Bundan sonrasında @ggbye @LH44 @Bandırmalı1965 uğraşacak, ben sonrasında dahil olurum. Test sürecini takip edersiniz. @demjr konusunu da takip edin, oraya da Force için görsel atacağım. Teste beraber alırsınız. PBO+RAM için VT3 testi, RAM için rtp testi. Zen görüntüleri de paylaşılsın, HWiNFO sensörlerden test anında takip ediniz CPU+RAM değerlerini.

RAM stabil olana kadar PBO Auto kalacak, RAM stabilse PBO+RAM stabilitesi için beraber VT3 testi alınacak. Mcr-pdm ayarları disabled konumda kalması iyidir, iGPU kesinlikle kapatılacak 1:1 modda 6000-6200 MT/s için AM5'te. Memory context restore ve Power down ayarları kapalı kaldığında hafızada eğitimi tutmayacak, her defasında yeniden trainleyecek. En stabili bu şekilde, training süresi zaten kısa sr kitlerde.

Bir de benim dr görsen, oturup ikna ediyorum, açılsın diye.

105 W ayarına hiç dokunma, o kısım Auto kalsın. PBO kısmından:

• PBO: Advanced
  • PBO Limits: Motherboard
  • Scaler: 6x
  • Boost Clock: +100
  • Curve Optimizer: All cores Negative 25
@uthRED Bunu uygulayıp Y-Cruncher VT3 programı ile teste alacaksın, 2 saat yeterlidir.

BIOS zaten güncellemişsin. RAM ayarları öncesi iGPU-Integrated Graphics ayarı kapatılacak. Search kısayolu F9 tuşu olmalı, o şekilde de ilgili ayarları bulabilirsin. BIOS Default alıp dediklerimi uygulaman yeterli, 105 W limiti çok uygun olmaz. Anakart limitleri neyse onda kalması uygun işlemci için.

RAM Test için RTP yazılımı kullanacaksın. Auto 1 kere bastıktan sonra Errors kısmı 1-90 olarak ayarlanacak, sonrasında Start bastığında başlayacak. HWiNFO sensörler test anında yanda duracak, RAM+CPU sıcaklıkları takip edilecek.

Eki Görüntüle 221378

@uthRED RAM ayarları için Memory Try It'den 6000 CL30 * işaretli bir profili seçip üzerine benim verdiğim ayarları yazman en kolayı olur. EXPO üzerine ya da manuel yazmanın bir zararı olmaz, hepsinin mantığı aynı. MSI'de VDD 1.5 girdiğinde VDDQ ve VDD IO'yu da 1.5 VDD yapmakta, diğer ikisini 1.4 olacak değişeceksin sonrasında. Bu 3 voltaj EXPO voltajı diye geçer.

@uthRED Ayarları yaptıktan sonra bu programdan görsel iletmen gerekli. Zen'den Tools sekmesine girip oradan AGESA versiyonunu gösterme ayarı işaretli olmalı.

Eki Görüntüle 221385

Eki Görüntüle 221384

Eki Görüntüle 221387

Eki Görüntüle 221389

Eki Görüntüle 221390

Eki Görüntüle 221391

Eki Görüntüle 221393

Eki Görüntüle 221394

Eki Görüntüle 221396

Eki Görüntüle 221398

Eki Görüntüle 221399

@uthRED Hynix için bu ayarlar güvenlidir, anlattığım şekilde teste alırsınız. Son halini Zen'den AGESA ayarını açıp göndermeyi unutmayın.

@demjr Force için BIOS güncelledikten sonra bu ayarları geçirebilirsin, Patriot için de uygundur. Teste alırsın anlattığım şekilde.
Tüm değerleri girdikten sonra test öncesi ekran görüntülerini buraya mı atayım hocam.?

Test sıralamasını da anlamadım hocam. Önce y-cruncher_gui sonra RAMTestPro1.5.0 mu olacak. ram testinde pbo auto yazmışsın bu yüzden önce ram sonra işlemci ayarı mı olacak. ramı geçerse işlemci ayarlamasıyla beraber pbo ayarı mı olacak

Son düzenleme:
Tüm değerleri girdikten sonra test öncesi ekran görüntülerini buraya mı atayım hocam.?

