astromanya

Çalışkan
Merhaba,
MSI Vector GP68hx (i9 13980HX ve 4080) kullanıyorum ve uzun zamandır oyun sırasında bilgisayarın kendini kapatması sorununu yaşıyorum. Bilgisayarım için termal macunumu Thermalright heilos ile değiştirdim o zamandan bu yana sıcaklık olarak maksimum 95 gördüm fakat asıl sorunum olan bilgisayarın kapanması ara ara kendini gösterdi.
Stant kullanıyorum.
Undervolt denedim -65 pcore, -65 ecore ve -60 ring verdim.
PL1 ve PL2'yi 135'e sabitledim
Termal kısmanın başlayacağı değerleri düşürüp erkenden sıcaklık düşmesini sağladım.
Ama bir türlü çözüm bulamadım.

BIOS karıştırırken kapanma sınırının 119 olduğunu gördüm ki bu sınıra hiçbir şekilde ulaşmıyorum CPU maksimum 95 GPU maksimum 85 görüyor diğer değerleri kontrol etmek için HWiNFO kullandım ve Intel pch adlı değerin 110 derecelere ulaştığını gördüm. Pch üzerinde heatsink teması veya pad yok. Fakat bu seneki modellerde heatsink ekleyip bu sorunu çözmüşler gibi duruyor.
Bu durumda ne yapabilirim?

Ekran görüntüsü 2025-08-08 213344.webp
kasa.webp

Merhaba,
MSI Vector GP68hx (i9 13980HX ve 4080) kullanıyorum ve uzun zamandır oyun sırasında bilgisayarın kendini kapatması sorununu yaşıyorum. Bilgisayarım için termal macunumu Thermalright heilos ile değiştirdim o zamandan bu yana sıcaklık olarak maksimum 95 gördüm fakat asıl sorunum olan bilgisayarın kapanması ara ara kendini gösterdi.
Stant kullanıyorum.
Undervolt denedim -65 pcore, -65 ecore ve -60 ring verdim.
PL1 ve PL2'yi 135'e sabitledim
Termal kısmanın başlayacağı değerleri düşürüp erkenden sıcaklık düşmesini sağladım.
Ama bir türlü çözüm bulamadım.

BIOS karıştırırken kapanma sınırının 119 olduğunu gördüm ki bu sınıra hiçbir şekilde ulaşmıyorum CPU maksimum 95 GPU maksimum 85 görüyor diğer değerleri kontrol etmek için HWiNFO kullandım ve Intel pch adlı değerin 110 derecelere ulaştığını gördüm. Pch üzerinde heatsink teması veya pad yok. Fakat bu seneki modellerde heatsink ekleyip bu sorunu çözmüşler gibi duruyor.
Bu durumda ne yapabilirim?

Eki Görüntüle 172812Eki Görüntüle 172813
INTEL PCH'lerin maksimum çalışma sıcaklığı 110 derece sanırım, bilginin doğruluğundan emin değilim fakat çoğu yerde bu şekilde yazılmış.
Garantisi bittiyse bile MSI ile iletişime geçip bir çözümleri var mı öğrenebilirsiniz, belki güncellenmiş versiyonda yaptıkları gibi sizin cihazınıza da heatsink ekleyebilirler. Aksi takdirde kendiniz bir çözüm oluşturmak zorunda kalacaksınız gibi, PCH üzerine bir bakır blok vb.

INTEL PCH'lerin maksimum çalışma sıcaklığı 110 derece sanırım, bilginin doğruluğundan emin değilim fakat çoğu yerde bu şekilde yazılmış.
Garantisi bittiyse bile MSI ile iletişime geçip bir çözümleri var mı öğrenebilirsiniz, belki güncellenmiş versiyonda yaptıkları gibi sizin cihazınıza da heatsink ekleyebilirler. Aksi takdirde kendiniz bir çözüm oluşturmak zorunda kalacaksınız gibi, PCH üzerine bir bakır blok vb.
110 dereceye çıkabileceğini biliyorum ama sorun şu bu benim 110 dereceye indirgediğim hali normal hiçbir şey yapmadığım durumda bilgisayar kendini kapatıyor ve bunu yapabileceği tek durum 119 dereceyi görmesi ve arada bazen hala kapatıyor. Garanti bakmak için bile 1200 tl para istiyordu o yüzden biraz geri planda.
Araştırıp bulabildiğim çözüm raspberry pi alüminyum pasif soğutucusu satın aldım gelince deneyeceğim.

110 dereceye çıkabileceğini biliyorum ama sorun şu bu benim 110 dereceye indirgediğim hali normal hiçbir şey yapmadığım durumda bilgisayar kendini kapatıyor ve bunu yapabileceği tek durum 119 dereceyi görmesi ve arada bazen hala kapatıyor. Garanti bakmak için bile 1200 tl para istiyordu o yüzden biraz geri planda.
Araştırıp bulabildiğim çözüm raspberry pi alüminyum pasif soğutucusu satın aldım gelince deneyeceğim.
1755262741317.webp

119 değerini nereden buldum diye soracak olursa
şu an tek çekincem alüminyum bilgisayara zarar verir mi?

Son düzenleme:

Eki Görüntüle 173960
119 değerini nereden buldum diye soracak olursa
şu an tek çekincem alüminyum bilgisayara zarar verir mi?
119 derece işlemci için veya başka bir bileşen için geçerli olabilir hocam.

Aldığınız soğutucuyu mutlaka sabitlemeniz gerekiyor. Umarım yanında yapışkan termal pad gelir, gelmez ise bir şekilde araya termal iletken uygulayıp sabitlemeniz gerekiyor veya termal tutkal alabilirsiniz.

Soğutucu başka bir yere temas edip kısa devre yaratmadığı sürece bir sorun olmaz bu yüzden boyutu ve sabit kalması çok önemli. Olurda PCH üzerinden ayrılır içeride başka yerlere temas ederse sıkıntı yaratabilir.

Şahsen ben olsam m2 soğutucu alırdım, neredeyse hepsi yapışkan termal band ile geliyor ve ince bir model aldığınız zaman yan keski ile kolayca keserek şekillendirebilirsiniz.

Benim bildiğim critical trip point GPU'ya bile bakıyor.

M.2 soğutucular genelde sabitlemeli vidalı oluyor ve M.2'lerin kendisi sabit olduğu için sarma imkanın oluyor. Pch ı termal bant ile tutturmak dışında bir seçenek yok. Ancak yine dışarıdan termal bant ile sabitleyebilirim
Sipariş ettiğim altında termal bant ile geliyor umarım yeterli olur.