NTSKRL

Üyecik
2. el bir laptop bana bir yakınım hediye etti.
Oyun içi performansı gayet güzel ama belirli oyunlar disinda neredeyse her oyunda çöküyor komple.

Garantiye verdim adaptor ve batarya sorunu olduğunu düşünüp.

Fanlardaki toz ve termal macununu korumasının buna yol açabileceğini söyleyip onları düzelttiler, yaninda bir de BIOS güncellemesi yaptılar.

MSI Forums'da bana grafik kartı güncellemesi yapmamı söylediler bende aynı şekilde güncelledim ama indirdiğim sürüm şu an 6.11.2024'te çıkmış olan 32.0. 15. 6614 sürümü.

HWiNFO kullanarak log dosyası çıkardım aynı şekilde Olay Görüntüleyicisi ile hataları görebiliyorum ama ne yapacagimi bilmiyorum lütfen.

Screenshot_20250813_015816_Gallery.webp

Screenshot_20250813_015822_Gallery.webp

Aynı kapanma sorunu bende de var ama benimki Vecto GP68HX modeli. Benim başta CPU sıcaklıklarım çok yüksekti, termal macunu Thermalright Heilos ile değiştirdim ve biraz fayda aldım fakat bu sefer de PCH derecem 110 derecelerde takılıyor.
Şu an senin değerlerden anladığım kadarıyla işlemci, fazlasıyla ısınıyor. Termal macunu daha iyi bir marka ile değiştirip öyle deneyebilirsin ve undervolt yaparak biraz daha kısabilirsin.

Ayrıca Windows güç modun ve MSI Center'da hangi modu kullandığını sorabilir miyim?
Estağfirullah. Başka forumda yine Vector cihazda PCH sıcaklığında 110 dereceleri goren bir arkadaş vardı. Ona benzettim linkini atayım hatta.
14900HX, undervoltun en fazla fark yaptığı işlemcilerden. BIOS'tan kilidini açıp ThrottleStop ile UV deneyebilirsiniz.
O benim. Belki aynı sorunu yaşayanlar vardır diye konuyu burada da açtım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Estağfirullah. Başka forumda yine Vector cihazda PCH sıcaklığında 110 dereceleri goren bir arkadaş vardı. Ona benzettim linkini atayım hatta.
14900HX, undervoltun en fazla fark yaptığı işlemcilerden. BIOS'tan kilidini açıp ThrottleStop ile UV deneyebilirsiniz.
MSI Center kullanıp AI yardımını açtım, fan ve performans ayarı yapıyormuş. Açtığım gibi 2. fan çalışmaya başladı. Daha önce RPM'i gözükmüyordu, sadece 1. fanınki vardı. Laptoptan hafif hava gelmeye başladı yüzüme. Sanırsam 2. fan çalışmıyordu ve şu an çalışmaya başladı. Yaklaşık 1 saattir hiç çökme yaşamadım, sanırsam düzeldi her şey. Sonradan yaşarsam aynı olayı, bu dediğinizi uygulayacağım. Çok teşekkür ederim🙏

Son düzenleyen: Moderatör:
MSI Center kullanıp AI yardımını açtım, fan ve performans ayarı yapıyormuş. Açtığım gibi 2. fan çalışmaya başladı. Daha önce RPM'i gözükmüyordu, sadece 1. fanınki vardı. Laptoptan hafif hava gelmeye başladı yüzüme. Sanırsam 2. fan çalışmıyordu ve şu an çalışmaya başladı. Yaklaşık 1 saattir hiç çökme yaşamadım, sanırsam düzeldi her şey. Sonradan yaşarsam aynı olayı, bu dediğinizi uygulayacağım. Çok teşekkür ederim🙏
Şu an tekrar bir değerleri kontrol edip atar mısın merak ettim. HW monitorü atsan yeter

Aynı kapanma sorunu bende de var ama benimki Vecto GP68HX modeli. Benim başta CPU sıcaklıklarım çok yüksekti, termal macunu Thermalright Heilos ile değiştirdim ve biraz fayda aldım fakat bu sefer de PCH derecem 110 derecelerde takılıyor.
Şu an senin değerlerden anladığım kadarıyla işlemci, fazlasıyla ısınıyor. Termal macunu daha iyi bir marka ile değiştirip öyle deneyebilirsin ve undervolt yaparak biraz daha kısabilirsin.

Ayrıca Windows güç modun ve MSI Center'da hangi modu kullandığını sorabilir miyim?

O benim. Belki aynı sorunu yaşayanlar vardır diye konuyu burada da açtım.
Dengeli güç modu ama mci center i cok anlamıyorum karmaşık geliyor emin değilim ordaki ayardan

Dengeli güç modu ama mci Center'i cok anlamıyorum karmaşık geliyor emin değilim oradaki ayardan

Burada AI seçili artık sanırım kendi otomatik fan ve güç ayarlıyor, Extreme performans hem kendin fanları ayarlayabiliyorsun hem de gücü arttırabiliyorsun biraz sesli çalışıyor, dengeli hem sessiz hem de biraz güçten kısıyor, eco ise gücü bayağı bir kısıp sessiz çalışıyor.
Windows güç modunu ise en iyi performans da iken fazladan güç çekiyor diye sordum.
Şu an kapanma yok ise sıkıntı yoktur ama ileride tekrar sorun yaşarsan undervolt ve termal macun işinde yardım edebilirim.

Dosya Ekleri

• 1755089506150.webp
    1755089506150.webp
    62 KB · Görüntüleme: 67
Burada AI seçili artık sanırım kendi otomatik fan ve güç ayarlıyor, Extreme performans hem kendin fanları ayarlayabiliyorsun hem de gücü arttırabiliyorsun biraz sesli çalışıyor, dengeli hem sessiz hem de biraz güçten kısıyor, eco ise gücü bayağı bir kısıp sessiz çalışıyor.
Windows güç modunu ise en iyi performans da iken fazladan güç çekiyor diye sordum.
Şu an kapanma yok ise sıkıntı yoktur ama ileride tekrar sorun yaşarsan undervolt ve termal macun işinde yardım edebilirim.
Cok teşekkür ederim, herhangi bir gelişme olursa haber veririm🙏

Şu an tekrar bir değerleri kontrol edip atar mısın merak ettim. HW monitorü atsan yeter
Ufak bir işim çıktı, eve vardığımda değerleri buraya gönderiyorum

En son oyun içi böyle

Dosya Ekleri

• 20250813_171043.webp
    20250813_171043.webp
    3,7 MB · Görüntüleme: 76
Son düzenleme:
Pch sıcaklığı ideal ama işlemci biraz sınırda takılıyor. 14th işlemci kullandığın için sıcaklık limitleri yüksek diye biliyorum MSI stok macunu ne bilmiyorum ama garanti bitmeden bir daha bakım yaptırırsın bitince de daha iyi bir macuna geçmeni tavsiye ederim. Ama ben macun değil termal pad öneriyorum orası ayrı konu.
Ayrıca altına stant almanı öneririm olmadı altındaki ızgarayı kapatmayacak şekilde altına yükseltecek bir şey koy.
En kötü hiçbiri olmadı bir hafiften undervolt yaparsın.

Pch sıcaklığı ideal ama işlemci biraz sınırda takılıyor. 14th işlemci kullandığın için sıcaklık limitleri yüksek diye biliyorum MSI stok macunu ne bilmiyorum ama garanti bitmeden bir daha bakım yaptırırsın bitince de daha iyi bir macuna geçmeni tavsiye ederim. Ama ben macun değil termal pad öneriyorum orası ayrı konu.
Ayrıca altına stant almanı öneririm olmadı altındaki ızgarayı kapatmayacak şekilde altına yükseltecek bir şey koy.
En kötü hiçbiri olmadı bir hafiften undervolt yaparsın.
Teşekkür ederim ellerinize sağlık

Dün akşam normalde hic çökmeyen bir oyunda saatlerce oynadıktan sonra çöktü sanirsam yeniden ısındığı için, undervoltu nasil yapabilirim bir fikriniz varmidir?

