İngilcenin aslında çok basit ve kolay olduğunu dizi flim izleyerek oğrendim. Şu an B2 seviyesindeyim. Okulda öğrenmedim tamamen dizi flim izleyerek öğrendim.

Bu yüzden saatlerce Reddit'te takılıyorum. Okulda öğrenilen İngilizce bir yere kadar. Biraz da başka insanlarla konuşmaya çalışmak önemli.

Reddit'te Kgb'ye girmeyin.

Reddit benim ciddi anlamda 1-2 günde psikolojimi bozmuştu direk hesabımı silip bir daha kullanmadım.

Bu yüzden saatlerce Reddit'te takılıyorum. Okulda öğrenilen ingilizce bir yere kadar. Biraz da başka insanlarla konuşmaya çalışmak önemli.
Reddit hem çok güzel hem çok kötü. Aşırı iyi ve kafa dengi insanlar da var. Aşırı toxic insanlar da var. Şimdi bu tarz kişiler her yerde var diyebilirsiniz ama her iki türlü insanın da sayısı aşırı fazla. Bazen sizi ciddi şekilde bıktırabiliyorlar. İstemeden “ı” harfini kullandım diye linçlenmiştim mesela 🙂.
Reddit'te KGB'ye girmeyin.
Giren çıkamıyor 😉.

Ama bugün neyse ki öyle değil. İnternet var. Açacaksın sevdiğin bir diziyi ve o dizinin köpeği olacaksın. Karakterin söylediği bilmediğin kelimeleri ezberleyeceksin. Ya ben daha düne kadar hep was/were kullanıyordum has been kullanmam gereken çoğu yerde. Would'un anlamını daha yeni yeni çözdüm. Bol bol dizi izleyin, film izleyin, replikleri taklit edin.
Bu kavramları öğrenmek benim için de zor olmuştu. Bunun nihai nedeni, örnek vermek yerine, bahsettiğim gibi matematik formülü tarzında açıklamalarıydı. Buraya bazı örnekler eklemek istiyorum, belki yardımı dokunur:
  • I could: Yapabilirdim, "could" varsa hep olabilirdi, edebilirdi tarzı geçmiş zaman kullanılır.
  • I would: Yapabilirim, edebilirim, yaparım. (Tabii ki diğer kişilerin perspektifinden de kullanılabilir.)
  • Has/have been: (...) 4 yıl oldu "It's been four years (...)", şu kadar zaman geçti, şunu yapıyordu, buydu gibi açıklamalar için kullanılır.
  • Had been: Has/have'ın geçmiş zaman hali. Öncekinde 4 yıl oldu derken, bunda 4 yıl olmuştu diyoruz. Zaman içererek bir zamandan beri yapıyor olduğunu, fakat artık yapmadığını betimleyen geçmiş zaman anlatılarında had been kullanılır.
  • Have: Bu da zaman kavramı olmayan, mesela "I did" derken önceden yaptığınızı ifade ederken, "I've done" diyerek yakın zamanda veya şimdi yaptığınızı ifade edebilirsiniz. (Şimdi yaptıysanız araya just da eklenebilir: "I've just/recently done".
  • Had: Bu da yine zaman belirtmeden kullanılır. "He had done", o yapmıştı anlamına gelir.
Been olanlarla olmayanlar arasındaki en önemli fark, been kullanıyorsak zaman eklememiz gerektiğidir. Zaman belirtmeden sadece oldu, yaptı, etti, yapmıştı gibi kelimeler kullanacağınız zaman has/have/had kullanılır. Zaman belirtirken hep yıl, ay, gün, saat gibi kesin zamanları eklemek zorunda değiliz. "Then", "nowadays" gibi tanımlar da zaman olarak kabul edilir.

Son düzenleme: