured that it is on the R6S team's radar to make Siege available on as many systems as we can in the future."

Komplo teorilerine gerek yok.

Son düzenleme:
Bu nasıl bir argüman? Windows'ta hile yapanlar da var? Hile yapmak isteyen her türlü yapar. Server-Side Anti Cheat yerine daha çok veri istiyoruz demiyorlar da.
Server-side anti cheat zaten var R6'da: Battleye. Linux desteğini aktifleştirmiyorlar. Apex Legends Linux desteği getirdi, pişman oldu, geri çekti.

İstediğin kadar komplo teorisi kurmaya devam edebilirsin ama gerçek değişmeyecek: Ev yapımı kekinde hile yapmak daha kolay.

Ben hâlâ neden sana komplo teorisyeni dediği kısmı anlamadım, gayet doğru bir şey söylemişsin aslında. :LOL:

Linux'u her ne kadar gereksiz arka plan hizmetlerinden arınmış, alternatiflerine kıyasla performanslı ve sistem dostu olarak tanımlasakta "halen" oyun oynamak için iyi bir seçenek değil. Linux fanboyları kızmadan hemen sebeplerini söyleyeyim.
Proton ve Wine ile oyunları saf performansına yakın veya duruma bağlı biraz kayıpla oynayabilirsiniz ama Windows'tan Linux'a geçmek isteyen birisi Battlefield, League of Legends vb anticheat gerektiren oyunlar da oynamak isteyecek. Sonra Linux'ta işlerin farklı yürüdüğünü anlayınca tekrar vazgeçecek. Steam'in burada büyük bir katkısı var ancak hala publisherların politikaları yüzünden isterse süper mega bir Proton versiyonu çıksın yine de bir işe yaramayacak. NVIDIA'nın kapalı kaynak olması da cabası.
Herkesin Linux kurmasına ihtiyacı yok. Kendini hazır hisseden denesin, kursun ona da bir lafım yok. Ancak Linux oyun oynamak için şu an önerilebilecek bir işletim sistemi değil.

Artık su konuları forumlarda görmekten gına geldi.
Bazilarinda iyi calisir bazilarinda kötü bu tamamıyla donanıma bağlı değil ve kullanılan katmana(örneğin Wine'dir Proton'dur) gore de degisebiliyor.

Native oyunlar daha iyi calisabiliyor bazen Linux'ta.
Sadece oyun mu oynayacaksin? Windows'ta kal ne gerek var maceraya atilmaya.
Ha denemek mi istiyorsun kur dualboot rahatina bak ya.

Zaten açılmış konulardan anlayabiliyoruz ki Linux oyun konusunda kendini gayet gelistirmis bir durumda ben dualboot kullanıyorum.
Ama halen oyun desteği + optimizasyon konusunda Windows onde.

Kısaca hangisi rahat geliyorsa hangisi işinizi isteklerinizi görüyorsa kullanın Linux'a ya da Windows'a sallamak için konu açmayın Ikisinin'de kendine has iyi yönleri ve kötü yönleri var benim gibi dualboot kullanmaniz bu sorunlarin cogunu ortadan kaldiririr.

Mesela yesil forumda aylar onceki kalan Windows vs Linux konusunda şu an kavga cikmis gereksiz.

Ayrica baslik icin de sadece Linux'un oyunlar için mükemmel olduğu algısını kim baslattiysa o kisiden tavsiye almayacaksınız çünkü mükemmel diye bir şey yok.

Son düzenleme: