Zabol

Çalışkan
İtopya'dan aldığım Gigabyte G4F2 monitörün 2. yılında ekranında çizgiler oluştu ve garantiye verdim. Değişim talep ettim ama 1 ay sonra hiç haberim olmadan para iadesi yapmışlar. İade işlemiyle ilgili bana 2 ay sonra bilgi verdiler, benim yazmam sonucu.

Desteğe yazınca, ürünün EoL olduğunu ve Türkiye distribütörünün değiştiğini söylediler. Yani, değişim ya da muadil ürün temin edilemeyecekmiş. Para iadesinin hangi bankaya yapıldığını sordum ama geri dönüş alamadım. Muhtemelen kapanan bir bankaya göndermişler.

2-3 kez yazmama rağmen hala net bir cevap alamadım. Parayı gönderdikleri hesabı bulamıyorum ve bu yüzden bütün bankalarla iletişime geçmek zorunda kaldım. 2 ay boyunca ne düzgün bir iletişim kurdular ne de sorunumla ilgilendiler. Sonunda tüketici mahkemesine başvurdum.

Son düzenleyen: Moderatör:
THH'ye başvurmak doğru karar olmuş. İade istemediğinizi ve kafalarına göre iş yaptıklarını belirtmişsinizdir umarım. "Aman bu şuradan dolayı o yüzden muadil veremiyoruz." diye bir mantık yok. Kanun açık ve net. Eğer ürün stoklarında yok ise misli ile değişim hakkına sahipsiniz.

@Şişman Adam yanlış mı biliyorum ağabey?

THH'ye başvurmak doğru karar olmuş. İade istemediğinizi ve kafalarına göre iş yaptıklarını belirtmişsinizdir umarım. "Aman bu şuradan dolayı o yüzden muadil veremiyoruz." diye bir mantık yok. Kanun açık ve net. Eğer ürün stoklarında yok ise misli ile değişim hakkına sahipsiniz.

@Şişman Adam yanlış mı biliyorum ağabey?
THH'ye ayrıntılı şekilde şikayetimi yazdım, burada deneyimimi kısaca paylaşmak istedim. İnsanlar bu durumda neyle karşılaşacaklarını bilsinler diye.

Yıllardır İtopya'nın bu tarz olaylarını görüyorum. THY ile uğraşmayı seviyorlar herhalde başka bir açıklaması olamaz. Elinde muadil ellerinde yoksa bir üstünü verecekler ki THY'den de böyle bir karar çıkar.

@Emir, haklısın elbette de kanun misli ile değişimin mümkün olmama halini de düzenlemiş durumda. Üstelik konuda başka detaylar da mevcut. Mesela zamanaşımı, 2 yıldan bahsedilmiş ama 2 yıl dolmuş mu dolmamış mı gibi detaylar önemli. Yani her konuda olduğu gibi ayıplı mal konusunda da sınırsız bir hakkımız yok maalesef.

Ancak tüketiciye ondan habersiz ve onun talebi olmadan ücret iadesi yapılması da yanlış.

Konu sahibi arkadaşa yardımcı olmak adına söylüyorum, muhtemelen ücret iadesi talep etmediğiniz için herhangi bir IBAN da bildirmediniz. O yüzden de bankalardan olumlu bir dönüş alamadınız. O dönem ödemeyi kredi kartı ile yaptıysanız ve o kredi kartını hâlâ aktif olarak kullanıyorsanız belki de kredi kartına iade gerçekleşmiş olabilir. Bir de onu sorgulayın isterseniz.

@Şişman Adam
Sanırım kredi kartımdı, birden fazla bankanın kartı vardı ve bazıları kapanmıştı. İki banka ile konuştum, sonrasında bunun yerine THY'ye başvurmayı seçtim. İade işlemlerimi böyle habersiz bir şekilde yapmaları çok sinirimi bozdu. Daha önce başka yerlerdeki deneyimlerim böyle değildi; önceden ulaşıp teyit etmişlerdi. Bir de bu paranın sorumluluğu kimde? Şimdi ortada bir para var ve nerede olduğunu bilmiyorum.

İlk defa Pendik Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdum. Kararın verilme süresi, şehir ve İlçeye göre değişiyormuş. İstanbul'da başvuran varsa, karar ne kadar sürdü?

Son düzenleme:
@Zabol, söz konusu paranın gönderilip gönderilmediğini bilmiyormuşsunuz. Bu bilgiye ulaşamıyorsunuz. Size ait bir IBAN bildiriminde bulunmamışsınız. Kredi kartıyla satın aldığınızı hatırladığınız için kredi kartınızı kontrol edin. Zaten bahsettiğiniz o banka kartlarına ait hesaplar eğer kapatıldıysa muhtemelen oraya para gönderimi yapılamayacaktır. Yani gönderilip hesap kapalı olduğu için paranın iade olması bile söz konusu olmayabilir, direkt gönderilmeyecektir.

Paranın gönderilip gönderilmediğini doğrulayamıyorsanız, paranın sorumluluğundan da bahsedemeyiz. Ortada belki para olmayabilir. Karşı taraftan paranın iade edildiğine dair bir dekont vs. talep edin.

THH başvurularının sonuçları elbette bölgen bölgeye ve iş yoğunluğuna göre değişir. Ortalama 6 ay gibi bir süre süreceğini düşünebilirsiniz. Daha kısa veya daha uzun da olabilir.

Pendik Tüketici Hakem Heyeti, değişim talebimin geçerli olduğuna karar vermiş.
Tebligat bugün geldi, süreç yaklaşık 4.5 ay sürdü.