Test sıralamasını da anlamadım hocam. Önce y-cruncher_gui sonra RAMTestPro1.5.0 mu olacak. ram testinde pbo auto yazmışsın bu yüzden önce ram sonra işlemci ayarı mı olacak. ramı geçerse işlemci ayarlamasıyla beraber pbo ayarı mı olacak

Önce RAM ayarlarını test etmek için RTP 1.5.0 90 dakika yapılacak verdiğim ayarlarda. Stabil ise sonrasında PBO ayarlanıp VT3 testi alınacak.

Hocam bir deneme yapayım dedim. biosu sıfırladım ve önce şu ayarları yaptım:
rame hiç dokunmadan Y-Cruncher VT3 programından sadece cpu yu seçtim ve yanda hwinfoyu açtım ama işleme başlar başlamaz 78 derece oldu. bazen 80 81 gördü ve fanlar son sürat çalıştı. acemi olduğum içiin bu beni biraz korkuttu. 5 dk içince testi kapattım. sıralamayı anlamadım bu arada hocam

Önce RAM ayarlarını test etmek için RTP 1.5.0 90 dakika yapılacak verdiğim ayarlarda. Stabil ise sonrasında PBO ayarlanıp VT3 testi alınacak.
tamamdır . biosu sıfırlayıp ram ayarlarını yapayım. ardından ZenTimings ekranını mı atacağım hocam. onay almak için?

rame hiç dokunmadan Y-Cruncher VT3 programından sadece cpu yu seçtim ve yanda hwinfoyu açtım ama işleme başlar başlamaz 78 derece oldu. bazen 80 81 gördü ve fanlar son sürat çalıştı. acemi olduğum içiin bu beni biraz korkuttu. 5 dk içince testi kapattım. sıralamayı anlamadım bu arada hocam

Normal bir durum. VT3 testi seçmedin muhtemelen sadece, onun başında tik olacak sadece. Diğerleri CPU'ya çok abanıyor, VT3 daha çok IMC ve RAM tarafıyla alakalı, bir de FCLK test eder. PBO-CO ayarları için iyi bir testtir ekstra. Error Detection olarak iyi bir test AM5'te.

tamamdır . biosu sıfırlayıp ram ayarlarını yapayım. ardından ZenTimings ekranını mı atacağım hocam. onay almak için?

BIOS sıfırlayıp RAM ayarlarına giriş, iGPU kapatılacak. Memory Try It'den işaretlediğim profili seçip üzerine gireceksin hepsini. Nitro ayarlarını da verdim. Boot edip RTP ile teste al, stabilse sonrasında PBO ayarları için yalnızca VT3 yapman lazım 7200 saniye. Diğerlerini tikleme. Onların CPU'yu uçurması çok normal. 95 derecede çalışabilir, zararı yok 2 saat.

Son düzenleme:
Normal bir durum. VT3 testi seçmedin muhtemelen sadece, onun başında tik olacak sadece. Diğerleri CPU'ya çok abanıyor, VT3 daha çok IMC ve RAM tarafıyla alakalı, bir FCLK test eder. PBO-CO ayarları için iyi bir testtir ekstra. Error Detection olarak iyi bir test AM5'te.

