Bu DRAM 6000 MT/s veremezse dondurur, açtırtmaz Windows'u. BIOS'ta da donma yapar. Stabil değil yani. CMOS sıfırlaman lazım. Şu anda kasa Power tuşu 5 saniye basılı tutup sistemi kapat. Power şalteri 1 konumda iken arkadan tuşa 2-3 saniye basılı tut ve işlemi başlatsın.

İyice karmaşık anlattık olayı, 5 saniyelik işlem aslında. BIOS yazdıracaksın sıfırdan sıfırlayamıyorsan eğer.

1777768334293.webp

6000 MT/s aktif şu anda, DOCP üzerine 6000 girmiştin. CMOS Reset başarısız yani.

Bu DRAM 6000 MT/s veremezse dondurur, açtırtmaz Windows'u. BIOS'ta da donma yapar. Stabil değil yani. CMOS sıfırlaman lazım. Şu anda kasa Power tuşu 5 saniye basılı tutup sistemi kapat. Power şalteri 1 konumda iken arkadan tuşa 2-3 saniye basılı tut ve işlemi başlatsın.

İyice karmaşık anlattık olayı, 5 saniyelik işlem aslında. BIOS yazdıracaksın sıfırdan sıfırlayamıyorsan eğer.

Şalter o görselini attığım şekildeyken mi başlatayim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hayır, 1 konumda olacak şalter ve PC kapalı olacak. Tıklatın CMOS tuşunu, halledecek. Bekleyin.

Birkaç farklı yöntem var tuşlu kartlarda, ikisini de ben kullanırım.

1 konumdayken yani kasada elektrik mevcutken 2 saniye bastım. Şu an kapalı bekliyorum. Ne zaman açayim sistemi?

Açılmıyor hocam ya siyah ekranda kalıyor.

BIOS atacağım, onu yazdırın. CMOS Reset tuşu bozuk o zaman.

Deminki attığınız görselde de sıfırlanmamış BIOS hiçbir şekilde, BIOS sıfırlanmadan kullanım sağlayamazsınız.

2 yöntem var, şartel açık ya da kapalı iken de CMOS sıfırlar. Sizin kartta tuş olduğundan dolayı Jumper pin yok. Pil söküp bekleyeceksiniz 3-5 dakika o halde. Tuş sıfırlanmıyorsa. @Krmm

Yani tuşun BIOS sıfırlamadığı bir senaryo olmaması lazım. 2 saniye tıklarsın, açtığında ''BIOS has been Reset.'' ve F1 ekranı seni karşılar.

BIOS atacağım, onu yazdırın. CMOS Reset tuşu bozuk o zaman.

Deminki attığınız görselde de sıfırlanmamış BIOS hiçbir şekilde, BIOS sıfırlanmadan kullanım sağlayamazsınız.

2 yöntem var, şalter açık ya da kapalı iken de CMOS sıfırlar. Sizin kartta tuş olduğundan dolayı Jumper pin yok. Pil söküp bekleyeceksiniz 3-5 dakika o halde. Tuş sıfırlanmıyorsa. @Krmm

Yani tuşun BIOS sıfırlamadığı bir senaryo olmaması lazım. 2 saniye tıklarsın, açtığında "BIOS has been Reset." ve F1 ekranı seni karşılar.

Allah'ım bin şükür. Tekrar denedim BIOS sıfırlamayı. BIOS ekranı geldi. Klavye ile F5 default yaptım düzeldi, şu an sistem açıldı, çok şükür yarabbim. Bu gece yaşadığım korku bana yeter sanırım. Ben bu lanet RAM'lere ayar çek miyim hocam. Yeni RAM alabilirim ama şu an bir Akakçe'ye bakacağım. Ayhan hocam çok sağ olun gecenin bu saati yardım ettiğiniz için.

@Krmm stres yaşaman pek tabii doğal ancak ehlinden destek alıyorsun. Bu süreçte sakin kalman en iyisi umarım herhangi bir parçanda sorun yoktur ve sadece yazılımsal bir sorundur. Ayhan abinin adımlarını harfiyen takip etmeni öneririm. @Ayhan Dönmez bu anakartta JBAT pinleri yok mudur abi? Manuel CMOS denenmez mi?

@Krmm stres yaşaman pek tabii doğal ancak ehlinden destek alıyorsun. Bu süreçte sakin kalman en iyisi umarım herhangi bir parçanda sorun yoktur ve sadece yazılımsal bir sorundur. Ayhan abinin adımlarını harfiyen takip etmeni öneririm. @Ayhan Dönmez bu anakartta JBAT pinleri yok mudur abi? Manuel CMOS denenmez mi?

ASUS tuşlu kartlara CLRTC pin koymuyor. Şalter 1 ya da 0 konumda iken Clear CMOS düğme tıklatacak. Şalter 0 iken bende direkt tıklatmak sıfırlamıyordu, açık iken sıfırlıyordu. Karta göre değişebilir o, ben hep 10 saniye tutarım yani. Zararı yok sonuçta. Şalter 1'deyken direkt sıfırlıyor tek basmak. Direkt açarsın sonrasında sistemi. CMOS has been Reset, yazar.