Çok fazla faiz arttırırsak, bu sefer de üretim yapamayız ancak gerçekçi olursak negatif reel faizin hala en az %30-40 civarı olduğu bir ortamda %45'ten daha fazlasına ihtiyacımız var ki reformlar yapmadan sadece faizle oynarsanız, milletin aklıyla alay ediyorsunuz demektir. Bunların şu anki yaptığı da bu yani halkı saf dışı bırakmaya çalışıyorlar.

Hiçbir devlet destekli üretim olmadan sadece faiz düşüren bir ülkedeyiz. Ne olmasını bekliyorduk acaba faizin düşmesiyle?

Mehmet Şimşek'e üzülüyorum. Kendi partisi bile önerilerini dinlemiyor. Öte yandan kamu kemer sıkmadıkça bir cacık olmaz.

Aksine orta gelirliyi de yok edip, hükümet yardımlarına mahkum etmeye çalışıyorlar. Politikalar, katolikleşmiş gibi reklam yapılırken içeride NAS kafası hakim...

Mehmet şimşek'e üzülüyorum. Kendi partisi bile önerilerini dinlemiyor. Öte yandan kamu kemer sıkmadıkça bir cacık olmaz.

Aksine orta gelirliyi de yok edip, hükümet yardımlarına mahkum etmeye çalışıyorlar. Politikalar, katolikleşmiş gibi reklam yapılırken içeride nas kafası hakim...

İtibardan tasaruf olmaz diyenler olduğu sürece daha çok böyle oluruz.

Umarım faizleri enflasyon seviyesinin üstüne getirip orada düzenli bir şekilde tutabilirler.
Reel Enflasyon %80'nin üzerinde %80 ve üzeri faiz ekonominin canına okur.

Sonuç olarak NAS modelinden daha iyi değil mi? O saçma sapan şey yüzünden bu durumdayız zaten.
NAS modeli seçim ekonomisinin kılıfıydı, hükümet piyasayı resmen paraya boğdu maliyetler yükselmeden yapay bir zenginlik havasi verdiler ve başarılı da oldular.

Zamanında yapılsaydı bu model belki tutardı. Artık geçti. Şu an yüksek faiz ortamında servet transferi yapılıyor. Zenginler daha da zengin oluyor.
Faizlerin yüksek olması herkesin aleyhinedir. Zengin nasıl para kazanır? Mal satarak malı alan olmazsa nasıl zenginleşecek. Sermaye, zengin düşmanlığı Türkiye'yi fakirleştirir, itibarını düşürür. Parasını faize koysa bile hala pozitif faiz yok. Her halükarda zararda herkes.

Son düzenleme:
Kesinlikle. Üretim istikrarı olmayan ülkede faiz düşürmenin bir anlamı yok. Gel de bunu serbest piyasacılara anlat.
Üretim istikrarı diye bir şey yok. Dünyada mal çok, üretim de ihtiyaçtan çok fazla ki Türkiye'de üretiyor. Türkiye'de ekonomik sıkıntılarının başlıca sebebi hukuk, demokrasi ve batı ile ilişkilerinin kötü olması. Faiz elbette ki düşecek ama yerel seçimlerden sonra döviz yıl sonuna kadar en az %40-50 artacağı için maaşlar eriyecek. 2025'in başı gibi toparlanma başlar. 20. yüzyıl öncesinde kalma ekonomik zırvaları bırakınız lütfen okuyunuz, öğreniniz, iş hayatında deneyimleyiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Üretim istikrarı diye bir şey yok. Dünyada mal çok, üretim de ihtiyaçtan çok fazla ki Türkiye'de üretiyor.
Üretim istikrarından kasıt; çiftçiye, küçük işletmelere, büyük şirketlere destek verilmemesinden dolayı üretimin düşmesiydi. Üreticiye destek verebilecek bir altyapın yoksa her yeri özelleştirmeyeceksin. Korona döneminde destek paketi açıklamayıp halkından IBAN aracılığıyla yardım isteyen bir ülkede serbest piyasa tutmaz.

Mesajının geri kalan kısmını kaale alma ihtiyacı duymadım. Hele şu kısmını:
2025'in başı gibi toparlanma başlar. 20.yüzyıl öncesinde kalma ekonomik zırvaları bırakınız lütfen okuyunuz, öğreniniz, iş hayatında deneyimleyiniz.
Diyeceğim tek şey: Tamam. :D
Tartışmaya girmeye bile gerek yok. :D

Üretim istikrarından kasıt; çiftçiye, küçük işletmelere, büyük şirketlere destek verilmemesinden dolayı üretimin düşmesiydi. Üreticiye destek verebilecek bir altyapın yoksa her yeri özelleştirmeyeceksin. Korona döneminde destek paketi açıklamayıp halkından IBAN aracılığıyla yardım isteyen bir ülkede serbest piyasa tutmaz.

Mesajının geri kalan kısmını kaale alma ihtiyacı duymadım. Hele şu kısmını:

Diyeceğim tek şey: Tamam. :D
Tartışmaya girmeye bile gerek yok. :D
Dediklerinin İktisat biliminde bir yeri yok. Türkiye'de üretimin düştüğünü nasıl anladın? Üretim düşen yerde Borsa yükselir, CDS'ler düşer mi? Serbest Piyasa, yer çekimi gibi bir bilimsel kuraldır. Bana Serbest Piyasa'nın olmadığı zengin ve refah ülke söyler misin?

Son düzenleyen: Moderatör:
%18 faizi %8.5'e düşürmenin bu ülkeye hiçbir faydası yoktu fakat bunu yaptılar ve dolar 4-5TL'den 30TL'ye geldi. Bu çok açık bilinçli ve kasıtlı "servet transferiydi" İslam dinin de "nas" varsa, işime geldiğinde ben dini dibine kadar kabul ederim, işime gelmediğin de yok sayarım yok!
Dolayısıyla AKP'nin İslam'la uzaktan yakından ilgisi yok. Ölümüne de olsa eğer bir şeye gerçekten inanıyorsan Türkiye'yi bitirir ama uygularsın. Bu ülkeye yapılan "adilikti" birileri zengin oldu, çok büyük çoğunluk daha kötü bir hayata mahkum oldu. Tabii zarar verirken "öldürmemek" esastır. Kullanacağınız bir insanı bile aç bırakır ama öldürmezsiniz ve bu yüzden bu durumdan dönmek zorundaydılar ve yapılan şu an budur. Asla bilgisizlik, hata vs aramayın direkt kasıt ve kötü niyet.