Benim lise hayatım çöp oldu hiç kimse de yol göstermedi. Hep içimde kalacak bu.
Öncelikle sürekli ders çalış diyen avanakları dinleme ama dersi de çok salma. Ben sınavdan önceki teneffüs çalışıyordum şu an olsam 1-2 hafta önceden adam gibi çalışırdım. OBP o kadar önemli ki. YKS'ye girsem baba parasıyla özel okulda OBP'yi 100 çeken adamlar benden bilmem kaç bin önde olacak. Kısadan hisse birazcık dişini sık sene sonuna en kötü 85 OBP olsun.
Direkt bir sporla uğraşmaya başla. Gelecek hafta başlarım falan yok yarın git kayıt ol. Tavsiyem güreş veya bokstan birini seçip ilave olarak vücut geliştirme yapman olur. Buradaki tüm tavsiyelerin toplamından 100 kat önemlidir bu tavsiye.
Lisede o kadar etkili olmaz ama çevrendekiler kadar adamsındır diye bir laf vardır. Buna çok dikkat et. Yanında tabiri caizse "mal" adamlar barındırma. Selam al ver ama yanında gezdirme. Ben bu hataya çok düştüm. İki üç tane velede laf geçiriyorlar diye kimseye kafa eğ de demiyorum yanlış anlama. Lise bitene kadar takılabileceğin en az iki üç adam bulmaya çalış, sınıfından olmak zorunda değil.
Lafı gelmişken baktın bu sosyalliği becerebiliyorsun arkadaş çevren tek bir gruptan oluşmak zorunda değil. Onuncu sınıfta bir çocukla arkadaştım, eziğin önde gideniydi görsen tipinde hayır yok veledin. Bu çocuk kendinden hep daha p*ç, kendinden daha yakışıklı, kendinden daha sosyal adamlarla takılmaya başladı. Lise sona geldiğinde herhalde 6-7 tane falan arkadaş çevresi vardı. Sözümona iyi tekniktir kendine güveniyorsan kullanabilirsin, ben keşke diyorum. Sümsük pısırık adamlar görüyorum arkama bakınca, o çocuk gibi yapsaydım keşke.
Birileri sana saygısızlık yapıyorsa o saygısızlık sonuna kadar ilerler. En başta ensene vururlar böyle böyle artar. Memati Baş gibi dolaş kimseyle şakalaşma demiyorum ama samimiyetin olmayıp seni küçük düşüren adamları boz direkt. Ben bu konuda o kadar pişmanım ki. Aman bu üzülmesin, aman şu şunun arkadaşı, yok bu kavgamda yardımcı oldu bir şey demiyim diye diye yedim kendimi. Lise sonda akıllanmaya başlamıştım ama okul ne ara bitti anlamadım, içimde kaldı bunlar hep.
Eğer çalışmıyorsan bundan sonra her yaz en az 1 ay işte çalış. Tavsiyem 2 ay çalışıp tatilin geri kalanı gezmen takılman olur. Tanıdığın falan yoksa otelde çalışmanı önerebilirim. Asgari ücret aldığın sürece herhangi bir iş olur. Bak 1 yaz tatilinde 2 ay çalışsan okul dönemi ailenin verdiği harçlık hariç aylık 4 bin liraya kadar para yersin. İşin getireceği networku hesaba katmıyorum bile, pısırık kalmazsan, birde kanalizasyonda falan çalışmazsan tabii.
Kesinlikle 16 yaşına girdiğinde motor ehliyeti ve giriş seviyesi motor al. Ailen maddi destek çıkmasa da olur yazın 2 ay çalışsan yeter. Benim altımda uyduruk bir motor vardı, ehliyetim olmadığı için çok salmıyorlardı ona rağmen en çok eğlendiğim anılarım motor sayesinde oldu. Lisenin bitmesine yakın Benelli aldılar şu an garajda yatıyor, tadını çıkaramadım maalesef. Tek başına da sıkılıyorsun.
Ben ona mı yetişeceğim bunu mu yapacağım diyebilirsin ama tüm bunların arasında modelleme, yazılım gibi bir şeyler sıkıştırabilirsen faydasını göreceğini düşünüyorum. Ben şu an tüm gücümle bunun için uğraşıyorum (bu yolda şansımı denemek istediğim için en azından bu senelik üniversite tercihi yapmadım) ama yalan yok daha 1 kuruş para kazanamadım o yüzden kesin yorum yapmak istemiyorum. Ama oyun geliştirme gibi bir şeyi en azından hobi edinmek istiyorsan Unreal Engine 5 ve Blender önereyim, bir kenarda dursun. Müzik kulağın varsa FL Studio var.
Gönül işlerine kaptır gitsin kendini kesinlikle. Bak ben 9, 10 ve 11'in ilk dönemleri ciddili homo habilise benzeyen birisiydim. Şimdi çok detaya girmek istemiyorum ama sporuydu, gözlükten lense geçmeydi, saçı uzatıp iyice kıvırcıklaştırmaydı derken ben okulun muhtemelen en yakışıklı en kötü ihtimalde ilk beşine girecek kadar iyi oldum. Ulan normalde suratıma bakmazlar tanımadığım kızlar istek atıp atıp yakın arkadaşlara alıp dekolte veriyor, okulu temsil edip şiir okuyacağız diye bir yere gidiyoruz yok ben seni birine benzettim Insta verir misin gibi şeylere geçtik. Okulda kızların bakışından kendimi kezban Merveler gibi hissediyordum falan. Bunu neden mi anlatıyorum? Boştu alayı boşuna gitti. 11'nci sınıfta paçoz kızın teki yüzünden o sene yandı, 12'nci sınıfın yarısı bunun acısıyla geçti kalan iki çeyreğinden birinde hastalık yüzünden gidemedim diğer çeyrekte de okula kimse gelmedi.
Kısaca demeye çalıştığım şey tipinle ilgilenmiyorsan hemen bir çeki düzen verip kız ortamına girmen. Kız Allah gibi mi utanma direkt git yapış. O kadar pişmanım ki ben konuşmaya cesaret edemediğim için, bazen hayatımın aşkıyla tanışabilirdim de kaybettim mi diyorum. Üniversiteye geçmeden gerçek bir lise aşkı yaşayanlar ileride arkasına baktığında çok mutlu olacaklar.
Önemli bir uyarı hiçbir zaman bir kıza et parçası gözüyle bakma. Sakın bak çevrende böyle enayi muhabbeti açan adamlar olacak eyvallah dibine kadar yapın ama bir kıza karşı bu kafayla yaklaşmayın. Bir tane böyle enayi oğlu enayi arkadaşım vardı adam kızları kafasında o kadar etiketlemiş ki, sohbette kaplan kesiliyor ama kızlarla yüz yüze gelince fatal error veriyordu. Muhtemelen anasının bulduğu bir kızla evlenecek öyle okyanustaki bir damla olup gidecek o çocuk.
İçimde en ukte kalan şeylerden birisi adam gibi bir arkadaş ortamıyla CS, LoL, Minecraft oynayamamak oldu. Yemişim kızını ortamını yemin ediyorum sınıfımdaki çocuklarda beyin yerine küçük içi su dolu bir kavun vardı. Yüz yüze buluşup serserilik yapmayı geçtim adamlarla düzenli 3 gün bile oyun oynayamadık. Baba parasıyla dershaneye gidip bilmem kaç milyona girdiler, müdürün odasında duymuştum. İşin ilginç kısmı sınıfımdaki erkekler ne bilgisayar oynuyordu ne de kızlarla falan takılıyorlardı. Okula git, oradan dershaneye git eve gel 2 saat Instagram izle uyu. Adamların kafası buna programlıydı. Tipleri aklıma geldikçe kafalarını sıraya çarpmak istiyorum yemin ediyorum. İnek deyince aklıma hayvan değil bunlar geliyor. Kendi salaklığım yukarıda dediğim gibi gidip başka sınıflarda da ortam yapmadım. Valla içime vurdu gene pişmanlık çok fena.
Canımın sıkıntısına bayağı bir yazmışım bu arada. Sormak istediğin bir şeyler olursa sorabilirsin, tadını çıkar lisenin.