BIOS sıfırlayıp RAM ayarlarına giriş, iGPU kapatılacak. Memory Try It'den işaretlediğim profili seçip üzerine gireceksin hepsini. Nitro ayarlarını da verdim. Boot edip RTP ile teste al, stabilse sonrasında PBO ayarları için yalnızca VT3 yapman lazım 7200 saniye. Diğerlerini tikleme. Onların CPU'yu uçurması çok normal. 95 derecede çalışabilir, zararı yok 2 saat.
Teşekkür ederim hemen yapayım

Normal bir durum. VT3 testi seçmedin muhtemelen sadece, onun başında tik olacak sadece. Diğerleri CPU'ya çok abanıyor, VT3 daha çok IMC ve RAM tarafıyla alakalı, bir de FCLK test eder. PBO-CO ayarları için iyi bir testtir ekstra. Error Detection olarak iyi bir test AM5'te.

daha iGPU yu bulamadım hocam :) arama bölümüne baktım menüleri birkaç kez dolaştım yok

Son düzenleme:
Teşekkür ederim hemen yapayım

daha iGPU yu bulamadım hocam :) arama bölümüne baktım menüleri birkaç kez dolaştım yok

Integrated Graphics diye geçer. Keşke iGPU koymak yerine GT 730 falan gönderseler işlemcinin yanında. iGPU kadar lanet bir teknoloji yok. Düz sistem kullanacak adam ne yapsın iGPU'yu. Ya da 2 türlü çıkartsınlar, ihtiyacı olan alsın. 9800X3DF diye bir işlemci yok ki. 7500F mesela iGPU yok. Gereksiz Watt harcıyor bir de.

Integrated Graphics diye geçer. Keşke iGPU koymak yerine GT 730 falan gönderseler işlemcinin yanında. iGPU kadar lanet bir teknoloji yok. Düz sistem kullanacak adam ne yapsın iGPU'yu. Ya da 2 türlü çıkartsınlar, ihtiyacı olan alsın. 9800X3DF diye bir işlemci yok ki. 7500F mesela iGPU yok. Gereksiz Watt harcıyor bir de.
İşlemcinin ekran kartı yongası yani. Gerçekten gereksizmiş. rtx5070ti varken gerek kalmıyor

Değerli hocam tüm ayarları girdim. Sistem açıldı ve görev yöneticisinde 6200 mts görüyor. Onay var mı, teste geçeyim mi?

Dosya Ekleri

• 22222222.webp
    22222222.webp
    30,6 KB · Görüntüleme: 32
  • 11111111.webp
    11111111.webp
    30,9 KB · Görüntüleme: 28
Son düzenleme:
İşlemcinin ekran kartı yongası yani. Gerçekten gereksizmiş. rtx5070ti varken gerek kalmıyor

Değerli hocam tüm ayarları girdim. Sistem açıldı ve görev yöneticisinde 6200 mts görüyor. Onay var mı, teste geçeyim mi?

Yanlış göremedim. RTP ile teste al. Eğer hata yoksa VT3 7200 saniye yaparsın. Onda da hata yoksa günlük kullanabilirsin. %95 stabildir.

HWiNFO sensörler yanda kalsın, sıcaklıkları iletirsin RAM+CPU.

1769452532850.webp

@uthRED Nitro kısmı 1-2-1 olabilir ekstra, o kısmı ayarlamadıysan ayarla.

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings kısmında Nitro-Enabled, Robust-Enabled, RX-1, TX-2, Control-1, RX-TX Burst-8X/8X uygulanacak. Bias 0-1 ayarı da uygun o kısımda yine.

Yanlış göremedim. RTP ile teste al. Eğer hata yoksa VT3 7200 saniye yaparsın. Onda da hata yoksa günlük kullanabilirsin. %95 stabildir.

HWiNFO sensörler yanda kalsın, sıcaklıkları iletirsin RAM+CPU.

Eki Görüntüle 221635

@uthRED Nitro kısmı 1-2-1 olabilir ekstra, o kısmı ayarlamadıysan ayarla.

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings kısmında Nitro-Enabled, Robust-Enabled, RX-1, TX-2, Control-1, RX-TX Burst-8X/8X uygulanacak. Bias 0-1 ayarı da uygun o kısımda yine.
Şu ayarlarda mı hocam. Hepsini yaptım farklı bir ayar mı var

Dosya Ekleri

• 1769452682662.webp
    1769452682662.webp
    161,5 KB · Görüntüleme: 24
  • 1769452712057.webp
    1769452712057.webp
    37,2 KB · Görüntüleme: 40