Son düzenleme:
Teşekkür ederim ellerinize sağlık

Dün akşam normalde hic çökmeyen bir oyunda saatlerce oynadıktan sonra çöktü sanirsam yeniden ısındığı için, undervoltu nasil yapabilirim bir fikriniz varmidir?
Tabii ki var ama önce 2 ayar var onları deneyebiliriz olmadı undervolt yaparız. Öncesinde bios un günceldi değil mi?

Eğer güncel ise BIOS'a girmemiz gerekiyor;
Bunun için bilgisayarı yeniden başlat ve açılmadan önce delete tuşuna sürekli bas.
BIOS ekranı gelecek bu ekran bu sefer de gelişmiş BIOS'u açacağız sağ Ctrl+sağ Shift+sol Alt+F2 aynı anda basıyorsun.
Bu ayar açılınca zaten ek ayarlar gelecek oradan anlayacaksın.

İlk ayar için Advanced sekmesine giriyorsun thermal configuration/PlatformThermalConfiguration altında "passive trip points" disabled ise enabled yapıyorsun ve "passive trip point" karşısındaki değeri bir kademe düşürebilirsin.

İkinci ayar için Power&Performance/CPUPowerManagementControl/ConfigureTurboOptions altında "Energy Effienct Turbo" disabled ise enabled yapıyorsun.

Bu iki ayar kendim için araştırma yaparken forumlardan bulduğum ayarlar hem bilgisayarın kendini çok kasmasını biraz kısıyor hem de sıcaklıkları dengeliyor. Tabii şu anlık bir sıkıntı çıkarmıyor ama olası durumda tekrar ayarlara girebilir ve kapatabilirsin veya direkt BIOS'u sıfırlayabilirsin.Undervolt bilgisayardan bilgisayara değişiyor o yüzden en sona bırakmak istedim.Bakarsın bunlarda işe yaramadı undervolt yaparız.

Son düzenleme:
Tabii ki var ama önce 2 ayar var onları deneyebiliriz olmadı undervolt yaparız. Öncesinde BIOS'un günceldi değil mi?

Eğer güncel ise BIOS'a girmemiz gerekiyor;
Bunun için bilgisayarı yeniden başlat ve açılmadan önce delete tuşuna sürekli bas.
BIOS ekranı gelecek bu ekran bu sefer de gelişmiş BIOS'u açacağız sağ CTRL+sağ Shift+sol alt+F2 aynı anda basıyorsun.
Bu ayar açılınca zaten ek ayarlar gelecek oradan anlayacaksın.

İlk ayar için Advanced sekmesine giriyorsun thermal configuration/PlatformThermalConfiguration altında "passive trip points" disabled ise enabled yapıyorsun ve "passive trip point" karşısındaki değeri bir kademe düşürebilirsin.

İkinci ayar için Power&Performance/CPUPowerManagementControl/ConfigureTurboOptions altında "energy effienct Turbo" disabled ise enabled yapıyorsun.

Bu iki ayar kendim için araştırma yaparken forumlardan bulduğum ayarlar hem bilgisayarın kendini çok kasmasını biraz kısıyor hem de sıcaklıkları dengeliyor. Tabii şu anlık bir sıkıntı çıkarmıyor ama olası durumda tekrar ayarlara girebilir ve kapatabilirsin veya direkt BIOS'u sıfırlayabilirsin. Undervolt bilgisayardan bilgisayara değişiyor o yüzden en sona bırakmak istedim. Bakarsın bunlarda işe yaramadı undervolt yaparız.

Advanced sayfasi var ama o tuş kombinasyonunu yapınca bir şey olmuyor, aradığımız ayarlar buradan mı yoksa farklı bir yer açılması lazim midir?

Dosya Ekleri

• 20250814_124937.webp
    20250814_124937.webp
    6,1 MB · Görüntüleme: 46