uthRED

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar,
Yeni topladığım sistemde RAM stabilitesi konusunda bir problem yaşıyorum. RAM'lerim şu an temel hız olan 4800 MT/s değerinde çalışıyor.
BIOS üzerinden EXPO profilini aktif ettiğimde bir defasında Windows'u açmayı başardım ve Görev Yöneticisi'nde 6000 MT/s değerini gördüm. Ancak sistemi yeniden başlattığımda veya kapatıp açtığımda bilgisayar siyah ekranda kalıyor ve BIOS sıfırlamadan açamıyorum.
Daha önce ASUS TUF Gaming kullanırken format atmak, boot etmek çok kolay ve hızlıydı. Bu MSI anakartta maalesef hiç umduğumu bulamadım, sürekli sorun yaşıyorum. BIOS ayarları konusunda da çok fazla bilgim ve tecrübem yok.

Sistem Bileşenlerim:

Anakart: MSI MAG B850 Tomahawk Max Wi-Fi
İşlemci: AMD Ryzen 7 9700X
RAM: Kingston Fury Beast 32 GB (2x16) DDR5 6000MHz CL30 (Hynix A-die)

BIOS Sürümü: Ocak 2026'da çıkan en güncel 7E62V2A50 sürümünü yükledim.

Sorun Özeti: EXPO'yu açınca sistem bir kez açılıyor ama sonraki denemelerde siyah ekran veriyor ve sistemi açamıyorum. İlgilenmek isteyen arkadaşlar için HWiNFO ve ZenTimings ekran görüntülerini de konuya bırakıyorum.
Bu MSI anakartta bu siyah ekran döngüsünden kurtulup sistemi stabil hale getirmek için ne yapmamı önerirsiniz?
Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Dosya Ekleri

• 22.webp
    22.webp
    216 KB · Görüntüleme: 69
  • 444.webp
    444.webp
    338,8 KB · Görüntüleme: 40
  • 3333.webp
    3333.webp
    356,4 KB · Görüntüleme: 39
  • 5555.webp
    5555.webp
    380,4 KB · Görüntüleme: 46
  • ZenTimings_Screenshot_29489596.6157699.webp
    ZenTimings_Screenshot_29489596.6157699.webp
    25,7 KB · Görüntüleme: 71
Son düzenleyen: Moderatör:
Yerinizde olsam bu BIOS'u yükler öyle denerdim.
O son dediğiniz BIOS "Pi pre" şeklinde geçiyor yani beta ön deneme BIOS. Belki bir uyumsuzluk olabilir. Daha önce ne yüklüydü bilmiyorum ama şu an stabil olarak bu görünüyor.

1769377232481.webp

Merhaba arkadaşlar,
Yeni topladığım sistemde RAM stabilitesi konusunda bir problem yaşıyorum. RAM'lerim şu an temel hız olan 4800 MT/s değerinde çalışıyor.
BIOS üzerinden EXPO profilini aktif ettiğimde bir defasında Windows'u açmayı başardım ve Görev Yöneticisi'nde 6000 MT/s değerini gördüm. Ancak sistemi yeniden başlattığımda veya kapatıp açtığımda bilgisayar siyah ekranda kalıyor ve BIOS sıfırlamadan açamıyorum.
Daha önce ASUS TUF Gaming kullanırken format atmak, boot etmek çok kolay ve hızlıydı. Bu MSI anakartta maalesef hiç umduğumu bulamadım, sürekli sorun yaşıyorum. BIOS ayarları konusunda da çok fazla bilgim ve tecrübem yok.

Sistem Bileşenlerim:

Sorun Özeti: EXPO'yu açınca sistem bir kez açılıyor ama sonraki denemelerde siyah ekran veriyor ve sistemi açamıyorum. İlgilenmek isteyen arkadaşlar için HWiNFO ve ZenTimings ekran görüntülerini de konuya bırakıyorum.
Bu MSI anakartta bu siyah ekran döngüsünden kurtulup sistemi stabil hale getirmek için ne yapmamı önerirsiniz?

@LH44 @Bandırmalı1965 @ggbye davet ediyorum konuya.

Merhaba arkadaşlar,

Sistem Bileşenlerim:

@LH44 Şimdi neden MPG-MEG harici MSI alınmamalı, daha net anlamış olduk. İşte sebebi bu.

@LH44 Bunu şimdi Teknik Destek açsa çözüm alırsın mesela. Artık bu öneriden çıkıyor gibi. Bir sorun var ve çözülmesi gerekiyor. @Marix kulakları çınlasın, ona yanaşmak namümkün. Kaldık 29'da. :D

Boşuma bağırmıyorum X-B800 Tomahawk serisinden uzak durun diye.
Konuyu gören arkadailar umarım dikkate alır.

Ben ikna edemiyorum, Tomahawk kullanıp memnunum diyenlerin sayısı fazla. Ben en fazla 1 ay dayanabildim, sonrasında iade etmiştim bir şekilde. Servispoint 2 ay kadar uğraştırıyor bir de, onu unutma. Elinde patlıyor bir de. @LH44

@LH44 bunu şimdi teknik destek açsa çözüm alırsın mesela. Artık bu öneriden çıkıyor gibi. Bir sorun var ve çözülmesi gerekiyor. @Marix kulakları çınlasın, ona yanaşmak namümkün. Kaldık 29'da. :D

Ben ikna edemiyorum, Tomahawk kullanıp memnunum diyenlerin sayısı fazla. Ben en fazla 1 ay dayanabildim, sonrasında iade etmiştim bir şekilde. ServisPoint 2 ay kadar uğraştırıyor bir de, onu unutma. Elinde patlıyor bir de. @LH44

ASUS abi, ASUS başka kulanıcı dostu görmüyorum. ROG oldu mu tadından yenmez.